20. JUN 2000 Strana 4

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Klasok v madarskom Bekesi

Este len nedavno odchadzali madarski kamarati domov z navstevy na Slovensku a uz prisiel cas, kedy my cestujeme do Madarska. Stvrtok rano 1. juna 2000. Den, ktory vsetci clenovia Klasku tak dlho ocakavali. "Mali ste ich vidiet, ako sa snazili, s akym nasadenim a odhodlanim co najlepsie sa pripravit a s akymi rozziarenymi tvarickami chodili deti na posledne skusky," roh0025d.jpg (16558 bytes)zprava choreografka detskeho folklorneho suboru Klasok Lenka Spiriakova rano pri autobuse zastupcovi starostu v Podbrezovej Jozefovi Vassovi, ktoreho sme si jednohlasne zvolili za veduceho zajazdu.
Posledna kontrola, ci sme vsetci, dvadsatosem clenov suboru, ludova hudba Breznan pod vedenim primasa Milana Vangu s clenmi Mirkou Oborcokovou, Romanom Longauerom, Pavlom Rendekom a sprostredkovatelom tejto akcie Gustavom Niklom. Posledne bozky na Slovensku, ktore patrili rodicom alebo tym najblizsim.
Trikrat hura znelo v autobuse ZP Sport, a.s., Podbrezova, ked sofer Palko Motycka nastartoval. Nikto na sebe nedal poznat vyraznejsi tlkot srdca od vzrusenia, ci na nas kamarati nezabudli a aj z celkoveho ocakavania priebehu zajazdu. Ved je to ich prve zahranicne vystupenie. Cesta detom problem nerobila, lebo ako spravni folkloristi si ju sprijemnili spevom. Len tabula s napisom Bekes ich dokazala na chvilu utisit. Pred ludovou skolou privitali Klasok rovesnici so svojimi veducimi Lipeseine Kun Ildiko, Sztanko Karoly a riaditel ludovej skoly Fejes Antal s chlebom a solou. Ubytovani sme boli v logopedickej internatnej skole, kde sme sa aj stravovali. V piatok nas cakalo vystupenie pre nasich madarskych kamaratov v kulturnom dome a poobede navsteva kupaliska v Giule aj ked voda bola studena, aj tak sme vyskusali tobogan. Vecer nam pripravili spolocne posedenie s nasimi kamaratmi aj s tymi, ktori sa po cely cas postarali o nase pohodlie a program. Zastupcov Klasku a veduceho zajazdu Jozefa Vassa starosta obce Bekes Pataky Istvanom pozval do obecneho uradu, kde si po prijemnom rozhovore vymenili suveniry.
V sobotu sme navstivili Bekescabu, kde sme nasim najblizsim mohli kupit darceky a male pozornosti. Netradicnym a milym prekvapenim bolo obedovanie v madarskych rodinach, kde sme mali moznost nahliadnut, ako ziju nasi kamarati. Potom sme mali vystupenie pre rekreantov v rekreacnom stredisku pri meste Bekes a este jedno vystupenie v nedalekej malej dedinke, kde nasa najmladsia clenka suboru Deniska Kvackajova zozala velky aplauz a niektorych dojala k slzam. Velkym potleskom ju na podium este raz privolali zaspievat. Nase vystupenie sa im pacilo, bolo odmenene velkym potleskom a najvacsia vdaka patri choreografke Lenke Spiriakovej, ktorej riaditel ludovej skoly odovzdal kyticu s podakovanim a vyslovenim zelania o buducej spolupraci. Tancovacky bolo dost, ale aj tak sme sa tesili na diskoteku spojenu s vymenou suvenirov.
Nedela 4. juna, den odchodu. Madarski kamarati akoby nam chceli vsetko poukazovat, pozvali nas na vylet nedaleko od Bekesa, kde sme mali moznost stupit na zem, ktoru v minulosti okupovali Turci. Bolo tam vela zaujimavosti. Poobede sa vsak usmev vytratil z tvari, nastal cas balenia a odchodu. Bolo nam luto, ze uz musime ist domov z prostredia, kde sme sa citili dobre, kde sme citili srdecnost z kazdej strany.
Co dodat na zaver? Dakujeme vsetkym, ktori nam umoznili, aby sa toto krasne podujatie mohlo uskutocnit, hlavne sponzorom ZP Sport, a.s., Podbrezova, Petrocheme Dubova, B-stavoreal, s.r.o., Bratislava, Zeleziarnam Podbrezova a.s., Ridzonovi Brezno, J. Ferenczymu - Jasenie a velka vdaka patri obci Podbrezova, hlavne starostovi Ing. Janovi Stellerovi.
Za vsetkych clenov DFS Klasok maminky, ktore sa zucastnili na zajazde: Ivka Kvackajova, Martuska Simoncicova, Martinka Babkova

Citatelska sutaz Spoznavame historicke jadro mesta
h0025b.jpg (10855 bytes)
Stvrta sutazna otazka: Takmer styristorocna stavba patri medzi najstarsie zachovane pamiatky v meste. Napriek tomu, ze nestoji priamo na namesti, ani ona neodolala poziaru v roku 1779, a tak z nej dnes zostala len murovana cast, pristavena k povodnej drevenej stavbe na 100. vyrocie reformacie v roku 1620. Viete o aku stavbu ide? Napiste presnejsie, kde tato stavba stoji.

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT