20.JUN 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Stretli sa veduci odborov

Priatelska atmosfera vladla vo stvrtok 15. juna na pracovnom stretnuti veducich odborov okresneho a mestskeho uradu. Stalo sa tak po vzajomnej dohode prednostu okresneho uradu Ing. Jaroslava Demiana a primatora Brezna Ing. Vladimira Faska. Dopredu si stanovili pat hlavnych tez rokovania, ktore sa tykali rozvoja mesta, situacie podnikatelskych subjektov, investicnych zamerov a s tym suvisiaceho rozvoja zamestnanosti, romskej problematiky a vzajomnej spoluprace. Dohodli dalsie postupy pri rieseni konkretnych problemov. Prve stretnutie teda splnilo svoj ucel, dalsie by mali byt pravidelne raz za tri az styri mesiace.

Stastne detstvo do Svajciarska a Francuzska

V stredu vecer divaci mohli v sale Mestskeho domu kultury v Brezne vidiet galaprogram detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo pred odchodom na velky programovy zajazd do Svajciarska a Francuzska, ano s rovnako temperamentnym programom vystupia v Laussanne i na brehoch Atlantiku v Bretonsku. Francuzsky pobyt zabezpecuje Asociacia Bretonsko - Slovensko vo vedeni s Barbarou a Jozefom Nivetovcami. V tychto dnoch do Brezna prisla prave vdaka Nivetovcom zasielka pocitacov urcenych na rozvoj kultury skolstva v Brezne. Patri im za to nesmierna vdaka, ktoru uz v piatok iste budu tlmocit clenovia Stastneho detstva.

Z Brezna do Martina

Breznianski maticiari sa v pondelok 3. jula vyberu na zajazd do Matice slovenskej v Martine. Okrem navstevy muzea, cintorina a Jahodnych hajov sa popoludni zucastnia na protestnom zhromazdeni maticiarov, pretoze podla noveho kniznicneho zakona by mali byt Matici slovenskej odobrate Slovenska narodna kniznica a Pamatnik narodnej kultury. Pre pripadnych zaujemcov miestny odbor matice slovenskej oznamuje, ze autobus odchadza o 7. hodine spred mestskeho domu kultury a svoju ucast na zajazde mozu potvrdit na c.t. 6117910.

Najdolezitejsia bola chut

Na tohtorocnych majstrovstvach sveta vo vareni a jedeni halusiek, ktore sa konali v sobotu 17. juna v Tureckej sa zucastnilo 35 druzstiev. Jedno z nich sa niecim lisilo, bolo to druzstvo Kukuk zlozene z nevidiacich Alda Daxnera z Brezna, Stefana Belika z B.Bystrice, Jana Cicela z Lucenca a vidiaceho kuchara Jana Turisa z Hronca. Aj ked nestali na stupni vitazov, dokazali, ze aj handicapovani ludia patria rovnako do nasej spolocnosti, maju zmysel pre recesiu a dokazu sa bavit. Cele druzstvo Dakuje organizatorom, divakom za skvele povzbudzovanie a hlavne soferovi Miroslavovi Tazkemu, ktory bol nielen sponzorom, ale aj kameramanom.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Pochytili sa

O stvrt na dve popoludni 2. juna pred mestskym uradom hliadka spozorovala v klbku na zemi dvoch mladencov. Verejne pohorsenie tu vzbudzovali J. V. z Helpy a J. M. z Polomky. Bitkarov schladili blokove pokuty, ktore museli zaplatit.

Rozbity vyklad

Pult centralizovanej ochrany na mestskej policii 5. juna tesne pred tretou rano signalizoval narusenie objektu Eurotelu na namesti. Po prichode hliadka zistila, ze tu ktosi rozbil vyklad a pripad na objasnenie postupili Policajnemu zboru.

Vyrusili ho

O stvrt na styri rano 5. juna Pult centralizovanej ochrany opat signalizoval narusenie objektu, tentoraz na Razusovej ulici vo fotosluzbe Slavkovsky. Hliadka tu priamo na mieste cinu s pouzitim donucovacich prostriedkov zadrzala V. R., ktory tam kradol.

Drobne kradeze

O tristvrte na dve popoludni 7. juna telefonovali z potravin Paliva na namesti, ze tam doslo k drobnej kradezi. S kavou za 180 korun bez zaplatenia chcel ufujazdit I. C. z Bratislavy. V potravinach Televizor na Ulici CSA 8. juna pred tristvrte na jedenast prichytili M. O. z Brezna, ktora tu ukradla tovar za 24,60. Ani jedneho zo zlodejov neminula blokova pokuta.

Zurivy manzel

Desat minut po osmej vecer 8. juna privolali hliadku na Ulicu MPCL c. 14, kde manzel fyzicky napadol svoju polovicku. Skrtil ju a vyhrazal sa zabitim. Na druhy den sem hliadka startovala opat, ked dorazila na miesto, "unaveny" manzel uz spal. Pripad postupili Policajnemu zboru.

Volala o pomoc

"Na Ulici CSA vola zena o pomoc". Takyto telefonicky oznam prevzala hliadka desat minut po polnoci 11. juna. Podla popisu sa vydali vytrznika hladat, ale tomu sa podarilo ujst. Pretoze islo o podozrenie zo spachania trestneho cinu so sexualnym motivom, vec oznamili Policajnemu zboru.

Bitka rodinych klanov?

Trinasteho a strnasteho juna mali vzajomnu roztrzku clenovia dvoch rodin na Vrbovej ulici. V prvy den o 11.20 to zacalo porozbijanim okien na dome, po prichode hliadky tam uz bola policia. Toho isteho dna o 20.25 sa pobili opat, pricom jedna zena skoncila v nemocnici. O tretej rano 14. juna v jednom z domov z doteraz nezistenych pricin horelo a toho isteho dna na jednu zo zien zautocil prislusnik druhej rodiny. Zalezitost postupili na objasnenie Policajnemu zboru.

Vymenili mu zamok

O stvrt na styri popoludni 13. juna majitel garaze na Podkorenovej prisiel oznamit, ze mu vymenili zamok a v garazi objavil cudzie veci. Pre podozrenie z trestneho cinu pripad prevzala policia.

Upozornenia

Mozno sa to stalo aj vam alebo vasim detom: pristavi vas pocerny drobizg a pyta si peniaze (v tom horsom ich ukradne). Alebo nic netusiaci cakate na svoj spoj na autobusovom nastupisti a pri plateni za listok zistite, ze vasa penazenka je fuc. V tom prvom pripade treba svoje dieta upozornit na tychto "zobrakov" a ked im uz naletite, ihned oznamte ich popis. V druhom pripade pomoze rada: davajte si velky pozor na svoje penazenky!

Poliaci pocuvali brezniansku dychovku

V dnoch 9. az 11. juna sa Dychovy orchester mesta Brezna zucastnil na medzinarodnom festivale a sutazi dychovych hudieb Zlota lira v polskom meste Rybnik nedaleko Katowic. Zajazdu predchadzala niekolkomesacna intenzivna priprava na poli umeleckom i organizacnom. Ved si merali sily s dychovymi orchestrami z Ciech, Madarska, Nemecka, Grecka, ba aj z Ciny. Taketo zlozenie zucastnenych krajin, pohostinnost Poliakov a aj slnecne pocasie sa postarali o mnozstvo peknych zazitkov, ktore si z festivalu priniesli. Kapelnik Ing. Ivan Sykorka nam o nich povedal:
- V piatok 9. juna boli na programe sutazne vystupenia vsetkych orchestrov, kde Breznania predviedli to najlepsie zo svojho repertoaru, skladby starsie i modernejsie, od slovenskych aj zahranicnych autorov. Mohli sme sa presvedcit aj o vysokej umeleckej urovni ostatnych zucastnenych orchestrov a spoznat aj typicke skladby charakterizujuce kazdu krajinu.
Rybnik je asi 120-tisicove mesto s banickou tradiciou, s mnozstvom zelene, upravenymi kvetinovymi zahonmi a peknym historickym jadrom. Pozostava z niekolkych mestskych casti. Vo dvoch z nich sme aj koncertovali. S tymito koncertami sa spaja jedna kuriozna udalost. Pri jednom vystupeni sme sa usadili pod velkou lipou na travniku pred kulturnym domom. Po niekolkych taktoch pochodu vsak nastal nepokoj - cast muziky sedela priamo na mraveniskach zvlastneho druhu agresivnych mravcov, ktore asi neoblubuju dychovu hudbu, lebo nas trapili az do konca koncertu. Nedaleko mesta sa rozprestiera velka vodna plocha, ktora dala mestu nazov a na jej brehu sme boli aj ubytovani. Nebolo casu kupat sa, zato vo vlastnom pote sme sa vykupali do sytosti.h0025e.jpg (21434 bytes)
Aj ked trofej Zlatu lyru 2000 ziskal skutocne vynimocny orchester z Ciny, nie sme smutni, lebo sme nacerpali vela novych skusenosti, nadviazali nove kontakty, navstivili sme miestny trh a baziliku svateho Antona. Bolo to pre nas vytrhnutie zo sedej kazdodennosti, ved nasa dychovka ucinkovala v zahranici naposledy pred viac ako desiatimi rokmi.
Za to, ze sme mohli dostojne reprezentovat Brezno a Slovensko by sme sa chceli predovsetkym podakovat statnemu fondu kultury Pro Slovakia, ktory nam uhradil dopravu, Ing. Kacerovi a firme Ramex za podarovanie novych obalov na noty, pekarni Belamo na Mazornikove za pridel pagacov a chleba na cestu, pani Kolmanovej za financnu hotovost a primatorovi Ing. V. Faskovi za propagacne a upomienkove materialy, ktore sme rozdali predstavitelom mesta, organizatorom festivalu a veducim sutaziacich hudieb.
Chceli by sme vsetkych obcanov Brezna a Horehronia pozvat na nas koncert, ktory sa v ramci Breznianskeho kulturneho leta uskutocni 28. jula na Namesti gen. M. R. Stefanika. Pridte a presvedcte sa, ze dychova hudba nezanika a nie je len pre dochodcov, ale aj pre mladych. Svedci o tom aj mnozstvo mladych muzikantov v nasich radoch i moderny repertoar, ktorym sa predstavime.

Opytali sme sa za vas

predsedu Polnohospodarskeho druzstva Dumbier v Brezne Ing. Daniela Backu:

o Aky vplyv bude mat sucho na tohtorocnu urodu vo vasom polnohospodarskom druzstve?

- Toto suche obdobie postihlo aj nase druzstvo, aj ked ako sa dozvedame z klimatickych pomerov z ostatnych casti republiky, v nasom regione deficit vlahy nie je az taky katastrofalny, ako v inych oblastiach juzneho alebo zapadneho Slovenska. Najvacsi dopad u nas bude mat na urodu krmovin, kde doposial z prvej kosby sme v porovnani s minulym rokom dosiahli len sestdesiatpercentne vynosy. Co sa tyka obilovin, myslim si, ze momentalne dazd z poslednych dni, i ked uz neovplyvni pocet zrn v klasoch alebo pocet odnozi na rastline, spomali dozrievanie obilia a z toho vyplyvajuce naplnanie sa zrna. V tretej oblasti rastlinnej vyroby, pri okopaninach - zemiakoch pokial by este naprsalo, co verim, ze bude, uroda zemiakov by nemala byt ohrozena.

...

namestnika pre liecebno-preventivnu starostlivost v Nemocnici s poliklinikou v Brezne MUDr. Jana Mackina:

o Ako sa chranit pred sucasnymi vysokymi dennymi teplotami?

- Ludia by sa predovsetkym mali vyhybat priamemu slnku a nezdrziavat sa v nevetranych miestnostiach, kde hrozi prehriate organizmu. Velmi dolezity je dostatocny prijem tekutin. Najvacsou hrozbou je strata tekutin, ci uz potenim alebo priamym posobenim slnecneho tepla na kozu. Existuju vsak aj rizikove skupiny ludi, ktori by mali byt zvlast opatrni. Ide najma o ludi so srdcovo-cievnymi ochoreniami, teda ludi chorych na srdce a ludi s vysokym tlakom.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT