4.JUL 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Poistovna pre deti

Zdruzena zdravotna poistovna Sideria - Istota, pobocka Podbrezova venuje pozornost hlavne detom, pracuje na koncepcii protidrogovej prevencie so zameranim na ziakov zakladnych a strednych skol. Vyhlasila uz 3. rocnik sutaze Namaluj si zdravie pre ziakov zakladnych skol v ramci posobnosti pobocky. V kategorii 1. - 4. rocnik zvitazila Janka Martancikova, ZS Pionierska 4, Brezno, 2. kolektiv ziakov IV.B, ZS Pionierska 2, Brezno, 3. Ivan Koren, ZS Lubenik, v kategorii 5. - 9. rocnik 1. Zuzana Kovacikova, ZS Janosovka, 2. Lucia Fabianova, ZS Pohorela, 3. Vieroslava Baksova, ZS Pohorela. Zakladna skola Pohorela bola vyhodnotena ako najuspesnejsia skola v ramci regionalneho kola a ziskala vecnu cenu v hodnote tritisic korun.

Sutaz vodiacich psov

Za ucasti statnych a mestskych organov sa v dnoch 13.a 14. jula v Banskej Bystrici uskutocnia 6. majstrovstva republiky vo vykone vodiacich psov. Sutaze po oba dni zacinaju o 9. hodine na parkovisku pred okresnou vojenskou spravou, vyhodnotenie sa uskutocni vo stvrtok o 14. h na Namesti SNP v Banskej Bystrici. Program bude moderovat Stano Danciak, predstavi sa v nom aj Stefan Skrucany.

Okresna konferencia SDL

V tretiu junovu nedelu sa takmer stovka delegatov z okresu Brezno zisla na okresnej konferencii Strany demokratickej lavice, ktorej ulohou bolo zhodnotit cinnost strany od predchadzajucej konferencie a v nadvaznosti na sucasnu politicku situaciu, analyzu pozicie SDL vo verejnosti, najblizsie parlamentne a komunalne volby stanovit ulohy na roky 2000 - 2001. Ucastnici prerokovali aj stanovisko k navrhu tez inovacie politickeho programu a zmeny v organizacnom poriadku SDL. Na konferencii sa zucastnili minister obrany Pavol Kanis, poslanec NR SR Milan Istvan, predseda KV SDL Anton Hoffmann a kandidat na funkciu podpredsedu SDL Branislav Ondrus, ktori sa vo svojich vystupeniach zaoberali sucasnou poziciou SDL v ramci vladnej koalicie, jej posobenim v parlamente a neobisli ani vnutrostranicke problemy. Delegati zvolili novy okresny vybor, predsedom sa opatovne stal Ing. Jaroslav Demian, podpredsedami Dusan Schvarzbacher z Brezna a Frantisek Kovac zo Zavadky nad Hronom. Na 6. zjazde SDL v sobotu 8. jula v Kosiciach bude Brezniansky okres reprezentovat devat delegatov, z ktorych Ing. J. Demian a Ing. V. Fasko su navrhovani aj do vyssich organov.

Dolezita je prevencia

V dnoch 22. az 25. juna sa konal za spoluucasti protidrogoveho fondu Uradu vlady Slovenskej republiky a pod zastitou podpredsedu vlady Pala Csakyho v hoteli Biela Medvedica v Bystrej II. kongres Zdruzenia abstinentov Slovenska (ZAS). Pritomni boli aj zastupcovia ministerstva prace, socialnych veci a rodiny, Slovenskej humanitnej rady a Zdruzenia zdravotnych poistovni. O kongrese nas informoval jeho ucastnik Ivan Stulajter z Cierneho Balogu.
- Pritomnost zastupcov vlady a inych hosti vyuzili ucastnici kongresu na diskusiu, pripomienky, navrhy a poziadavky, ktore by zlepsili pracu v ZAS v oblasti prevencie, doliecovania zavislosti od alkoholu, patologickeho hracstva a inych drog. Diskusia sa viedla v ramci cinnosti ZAS na uzemi celeho Slovenska. Vysoko mozno hodnotit oblast prevencie hlavne u mladych ludi na skolach. Vzorom moze byt cinnost A - klubu Stara Lubovna, kde prebieha projekt Zdrava skola. Lektori - pedagogovia putavou formou preventivne vysvetluju nebezpecie vyplyvajuce z drogovych zavislosti. Podstatna cast diskusie bola venovana protidrogovemu hnutiu, problematike, ktora predstavuje zvlast nebezpecny problem pre nasu spolocnost. Velmi dolezita je v tejto oblasti vyhladavacia, napravna, preventivna, rehabilitacna a resocializacna cinnost, kde Zdruzenie abstinentov Slovenska vykonalo kus dobrej prace. Dalsie nebezpecenstvo, ktore k nam preniklo len v priebehu poslednych par rokov predstavuje zavislost na hracich automatoch. Velke uspechy v liecbe, tejto pre nas novej drogy, dosahuju v Rooseweltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Doliecovanie prebieha v kluboch abstinentov alebo resocializacnych centrach po celom Slovensku. Dobre ovocie pre ZAS prinasa aj podporovanie tych spolocenstiev, ktore maju vo svojom programe protidrogovu prevenciu, doliecovanie drogovo zavislych a tiez aj osvetovu cinnost proti nakaze virusom HIV - AIDS.
Kongres pozdravili listami prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster a predsedu vlady SR Mikulas Dzurinda, ktori mu popriali zdarny priebeh, ocenili pracu a ajj do buducnosti vyjadrili podporu cinnostiam ZAS.
Ucastnici kongresu sa venovali aj Narodnemu programu podpory zdravia. Medzi sprievodne akcie patrilo aj oboznamenie s okresnym mestom Breznom a jeho blizkym okolim. Bystrianska jaskyna, Tale, Chopok, ale aj pohlad na Zeleziarne Podbrezova - novy zavod uputal pozornost nasich hosti. Velkym zazitkom pre vsetkych bola jazda Ciernohronskou zeleznickou z Hronca do Cierneho Balogu a spat, prehliadka muzea a expozicie kolajovych vozidiel, ako aj prekrasna okolita priroda, za co patri podakovanie riaditelovi CHZ.
Ucastnici prijali zavery, kde sa konstatuje, ze zucastneni prerokovali problematiku zavislosti od alkoholu a inych drog. Dominujucou temou bola primarna a sekundarna prevencia, cize usilie, aby cela problematika zavislosti nebola prenesena len na plecia ministerstva zdravotnictva SR, ale aj na ostatne rezorty. Zdruzenie abstinentov Slovenska i nadalej chce svojimi aktivitami ozdravujuco posobit na rodinu a celu spolocnost v oblasti prevencie a doliecovania chorobnych zavislosti. ZAS si dalo za ulohu systematicky spolupracovat s cirkvami, podporovat vychovu pedagogov v problematike drogovych zavislosti. Do tvorby a priebehu multimedialnej osvety je potrebne angazovat mladych ludi vo vsetkych regionoch. ZAS sa bude podielat na zlepseni spolupracu rezortov a mimovladnych organizacii na vsetkych urovniach statnej spravy v problematike prevencie drogovych zavislosti a sirenia nakazy HIV - AIDS. Jednym z predsavzati ucastnikov kongresu z breznianskeho regionu je obnovenie cinnosti A - klubu Brezno, ktory niekedy patril k spicke slovenskych A - klubov a poziadat o kolektivne clenstvo v Zdruzeni abstinentov Slovenska, aby svojou cinnostou pokryvali aj oblast Horehronia v prevencii proti zavislostiam a pomoci pri doliecovani.
Zaujemcovia o tuto problematiku dostatnu informacie na Markiza texte str. 840, alebo na Internete E-mail: zas netax.sk alebo www.netax.sk/abstinancia

Pozornost upriamili na omladzovanie clenskej zakladne

V dnoch 1. a 2. jula sa v Banskej Bystrici uskutocnil XI. zjazd Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov. V sprave o cinnosti ....kriticky hodnotil zhorsovanie starostlivosti o zdravotny stav najma prestarnutych obcanov, do kategorie ktorych patria aj ucastnici odboja. Sprava a diskusia upriamila pozornost na omladzovanie clenskej zakladne, na prijimanie novych, mladsich clenov. Kladne hodnotili ustretovu spolupracu s predstavitelmi statnej spravy a samospravy.
Za brezniansku okresnu organizaciu, ktora je s dvadsiatimi siedmimi zakladnymi organizaciami je jednou z najpocetnejsich na Slovensku, sa na zjazde zucastnilo sest delegatov. Jan Zemko v diskusnom prispevku hodnotil cinnost za dvojrocne obdobie. Po odcleneni z Banskobystrickeho okresu k 1. januaru 1998 mala okresna organizacia 1875 clenov. Za dvojrocne obdobie bolo prijatych 154 novych clenov, ale v porovnani so zomrelymi bol zaznamenany pokles clenskej zakladne, k 31. decembru 1999 bolo evidovanych 1726 clenov s vekovym priemerom 77 rokov. V uzneseni na okresnej konferencii v decembri minuleho roka a na krajskej zaciatkom tohto roka prijali hlavnu ulohu zamerat sa na prijimanie novych clenov, najma z radov mladsej a strednej generacie. Od zaciatku tohto roka bolo v 21 zakladnych organizaciach prijatych 112 novych clenov. Pri omladzovani o sympatizujucich a najblizsich pribuznych ucastnikov odboja velmi aktivne pracuju v zakladnych organizaciach Cierny Balog, Pohorela, Helpa, Bacuch, Sumiac, Valaska, Valkovna, Zavadka, Telgart, Polomka, Brezno II - byvala Mostaren, Brezno mesto, Jasenie, Podbrezova a Hronec. V dalsich siestich zakladnych organizaciach od zaciatku roka prijali jedneho az troch clenov, v Brezne aj styroch kolektivnych clenov: turisticky oddiel MSK Brezno, organizaciu Pionier v Pohorelej, Dobrovolny poziarny zbor SR v Pohorelej, sportovy klub Sokol Telgart.
Na zjazde prijali nove stanovy a perspektivu SZPB po XI. zjazde do roku 2003. Delegati zvolili clenov ustrednej rady, predsedu zvazu a reviznu komisiu.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Vytrznik na chodbe

Patnasteho juna desat minut pred devatnastou hodinou telefonicky oznamila zena z Clementisovej ulice, ze na chodbe vyvadza neznamy muz. Rozbijal vytah a dobyjal sa do bytu. Pripad postupili Policajnemu zboru.

Uradoval alkohol

Dvakrat hliadka mestskej policie volala sanitku rychlej zdravotnickej pomoci. O patnastej hodine 16. juna k zakrvavenemu muzovi, leziacemu na Razusovej ulici pred videopozicovnou Well a 23. juna tesne popoludni k muzovi, z ktoreho sa nakoniec vyklula zena. Lezala pod vplyvom alkoholu s rozbitou hlavou pri hlavnej ceste na Mazornikovo.

Dobre si to vymyslel

Do hotela Dumbier privolali hliadku desat minut po pol deviatej vecer 23. juna. Za 1100 korun sa tu najedol a napil P. L. z Bravacova a potom "zistil", ze nema cim zaplatit. Pripad je v stadiu riesenia.

Straky v obchode

V potravinach U Jaroslavy na Nalepkovej ulici 21. juna pred pol siestou vecer prichytili pri drobnej kradezi maloleteho M. A. Jeho zbojstvo oznamili rodicom. Alkohol za 165 korun ukradol 23. juna o tristvrte na jednu popoludni v potravinach U Jaroslavy na Zapade C. K. z Hronca. Tohto zlodeja neminula blokova pokuta.

Delozovali ho

Hliadka mestskej policie v pondelok 26. juna o osmej hodine asistovala na Krculovej ulici zastupcom Bytoveho podniku mesta Brezna a exekutorovi pri delozovani obcana.

Vsade su doma?

Dvadsiateho osmeho juna podvecer hliadka pri kontrole pobytu v Zadnych Halnoch zistila, ze tu byva devat ludi z Valaskej bez trvaleho pobytu. Pripad bude rieseny v sucinnosti s mestskym uradom.

h0027e.jpg (22017 bytes)

Vychodna zila tento vikend folklornym festivalom. Horehronie zastupovali v sobotnajsom programe deti DFS Helpancok, v nedelnom galaprograme folklorna skupina Telgart (na snimke Petra Bercika).

 

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia zdravotneho dozoru Statneho zdravotneho ustavu v Banskej Bystrici MVDr. Eleonory Zazrivcovej:

o Co je potrebne pri vykonavani epidemiologickej zavaznej cinnosti?

- V zmysle vyhlasky Ministerstva zdravotnictva SR c.79/1997 Z.z. o opatreniach na predchadzanie prenosnym ochoreniam, epidemiologicky zavazna cinnost je taka, ktora je spojena s rizikom vzniku a sirenia prenosnych ochoreni. Medzi epidemiologicky zavazne cinnosti patria najma prace pri manipulacii s pozivatinami, prace v upravniach vod, pri vyrobe lieciv, kozmetickych, cistiacich, vyrobkov, v prevadzkarnach holicstva a kadernictva. Osoby, ktore vykonavaju tieto cinnosti musia byt zdravotne a odborne sposobile. Zdravotna sposobilost sa preukazuje platnym zdravotnym preukazom. Odborna sposobilost sa preukazuje: a/ dokladom o ziskani vzdelania (lekarska a farmaceuticka fakulta, fakulta zdravotnictva a socialnej prace, veterinarna fakulta, chemicko-technologicka fakulta, vodohospodarska fakulta, stredna zdravotnicka skola, hotelova skola, odborne uciliste zamerane na pracu v potravinarstve, v odbore kozmetiky a kadernictva; b/ osvedcenim o odbornej sposobilosti, ktoru vyda statny okresny hygienik prislusneho okresu na zaklade vykonanej skusky. Skusky odbornej sposobilosti v okrese Brezno sa vykonavaju v okresnom urade kazdy posledny stvrtok v mesiaci o 10 hodine. Zaujemcovia o vykonanie skusky musia mat podanu predpisanu ziadost, ktoru obdrzia v prislusnom okresnom urade.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT