4. JUL  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Poslanci na zasadnuti mestskeho zastupitelstva v pondelok 19. juna prijali upravu vseobecno zavazneho nariadenia, podla ktoreho v letnych mesiacoch, teda od 1. maja do 30. septembra, obchody s potravinarskym a spotrebnym tovarom maju byt otvorene minimalne do 18. hodiny. Ci predlzenie pracovnej doby v obchodoch bude pre obyvatelov prinosom a ci bude vyuzivane, sme sa pytali s nasim redakcnym mikrofonom.

S anketovym mikrofonom


o predajnom case v obchodoch

Vojtech Schon, nezamestnany, Brezno:

- Ja si myslim ze ano, ze by ludia vyuzili takuto pracovnu dobu v obchodoch. Je dlhsi den, bolo by to lepsie.

Marta Ambrozova, ekonomka, Jasenie:

- Bolo by to lepsie, najma pre pracujuce zeny. Ja tiez, nie som z Brezna, a ked pridem na nakup, mne sa to zda malo, ked je otvorene do piatej. Bola by som za, aby to bolo dlhsie otvorene.

Anna Raskovska, predavacka, Brezno:

- Som predavacka, mame otvorene do pol siestej, takze ta polhodina by ma uz nezabila. Kupujuci uz velmi nevyuzivaju neskorsiu dobu, od piatej do pol siestej je uz menej ludi. Niektori len cakaju na autobus a idu sa popozerat do obchodu. Ale su ludia, ktori pracuju dlho, aj do piatej a nestihaju si nakupit. Takze do tej siestej by to mohlo byt otvorene. Je to tak, niekedy jesto ludi, niekedy nieto. Do tej siestej by sa to este dalo zniest, aj ked mame taku pracovnu dobu, ze sme od rana od osmej do pol siestej nonstop. Niektore zmeny v obchodoch sa striedaju, niektore pracuju v kuse. Ale do tej siestej by sa to este dalo tolerovat.

Neznamy pan:

- No, mozno. Neviem presne povedat, lebo dost chodim prec.

Darina Chovancova, uctovnicka, Brezno:

- Konecne, ze by to bolo tak. Vzdy boli obchody otvorene len do piatej. Neviem, kto by mal urobit aku napravu, ale aj mestsky urad by sa mal o to viacej zaujimat, pretoze je tu aj zimna turisticka sezona a vobec na to nebol brany ohlad. Myslim, ze aj ludia, ktori su zamestnani, ktori pracuju napriklad v Podbrezovej do pol stvrtej, ti to nemozu stihat. Suhlasim, ze by to malo byt dlhsie otvorene.

Vladimir Vajo, robotnik, Podbrezova:

- Vyuzil by som to, pravdaze. Je to dobre. Ked idu ludia z roboty neskorsie, mozu si nakupit, pokial je dobry tovar.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

AK JE VSETKO O.K., TAK POTOM WAU !

Som pravidelnym odberatelom Horehronia a sem tam sa aj "zdujem" na nejaky prispevok. V cisle 24 som cital, ako predstavitelia mesta oznamuju nam obcanom, ze Billa bude, a hotovo! Ktoze by nebol rad, aby sa obchodna siet rozsirovala a skvalitnovala. Obchodny dom Billa, podla mojho pohladu ako 48-rocneho Breznana, pre nase mesto je supermarket, ktory ma opodstatnenost v mestach s viac ako 40 000 obyvatelmi. Je to nadnarodna spolocnost, ktora ma kontakty v celej Europe. To, ze prisposobi svoje predajne priestory a sortiment podmienkam nasho regionu a kultura predaja bude mat vysoku uroven, je a bude chvalyhodne. Su to pozoruhodne vyhody. Nase mesto ma viac ako 22 000 obyvatelov a nie je predpoklad ich rapidneho zvysovania. Je to mestecko utulne, kralovske, ktore ma svoju historiu. V europskych mesteckach je mnoho obchodov a obchodikov, ktore radi navstevuju miestni obyvatelia a turisti, a nie su to len pohostinstva, je to kolorit v danych podmienkach. Mnohi si, vazeni obcania, poviete: - O co ti vlastne "brate" ide? Ano, ide mi o to, ze taketo rozhodnutia maju i svoje zapory. Konstatujem, ze v sucasnej dobe (ako som uviedol nase mesto sa podstatne rozsirovat nebude) obchodna siet a jej rozmiestnenie je dostatocne, je pristupna, nie je centralizovana, nechcem tym povedat, ze by sa nedala vylepsovat. Ale nie som za to, aby sa likvidovali nasi miestni predajcovia a mozno i vyrobcovia v regione. Dovazanym tovarom sa predaj slovenskych vyrobkov zmensuje, i ked kvalita sa da porovnavat. A ani sa nenazdame a bude tu i McDonalds a likvidacia bude pokracovat. Mam dobry pocit z obchodiku naproti "Biresa", kde dostanete cerstve hamburgery, langose, kavu, caj a ine gurmanske vyrobky za prijatelne ceny. Ozaj, ked sme pri "Biresovi", skoda ho. Viem, ze budem mnohym v nemilosti, ze som proti pokroku, proti konkurencii, proti novym pracovnym prilezitostiam a podobne. Za co budeme kupovat? Ozivujme primarnu sferu, nase byvale podniky v meste a na Horehroni, aby kupyschopnost obyvatelstva a tym i socialna istota vzrastala aspon na uroven pred rokom 1989. Nechcem tymto subjektivnym postrehom vyvolat polemiku. Vazim si rozhodnutia mestskych organov, ktore ako obcan respektujem, ale sme tu aj my.

Stefan Miklovic

Vydarene akcie pre dochodcov

Klub dochodcov v Brezne za slnecneho junoveho pocasia usporiadal pre priblizne patdesiatich dochodcov mesta posedenie v prirode pri gulasi a opekani slaninky v prekrasnom prostredi na Rurach. Pozvanie prijal aj primator mesta Ing. Vladimir Fasko a prednosta MU Ing. Jan Medved. Na vydarenom podujati, pri ktorom nechybala ani harmonika Vojtecha Precucha a husle Martina Detvana si vsetci spolocne zaspievali. Podakovanie patri vsetkym organizatorom, ale hlavne veducej klubu dochodcov Bozke Pobisovej, ktora tento gulas pripravila.

...

V juni organizoval klub dochodcov este autobusovy zajazd na termalne kupalisko Besenova. Aj toto podujatie bolo uspesne, lebo sa uskutocnilo za krasneho slnecneho pocasia. Cestou domov si vsetci spolocne zaspievali pri harmonike Vojtecha Precucha a husliach Martina Detvana, ktorym srdecne dakujeme. Bolo to mile stretnutie, na ktore pritomni budu dlho s radostou spominat.

Neodnasajme mladata

Medzi priciny ubytku srncej zveri na Slovensku patri aj zakazane odnasanie srnat z revirov. Niektori obcania zrejme nedostatocne poznaju vyhlasku o ochrane, case, sposobe a podmienkach lovu niektorych druhov zveri, alebo ju nechcu respektovat. Podla tejto vyhlasky sa zakazuje chytat a chovat v zajati mladata raticovej zveri. Samicia srncia zver kladie 1 - 2 mladata na miesta s hustym rastlinnym krytom, rubaniska, luky. Miesto musi byt bezpecne, poskytovat jej pokoj a dobry ukryt. Srnata po narodeni hned nenasleduju matku, ale prve tyzdne zivota travia v lezoviskach, srna ich tam chodi nakrmit a ocistit. V tomto obdobi, ked srnata najdu hubari alebo turisti, obycajne ich beru domov vraj preto, ze su osamele. "Zachranit" mlada sa im zvacsa nepodari, na stvrty - piaty den hynie.
Preto ziadame o pomoc voci takemuto nesvaru clenov polovnych zdruzeni, ochrancov prirody, aby sme zmiernili tento nebezpecny stupen nehumannosti a zly vztah k prirode a zveri, ci uz to ludia robia z neznalosti biologickych zakonitosti alebo predpisov.

Ing. Milan Gemzicky,
kulturny referent PZ Certovica

Caro deti

Koncom juna sa v Materskej skole na Clementisovej ulici v Brezne uskutocnila prehliadka tvorivosti deti v stavani Lego Dacta pod vedenim ucitelky Lubici Luptakovej. Na tomto velmi milom stretnuti mali ucitelky materskej skoly a vychovavatelky skolskeho klubu moznost vidiet prekrasne tvorive prace deti, ktore znazornili obrazce styroch rocnych obdobi, ukazali svoju tvorivost, sikovnost a vynaliezavost. Rozmanitu fantaziu vyuzivali nielen pri stavani zo stavebnice, ale aj pri praci s roznymi materialmi. Prehliadku obohatili spevom a basnickami. Klub tvorivosti Lega, ktory vedu ucitelky L. Luptakova, T. Telkova a V. Faskova, navstevuju deti z Brezna i okolia. Pri prilezitosti roznych sviatkov sa ziaci skolskeho klubu Zakladnej skoly na Pionierskej 2 predstavili v materskej skole so svojim divadielkom i pestrym programom.
Za osoznu pracu patri ucitelkam podakovanie a v buducom skolskom roku im prajem este vela tvorivych sil.

Valeria Locekova,
vychovavatelka


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT