13.JUN 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Autobusova stanica ci Billa?

Po Brezne koluju chyry, ze na mieste byvalej Skalky nevyrastie obchodny dom Billa, ale autobusova stanica. S otazkou, co je na tom pravdy, sme sa obratili na architekta mesta Ing. arch. Jana Kralika, ktory nam povedal: "Bude tam Billa. V sucasnosti prebieha stavebne konanie, ktore by malo byt ukoncene do konca siesteho mesiaca a od vydania stavebneho povolenia do styroch mesiacov bude stavba odovzdana do uzivania."

O problemoch mikroregionov

V pondelok 5. juna okresny vybor SDL uskutocnil vo Valaskej vyjazdove zasadnutie za ucasti starostov, ktori kandidovali na funkcie za tuto stranu. Predmetom rokovania bola cinnost mikroregionov Cierny Hron a Chopok - juh, najma otazky suvisiace s prevadzkou Ciernohronskej zeleznice v Ciernom Balogu a s vyuzitim priestorov hotela Srdiecko na Chopku.

Samosprava a projekty

V dnoch od 8. do 10. juna sa v horskom hoteli Puste Pole uskutocnil odborny seminar pod nazvom Samosprava a projekty. Pre predstavitelov samospravy Breznianskeho okresu ho zorganizovalo Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria v spolupraci s Centrom vzdelavania neziskovych organizacii. Okrem zaujimavych tem mali jeho ucastnici moznost v krasnom prirodnom prostredi spoznat novych vzacnych ludi, ktorym rozvoj komunity lezi na srdci rovnako ako im.

Najviac sa pacil Rex

Vyvrcholenim celorocneho projektu pre ziakov zakladnych skol Policajt - moj kamarat boli branno-bezpecnostne preteky, ktore sa uskutocnili 7. juna v priestoroch Rury - Draksiar. Podujatiu predchadzali besedy s prislusnikmi Policajneho zboru, ucast v sutaziach Na bicykli bezpecne. Organizatori podujatia - projektu odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu a najma Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne v spolupraci s centrom volneho casu mu venovali velku pozornost. Vysledky branno-bezpecnostnych pretekov: mladsi ziaci:1. ZS Pionierska 2, Brezno, 2. ZS Pohronska Polhora, starsi ziaci: 1. ZS Sumiac. Ucastnici obdrzali sladkosti, prvi traja diplomy a vsetkych pozdravili svojimi schopnostami sluzobne psy okresneho riaditelstva Policajneho zboru. Najviac sa pacil Rex.

V Osrbli kolaudovali

Vo stvrtok 8. juna za ucasti podpredsedu Slovenskeho olympijskeho vyboru Dr. Antona Ihringa, clena Medzinarodneho olympijskeho vyboru Prof. Vladimira Cernusaka, zastupcov Statneho fondu telesnej kultury, Zdruzenia technickych a sportovych cinnosti SR, primatora Brezna a predsedu organizacneho vyboru Ing. Vladimira Faska, podpredsedov organizacneho vyboru a dalsich hosti slavnostnostne skolaudovali dostavbu Strediska talentovanej mladeze v Osrbli. Pasku prestrihol Prof. Vladimir Cernusak a prezident Slovenskeho zvazu biatlonu Benjamin Leitner.
Ucastnici pozitivne zhodnotili aktivitu biatlonistov z Osrblia a konstatovali, ze vybudovany objekt bude splnat vsetky podmienky na zivot a pripravu mladych sportovcov ako aj na pripravu statnej sportovej reprezentacie v biatlone smerom k Zimnym olympijskym hram 2002.

Pripravuju stafetovy beh

Vo stvrtok 8. juna na pozvanie Okresneho vyboru Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov v Brezne navstivil nas okres riaditel Institutu vzdelavania, sportu a umenia PhDr. Milan Sidor, CSc. z Presova. Studentom gymnazia a strednej priemyselnej skoly prednasal na temu Idea vseslovanskej vzajomnosti a miesto mladej generacie v sucasnom globalizujucom svete.
V suvislosti s pripravami 29. rocnika Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti, ktory sa uskutocni od 25. do 30. augusta z Kalinova cez Duklu, Brezno do Banskej Bystrice, spolu s predsedom OV SZPB Janom Zemkom rokovali s riaditelom ZP Sport, a. s., Podbrezova Vladimirom Vanikom. Dohodli sa na vzajomnej spolupraci, pricom ZP Sport zaradi do stafety styroch svojich bezcov. Potom sa zucastnili na rozsirenom zasadnuti vyboru ZO SZPB v Jaseni, kde hovorili aj so starostkou Elenou Kordikovou a s predstavitelmi dalsich obecnych organizacii.

 

 

Opytali sme sa za vas

 riaditela Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej Ing. Emila Lukaca

o Kedy ozije fontana pred Horehronskym muzeom?

Podla pripravovaneho projektu upravy namestia ma byt tato fontana uplne zrekonstruovana a nadobudne iny vzhlad. Este pred touto rekonstrukciou sa riaditel Stredneho odborneho ucilista hutnickeho v Podbrezovej Ing. Emil Lukac podujal na opravu povodnej fontany, o com nam povedal:
- Nase uciliste si zobralo do vienka, ze pomoze pri sprevadzkovani fontany. A tak opravujeme poskodenu elektricku cast strojovne a robime rozvody vody, ktore musia mat nove trysky. Najvacsi problem nam robi vana, ktora presakuje a tym je velky ubytok vody. Treba ju "vyspravit", izolovat a potom natriet naterom odolnym voci vode. Vzhladom na tieto problemy pocitame, ze v letnych mesiacoch, asi tak v polovicke jula, vodostrek spustime do prevadzky.

...

riaditela Okresneho dopravneho inspektoratu v Brezne Ing. Milana Novaceka

o Ako hodnotite tyzden bezpecnosti na cestach?

- Pocas prveho majoveho tyzdna sme vykonali dve kontroly, jedna akcia bola zamerana na toleranciu vodicov k chodcom a cyklistom a ta druha na technicky stav vozidiel. Pri prvej kontrole sme nezistili zavaznejsie porusenia v spravani sa vodicov k chodcom. Druha kontrola ukazala, ze vodici technicky stav svojich vozidiel zanedbavaju. Kym prva bola preventivna, pri druhej sme zobrali okolo desat osvedceni o evidencii vozidla a ulozili pokuty vo vyske 8000 korun. Okrem toho v druhom majovom tyzdni sme uskutocnili dalsie dve akcie zamerane tentokrat na kontrolu pouzivania alkoholickych napojov pocas jazdy v nocnych hodinach. Zadrzali sme dovedna sestnast vodicskych preukazov a ulozili pokuty vo vyske 10 000 korun.

Co zistila "soika"

Pocas dvadsiateho druheho a dvadsiateho tretieho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V potravinach OZEPO V Zadnych Halnach im v nakupe za 39,80 koruny uctovali viac o dve koruny styridsat halierov, co sa stalo nedodrzanim hmotnosti hrozna a kivi.
Dovedna v kraji skontrolovali stotridsatdva prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali osemdesiatstyri kontrolnych nakupov. Objavili v nich styridsatosem predrazeni, co predstavuje 57,1 percenta. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatky zistili v sestdesiatich styroch prevadzkach, kde za kvalitativne chyby, nedodrzanie casu spotreby a inych informacnych povinnosti pozastavili styristodevat druhov tovaru za 886 028 korun. V jedenastich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu dvadsiatich deviatich druhov tovaru za 2619,70 koruny. Spisali styridsattri oznameni o zacati spravneho konania a na mieste ulozili osemdesiatpat blokovych pokut za 63 400 korun.

h0024c.jpg (12606 bytes)

V piatok 9. juna sa na pracovnom stretnuti v okresnom urade stretli predstavitelia uradov a institucii statnej spravy a samospravy posobiacich v Breznianskom okrese.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT