Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

24

13. JUN  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Vojaci v novych sluzobnych bytoch

Minister obrany Pavol Kanis v utorok 6. juna slavnostne odovzdal prislusnikom Vojenskeho utvaru v Brezne jedenast bytovych jednotiek v novostavbe na Svermovej ulici c.38. Aj ked je to len kvapka v mori (dovedna potrebuje Armada Slovenskej republiky tritisic bytov), istotne potesili.h0024e.jpg (15614 bytes)

Od roku 1992 nedostali profesionalni vojaci v Brezne ziadny byt. Aj preto minister obrany na vojenskej prisahe vlani v januari prislubil pomoc. Ako povedal po slavnostnom odovzdani klucov stastnym majitelom novych bytov: - Tato pomoc sa nerodila lahko. Ministerstvo obrany ma financne prostriedky h0024a.jpg (18753 bytes)v rozpocte viazane na dva domy v Nitre a vo Zvolene. Na bytovu vystavbu nemame take zdroje, ako by sme potrebovali. V Brezne sa to podarilo vdaka dobremu hospodareniu. Ked chceme mimo viazanych prostriedkov zabezpecit byty, tak je to z penazi ziskanych ako prijmy za nieco, co sme predali. Vtedy je mozne volnejsie disponovat s financiami. V Brezne preto, ze tu uz roky nemali vojaci moznost dostat byt. Aj napriek skutocnosti, ze financne prostriedky treba na modernizaciu armady, nemozeme zanedbavat socialne otazky, a teda ani bytovu otazku.- Byty postavila firma Hronstav priblizne za rok. Ich plocha je od 70 do 150 metrov stvorcovych, su aj dvojpodlazne, velkopriestorove. Novy najomnik si urcoval, kde chce mat priecky, kolko izieb. Vybavenie bytov je kvalitne, plavajuce podlahy, drevene dvere, priestorne kupelne. Kazdy si mohol k bytu kupit parkovacie miesto vo velkogarazi. Spolu s panom ministrom zelame novym najomnikom dobry, spokojny domov.

Tri otazky

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Vraj nasmu regionu opat hrozili povodne?

- V utorok 6. juna popoludni som z odboru civilnej ochrany Okresneho uradu v Brezne dostal informaciu, ze hydrometeorologicky ustav faxom oznamil, ze regionu Brezna a jeho okoliu hrozi silny dazd s moznostou potopy. Z tohto dovodu som prerusil vsetky ine aktivity a do pohotovosti zorganizoval protipovodnovu komisiu na prijatie mimoriadnych opatreni. Do vecernych hodin sme sledovali vyvoj pocasia, vyvoj na tokoch Hrona a na jeho ostatnych pritokoch hlavne v tych oblastiach, kde bola uz niekolkokrat povoden. Nastastie cely priebeh burky bol kludny a okolo 19. hodiny sme pohotovost spolu s civilnou ochranou odvolali.

o Preco sa opat parkuje v strede namestia?

- Asi pred tromi rokmi sme mali zamer urobit trosku oddychovej pesej zony v strede namestia. Vidiet to aj na kvetinovej vyzdobe, na obsadenych lavickach, ze ludia vyuzivaju tento priestor. Ale zo strany poslancov mestskeho zastupitelstva i niektorych obcanov - vodicov boli tlaky, aby sme znova uvolnili stred namestia na parkovanie. Nakoniec spolu s dopravnou komisiou po schvaleni mestskym zastupitelstvom sme sa dohodli, ze prve dve hodiny budu platene normalne pat korun za polhodinu a zaciatok tretej hodiny bude stat patdesiat korun. Zvysili sme aj dohlad nad porusovanim pravidiel o zastaveni, stati. Mestska policia ma podla noveho zakona sirsie kompetencie. Aj napriek tomu si myslim, ze v Brezne je dost parkovacich miest a tymto sa este rozsirili. Zialbohu nedari sa nam zrealizovat zamer premiestnenia autobusovej stanice do priestorov velkej zeleznicnej stanice. Vyuzivam tuto prilezitost a otvorene hovorim, ze v priestore Skalky bude obchodny dom Billa a nie autobusove nastupiste. Neverte preto ziadnym zlym chyrom.

o O com ste rokovali vo stvrtok 8. juna s ministrom hospodarstva?

- Na zaklade informacie od prednostu krajskeho uradu Ing. Pavla Seckara, PhD., ktora prenikla ustami generalneho riaditela Zeleziarni Podbrezova a. s. Ing. Vladimira Sotaka (ze 28. juna bude v Banskej Bystrici vyjazdove zasadnutie vlady) sme sa dohodli na vypracovani pilotneho projektu rozvoja cestovneho ruchu v okrese Brezno. Takto vypracovany projekt prostrednictvom krajskeho uradu predkladame do programu rokovania vlady. Viedli nas k tomu dve priciny, jednou je restrukturalizacia moznej zamestnanosti, pretoze by sa pri rozvoji cestovneho ruchu otvorili nove pracovne miesta a druhou sprevadzkovanie tych objektov a zariadeni cestovneho ruchu, ktore su momentalne nefunkcne a zaktivizovat dalsie podmienky rozvoja cestovneho ruchu. Pilotny projekt, spracovany v spolupraci s Ing. arch. Petrom Rusnakom, je uz na svete a v pondelok 5. juna na rokovani s Ing. V. Sotakom sme sa dohodli na navsteve ministra hospodarstva Lubomira Haracha. Vo stvrtok 8. juna sme s nim tento projekt prerokovali a je pripraveny na rokovanie vlady.

Galeria v Brezne

Tretieho februara 1988 zriadil vtedajsi Zavodny klub ROH v Brezne Klub amaterskej vytvarnej tvorby. Bolo to dobrovolne zoskupenie vytvarnikov - amaterov, ktori mali zaujem o prezentaciu svojej tvorby. Od tohto roku sme ich poznali ako KAVT. Vystavovali na spolocnych vystavach, ale aj jednotlivo v roznych mestach na Slovensku. Ich prace videli aj v Madarsku a vo Francuzsku.
V roku 2000 na tradicie KAVT-u nadviazali zakladajuci clenovia Horehronskeho zdruzenia vytvarnikov. Mesto Brezno podporuje cinnost zdruzenia prostrednictvom mestskeho kulturneho strediska, a tak sa clenovia mozu predstavit verejnosti spolocnou vystavou v Horehronskom muzeu na Namesti gen. M. R. Stefanika 13, ktora bola otvorena 12. juna.
Vdaka Horehronskemu muzeu v Brezne, ktore poskytlo priestory, si clenovia Horehronskeho zdruzenia vytvarnikov mohli zriadit stalu galeriu, kde su trvale umiestnene malby, kresby, plastiky a ine vytvarne prace vytvorene roznymi technikami.
Navstevnici si mozu vystavu aj galeriu pozriet denne od pondelka do piatku od 8. do 16. hodiny.

H. Peterajova

h0024d.jpg (18249 bytes)
Uplynuly vikend krestania slavili Svatodusne sviatky nazyvane tiez Turice. Turice su aj sviatkom zaciatku valasskeho roka, kedy valasi odpocivaju a ich robotu vykonavaju gazdovia. Take iste to bolo aj na salasi vo Valaskej, kde si tamojsi baca Jan Mojzis (Jenulo) uctil gazdov na nedelnej hostine.

 

Zasiahol ich blesk

Burka, ktora sa nad nasim regionom prehnala 6. juna podvecer, si vyziadala aj obete na zivotoch. Na pastve za futbalovym ihriskom o 17. hodine si smrt pockala na sedemdesiattrirocneho J. V. Privolany lekar uz len konstatoval umrtie nasledkom zasahu bleskom bez zavinenia inej osoby a nariadil patologicko-anatomicku pitvu. Na tom istom mieste blesk zasiahol aj devatnastrocnu R. M., ktoru s poraneniami dolnych koncatin hospitalizovali v breznianskej nemocnici. Blesk neusetril ani kravu, ktoru J. V. pasol na mieste nestastia. Pripad preveruje OO PZ Brezno.

Zlodeji na streche

O stvrt na tri v noci 9. juna pohorelska policajna hliadka pri kradezi prichytila dvadsatstyrirocneho Mareka H. zo Sumiaca, dvadsatdevatrocneho Miroslava H. a dvadsatsedemrocneho B. H. z Valkovne. Dopustili sa trestneho cinu poskodzovania cudzej veci a pokusu trestneho cinu kradeze vlamanim do objektu Horehronskeho spotrebneho druzstva Brezno vo Valkovni. Z kancelarie sa snazili vysekat ohnovzdornu skrinu, a prave pri tom ich vyrusili. Pokusili sa ujst, dostali sa na strechu, ale odtial im uz museli pomoct nastavovacim rebrikom poziarnici vedlajsej poziarnej stanice z Pohorelej.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT