4. JUL 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 


Citatelska sutaz
Spoznavame historicke jadro mesta

h0027c.jpg (8213 bytes)
Siesta sutazna otazka: Na prelome 17. a 18. storocia postavili v meste viacucelovu budovu, ktorej ukoncenie s vezou vidite na fotografii. Jej sucastou bola aj skola. Sidelna budova patrila muzskemu cirkevnemu radu, prostrednictvom ktoreho panovnicky rod Habsburgovcov uskutocnoval programovu rekatolizaciu obyvatelstva. V case prichodu radu do Brezna bola v meste z 2268 obyvatelov len 568 katolikov. Necudo, ze zvysok obyvatelstva len s nevolou a pod hrozbou pokuty navstevoval ich bohosluzby. Pre nedostatok financnych prostriedkov rad, ktory spravoval aj filialky breznianskej farnosti na Ciernom Hrone, v Myte pod Dumbierom a v Polhore, v druhej polovici 19. storocia svoje posobenie v meste ukoncil. Uvedte povodny ucel stavby.

Stratena voda v Palenicnom opat ozila

Pamatnici zijuci v Ciernom Balogu - Dobroci donedavna iba so smutkom spominali na tie casy, ked v Palenicnom bol jeden z najlepsich pramenov pitnej vody. Zial, dobou a lahostajnostou ludi sa tento pramen cistej a dobrej vody skoro uplne stratil a zanikol. Nasli sa vsak ludia, ktorym nie je lahostajne, co sa stane s tyh0027b.jpg (25562 bytes)m dobrym, co nam priroda nadelila a na podnet Jozefa Kovacika sa uz dlhsi cas pohravali s myslienkou obnovit tento pramen. Tak sa aj stalo.
Pramen dobrej vody je opat na svete vdaka usilovnosti ludi, ktori sa postarali o vycistenie, obnovu a skulturnenie okolia tak, aby sa dobra voda viac nestratila a uz nikdy v Palenicnom nechybala. Ved castokrat nahradza vodu z vodovodu, z ktorej sa neda ani umyt, a nie to este napit. Teraz je na svete dobra voda, krasne prostredie. Je pristupne pre vsetkych ludi, ktori budu smadni alebo pojdu len tak okolo do doliny smerom pod Klenovsky Vepor a oddychnu si v peknom prostredi pred dlhou cestou.
Podakovanie za velky kus dobre vykonanej prace a za priklad pre ostatnych spoluobcanov patri Jozefovi a Janovi Kovacikovcom, Petrovi Andreanskemu, Lubovi a Julovi Stulajterovcom z Cierneho Balogu, miestnej casti Palenicne. Dakujeme!

FLORA MIX Polomka 2000

Obec Polomka, starosta obce, useky vystavby, vyroby a sluzieb, kultury, obchodu a cestoveho ruchu obecneho uradu, komisia pre kulturu, treti sektor a rada pre program obnovy dediny pri Oobecnom zastupitelstve v Polomke v spolupraci s obcou Bacuch organizovala v dnoch 23. az 25. juna siedmy rocnik sutaznej vystavy Den kvetov - Flora mix Polomka 2000.

V piatok v popoludni hodnotiaca komisia prechadzala ulicami obce a hodnotila najkrajsie priedomie a balkon rodinneho domu. Ocenila aj sutazne exponaty, ktore boli vystvene v spolocenskej miestnosti: 71 crepnikovych kvetov, 50 vysiviek s tematikou kvetov, 24 fotografii a 24 umelecko-remeselnych vyrobkov (20 vykresov a 4 ine vyrobky).V sobotu dopoludnia starosta Polomky Frantisek Durcenka spolu so starostom Bacucha Janom Turosikom slavnostne otvorili vystavu. Obohatenim podujatia bol seminar o pestovani kvetov a zahradnych drevin pod vedenim Ing. Martiny Pavlovkinovej zo Slovenskej agentury zivotneho prostredia. Sucastou akcie bol aj predaj crepnikovych a rezanych kvetov na namesti a v predajniach kvetinarstva a papiernictva. V nedelu slavnostne vyhlasili vysledky sutaze a odovzdali ceny.
Vysledky: najkrajsie priedomie rodinneho domu: 1. Jan Suchan, Zahradna 12, 2. Ing. Jotef Svetlak, SNP 163, najkrajsi balkon: 1. Ferdinand Hrablay, Zapotockeho 52, 2. Anna Vernarska, Zapotockeho 53, najkrajsi crepnikovy kvitnuci kvet: 1. Magda Predajnova, SNP 17, 2. Dezider Gordulic, Sturova 2, 3. Milota Jackova, Osloboditelov 9, cena divakov Dezider Gordulic, Sturova 2, najkrajsi crepnikovy nekvitnuci kvet: 1. Maria Mesiarkinova, Janosikova 17, 2. Anna Vojtkova, SNP 134, 3. Beata Maruskinova, SNP 7, cena divakov Maria Mesiarkinova, Janosikova 47, najkrajsi crepnikovy exoticky kvet: 1. Frantisek Durcenka, Kukucinova 3, 2.Emilia Jagercikova, Sturova 8, 3. Marta Ocelova, Zahradna 27, cena divakov Frantisek Durcenka, Kukucinova 3, najkrajsia vysivka a tkanina: 1. a cena divakov Hedviga Simanova, SNP 72, najkrajsi umelecko-remeselny vyrobok: 1. Ing. Frantisek Ocel, Zahradna 27, cena divakov Veronika Horvathova, Komenskeho 45, najkrajsia fotografia: 1. a cena divaka Frantisek Durcenka, Kukucinova 3, najkrajsia zahradka v Bacuchu: 1. Maria Cesnakova, c.d. 165, 2. Irena Piliarova c.d. 215, 3. Zdena Riaposova c.d. 195, najkrajsie balkony a vchody rodinnych domov v Bacuchu: 1. Anna Betkova, c.d. 369, 2. Jozef Kan c.d. 383, 3. Elena Orovcikova, c.d. 247. Organizatori dakuju sponzorom podujatia Ing. Igorovi Patrasovi TWD, starostovi Bacucha Janovi Turosikovi a starostovi Polomky Frantiskovi Durcenkovi.

Medzi priatelmi v Novom Bydzove

Na zaklade uzatvorenej partnerskej zmluvy s ceskym mesteckom Novy Bydzov v zaujme vymeny skusenosti z cinnosti mestskych samosprav stretli sa uplynuly vikend breznianski pracovnici mestskeho uradu, technickych sluzieb a poslanci mestskeho zastupitelstva so svojimi partnermi a kolegami na pode mesta Novy Bydzov.
Po prvych krokoch spoznavania a zblizovania oboch miest - vzajomnych navstev oficialnych predstavitelov mesta - je toto stretnutie jednou z aktivit, ktora mala za ciet prispiet k spoznavaniu historikcych, prirodnych i kulturnych hodnot mesta a krajiny, ale predovsetkym k vymene skusenosti a poznatkov z prace jednotlivych organizacii a organov. h0027d.jpg (25323 bytes)Tomuto cielu bol prisposobeny aj bohaty program, ktory nam hostitelia v Novom Bydzove pripravili. Po prijati starostom mesta v spolocenskej miestnosti mestskej radnice za ucasti clenov mestskej rady a mestskeho zastupitelstva sa uskutocnili pracovne stretnutia vo vsetkych odboroch mestskeho uradu. Aj ked okresnym mestom je Hradec Kralove, Mestsky urad v Novom Bydzove plni okrem samopravnych funkcii i vykon statnej spravy pre spadovu oblast asi 16 tisic obyvatelov. Mestske zastupitelstvo ma 25 clenov, mestska rada 7, mestska policia ma iba 2 clenov. Novy Bydzov ma iba jeden mestsky podnik - technicke sluzby. Spravu bytoveho hospodarstva a mestskych lesov zabezpecuje mestsky urad. Na spolocenskych stretnutiach a vyletoch do okolia sprevadzali Breznanov pracovnici mestskeho uradu, poslanci a ostatni veduci pracovnici, s ktorymi si mali moznost vymienat vzajomne skusenosti, ale predovsetkym spoznavat ludi. Druhy den pobytu bol venovany spoznavaniu kras Ceskeho raja, ktory je od Noveho Bydzova vzdialeny len niekolko kilometrov. vsetkych dvadsatjeden ucastnikov zajazdu malo moznost po prvykrat vidiet tento jedinecny skvost ceskej prirody s mnozstvom skalnych meist, hradov a zamkov a inych prirodnych vytvorov. Navsteva architektonickych a historickych kulturnych pamiatok, bydzovskeho muzea s galeriou a zidovskeho cintorina, umoznila spoznat historiu a sucasnost tohto mesta. Dozvedeli sa, ze najstarsou kulturnou pamiatkou je goticky kostol zo zaciatku 13. storocia, ze starky zidovsky cintorin s 1350 nahrobnikmi bol zalozeny v roku 1520 a je treti najstarsi v Cechach. Z veze gotickeho kostola mali moznost vidiet aj na vzdialene Krkonose.
V nedelu odpoludnia sa s nasimi hostitelmi lucili vsetci s jednym najdolezitejsim pocitom - budeme musiet vyvinut maximalne usilie, aby sme im tuto navstevu vratili. Pridu az na rok, ale pocity z pobytu v Bydzove urcite vsetkym vydrzia az dovtedy.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT