5. SEPTEMBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pracovna porada riaditelov

Pracovna porada s riaditelmi skol a skolskych zariadeni Breznianskeho okresu v stredu 30. augusta na pode okresneho uradu sa niesla v duchu zaciatku noveho skolskeho roka. Jej ucastnici preberali pedagogicko-organizacne pokyny ministerstva skolstva pre nastavajuci skolsky rok, vytycili si hlavne ulohy v oblasti metodicko-riadiacej a dalsieho vzdelavania pedagogickych pracovnikov. Rezonovala najma taziva ekonomicka situacia, ktora vsetko komplikuje a negativne ovplyvnuje zabezpecovanie vychovno-vzdelavacieho procesu.

Navstivili Polomku

V stredu 30. augusta navstivila Polomku delegacia z Muzea SNP v Banskej Bystrici, v ktorej bol aj veteran druhej svetovej vojny 15. americkej leteckej armady Roy Madsen s dvoma dcerami a Mimi Gosney, dcera vojnoveho korespondenta Josepha Mortona, ktora je clenkou Americkych mierovych zborov na Slovensku a v sucasnosti vyucuje anglictinu v Galante. Jej otca spolu s dalsimi prislusnikmi americkej a anglickej misie zajali na Vianoce v roku 1944 v chate na Homolke a v januari 1945 zastrelili v koncentracnom tabore Mauthausen.

Telesne postihnuti sa stretli v Jaseni

V hoteli Lomnista v Jaseni sa od 30. augusta do 3. septembra uskutocnilo stretnutie telesne postihnutych ludi z okresov Brezno, Banska Bystrica, Zvolen, Zarnovica, Ruzomberok a Levice. Zakladny clanok Zvazu telesne postihnutej mladeze v Banskej Bystrici zacal s organizovanim takychto pobytov uz pred styrmi rokmi. Mladi ludia pocas nich tvoria umelecko-remeselne a vytvarne diela a meraju si sily v sportovych disciplinach, ako su loptove hry, strelba zo vzduchovky a hadzanie sipkami. Ine to neboli ani teraz na prelome augusta a septembra, kedy chlapci a dievcata dokazali, ze aj napriek zdravotnym problemom vedia drzat krok s inymi.

Divadelnici uspesni

Vo stvrtok 31. augusta sa v breznianskom Dome kultury uskutocnila schodza clenov a vyboru Divadelneho suboru Jana Chalupku. Vzhladom na to, ze o ich vystupenia je velky zaujem, priaznivcov divadla srdecne pozyvaju na invencne divadelne predstavenie Krcma pod zelenym stromom, ktore sa uskutocni v dnoch 8. a 9. septembra o pol osmej vecer v Krcme pod branou.

Breznianski divadelnici na Dolnej zemi

Najvacsou manifestaciou Slovakov v Juhoslavii, presnejsie vo Vojvodine, su Slovenske narodne slavnosti. Vznikli hned po prvej svetovej vojne nh0036d.jpg (15805 bytes)a rumoviskach Rakusko - uhorskej rise. Prve slavnosti, uskutocnene 28. augusta 1918, sa konali pri prilezitosti otvorenia tlaciarne v Bacskom Petrovci. Sami tamojsi Slovaci o nich hovora: "Ked by sme nemali nase narodne slavnosti, museli by sme si ich stvorit, lebo ich potrebujeme, ako hladny potrebuje kus chleba. Su nam jedinou prilezitostou na stretnutie, pohovorenie si, pretriasanie otazok, ktore sa tykaju zaujmov slovenskeho naroda."
Take boli aj tohtorocne Slovenske narodne slavnosti. Ich druhou castou bol aj festival Divadla VHV v Petrovici od 24. do 28. augusta. Pozvanie nan dostal aj Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna. Zial, pre nedostatok financii takeho velkeho projektu, akym je Krcma pod zelenym stromom, sa zajazd neuskutocnil. Zucastnila sa na nom len stvorclenna delegacia suboru, ktora prerokovala plan na dalsiu spolupracu medzi nasimi subormi, ako aj s reziserom L. Majerom. Zucastnili sa aj na neoficialnom stretnuti s predsednickou Miestneho odboru Matice slovenskej v Petrovici, ktorej odovzdali publikacie od breznianskeho miestneho odboru. Cestou domov sa zastavili v Dome Slovakov v Bekesskej Cabe, kde sa pokusili znova nadviazat na spretrhane nite byvalej spoluprace, ktora v minulosti trvala niekolko rokov a bola velmi aktivna.
Cesta za dolnozemskymi Slovakmi nebola marna, dufame, ze bude uzitocna pre obidve strany.

J. Prepletany

 Zasnuby jelenov

V horskych oblastiach Slovenska je v tychto dnoch v plnom prude cas zasnub jelenej zveri. Navstevnik prirody moze jeleniu ruju, ktora byva v spetembri a oktobri, najintenzivnejsie vnimat na svitani a neskoro vecer. Rujne jelene sa ozyvaju charakteristickym rucanim a trubenim, pricom svoje stanovistia maju najma na hrebenoch a grunoch, aby ich bolo lepsie pocut. Jelene tym vabia k sebe lane, ale i dalsie jelene, medzi ktorymi sa zvycajne sthne bitka o potencialne partnerky. Pri subojoch pouzivaju jelene ako utocny nastroj svoje parohy, pricom moze dojst aj k poraneniu supera. Dospely jelen si pocas ruje udrziava criedu piatich az siedmich lani, ku ktorym nepusti ziadneho soka.
Nasledky jelenej lasky budu zname v maji a juni buduceho roka, ked lan vrhne najcastejsie jedno mlada.
Prec su uz casy, ked sa hory ozyvali silnym jelenim rucanim. Najma v poslednych rokoch jelenej zveri ubudlo. Podpisali sa na tom najma pytliaci, ktori ju strielaju po cely rok, ba nestitia sa zamierit ani na gravidne lane.

Ing. Milan Gemzicky

 

Opytali sme sa za vas

riaditela Centra volneho casu v Brezne Ivana Halamu

o Co vsetko ste pripravili detom pocas prazdnin?

- Letne prazdniny maju pre deti roznu podobu. Pobyt pri starkej, krstnej, mozno aj desat az strnast dni pri mori. Velka cast rodicov vsak nevie, co s detmi pocas dvoch mesiacov letnych prazdnin. A prave tuto skutocnost pomaha riesit centrum volneho casu. Aj to nase, v Brezne na Mazornikove (pod peknym nazvom Lucinka), zorganizovalo sest turnusov tyzdennych taborov velmi oblubenou formou - dennou dochadzkou pre deti nasho mesta, ale aj z Cierneho Balogu, Valaskej, Pohronskej Polhory, Podbrezovej.
Kamarat bol venovany zaujemcom o vypoctovu techniku. Okrem sledovania pocitacovej obrazovky deti navstivili Bojnice a dalsie zaujimave miesta okolia a kraja. Vyse sto sa vystriedalo vo dvoch turnusoch Putacika - plavarne a kupaliska blizke (Myto pod Dumbierom) i vzdialene (Kovacova, Banska Bystrica, Ruzina), Ochtinska aragonitova jaskyna a navsteva "konikovej" farmy v Lubietovej spojena s jazdou na koni. Pre milovnikov vytvarneho umenia ponukala moznosti Malovana machulka. Okrem stetca aj Kovacova, Brusno, Banska Bystrica. Prazdninova sedmicka slubovala na kazdy den nieco zaujimave. Taborova olympiada, vytvarna sutaz, exkurzia v Slovenke a v Belame (aspon takouto formou vdaka za handricky, pani Sevcikova a za fantasticke rozky, pan Fasko...). Zaujimavy bol aj vylet do Vysokych Tatier - Strbske Pleso - Popradske Pleso. A este pocas V-festivalu zaujemcovia vzhliadli sest filmov (pre Romov). Dvere Lucinky boli otvorene takmer po cele leto aj pre jednorazovych zaujemcov o hry a pocitace (sipky patrili medzi najnavstevovanejsie).
Narocnu ponuku by nebolo mozne realizovat bez pomoci a pochopenia odboru skolstva, mladeze a telsnej kultury okresneho uradu (poskytnutie vychovavatelov).
Takze, je po lete ... aspon tom prazdninovom. Kolektiv pracovnikov - vychovavatelov zariadenia uz pripravil patdesiat zaujmovych utvarov pre deti a mladez, ktore zacinaju pracovat v novom skolskom roku. Pre vsetkych zaujemcov - dovidenia v Lucinke.

Stafetovy beh vdaky, mieru a svornosti
skoncil svoju put v Bratislave

V dnoch 27. a 28. augusta vitali ucastnikov 29. rocnika Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti Kalinov - Banska Bystrica v Breznianskom okrese (na snimke Viktora Sajgalika), kde sa k vyprave postupne pripajali miestne sportove druzstva.
Napriklad pred prichodom do Telgartu ich cakali na Pustom Poli a spolu so stafetou pribehli do obce, kde polozili kytice kvetov k pomniku padlych v SNP. V Sumiaci bezcov uz ako tradicne vital subor Sumiacan a starostka Ing. Maria Betakova v rozhovore s veducim vypravy PhDr. Milanom Sidorom vyslovila myslienku spoluprace pri organizovani dalsich rocnikov. V Pohorelej sa k stafete pridala skupinka cyklistov. h0036c.jpg (15719 bytes)V Helpe prave prebiehala prehliadka vojenskych folklornych suborov, s ich predstavitelmi sa tiez poklonili pri pomniku padlych. Po prvykrat sa bezci zastavili aj pri pomniku v Zavadke nad Hronom. V Polomke si prezreli aj pamatnu izbu v sprievode clenov zakladnej organizacie Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov. Do Bacucha dobehli prave vo chvili konania spomienkovych oslav. V Brezne ich vitali podvecer, s pozdravnou stuhou sa pripojili aj bezci z Cierneho Balogu, ktorych zorganizoval dlhorocny sportovec Julius Kliment.
Na druhy den pokracovala put stafety dolnou castou okresu s prvou zastavkou vo Valaskej a opat s pripojenim pozdravnej stuhy. V Hronci sa na prijati zucastnil aj starosta Osrblia a stafeta pokracovala dalej bohatsia o miestnych bezcov do Podbrezovej. Zvlast treba vyzdvihnut bezca ZP Sport Podbrezova Ladislava Molnara, ktory absolvoval trasu az do Banskej Bystrice. V Dolnej Lehote podobne ako v lanskom rocniku pribrali stvorclenne sportove druzstvo na cele s Mirkom Tazkym. Bezali az do Jasenia, kde ich v priestoroch sportoveho klubu privitala starostka Elena Kordikova. Aj tu vypravu po kulturnom programe, na ktorom sa zucastnili clenovia ZO SZPP a sportova verejnost, posilnilo stvorclenne druzstvo mladsich ziakov. Po pietnom akte v Nemeckej vyprava vyrazila do Banskej Bystrice.
Tento rocnik stafetoveho behu vsak nekoncil v Banskej Bystrici, ale prieskumne pokracoval do Zvolena, odkial z cintorinov ruskych a rumunskych vojakov smeroval na Jankov Vrsok, na Kosariska a Bradlo, kde si pri mohyle uctili pamiatku M. R. Stefanika. Odtial sa vydali na starobyly Devin a na Slavin. Prijatim u podpredsedu Narodnej rady Slovenskej republiky 29. rocnik Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti zakoncil svoju tohtorocnu kapitolu.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT