20. JUN 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

K jubileu XV. rocnika cestneho behu
Z okresu do okresu v Pohronskej Polhore

Uz v zaciatkoch sedemdesiatych rokov zacala sa intenzivne dvihat vlna zaujmu o rekreacny beh. K tomuto pozitivnemu vyvoju znacne prispela zdravotno-osvetova ativita v prostriedkoch masovej informacie a propagandy. Pohybova aktivita vyjadrena v rekreacnom behu zamedzuje mnohym roznym neduhom, ktore postihuju ludi. Pomaha upevnovat zdravie a predchadza modernym civilizacnym chorobam.
Prave na zaklade tychto skutocnosti sa rekreacnemu behu venuje velka pozornost nielen u nas, ale i vo svete. Preto aj v Pohronskej Polhore dostal rekreacny beh oficialne zelenu v roku 1986, ku ktoremu dal podnet Vojtech Ridzon vdaka jeho bezeckemu nadseniu. Iniciativu prejavil aj vtedajsi predseda MNV (dnes starosta obce) Dusan Adamek a dalsi podporovatel tejto myslienky Lubomir Singer. Organizacne sa zacal pripravovat I. rocnik cestneho behu v dlzke 10 km na trase Pohronska Polhora - Zbojska a spat. Vzhladom na to, ze dlzka trate siaha az do okresu Rimavska Sobota, beh dostal pomenovanie Z okresu do okresu. Okrem behu na 10 km je dolezite pripomenut to, ze jednym z hlavnych cielov bolo podchytit k rekreacnemu behu aj ziakov a ziacky zakladnej skoly, ktori maju vytycene trate na 1 a 2 km. Aby sa ziaci mohli zucastnit na pretekoch v co najvacsom pocte, bol stanoveny fixny termin na poslednu junovu nedelu pred skolskymi prazdninami.
Pomenovanie behu, dlzka trate a jej trasa boli navrhnute a zname, ale financne zabezpecenie na uskutocnenie podujatia bolo rozhodujuce. Predlozeny navrh na financnu podporu vtedajsia rada narodneho vyboru schvalila s tym, ze usporiadatelom a organizatorom bude MNV v Pohronskej Polhore. Radost bola na strane priaznivcov sportu a telovychovy, pretoze vzniklo nove sportove zdraviu prospesne odvetvie - rekreacny beh. Takze okrem popularneho futbalu maju obcania - priaznivci rekreacneho behu dalsiu moznost zucastnit sa na pretekoch, pripadne pomoct pri ich organizovani, alebo povzbudit pretekarov k dobrym sportovym vykonom a vidiet to pretekarske nadsenie.
O vytvaranie dobrych podmienok a o uspesny priebeh pretekov sa stara organizacny vybor a obecne zastupitelstvo. O tom, ze preteky su dobre organizovane, svedci kvalitna ucast poprednych, ba i zahranicnych pretekarov. Cestny beh ziskava coraz viac oceneni a v tomto roku je zaradeny do slovenskej bezeckej ligy. Aj sponzori pochopili dolezitost financnej pomoci pre uskutocnenie tohto sportoveho podujatia. Organizatori veria, ze cestny beh bude sirit len dobre meno Pohronskej Polhore v nasom regione i na Slovensku, este viac vstupi do povedomia pretekarov, ktori odidu s tymi najlepsimi spomienkami. 

Vytvarna sutaz k vyrociam mesta

Mesto Brezno si v tomto roku pripomina vyznamne vyrocia z historie - 735. vyrocie pisomnej zmienky, 620. vyrocie udelenia mestskych prav a 350 rokov od ziskania titulu kralovske mesto. Ako tvorivy pozdrav k tymto vyrociam by mala prispiet vytvarna sutaz.
Vyhlasovatel: mesto Brezno. Usporiadatel: mestsky urad, oddelenie spolocenskych veci a zahranicnych vztahov a Horehronske zdruzenie vytvarnikov. Uzavierka sutaze: 31. august, sutazne prace treba zaslat na adresu: Mestsky urad Brezno, Nam. gen. M. R. Stefanika c. 1, 977 01 Brezno; obalku oznacte textom Vytvarna sutaz. Vystava: 6. - 30. oktobra v synagoge, vernisaz v ramci podujatia Dni mesta, sucastou vystavy bude i rozborovy seminar pre ucastnikov sutaze za ucasti porotcov - profesionalnych vytvarnikov a vytvarnych pedagogov, resp. teoretikov umenia. Temy: 1. Podoby Brezna - mestske dominanty, zakutia a primestske lokality, patriace ku koloritu mesta Brezna; 2. Vyjavy z historie mesta; 3. Vyznamna postava - dejatel z historie mesta; 4. Navrh dekorativneho alebo uzitkoveho predmetu na ucel darovania, resp. predaja turistom s temou mesta Brezna.Techniky: lubovolne - malba, kresba, grafika, plastika, kombinovana technika, keramika. Vyhodnotenie a ocenenie sutaze: Prace ohodnoti odborna porota, ktora rozhodne o umiestneni autorov a udeleni cien. Hlavnu cenu udeli primator mesta. Sutazne prace sa vracaju, mesto vsak moze sprostredkovat ich predaj, resp. vybrane prace mesto odkupi na vyzdobu reprezentacnych priestorov.
Ostatne podmienky: Prace musia byt oznacene menom, priezviskom a bydliskom autora, treba uviest i nazov prace. Sutaz je urcena pre vytvarnikov nad 18 rokov.

VSETKA LASKA MALYM NEPOHYBLIVYM V TIESNI

Ahoj! Som tu. Som iny. Nie je to moja vina. Tak velmi by som sa ti chcel podakovat. Skakat, spievat, tancovat. Tesit sa z kazdeho dna.
Som tu a som iny. Ale chcem zit, ako ty. Sam to nedokazem. Potrebujem tvoju pomoc. Prosim, pomoz aj ty vybudovat denne centrum pre postihnute deti.
Aj tvoj prispevok urobi moj zivot krajsim, budem nan cakat na cisle uctu: Istrobanka 10006-14248051/4900, konst. symbol 1379, spec. symbol ELLIS VEREJNA ZBIERKA.
Zober si sek a skus na mna nezabudnut.

Dakujem ti!

Na rozbeh zbierky doteraz prispeli: Vonsch, s.r.o., Brezno, Monika Budovcova z Cierneho Balogu a Dagmar Linhardtova z Brezna.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT