4. JUL  2000 Strana 10

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

V Podbrezovej vedia, ako na to

Iste mnoho obyvatelov Brezna i sirokeho okolia sa pozastavilo pri vyklade obchodneho domu Jednota, aby vzhliadli vystavku trofeji, fotodokumentacie a sportoveho vystroja skialpinistov ZP Sport, a. s., Podbrezova. Oddiel skialpinizmu je jednym z osemnastich sportovych klubov akciovej spolocnosti ZP Sport Podbrezova. Tvori ho sice len mala hrstka clenov, ale o to odvaznejsich, ktori svoju pretekarsku cinnost vyvijaju i v tzv. krkolomnych vysinach svetovych ci europskych hor. A ako hovoria, najlepsie sa citia, ked po niekolkohodinovom vystupe, nadide chvila zliezania z vysky, niekedy aj niekolko tisic metrov, do stanoveneho ciela. S jednym z tychto odvazlivcov, Ing. Miroslavom Leitnerom, si o uplynulej sezone pohovoril Samuel Pampurik. To, co sa dozvedel, vam ponukame.

o Na privitanie som videl videozaznam z najtazsich svetovych pretekov Pierra Menta vo Francuzsku. Bez nadsadzky, zasol som nad urovnou tychto pretekov. Vy ste ich absolvovali uz viackrat.
- Su to najvyssie polozene kopce, na ktorych sa kazdorocne schadza cela plejada najlepsich z Francuzska, Talianska, Nemecka, Ameriky, Afriky. Ide o stvordnove preteky. Najprv treba slapat okolo tisic metrov do vysky, kde je samotny start. Postupne sa dostaneme do tych 3 - 4 tisic metrov, pricom za sebou zdolavame az styri narocne kopce. Nemyslime pritom na dlzku, ale predovsetkym na prevysenie. Ked to tak prepocitame, obycajne prejdeme v priemere okolo 900 metrov za hodinu. A co nas na tychto pretekoch najviac uputa? Nie je problem, ked idete na futbal a je tam styri tisic divakov. A viete si vobec predstavit tych styri tisic navstevnikov na tychto svetovych pretekoch? Kde nie su ziadne vleky a divaci na Pierre Menta musia ist do kopcov 2 - 3 hodiny peso. A ked vyjdu na vrchol, v tych vyskach, poznaju vase mena, zacnu vas povzbudzovat. To je hotova fantazia, velky zazitok. Som skutocne rad, ze sa aj mne s mojimi partnermi (su to preteky dvojic) podarilo nieco dosiahnut. V roku 1993 s vtedajsim partnerom Dusanom Triznom sme skoncili na tretom mieste. O rok nato som v casovke jednotlivcov (stvrta etapa pretekov) stal na stupni najvyssom. Aj v uplynulej sezone, uz s mladym, ale velmi snazivym a odvaznym Petrom Svatojanskym, sme skoncili na tretom mieste, aby o hodinu neskorsie nas posunuli na stvrtu priecku - tri sekundy za tretim miestom. Aj to sa niekde robi! A co je na tychto pretekoch to najkrajsie? Samotne zlezenie! A ten pohlad na panoramu vysokych horskych stitov, pohlad casto z vysky aj do styri tisic metrov. Lezenie bez strachu, ale s krasnym pohladom napr. na Mont Blanc i dalsie okolite velhory.

o Ale cinnost podbrezovskych skialpinistov to nie su len tieto ojedinele preteky?
- V uplynulej sezone sme absolvovali preteky Europskeho pohara (vo dvojiciach). V spanielskom Benseque sme obsadili 2. miesto, vo Vecheressane /Francuzsko/ prve. Ale ochorel som, viac tyzdnov absentoval, co sa nakoniec odzrkadlilo v ostatnych pretekoch EP. V talianskom Bormio sme skoncili na 8. mieste a na poslednych pretekoch v Bivio (Svajciarsko) na siedmom. Aj napriek tomu celkove umiestnenie v EP na tretom mieste nie je uplne na zahodenie. S mladym Petrom Svatojanskym v sutaziach jednotlivcov sa s uspechmi striedame. Napriklad v Salbachu (Rakusko) som bol na piatom mieste, Svatojansky skoncil druhy, v nemeckom Mittenwalde som zvitazil, kym kolega bol treti. Pocas svojej 10-rocnej cinnosti som v skialpinizme dosiahol viacero poprednych umiestneni i na dalsich pretekoch. Fascinuju ma napriklad nocne preteky v Rakusku, kde boli horiace fakle po celej trati s 3300-metrovym prevysenim.

o Je vseobecne zname, ze skialpinizmus si vyzaduje velku namahu a pre realizaciu vela financii. Ako je to s vasou pretekarskou cinnostou. Obidvaja ste amateri, reprezentujuci ZP Sport, a. s., Podbrezova. Mate dostatok porozumenia?
- Podmienky na sportovanie v Podbrezovej mame. Najma v uplynulej sezone sa v porovnani s predoslymi rokmi podstatne zlepsili, aj ked na nasu cinnost potrebujerme vacsie sumy penazi. Ked sme po dobu dvoch rokov mali jedinecneho sponzora, a to firmu DSD Rohren v Piestanoch, ovela lepsie sa nam sportovalo. Firma nam poskytovala auto s vodicom, zabezpecovala stravu a ubytovanie v zahranici, atd. Teraz skoncime preteky, sadneme do svojho auta a nahlime sa domov, aby sme na druhy den rano stihli zamestnanie.

o Urcite i podbrezovski skialpinisti maju svoje ciele do buducnosti...
- Ano, je to tak. Hlavnym nasim cielom v buducej sezone 2000/2001 je vyhrat Europsky pohar, aby sme tak dokazali, ze aj maly (co do poctu) sportovy klub v Podbrezovej dokaze velke uspechy. Vyziada si to od nas obidvoch vela usilia, driny a poctiveho treningu aj pocas letnej prestavky.

Laska k sportu casto dokaze prekonat aj tie najvacsie prekazky. Ing. Leitner ich ma dost! Musi sa starat o dve male deti, chodit do zamestnania, pravidelne trenovat, ci uz po okolitych kopcoch, na kolieskovych lyziach, ci bicykli. Veru, ked deti ulozi na nocny spanok, zacina jeho dalsia davka treningov. Lebo tento, pre neho oblubeny, druh sportu si v tych vysinach vyzaduje celeho odvazneho a dobre pripraveneho cloveka, pretekara. Nezlomneho, schopneho popasovat sa aj s tymi najvyssimi vrcholcami horskych masivov sveta. A spolu s Petrom Svatojanskym to urcite dokaze. Prispeju tak k dalsim uspechom velkej rodiny sportovcov ZP Sport, a. s., Podbrezova.

 

h0027h.jpg (23499 bytes)

Pierra Menta vo Francuzsku, 3.etapa na vrchol Graunt Mount (2664 m.n.m.) - v popredi Miroslav Leitner

Snimka: archiv M. Leitnera


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT