Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

25

20. JUN  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

V Telgarte sa cosi podarilo

Strucne povedane - nasmerovat miestnych obyvatelov k tomu, aby sami prejavili svoje nazory a priviest ich na realne riesenia - takyto zmysel ma praca v projekte Zvysovanie environmentalneho povedomia miestneho obyvatelstva. Je vysledkom dvojrocnej spoluprace organizacii Ministerstva zivotneho prostredia SR s britskym narodnym parkom Brecon Beacons a organizaciou Fauna end Flora Internacional. Do projektu sa zapojila aj Sprava Narodneho parku Nizke Tatry, ktorej odborny pracovnik Ing. Adalbert Mezei sa zucastnil na mnohych seminaroch i na tyzdennej stazi vo Welse. V tamojsom narodnom parku existuje mestecko Talgarth, podobnost s nasim Telgartom viedla k tomu, ze v dnoch 12. az 15. juna v tejto horehronskej dedinke traja pracovnici NAPANTu realizovali projekt Planovanie v reale.
"Ludia si zvykli na to, ze im niekto nieco podsunie, da do ruky a aj zafinancuje. Nam ide o to, aby sami medzi sebou nasli napady, ludi, prostriedky ...", - vysvetluje svoje poslanie Ing. A. Mezei. V Telgarte sa im cosi podarilo. Najskor medzi detmi v zakladnej skole, kde na vlastnorucne zhotovenom modeli obce skolaci vyznacili oblubene i neoblubene miesta, co by chceli a co nechceli ukazat. S mnohych napadov realne vyzera park pri skole, ktory by zvladli s metodickou pomocou a s minimalnymi nakladmi. Pri stretnuti s miestnymi obcanmi zvolili iny postup. Vytypovali styri najpalcivejsie temy: (ne)zamestnanost, miestne sluzby, cestovny ruch, zivotne prostredie a potom o nich debatovali. Zrodili sa aj nove napady: zriadit muzeum "zivu expoziciu" a na zname Ozveny staroslovienciny prilakat ukazkami ludovych remesiel aj navstevnikov z inych narodnych parkov.
"Budeme sledovat, ci sa v Telgarte nieco pohne a na zaklade impulzov pomahat. Urcite im to zacne vrtat v hlave a par iniciativnych ludi sa da dokopy v snahe cosi dokazat, my pomozeme radou alebo navodom", - povedal nam na zaver podujatia Ing. A. Mezei.

h0025g.jpg (18665 bytes) Vdaka ochrancom prirody a Obecnemu uradu vo Valaskej mozeme na tamojsom jazierku obdivovat zvlastnost prirody a ojedinelost v nasom okrese, ked po viac ako tridsiatich dnoch sa v sprievode svojich rodicov objavila mala labut.
Uz po tretikrat sa v piatok 16. juna uskutocnilo v Texase vo Valaskej podujatie, Valastianska helingonka, ktore presvedcilo o tom, ze hra na tento nastroj sa stala srdcovou zalezitostou ludi roznych povolani, ale aj generacii. Dobrou urovnou hry, vyberom piesni o tom presvedcilo sedemnast interpretov, ktori dostali do varu pocetne obecenstvo. Dobra pohoda trvala este dlho po skonceni oficialnej casti programu. Podujatie zorganizovali Mgr. J. Smrecan a riaditel muzea Mgr. J.Weis. h0025f.jpg (12702 bytes)

 

"Nabalil" sa

Obvodne oddelenie Policajneho zboru v Brezne vysetruje kradez vlamanim, ktora sa stala niekedy od poludnia do pol tretej 12. juna. Zlodej vosiel nezistenym sposobom do bytu na siedmom poschodi na Ulici 9. maja. Odniesol si sestgramovu pansku retiazku na ruku zo zlteho kovu, tri a pol gramovu damsku retiazku zo zlteho kovu s gravirovanym priveskom v tvare L, negravirovany dvanastgramovy prsten zo zlteho kovu s platnickou, cierny fotoaparat Kodak a hotovost 11 000 korun. Majitelovi B. M. vznikla skoda za 26 000 korun.

Od aprila nezvestna

O pol jednej popoludni 12. juna v Obvodnom oddeleni Policajneho zboru v Podbrezovej A. O. z Valaskej oznamila, ze od 14. aprila je nezvestna jej dcera Lucia Adamovicova. Naposledy ju videli v internate c. 22 na Hronskej ulici vo Valaskej s bratom O. Adamovicom. Neoznamila dovod odchodu a matke doma nechala stvormesacneho syna Lukasa, s ktorym je na materskej dovolenke. Z domu odisla bez penazi len s obcianskym preukazom a odvtedy nedala o sebe nikomu vediet.

 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT