8. AUGUST 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Klub prieskumnik - Pathfinder

Klub prieskumnik - Pathfinder je obcianske zdruzenie deti a mladeze skautskeho typu, ktore zdruzuje mladych ludi vo veku od 6 do 26 rokov. Deti su organizovane v oddieloch vedenych dospelymi veducimi, ktori pre ne pripravuju rozne zaujmove aktivity, zamerane na zmysluplne vyuzivanie volneho casu.
Cielom cinnosti klubu Pathfinder je snaha podporit rozvoj osobnosti mladych ludi, a to v oblasti fyzickej, duchovnej a mravnej, s dorazom na vytvaranie pozitivneho vztahu k prirode, spolocnosti i jednotlivym ludom v duchu krestanskych zasad.
Klub Pathfinder systematicky sprostredkovava vzdelavanie veducich oddielov v schopnostiach pozitivne ovplyvnovat deti pri vytvarani spravneho zivotneho postoja k nebezpecenstvam, ako su zavislost na drogach, hracich automatoch, alkohole a pod. Na zaklade krestanskeho principu "lasky k bliznemu" vedie k hladaniu ciest a sposobov, ako prispievat k integracii handicapovanych a problematickych jednotlivcov.Nase zdruzenie je sucastou celosvetovej organizacie klub Pathfinder, ktora ma zastupenie takmer vo vsetkych krajinach sveta. Clenom sa moze stat kazdy obcan Slovenskej republiky bez ohladu na jeho nazorovu ci politicku orientaciu.
Vdaka podpore Nadacie pre deti Slovenska sa posledny tyzden skolskeho roku mladi ludia zo Slovenska mohli zucastnit na skoleni veducich klubu Pathfinder v Ceskej republike. Skolenie prebiehalo v tabore Breziny pri meste Chrudim. Spolocne s kamaratmi z Ceskej republiky nacerpali vela vedomosti, ktore sa preverovali na zaverecnych skuskach. Dostali riadne "zabrat", ale domov odchadzali obohateni o nove skusenosti, priatelstva a najma odhodlani pracovat s detmi este viac, ako doteraz.

Kde dycha historia

 2. Zaciatky osidlenia - paleolit

Z obdobia paleolitu (starsej doby kamennej) nachadzame ojedinele dokazy o existencii (pobyte) ludi na nasom uzemi. Kedze osidlenie v tomto obdobi bolo velmi riedke a malo charakter sezonnych sidel, materialna kultura z tohto obdobia sa identifikuje velmi obtiazne na zaklade opracovaneho kamena (stiepany kamen). Identifikovat take miesto je velkym problemom aj odbornikovi - specialistovi na toto obdobie. Preto laik, ktory takyto predmet najde, povacsine ho odhadzuje ako obycajny odstiepeny kamen.
Pohronie v tomto obdobi je navstevovane ludmi a ich stopy boli zatial zistene na hornom Pohroni v Ziarskej kotline na mieste, kde sa kamenna surovina - limnokvarcit tazila na spracovanie kamennych nastrojov.h0032a.jpg (24295 bytes)
Najvyssie polozenou jedinou lokalitou zo starsej doby kamenej je jaskyna Horna Tufna, kde vyskumom bol ziskany material, ktory dokladoval sezonne osidlenie tejto jaskyne lovcami medvedov (300 000 - 8000 rokov pred n. l.). Vyssie na Pohroni nebol zatial zisteny ziadny doklad o osidleni z tohto obdobia. Verim, ze aj toto obdobie zivota ludi na nasom uzemi zanechalo stopy v tomto regione. K poznaniu mozeme prispiet aj my, len si musime pozornejsie vsimat pri prechadzkach horskym terenom a pri potokoch, ci nenajdeme kamen, ktoreho odstiepenim steny nam budu pripominat zamerne vytvoreny predmet. Mozu byt vacsich rozmerov - pastny klin, ktorym rozbijali vacsie casti kovu, opracovavali drevo alebo pouzivali ako nastroj na vyhrabavajnie korienkov zo zeme. Mozu byt vsak aj celkom male, pripominajuce cepel nozika, pouzivane na rezanie masa, kosti a vypracovavanie kozi zvierat. Toto obdobie je usvitom ludstva a preto kazdy nalez je mimoriadne dolezity a rozsiruje poznanie najstarsieho horizontu osidlenia horneho Pohronia.
(Pouzita literatura: J.Sputil - Diluvialny clovek na Slovensku. Paleoliticka stanica v jaskyni Tufna)

Mgr. P. Mosny


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT