8. AUGUST 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Uzitocne a zaujimavo

Od 23. jula do 2. augusta polhorska rimskokatolicka farnost usporiadala v spolupraci s celoslovenskou organizaciou pre telovychovu a kulturu Slovensky orol pre deti svojich farnikov dva sestdnove prazdninove turnusy. V chate Sviniarka pri Ciernom Balogu sa zrekreovalo vyse sestdesiat deti, v prvom turnuse pod vedenim kaplana Ericha Ruttkaya, v druhom s fararom Ivanom Iskrom. Pri roznych sutaziach, navsteve Klenovskeho Vepra, Ciernohronskej zeleznicky a dalsich zaujimavych akciach plnili myslienku cesty viery - cielom je laska. Ani vykyvy pocasia nic neubrali na zazitkoch a takto prezite prazdniny zanechali v ucastnikoch dobre dojmy.

Prazdninove turne
Navstivit tridsatdva slovenskych miest, sirit myslienky ochrany prav zvierat a informovat o cinnosti Slobody zvierat v regionoch. Takyto ciel ma prazdninove turne za prava zvierat. Zamestnanci Slobody zvierat svoj infostanok v posledny julovy den postavili aj na braznianskom namesti. Zaujemcom odpovedali na zvedave otazky, ponukli materialy, letaky a rozne informacie tykajuce sa Slobody zvierat. Ich putovanie zacalo symbolicky prveho jula, prave v Celoslovensky den bez masa a v propagacii cinnosti Slobody zvierat budu pokracovat az do 18. augusta.

Terchova zila folklorom
Cez vikend 5. - 6. augusta sprevadzalo neprijemne pocasie v Terchovej v poradi uz 38. rocnik folklorneho festivalu Janosikove dni, ktory patri medzi najnavstevovanejsie na Slovensku. Na tomto podujati nechybala ani prezentacia skvelej a temperamentnej ludovej hudby Juliusa "Suka" Bartosa z Cierneho Balogu, ludovej hudby z polskeho Poronina, Cimbalovky z Ciech a mnohych inych. Uprsany den sprijemnili i muzikanti z domacej Terchovej, Martina a z Piestan. V zaverecnom galaprograme sa predstavili regionalne folklorne subory a skupiny Rozsutec, Vah, Kelcovan, Pupov, Zazrivcek, Terchovcek a Spojene terchovske muziky.

Vystup na Rysy
Pod nazvom Mladi spolocne do Europy sa 4. a 5 augusta v Tatranskej Lomnici uskutocnilo medzinarodne stretnutie o moznostiach spoluprace v mladeznickej oblasti a o tom, ako chcu mladi ludia v krajinach Visegradskej stvorky prispiet k urychleniu integracneho procesu. Stretnutie bolo sucastou mezinarodneho vystupu mladeze Rysy 2000. 

Opytali sme sa za vas

riaditela technickych sluzieb v Brezne Ing. Tomasa Gabona:

o Neuvazujete o rozmiestneni smetnych kosov na psie vykaly?
- Problematika chovu psov v meste Brezne bola uz viackrat riesena v mestskom zastupitelstve. Je to vazny problem, ktory neustale narasta. Doslova ohrozuje zdravie, a to najma deti, hrajucich sa v pieskoviskach, v travnikoch.
Vsetky diskusie, aj v mestskom zastupitelstve, koncili tym, ze nie je sila (nielen v Brezne), ktora prinuti majitelov psov, aby psie vykaly odpratali tam, kde patria - do odpadkovych kosov. Mnohi majitelia povazuju svojho psieho milacika za nieco viac, ako susedove deti...
Nie je ziadny problem odlozit tieto vykaly do kosov kdekolvek: na ulici, v parku, na sidlisku,... Ale kupovat hned specialne smetne kose, ked sa nevyuzivaju ani existujuce? Jeden taky kos je na trhu dostupny za 6 596 korun. Mozeme si dovolit ich nakup, ked nemame prostriedky na uhradu nafty na odvoz smeti, cistenie mesta, dalsie zakladne sluzby, neopravujeme cesty, lebo nemame na nakup asfaltovej drvy,...?

Slovenske vyrobky = nase pracovne miesta

Odborovy zvaz KOVO a Slovensky odborovy zvaz TEXTIL - ODEV - KOZA organizuju v spolupraci s banskobystrickym Domom kultury v dnoch od 21. do 23. augusta druhu prezentacno-predajnu akciu pod nazvom Slovenske vyrobky = nase pracovne miesta.
Po prvej akcii, ktora sa uskutocnila zaciatkom juna a zucastnilo sa na nej dovedna 29 vyrobcov, medzi ktorymi boli zastupene aj stredne odborne ucilistia a rolnicke druzstva, bol ohlas verejnosti velmi priaznivy. Motivacnym pre kupujucich boli zrebovatelne nakupy, pricom samotne zrebovanie o 53 cien, ktorymi do tomboly prispeli vsetci zucastneni vyrobcovia, sa uskutocnilo na zaver druheho predajneho dna. Odborovy zvaz KOVO a SOZ TOK sa pocas dvoch dni prezentovali uplne inak, ako ich doteraz vnimala verejnost. Modrobiele vesty, zname predovsetkym z protestnych zhromazdeni kovakov, oznacovali tentokrat organizatorov vynimocneho podujatia, ktoreho cielom bolo nielen poukazat na kvalitu slovenskych vyrobkov, ale najma na to, ze ich vyroba a nasledny predaj dokazu udrzat pracovne miesta ludom, ktori sa na nej podielaju.
Organizatori podujatia oslovili aj prostrednictvom zamestnavatelskych zvazov dalsich vyrobcov a snahou je, aby sa pod jednu strechu Domu kultury v Banskej Bystrici zislo co najviac slovenskych vyrobcov so zaujimavymi vyrobkami. Najma takymi, ktore budu potrebovat rodicia pre deti pred vstupom do noveho skolskeho roku. Siroky sortiment textilneho tovaru, kozenej galanterie, detskej, damskej a panskej konfekcie bude doplnat potravinovy tovar a kozmetika, pricom sa pocita napr. aj s ucastou vyrobcov obuvi. Sucastou tejto akcie bude aj prezentacia tradicnych ludovych remesiel, avsak v ramci sprievodnych kulturno-spolocenskych akcii budu mat navstevnici a kupujuci moznost pozriet si aj vystupenia folklornych suborov.
Predajna akcia pod kodovym cislom slovenskych vyrobkov (858) je zamerana na spropagovanie slovenskych vyrobcov a predaj slovenskych vyrobkov ako protivaha k zahranicnym dovozcom. Na zaklade stopercentnej kvality, zaujimavych cien a komplexneho sortimentu pod jednou strechou chcu organizatori vytvorit konkurenciu, v ktorej musia zvitazit domace vyrobky.
Pridte preto do Domu kultury v Banskej Bystrici v dnoch 21. az 23. augusta kazdy den v case od 9. do 18. hodiny, ved len vyroba a predaj slovenskych vyrobkov dokazu udrzat pracovne miesta ludom, ktori sa na nej podielaju.

Co zistila "soika"

Pocas tridsiateho a tridsiateho prveho tyzdna pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali aj v Breznianskom okrese. V predajni Elegance na namesti v Brezne presetrovali staznost na nevybavenie reklamacie v zakonom stanovenej lehote do tridsiatich dni a zistili, ze bola opodstatnena. Pri kontrole kvality nasli nedostatky pri dvoch druhoch vyrobkov v hodnote 1300 korun, islo o damske pulovre s parajucim sa sitim. Pri trinastich textilnych vyrobkoch z dovozu v hodnote 66 400 korun nebolo uvedene materialove zlozenie podsivkovej casti. V potravinach Horehronskeho spotrebneho druzstva Mix v Podbrezovej nakup v hodnote 81,40 koruny predrazili o tri koruny sestdesiat halierov. Dva kusy syra Sirava predali v nespravnej cene za styri koruny namiesto tri sedemdesiat a citrony namiesto 28,70 koruny predali za 39,30 koruny.
Dovedna v tomto obdobi v kraji skontrolovali 118 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 103 kontrolnych nakupov. Objavili v nich 63 predrazeni, co predstavuje 61,2 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla styri koruny devatdesiat halierov. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania nedostatkty zaznamenali v 45 prevadzkach pri 205 druhoch tovaru za 324 267 korun. V osmich prevadzkovych jednotkach dali prikaz na likvidaciu 15 druhov tovaru za 1495,70 koruny. Spisali 28 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 91 blokovych pokut v hodnote 57 300 korun.

 

h0032e.jpg (22974 bytes)

Konecne rastu! Svedci o tom aj snimka Ferdinanda Hrablaya, na ktorej je naozaj bohaty ulovok. Do redakcie sa s nim prisla pochvalit jedna nasa citatelka. Neprezradila nam vsak, kde nasla tolku nadheru.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT