13. JUN 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

 

Citatelska sutaz Spoznavame historicke jadro mesta

Tretia sutazna otazka: Koncom minuleho storocia odhalili v severnej casti mestskeho parku pomnik rakuskej cisarovnej a uhorskej kralovnej Alzbety Bavorskej (Rakuskej), manzelky Frantiska Jozefa. Patrila k najoblubenejsim postavam panovnickej rodiny Habsburgovcov. Jej menom bolo pomenovane aj breznianske namestie. Zomrela vo veku sestdesiatjeden rokov rukou talianskeho anarchistu Luigiho Luccheniho. Poznate jej neoficalne, ale za to omnoho znamejsie meno?

 

"Cim skor, tym lepsie"

V pondelok 5. juna navstivil Brezno Stano Danciak. Navsteva tohto herca nesuvisela s jeho povolanim, ale so spolupracou s mimovladnou organizaciou GEMA ´93, ktora uz od roku 1993 iniciuje rozne aktivity. Na mohych z nich sa zucastnl aj on, teraz je to bezbarierove Slovensko.
Postihnutymi ludmi sa treba zaoberat, treba im vytvorit podmienky, aby nadobudli pocit rovnocennosti. A preto po celom Slovensku navstevuju starostov, primatorov, okresne, krajske urady, kde sa zaujimaju o problemy zrakovo, sluchovo a telesne postihnutych. Vacsinou sa stretavaju s ochotou pomoct, su to napriklad obrubniky, pristup do niektorych zariadeni. Vsade zdoraznuju, ze pri vystavbe novych bytov treba brat do uvahy zakon, podla ktoreho musi byt aspon jeden byt bezbarierovy. Len tak sa postihnuty clovek citi plnohodnotny. Dolezite je, aby sa neizoloval a nesedel doma.
S. Danciak na svojich cestach stretol silnych jedincov, ktori su postihnuti, ale maju obrovsku chut zit. Vyjadril sa, ze odcerpava od nich energiu a hlboko ich obdivuje, ako to v sucasnych podmienkach zvladaju. Jednym z nich je aj Breznan Aldo Daxner, ktory sa podielal na tomto podujati v nasom meste.
Stretnutie v Brezne zorganizovala Stala konferencia obcianskeho institutu. Dolezitost takychto stretnuti podla slov S. Danciaka spociva v tom, ze sa ucia retorike, umeniu navzajom sa pocuvat a mnohe navrhy na riesenia problemov su naozaj zaujimave. Vytratil sa strach pomenuvat veci, pretoze obcan uz musi hovorit za seba, hovorit pravdu a musi ju vediet vyartikulovat. V jeho kolektive su ludia, ktori vedia poradit a navrhnut sposoby riesenia problemov.
Na adresu informacneho zakona povedal: - Myslim si, ze tento zakon by mal byt cim skor na stole, ved co nie je tajne, to je verejne a verejnost by mala kontrolovat aj informacie. Pravo na informaciu ma kazdy obcan a cez medialnu politiku musi byt informovany. Cim skor bude, tym lepsie.

h0024b.jpg (15733 bytes)
h0024f.jpg (14563 bytes)
V piatok 9. juna v mestskom dome kultury prvi absolventi literarnodramatickeho odboru dokazovali, co vsetko sa naucili. Potom sa uskutocnilo slavnostne vyradenie patdesiatich dvoch ziakov Zakladnej umeleckej skoly, z toho sedemnastich z vytvarneho odboru, sestich z dramatickeho a z dvadsiatich deviatich hudobnikov siesti ukoncili uz druhy cyklus.

 

So starostami horehronskych obci

na letnu temu

Krasne, uz letne pocasie, ktore nas sprevadzalo v poslednych dnoch a bliziaci sa koniec skolskeho roka vnukli mnohym myslienky na dovolenku. Zladit v rodine cas, zaujmy i financie byva niekedy tazke. A ked sa uz na dovolenku vyberiete, chcete z nej mat co najviac - okrem oddychu aj trochu rozptylenia a poznania. - Co ponuka v letnej turistickej sezone vasa obec a jej okolie, - sme sa opytali niekolkych starostov.
Jan Turosik, starosta Bacucha: - Uz 20. maja obcianske zdruzenie priatelov sportu v spolupraci s obecnym uradom uskutocnilo cyklisticku sutaz na casti novopripravenej cykloturistickej trasy mikroregionu Horehron z Polomky do Bacucha. Koncom maja sme v spolupraci s Narodnym parkom Nizke Tatry a Narodnym parkom Muranska planina zorganizovali Europsky den narodnych parkov. V ramci programu Bacuch - Boca su od jedneho otca pripravujeme precistenie turistickych chodnikov z Bacucha na liptovsku stranu. Samotna priroda dava podmienky na pesiu turistiku, cykloturistiku, zber lesnych plodov a lov ryb. Navstevnici si mozu pozriet zrucaninu priehradneho muru tajchu, ktory pripravujeme na rekonstrukciu, prezriet si obec a jej historicke pamiatky, napriklad kostol svateho Jozefa a osviezit sa mineralnou vodou z pramena Bozeny Nemcovej. Pekne posedenie v prirode ponukaju priestory v okoli Rybarskej chaty, v blizkosti ktorej sa nachadza prirodna rezervacia Bacusska jelsina. V spolupraci s obcianskym zdruzenim klubu sportovych priatelov budeme organizovat brigady na zveladovanie obce a dalsie kulturne a sportove podujatia.
Stefan Bella, starosta Dolnej Lehoty: - Chotar Dolnej Lehoty je umiestneny v NAPANTe a v statnej rezervacii Skalka. Pre cykloturistov ponukame trasu, ktora vedie od Podbrezovej cez Lopej, Dolnu Lehotu, Krpacovo po Tale. Pre pesich su turisticke trasy Vajskovskou dolinou az k vodopadom a Krizskemu sedlu s prekrasnou sceneriou Vajskovskeho potoka so pstruhmi - je to raj pstruharov. V katastri obce pri lyziarskom vleku (chate Hydrostavu) si mozu prijemne posediet a odpocinut. Na Dvoch vodach je pamatnik obetiam laviny, jednej z najvacsich v Nizkych Tatrach a v Crmnom pamatnik II. paradesantnej brigade, pri ktorom je turisticky pristresok na varenie gulasu. V obci na rozhrani jula a augusta pripravujeme futbalovy turnaj o Putovny pohar prveho slovenskeho kozmonauta Ivana Bellu.
Mgr. Jaroslav Bercik, starosta Michalovej: - Cykloturistom ponukame z Michalovej cez Priehybinu smerom na Saling a Cierny Balog k Ciernohronskej zeleznicke cykloturisticku trasu, pesim vychadzky do prirody. Ubytovat a stravovat sa mozu v obecnej ubytovni a v sukromnych zariadeniach. V auguste planujeme futbalovy turnaj internacionalov Muranskej planiny. V ramci mikroregionu Muranska planina v juni organizujeme Dni mesta Tisovec, v juli tradicne rodeo, ktore pripravuje obec Muran. Najatraktivnejsia v mikroregione je navsteva zrucaniny Muranskeho hradu.
Juraj Misany, starosta Myta pod Dumbierom: - V obci ponukaju sluzby najma v zimnej lyziarskej sezone SKI centrum Myto so svojimi vlekmi a vlek TJ. Ale aj v letnej turistickej sezone sa ma Myto cim pochvalit. Sluzby a ubytovanie ponuka hotel Myto s krytym bazenom a ohrievanou vodou, solariom, saunou, fitnescentrom, barom, kolibou a s tenisovymi kurtami, pripravuju vystavbu skvosovej haly. Penzion Habika tiez ponuka okrem ubytovania fitnescentrum a saunu, nocny bar s diskotekou. Ostatne zariadenia, penziony Rojas, Novodom, Encian, Mytnik, Trajtel poskytuju kvalitne ubytovanie. Penzion Dumbier okrem ubytovania ma aj saunu a pinpongovu halu. V sukromi ubytovava patnast obcanov. Na konoch si mozu turisti zajazdit na dolnom stredisku PD Dumbier v Myte pod Dumbierom u Ing. Kica. Navstevnici maju moznost turistickych vychadzok v Mlynnej, Kyslej a v okoli Chopka a Dumbiera. V schvalovacom konani je cyklotrasa Myto - Mlynna - Stupka. Pripravuje sa vystavba lanovky na Diel a vystavba dalsich tenisovych kurtov pri futbalovom ihrisku. V letnej sezone maju turisti moznost navstevovat kulturne a sportove podujatia v obci i salase v okoli Myta. K dispozicii turistom su aj restauracie Salas, Myto, pohostinstvo Cupka, espreso Majerova a restauracie v penzionoch. Nakupovat mozu v minimarkete Flochova, v potravinach Majerova i v potravinach Jednoty.
Ing. Maria Betakova, starostka Sumiaca: - V nasej obci su jednoznacne krasne pesie tury do okolitych hor az po Kralovu holu. V ramci mikroregionu pripravujeme cyklotrasy, ktore by mali viest od Pohorelej po Telgart. Patnasteho jula budu oslavy 8. vyrocia zvrchovanosti, piateho augusta 2. rocnik pretekov o cyklokrala a cyklokralovnu, ktoru organizuje SK Inter Bratislava. Sucastou bude minisou radia Koliba na Kralovej holi s Julom Virsikom a jeho kolegami. V auguste planuju futbalisti turnaj juniorov a seniorov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT