13 JUN  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V ostatnych desiatich rokoch si pripominame sviatky, ktore predtym v kalendari neboli. Patri medzi ne aj Den matiek a Den otcov. Ten prvy sa ujal ovela lepsie ako ten druhy. Svedci o tom aj nasa anketa, v ktorej malokto vedel, ze Den otcov pripada na tretiu junovu nedelu.

S anketovym mikrofonom


o bliziacom sa sviatku otcov

Livia Baxova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Pocula som, ze taky sviatok existuje, ale neviem kedy. Myslim si, ze otcov urcite potesi. V nasej rodine si ho zatial nepripominame, pretoze manzel vlani este nebol otcom. A moj otec? Myslim si, ze aj jeho by to potesilo.

Eva Buckova, invalidna dochodkyna, Jasenie:

- Ked je Den matiek, mal by sa slavit aj Den otcov. Nieco som pocula o takomto sviatku, lenze neviem kedy je. Rodicov uz sice nemam, ale pripomeniem si ho.

Viera Rochovska, predavacka, Pohorela:

- Neviem, kedy je, ale pocula som o tom. Myslim si, ze aj chlapi si daco zasluzia, nielen zeny a deti.

E. S., referentka, Brezno:

- Ked zili moji rodicia, vtedy sme este nechyrovali ani o Dni matiek ani o Dni otcov. Teraz, ked uz nie su medzi nami, kazdorocne zanesiem na hrob kyticku mame v druhu majovu nedelu a otcovi v tretiu junovu nedelu.

Jozef Sufliarsky, dochodca, Myto pod Dumbierom:

- Nieco som pocul a dokonca v niektorom casopise, zda sa mi,.ze v Slovenke kazdorocne robia anketu o najlepsieho otca na Slovensku. Myslim si, ze je to v poriadku. Ved ked maju zeny svoj sviatok, tak v ramci rovnopravnosti, za ktoru bojuju zeny, hadam bojuju aj za sviatok muzov. Uplne s tym suhlasim. Priznam sa, ze u nas v rodine si ho nepripominame.

Helena Sufliarska, dochodkyna, Myto pod Dumbierom:

- V casopisoch, ktore citam, su tieto temy bezne, takze Den otcov nie je nejaka novinka. Bol by najvyssi cas, ale je perlicka sice, ze sa v dnesnej dobe najde nejaky vynimocny otec, pozorny k rodine. Moj nazor je, ze Den otcov je spravna vec, ale hlavne matky by sa mali viac ocenovat, nie su docenene.

Vladimir Lunter, nezamestnany, Brezno:

- Ja si myslim, ze aj otcovia si zasluzia nejaku pozornost, tak ako aj zeny. Takze ten jeden den do roka to moze byt. Sice som uz o nom pocul, neviem vsak presne kedy je. Ale moje deti si to pamataju, toleruju mamu aj otca, zatial je to dobre.

Karel Jech, invalidny dochodca, Brezno:

- Nieco som zapocul, ale ja si myslim, ze my otcovia si ho nezasluzime. A naco?

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dakujeme ...

Bola som hospitalizovana v nasej nemocnici v Brezne v gynekologickom oddeleni. Chcem sa podakovat celemu kolektivu lekarov pod vedenim primara MUDr. Tibora Bielika, vsetkym milym sestrickam i pomocnemu personalu za ludsky a mily pristup, za vzornu starostlivost o nas pacientky pocas pobytu v gynekologickom oddeleni. Ved mile slovo a usmev su tym najlepsim liekom.
Dakujem vam vsetkym a do buducnosti zelam vela zdravia a pracovnych uspechov.

Anna Turnova a pacientky izby c. 5

Dakujem doktorke MUDr. Janke Adamcakovej a celemu kolektivu sestriciek interneho oddelenia breznianskej nemocnice za starostlivost o mojho manzela Zdena Laciku pocas pobytu v breznianskej nemocnici.

Manzelka 

Preco?

Kde su tie casy, ked sme v breznianskych obchodoch mohli nakupovat od osmej rano a otvorene mali az do siestej hodiny vecer? Dnes sa vselico zmenilo, mnohe z tychto obchodov patria sukromnym podnikatelom, vyber je urcite bohatsi ako predtym (ceny to je ina vec, o tych sa teraz nechcem zmienovat), pribudli vecierky, obchody s nedelnym predajom. Ale preco aj nove otvaracie hodiny? O osmej rano spotrebny tovar nakupite malokde, vecer po 17. hodine je uz vacsina obchodov zatvorena. Kde alebo v kom je chyba?

 

Detom k ich sviatku

Medzinarodny den deti v Pohorelej

Vyrocie PIONIERa

Vo stvrtok 1. maja pri prilezitosti Medzinarodneho dna deti a 10. vyrocia zalozenia dobrovolnej organizacie deti, mladeze a dospelych Pionier starosta Jan Sulej v Obecnom urade v Pohorelej slavnostne prijal tridsat ziakov zakladnej skoly - najaktivnejsich clenov zaujmovych oddielov. Okrem zapisu do Pamatnej knihy boli ziaci odmeneni za aktivnu a vzornu reprezentaciu obce na roznych sutaziach vecnou cenou obecneho uradu. Osobitnu cenu od organizacie Pionier dostali desiati najuspesnejsi: Vieroslava Baksova, Lucia Baranova, Lucia Fabianova, Martin Gavura, Andrea Haluskova, Lucia Kalovcova, Martin Kresak, Jan Lakanda a Jan Tlucak.

Deti tretieho tisicrocia

Pod tymto nazvom sa niesli oslavy MDD v zakladnej skole. Prekrasne piatkove rano privitali skolopovinne deti na skolskom dvore pred netradicnym podujatim. Na trase dlhej asi kilometer v okoli obce mohli deti: " zabludit" do Rozpravkova, kde ich uvitala Cervena ciapocka, zly vlk, baba Jaga a rozne dalsie rozpravkove bytosti s mnozstvom kratkych scenok. Na dalsich zastaveniach cakali zaujimave sutaze ako skok vo vreci, prenasanie gulocok palickami, hadanky, kviz o ochrane a poznavani prirody a dalsie zaujimavosti. Odmenou za aktivitu a vykony sutaziacich boli sladkosti, ktore sponzorsky poskytli organizacia Pionier, Zdruzenie rodicov a priatelov skoly a firma Bartrans.

Jan Pompura

Prisli ste ako hostia, odidete ako priatelia

Tymto sloganom nas po kratkej ceste autobusom privitalo prijemne prostredie hostinca Koliba v Myte pod Dumbierom. V ustrety nam vysiel riaditel hotela Myto Jan Adam Hribik, ktory detom k ich sviatku - MDD - s ochotou bezplatne poskytol cely areal tohto malebneho prostredia. Vdaka patri aj milemu personalu, ktory sa o nas po cely den staral.
Deti mohli vychutnat krasy prirody v blizkom okoli, pricom sme ich viedli k utvaraniu si emocionalne bohatemu vztahu k prirode - pozorovali stromy, kvety, pocuvali spev vtakov, zblnkot vody, zdolavali rozne prirodne prekazky a hlavne dosyta sa vyhrali vdaka mnozstvu environmentalnych hier. Nadherny bol aj vyhlad na Dumbier, ktory mali moznost pozorovat dalekohladom.
V popoludnajsich hodinach nas autobus priviezol spat s mnozstvom zazitkov z pekne preziteho dna.

Kolektiv uciteliek Materskej skoly
B. Nemcovej 17,
Brezno

ELLIS pre vsetky deti

Obcianske zdruzenie ELLIS - vsetka laska malym nepohyblivym v tiesni - v spolupraci s Mestskym kulturnym strediskom, Uniou zien, Prvou stavebnou sporitelnou, Istrobankou a Detskym divadelnym studiom v Brezne zorganizovalo vo stvrtok 1. juna na breznianskom namesti Den deti. V programe okrem velkeho mnozstva detskych sutazi vystupila skupina Kivi, folkova spevacka Jana Stubniakova z Banskej Bystrice, tanecna skupina moderneho tanca z Brezna organizovana pri Junior centre na Mazornikove. V ramci ankety Prvej stavebnej sporitelne detom a rodicom odovdali ceny. Cele podujatie sa nieslo v duchu zaclenenia postihnutych deti medzi svojich rovesnikov, co sa aj podarilo. Velke podakovanie patri vsetkym zucastnenym.
Na zaver akcie vyhlasili verejnu zbierku na pomoc postihnutym detom v nasom okrese, kde ma kazdy moznost prispiet vkladom na ucet 10006-14248051/4900, konstantny symbol 1379, specificky symbol ELLIS Verejna zbierka.
Podujatie vzhladom na pekne pocasie, bohaty program, spokojnost deti a mnozstvo odmien v sutaziach dopadlo podla predstav organizatorov. Tesime sa na buduci rocnik.

Ivan Kovacik,
tajomnik ELLIS


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT