15. AUGUST 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Mercedesy v Brezne
Na zaklade vyberoveho konania dostane do konca tohto roka Banskobystricka dopravna spolocnost desat autobusov Mercedes Benz O 814, z toho breznianska SAD pat. Pravdepodobne od 1. septembra, mozno aj skor (po odstraneni istych vyrobnych chyb) zacnu dva z nich premavat aj na Horehroni. Tieto 18-miestne autobusiky by mali zabezpecovat dopravu v koncovych obciach, kde je nizsia frekvencia cestujucich, napriklad Raztoka, Jaraba. Autobusy su vysledkom verejnej sutaze, ktoru Ministerstvo dopravy, post a telekomunikacii Slovenskej republiky vyhlasilo na dodavku autobusov pre verejnu hromadnu autobusovu dopravu vykonavanu podnikmi SAD.

Detsky tabor v Bystrej
Priblizne sestdesiat deti vo veku od sedem do strnast rokov si desat dni uziva v prazdninovom romsko-neromskom tabore v Bystrej. Ich veducimi su siesti Romovia - vysokoskolaci z Univerzity Konstantina Filozova. Tento pobyt clenom tabora sprijemni horska cyklistika, kupanie, navsteva Bystrianskej jaskyne, rozne hry, vzdelavacie a vychovne programy - proti drogam ci na ziskanie hygienickych navykov. Mladym Romom sa tymto otvara priestor pre nove poznatky a vzajomne pochopenie.

Vesmirny ohnostroj
Pred nedavnom sme mohli na nocnej oblohe sledovat (ti s dobrym zrakom aj bez dalekohladu) kometu Linear, ktora nevydrzala blizkost Slnka a jej jadro sa rozpadlo. V tychto dnoch vsak mame za nu nahradu. V druhej dekade augusta sa nocna obloha rozziari niekolkodnovym ohnostrojom tzv. padajucich hviezd. Su to malicke casti vesmirnych telies, napr. ulomkov komet, ktore sa dostanu do zemskej atmosfery a pri prelete tymto hustym obalom Zeme sa rozzeravia a zhoria. "Padajuce hviezdy" udajne prinasaju stastie. Takze najdite si dobre miesto, zahladte sa na nocnu oblohu a zazelajte si nieco pekne.

Prispeli na dobru vec
V poslednu julovu nedelu sa aj Brezno zapojilo do celoslovenskeho podujatia pri prilezitosti 250. vyrocia smrti J. S. Bacha. Jeho sucastou bola verejna zbierka pre Nadaciu Vyskum rakoviny. Zo ziskanych financnych prostriedkov zakupia sekvenator, dolezity pristroj na diagnostiku nadorovych ochoreni. V breznianskom evanjelickom chrame sa pri tejto prilezitosti vyzbieralo a na ucet nadacie odoslalo 2210 korun.

Spevokol do Juhoslavie

V piatok 18. augusta odchadza Spevacky zbor mesta Brezna na zahranicny zajazd do Zvazovej republiky Juhoslavia. V oblasti, kde je usadenych najviac Slovakov vo Vojvodine ( v 70. rokoch ich tu zilo okolo 85 tisic ) sa zucastni na Slovenskych narodnych slavnostiach. Absolvuje tri koncerty v evanjelickych kostoloch v Selenci, Silbasi, Bacskom Petrovci a na zaver pobytu sa predstavi v priestore pred kastielom Klupin nedaleko Bacskeho Petrovca. V Petrovci bude ucinkovat spolocne so spevackym zborom Zvony zo Selence, ktory bol hostom breznianskeho zboru v novembri 1998. Brezniansky spevokol si do koncertneho programu pod taktovkou doc. Dr. Milana Pazurika CSc. zaradil prevazne sakralne skladby, hymnicke piesne, negro spiritualy a samozrejme i slovenske ludove piesne.
Umelecko - organizacne vedenie zboru odovzda nasim krajanom vyse tristo knih v slovenskom jazyku, ktore im venoval Miestny odbor Matice slovenskej a Charitativno - socialne centrum v Brezne. Medzi ucastnikmi zajazdu je aj Peter Bercik, ktory ma v tychto dnoch vo Vojvodine instalovanu vystavu fotografii Folklor a ludova kultura. Zahranicny zajazd Spevackeho zboru meta Brezna do Juhoslavie sa uskutocnuje s financnym prispevkom statneho fondu kultury Pro Slovakia.

Daniel Rakyta,
organizacny veduci SZMB

h0033e.jpg (12162 bytes)
Vo stvrtok 10.augusta v liecebnom dome Palace v Sliaci otvorili vystavu fotografii Tradicna ludova kultura na Slovensku. Na sestdesiatich troch fotografiach sedemnastich autorov prevladaju krajinky, menej je zastupeny portret, zatisia ci reportaz. Medzi ocenenymi autormi je aj Breznan Peter Bercik, pre ktoreho to znamena motivaciu do dalsej tvorivej prace. Vystavu, ktoru s financnym prispevkom statneho fondu kultury Pro Slovakia pripravili Podpolianske osvetove stredisko vo Zvolene a Kupele Sliac a Kovacova a.s. si mozete denne od 8. do 18. hodiny do konca augusta.

Spolocnou cestou do Europy

Pod zastitou podpredsedu vlady Slovenskej republiky Pavla Hamzika sa v prvy augustovy vikend v Tatranskej Lomnici uskutocnilo stretnutie delegatov mladeznickych organizacii z krajim Visegradsekj stvorky, teda zo Slovenska, Ceska, Madarska a Polska. Slovensko reprezentovali zastupcovia Mladych za obcianske porozumenie, Mladej demokratickej lavice, Rady mladeze Slovenska, Rady deti a mladeze a Slovenskeho mladeznickeho snemu.
Ucastnici konstatovali, ze hlavnymi ulohami, ktore stoja aj pred mladeznickymi a zaujmovymi organizaciami su vzdelavanie, vyuzitie volneho casu mladych, praca s roznymi etnickymi a socialnymi skupinami. Podla poslednych prieskumov nadpolovicna vacsina mladych ludi na Slovensku podporuje myslienku zaclenenia sa do europskych struktur. Ako vyplynulo z vystupeni jednotlivych delegatov, zastupcovia krajin V4 nasli spolocnu rec. Prvym signalom pre spolupracu je Tatranska deklaracia mladeze (jej text prinasame na str. 9). O vyzname podujatia svedci aj ucast veduceho delegacie Europskej unie v SR Waltera Rochela, velvyslanca Polskej republiky Jana Komornickeho, generalneho konzula Madarska Janosa Szerencsesa a zastupcu diplomatickeho uradu Ceskej republiky Miroslava Klimu.

Opytali sme sa za vas

veducej oddelenia davok socialnej pomoci Okresneho uradu v Brezne Anny Rybarovej:
o Ake zmeny nastali v poskytovani socialnych davok?

- Najprv spomeniem tie pozitivne. Podla opatrenia Ministerstva prace, socialnych veci a rodiny Slovenskej republiky sa od 1. jula zvysilo zivotne minimum pre jednu plnoletu fyzicku osobu na 3490 Sk (z povodnych 3230 Sk), na 2440 Sk (z 2260 Sk) ak ide o dalsiu spolocne posudzovanu plnoletu fyzicku osobu a na 1580 Sk (z 1460 Sk) pre nezaopatrene dieta.
Zaroven vstupila od 1. jula do platnosti novela Zakona 195/98 Z.z. o socialnej pomoci, ktora prinasa nove posudenie hmotnej nudze obcana. Ak je obcan v evidencii nezamestnanych viac ako 24 mesiacov, je jeho hmotna nudza posudzovana zo subjektivnych dovodov a je financne riesena patdesiatimi percentami zivotneho minima. Obdobia vedenia obcana v evidencii nezamestnaneho sa pre tento ucel scitavaju, ak obdobie medzi vyradenim obcana z evidencie nezamestnanych (z dovodu jeho pracovneho pomeru, obdobneho pracovneho pomeru, prevadzkovania alebo vykonavania samostatnej zarobkovej cinnosti alebo cinnosti spolupracujucej osoby samostane zarobkovo cinnej osoby) a jeho novym zaradenim do evidencie nezamestnanych trvalo menej ako tri mesiace. Vynimku z tohto zakona tvoria ciastocne invalidni obcania evidovani v prislusnom okresnom urade prace.

o Je mozna nejaka vynimka pri posudzovani subjektivnych a objektivnych dovodov?
Podla § 8 citovaneho zakona o socialnej pomoci moznost zabezpecit alebo zvysit si prijem vlastnou pracou na prekonanie hmotnej nudze sa neskuma u obcana, ktory: dosiahol vek potrebny na narok na starobny dochodok; je invalidny; je nezaopatrene dieta; je rodic alebo obcan, ktory prevzal dieta do starostlivosti a stara sa aspon o jedno dieta do 5 rokov alebo o tri a viac deti do 7 rokov alebo o dieta, ktore je podla posudku prislusneho organu dieta s tazkym zdravotnym postihom.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Porusili zakaz
Pri predaji lesnych plodov vo stvrtok 27. jula podvecer hliadka v Prednych Halnoch pri ceste prichytila mladeho obcana. Cucoriedky mu odobrala a znehodnotila. O niekolko dni neskor 2. augusta v Zadnych Halnoch v doline Vagnar predavala lesne plody zena. Jej priestupok riesili pracovnici lesnej spravy, kde zenu predviedli. Obaja sa dopustili porusenia vydaneho zakona uzivania lesov obcanmi, pretoze lesne plody nemali len pre vlastnu potrebu.

Nespratnik v cukrarni
V sobotu 5. augusta popoludni sa do koze nezmestil zakaznik v cukrarni Eva. V podnapitom stave otravoval hosti a nechcel opustit priestory cukrarne. Predviedli ho na stanicu mestskej policie a jeho spravanie je predmetom vysetrovania.

Vybijali si zlost?
Vo vecernych hodinach 5. augusta skupinka mladych muzov strielala zo vzduchovky do poulicnej lampy. Ked zbadali hliadku, rozutekali sa, ale jedneho z nich chytili. V sucasnosti je pripad v stadiu objasnovania.

Odpad nepalte!
Patnast minut po sedemnastej hodine 6. augusta v Koziarni obcianka palila smeti. Medzi nimi boli aj umele hmoty, z ktorych isiel stiplavy dym. Za znecistovanie ovzdusia dostala blokovu pokutu.

Zly sused
O nie najlepsich susedskych vztahoch svedci roztrzka na Fucikovej ulici. Mestska policia tu zasahovala 7. augusta popoludni, ked muz v podnapitom stave hrubo nadaval a urazal susedu. Po predvolani ho mestski policajti iste poucia o dobrych vztahoch a obcianskom spolunazivani.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT