Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

32

8. AUGUST  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

NABYTOK

Vyrobna firma LOMI ponuka nabytok za vyrobne ceny:

- celocalunenu manzelsku postel od 8800
- valandu s uloznym priestorom od 2990
- kompletnu spalnu od 15 700
- obyvaciu stenu s. 3,2 m od 12 990

Adresa: Dom textilu, Nam. SNP 20, B. Bystrica, tel.: 088/4152106.
Nakupujte za vyrobne ceny, usetrite az 20% penaznych prostriedkov.

Najlepsi sportovec storocia

Tohto roku si mesto pripomina dolezity historicky medznik vo svojom vyvoji - 735. vyrocie prvej pisomnej zmienky o tomto uzemi. Tuto udalost si pripomenie 4. - 9. oktobra, kedy sa budu v Brezne konat Dni mesta. Sucastou komplexu podujati bude aj vyhlasenie najlepsich breznianskych sportovcov storocia. S cielom zabezpecit co najvacsiu objektivnost menoval primator mesta komisiu. Jej ulohou je vybrat dvadsatpat osobnosti, ktore sa v Brezne narodili alebo urcitu dobu posobili a svojou sportovou aktivitou alebo sportovymi vykonmi sa vyraznou mierou pricinili o rozvoj sportu v Brezne alebo o sirenie dobreho mena nasho mesta.
K uspechu tohto podujatia mozu prispiet aj vsetci obcania mesta tym, ze komisii zaslu svoje tipy na kandidatov o najlepsieho breznianskeho sportovca storocia. Pri ich urcovani bude komisia vychadzat aj z vysledkov ankety, ktoru zrealizuju tyzdenniky Horehronie a Region.
Svoje tipy mozete odovzdat aj do schranok umiestnenych vo vestibule mestskeho uradu, v obchodnom dome, v potravinach Jaroslava na Nalepkovej ulici, v potravinach Satel na Mazornikove a na zimnom stadione. Na anketovom listku do 31. augusta uvedte meno a priezvisko sportovca, resp. funkcionara, druh sportu alebo funkcie, resp. dovod vasho navrhu.

Z tlacovej konferencie Ustredneho danoveho riaditelstva SR

 Dlhopis za danovy nedoplatok

B. Bystrica (r) - Prveho augusta nadobudla ucinnost parlamentom schvalena novela zakona o sprave dani a poplatkov, ktora do 31. decembra 2000 umoznuje pouzit dlhopis na ciastocnu alebo uplnu uhradu danovych nedoplatkov na vsetkych daniach danovej sustavy platnej do konca roka 1992, nedoplatok na dani z prijmov fyzickych a pravnickych osob, na dani z pridanej hodnoty, na dani z dedicstva, darovania, prevodu a z prechodu nehnutelnosti. Danovy urad akceptuje dlhopis tak isto v pripade nedoplatkov na spotrebnej dani z vina, piva, tabaku a z tabakovych vyrobkov, rovnako na spotrebnej dani z uhlovodikovych paliv a maziv a z liehu. Hodnota dlhopisu Fondu narodneho majetku predstavuje podla zakona vysku 13 740 korun. Aj tieto informacie zazneli v utorok 1. augusta na tlacovej konferencii v B. Bystrici z ust riaditela Ustredneho danoveho riaditelstva SR Ondreja Mraza.

Na zaklade ziadosti danoveho dlznika vyda prislusny danovy urad potvrdenie o pouziti dlhopisu na uhradu danoveho nedoplatku, ktore podlieha stokorunovemu spravnemu poplatku. Dlhopis nie je mozne pouzit na ciastocnu alebo uplnu uhradu danovych nedoplatkov, ak danovy urad zacal danove exekucne konanie. Dalsou podmienkou je skutocnost, ze na dlhopise neviazne zalozne pravo alebo nie je pozastaveny vykon prava nakladat s tymto dlhopisom, co si moze danovy dlznik overit na ktoromkolvek pracovisku Strediska cennych papierov, a. s.
Prevod dlhopisov bude zabezpecovat RM-System Slovakia, a. s. (RMS). Na zaklade pisomneho potvrdenia danoveho uradu danovy dlznik poda osobne alebo v zastupeni, pripadne prostrednictvom obchodnika s cennymi papiermi v lubovolnom obchodnom mieste RMS pokyn na prevod dlhopisov zo svojho uctu cennych papierov na ucet cennych papierov Ustredneho danoveho riaditelstva SR (UDR) vedeny v Stredisku cennych papierov SR. Pocet dlhopisov uvedenych v pokyne na priamy predaj nesmie byt vyssi ako pocet dlhopisov uvedenych v potvrdeni danoveho uradu. Tento pokyn odporucaju danovemu dlznikovi podat v lehote strnastich dni odo dna dorucenia potvrdenia danoveho uradu o pouziti dlhopisu FNM na uhradu danoveho nedoplatku, a to najneskorsie do 8. decembra.
Pred podanim pokynu musi byt na tzv. JUMBO ucet RMS (cislo uctu 1515155859, kod banky 0900) poukazana suma potrebna na zaplatenie poplatku za vysporiadanie pokynu. Variabilnym symbolom je registracne cislo zakaznika na trhu dlhopisov organizovanom RMS. Pre ucastnikov druhej vlny kuponovej privatizacie je takym registracnym cislom cislo kuponovej knizky pre druhu vlnu kuponovej privatizacie. V pripade, ak danovy dlznik nadobudol dlhopisy kupou na Burze cennych papierov v Bratislave a nie je zaregistrovany na trhu dlhopisov organizovanom RMS, je nevyhnutne vykonat pred podanim pokynu registraciu na RMS.
Pri podavani pokynu na priamy predaj dlhopisov fyzicka osoba musi predlozit preukaz totoznosti, resp. ak je zastupena, zastupca predlozi aj uradne overene plnomocenstvo. Statutarni zastupcovia pravnickej osoby predlozia original, resp. uradne overenu fotokopiu vypisu z obchodneho registra nie starsiu ako tri mesiace a svoj preukaz totoznosti, ak zastupuje pravnicku osobu iny zastupca, musi predlozit aj plnomocenstvo s uradne overenymi podpismi statutarnych zastupcov spolu s preukazom totoznosti podatela pokynu. Napriek tomu, ze pri podavani pokynu sa nevyzaduje potvrdenie danoveho uradu, v zaujme predchadzania moznym komplikaciam sa odporuca priniest so sebou na obchodne miesto RMS aj potvrdenie. Po uskutocneni prevodu dlhopisov z uctu danoveho dlznika na ucet UDR, RMS vyda danovemu dlznikovi potvrdenie o uskutocneni prevodu dlhopisov.
Riaditel UDR SR tiez informoval, ze danove urady eviduju 108 tisic dlznikov a nedoplatky vo vyske asi 58 miliard korun, vlani podali asi 15 tisic exekucnych prikazov v sume zhruba 11 miliard korun.

Polmaraton SNP

Do startu Polmaratonu SNP Brezno ostavaju este tri tyzdne, a preto ich chceme vyuzit na priblizenie vzniku a historie tohto atletickeho podujatia medzinarodneho vyznamu, ktore kazdorocne v zavere augusta prispieva do ramca oslav Slovenskeho narodneho povstania.
Jeho historiu mozeme rozdelit na tri samostatne kapitoly: Stafeta vdaky Brezno - Banska Bystrica, Maraton SNP o Velku cenu mesta Brezna a Polmaraton SNP Brezno.
Pri vzniku tohto podujatia pred tridsiatimi rokmi stal Ing. Milan Kovacik, ktory bol a doteraz aj je jeho riaditelom. Za to obdobie nazbieral bohatu kopku skusenosti, s ktorymi sa rozhodol podelit s citatelmi Horehronia.
V tomto (na strane 4) a v nasledujucich dvoch cislach prinesieme jeho spomienky na toto sportove podujatie.

 

Spomienka na Frantiska Svantnera

Pri prilezitosti 50. vyrocia umrtia spisovatela Frantiska Svantnera organizuje Klub slovenskych turistov v Brezne v spolupraci s miestnym odborom Matice slovenskej a komisiou kultury mestskeho zastupitelstva v sobotu 12. augusta vystup k pamatnej tabuli Frantiska Svantnera na Kosodrevine. Narodil sa 29. januara 1912 v Bystrej, posobil niekolko rokov ako ucitel v Myte pod Dumbierom a v Podbrezovej a bol cinny aj v miestnom odbore Matice slovenskej. Tento predstavitel lyrizovanej prozy cerpal namety pre svoje diela aj z krasneho Horehronia, z prirody pod Tatrami "kde je viac povetria, viac neba i viac zeme". Zomrel pomerne mlady v roku 1950 v Prahe.
Okrem slavnostneho prihovoru pritomni preziju krasne chvile vo vysokohorskej prirode, zdatnejsi mozu vystupit na Chatu M. R. Stefanika alebo aj na Dumbier.
Zmena! Pre ucastnikov je pripraveny zvlastny autobus, ktory odchadza o 7.00 od futbaloveho stadiona a o 7.15 z namestia spod veze.

 

h0032g.jpg (19832 bytes) h0032h.jpg (15567 bytes)

Sucastou hudobneho festivalu Ahoj leto, ktore organizuje Radio Koliba a financna skupina Horizont bolo stretnutie priaznivcov Radia Koliba na Kralovej holi. Zacalo sa v sobotu 5. augusta stvrtym rocnikom vystupu z razovitej horehronskej obce Sumiac na Kralovu holu. Ani dazd a silny vietor neodradili asi dvesto skalnych priaznivcov, ktorym po vystupe priblizne napoludnie hrala breznianska skupina ZBM. Podujatie moderoval Julo Virsik, radio zastupovala aj moderatorka Eva Pribilincova, sportovy redaktor Zdeno Suchy a dalsi pracovnici, ktorych v radiu nepocut.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT