5. SEPTEMBER  2000 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Bol koniec augusta. Deti si uzivali posledne prazdninove chvile a ich mamicky akoby si uvedomili, ze prve zvonenie je predo dvermi. Pohybovali sa v uliciach mesta, ruky plne nakupov, hlavy plne myslienok, na co zabudli. Na konci prazdnin tradicny obrazok. My sme sa tiez vybrali do ulic, nie za nakupmi, ale za uponahlanymi mamickami, ktore sme zdrziavali otazkami: Co ste uz nakupili? Co vas este caka? Co ceny?

S anketovym mikrofonom


o predskolskej nakupnej horucke

Ivana Popperova, na materskej dovolenke, Michalova:

- S niecim nam financne pomohli stari rodicia, nieco zhaname aj my a este bude treba zosity. Nakupili sme uz vsetko, co potrebuje prvacka. Teraz sme kupili trampky, biele tricko, este nam treba cvicky. Na ceny velmi nepozeram, lebo ked treba, tak treba. Druha dcera Viktorka, ma nastastie len rok aj mesiac, takze to nas este len pocka.

E. S., nezamestnana, Brezno:

- Mame uz vsetko, co treba na telesnu vychovu, zosity pre piatich skolakov (dvoch prvakov, siedmaka, deviataka a dcera ide do tretieho rocnika na zdravotnej) stali vyse tisic korun. Este zhaname pocitadla a svihadla pre prvakov. Urcite je to drahsie ako vlani, ale co narobime, ked musime a este vela bude treba dokupovat, ked zacnu.

Renata Vondercikova, nezamestnana, Brezno:

- Mam troch skolakov, v deviatej, siedmej a piatej triede. Skolske potreby som nakupila v Tescu v Banskej Bystrici. Este mi treba botasky, trampky aj papuce pre chlapcov. Myslim si, ze da sa nakupit, treba len chodit po obchodoch a porovnavat ceny.

Marta Duricova, robotnicka, Predajna:

- V podstate uz mame skoro vsetko, okrem papuc. Vlani bol prvak, ale vsetko pokazil a vyrastol, takze sme museli nakupovat odznova. Ceny? To sa neda ani vypovedat. To je strasne. Ale co narobite? Kupovat treba.

Alzbeta Lipnicanova, nezamestnana, Brezno:

- Nieco som stihla pokupit v predstihu zaciatkom augusta a teraz nakupujeme drobnosti, ako tenisky a papuce. Je to dost drahe, najma tie papuce, presli sme jeden obchod a ideme este pozriet niekde inde nieco lacnejsie a krajsie. Mame buduceho prvaka, takze v papiernictve sme stihli minut dost na skolske potreby, no a pre druheho syna piataka to tiez dost stoji.

Iveta Dekretova, nezamestnana, Podbrezova:

- Prave zaciname s nakupmi oblecenia, skolske potreby sme scasti nakupili v Banskej Bystrici. Su dvaja, jeden vacsi ako druhy, dcera ide do siestej, syn do piatej, takze aspon na nieco je to dobre, lebo ponosi po nej. Ale nakupovat treba hlavne dcere, nie je to drahe, ani lacne, take akurat. V porovnani s vlanajsimi cenami nie je to ovela viac. Nie je to lahke, ale ide to.

Katarina Szabova, sicka, Brezno:

- Mam troch skolakov, daco sme uz nakupili a este dokupime nejake drobnosti. Zda sa mi, ze je to o trochu drahsie ako vlani, ako vzdy. 

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Smutne vyznanie

Vlciak zabijak

V piatok 25. augusta v popoludnajsich hodinach na Sekurisovej ulici v Brezne pri cintorine a kasarnach zautocil a zabil vlciak maleho, nevinneho a bezbranne psika. Majitelom vlciaka je rodina S. z Vranskej ulice.
Clapec, ktory sa vracal s nim z pola porusil vsetky predpisy, ktore platia pre majitelov psov. Nedrzal ho na vodidle, ba dokonca nemal zalozeny ani kosik na hlave. Rutil sa ako divy na cestu ku plotu rodinneho domu. V zurivosti vyrazil latky na plote, kde na nasom vlastnom pozemku, uplne pri nasom dome bola nasa Mikinka - biela Bisonka, milacik celej rodiny, ba dokonca kazdeho, kto ju uvidel a poznal. Nikomu neublizila, nikoho nepohryzla, nebola v nicom naporiadna. Bola vychovana, posluchala na slovo, ba na pokyn a staly spolocnik - milacik hlavne moj. Bol to bytovy psik, ktory sa vedel so mnou tesit, ale aj smutit. Mimoriane chapavy a pritulny, ktory poskytoval radost a potesenie vsetkym v rodine, detom nasim, najblizsich rodin a znamym.
Jedinu chybu urobila, ze brechala na vlciaka - zabijka. Schmatol ju za krk cez dieru v plote, ktoru urobil, vytrhol na chodnik a pred mojimi ocami za par sekund nou hadzal z boka na bok, udieral o zem, az zostala lezat bezvladne na chodniku. Bolo to ako blesk z jasneho neba. Nestihla som vybehnut na cestu, odomknut branu a svojim telom zabranit tomuto strasnemu obrazu. Po okamzitom odvezeni autom na osetrenie na veterinarnu stanicu bola v takom soku, ze uz nevnimala nic. Hoci nas pani doktorka po zositi ran povzbudila, ze "mozno prezije", bola len mala nadej. Jej smutne cierne ocka prezradzali, ze strasne trpi. Okrem trznych ran musela mat urcite otras mozgu a vnutorne krvacania. Hoci velmi rychle dychala a z injekcnej striekacky pila vodu s vitaminmi, prisli posledne chvile jej zivota. Ozvalo sa stasne kvilenie, ktore pripominalo plac dietata. To sa jednoducho nedalo pocuvat a myslela som, ze sa zblaznim. Jej srdiecko pracovalo cim dalej tym slabsie. Rychlo sme sadli do auta a znova sme isli na pohotovost, kde konstatovali - smrt.
Vyhasol zivot jedneho milacika - psika. Mozno si poviete - ved to bol len pes! Pre mna to bol viac ako obycajny pes. Sedela pri mne, ked som pila kavu, sledovala televiziu ako clovek, poznala na obrazovke konikov, neznasala nasilie, bitky a vrazdy na obrazovke, sledovala lietadla na oblohe a velmi rada cestovala v aute vzadu na svojom vankusiku. Bola naozaj ako dalsi clen rodiny. Nikdy do konca zivota nezabudnem na jej utrpenie. Nicim sa neda vyjadrit moj zial nad jej stratou. V skole som ucila svojich zkiaov, ze "kto nema rad zvierata, nema rad ani ludi." Teraz, ked sa zacina novy skolsky rok, ja zostavam doma bez svojich ziakov, ale aj bez mojho milacika - spolocnika. Je to krute v zivote. Byt je prazdny, smutny a ja, ked by som ju najviac potrebovala, tak ju nemam. Poznali ju vsetci moji byvali ziaci, ba ocakavala ma aj v aute pred skolou. Zly clovek ublizi slovom, skutkom, konanim. Taketo mile stvorenie neublizi nikomu.
Pozeram na jej hrobcek, kde tisko spi so svojou babikou a kostickou, ktoru mala tak rada. Uz ju nic neboli, netrpi a mne zostane len velmi smutna spomienka.
Obraciam sa najprv na majitelov velkych, drsnych psov, aby brali ohlad na vsetkych mensich psikov, ktori su uplne bezmocni proti zabijakom. Nech sa vziju do zialu tych, ktori su zasiahnuti ich neporiadnostou a bezohladnostou.
Vy, ktori mate drobcekov, strazte a chrante si ich pred utokmi zurvalcov, aby zial a smutok po niekolkorocnom spoluziti nezasiahol aj vase srdcia.
Najde sa niekto, kto pochopi a poradi najst si malu Bisonku?

Mgr. Katarina Lickova

O svaboch na Mazornikove

Vazena redakcia, som vasou stalou citatelkou, a preto vas chcem poprosit, aby ste prostrednictvom vasich novin informovali citatelov o vyskyte svabov na sidlisku Mazornikovo. Pocula som sice, ze sa uz o tom vyjadrovali aj v Regione a v mestskej televizii a ze nebezpecenstvo je uz zazehnane, ale ja ich nesledujem, takze neviem o co ide.

...

Vyjadrenie predsednicky Stavebneho bytoveho druzstva Brezno Ing. Rozalie Kovacikovej:

Obyvatelia sidliska, konkretne domu na MPCL c. 14 - 21, sa nadalej obavaju rozmnozenia svabov aj do ich bytov. Chcela by som uviest, ze svaby su po muchach najrozsirenejsim hmyzom v domacnostiach. Vyskytuju sa vsade tam, kde je dostatok potravin, tepla a vody. Ma nocnu aktivitu, pohybuje sa prevazne pri zemi, nesplha po hladkych stenach. Samicka kladie vajicka do puzdra - ooteky. Rus podobne ako svab vyhladava miesta s vyssou teplotou a vlhkostou a podoba sa mu aj sposobom zivota. Rus dobre lezie aj po hladkych stenach. Velky vyznam pred vyskytom svabov maju preventivne opatrenia - cistota, poriadok, vcasny odvoz odpadkov, zvlast potravinarskych.
Stavebne bytove druzstvo Brezno po nahlaseni vyskytu zabezpecilo dna 26. jula prostrednictvom firmy Dekonta z Banskej Bystrice prve dekontaminacne prace, opakovane bol postrek realizovany v 35. a 36. tyzdni aj v okolitych vchodoch. Vzhladom na odolnost puzdier a vajicok k insekticidom je nevyhnutne dekontaminacne prace realizovat opakovane. Treba, aby uzivatelia bytov respektovali pracovnikov vykonavajucich tieto prace a neodmietali vykonanie postreku v byte tym, ze u nich sa nevyskytuju. Nicenie svabov nie je jednoducha zalezitost, a preto je potrebny dosledny pristup ako zo strany firmy, tak aj zo strany uzivatelov bytov.

Najlepsi brezniansky sportovec storocia?

V 34. cisle Horehronia som si pozorne precital clanok pod nazvom Najlepsi brezniansky sportovec storocia, v ktorom vyzyvate obcanov regionu, aby sa zapojili do tejto ankety. Vsetko by bolo v poriadku, ale len vtedy, keby obcania poznali aj presne kriteria pre hodnotenie sportovcov a funkcionarov.
Aby bolo uplne jasne, co mam na mysli, uvediem priklady: Bolo mi oznamene, za taky sportovec, ako napr. Milan Benacka (dorastenecky majster CSSR v zjazdovom lyzovani, dvojnasobny majster SR starsieho dorastu, ucastnik federalnej I. ligy dospelych CSSR v drese UK Bratislava, ktory do roku 1988 ako statny trener druzstva zien CSSR viedol svoje zverenkyne, vratane Lucie Medzihradskej na zimnych OH v kanadskom Calgary a o rok neskorsie na MS v americkom Veile a napokon ako trener druzstva zien SR na zimnych OH vo francuzskom Meribel) nemoze byt hodnoteny, lebo sa nenarodil v Brezne, ale v Myte pod Dumbierom, hoci cele detstvo reprezentoval Brezno. Ako dalsi priklad uvediem Richarda Kica, ktory sa narodil sice v Brezne, ale ako niekolkonasobny vitaz ziackeho SKI - Interkriteria v zjazdovom lyzovani, vitaz stretnutia ziackych druzstiev CR - SR v slalome a v alpskej kombinacii, 5. na neoficialnych ME v talianskom Monto Bondone, dvojnasobny majster CSSR dorastu (dvakrat druhy, jedenkrat treti), trojnasobny majster SR dorastu, juniorsky reprezentant CSSR, ktory na ME juniorov v slalome obsadil 15. miesto, neskorsie statny trener druzstva juniorov SR, taktiez nemoze byt hodnoteny s odovodnenim, ze tolko lyziarov nemoze v ankete figurovat.
Z uvedenych dovodov je nutne informovat verejnost a dat opopoved na otazky, ci hodnoteny sportovec alebo cinovnik musi byt rodak z Brezna, ci kazdy oddiel moze mat len niekolko zastupcov, alebo sa berie do uvahy len dlzka jeho posobenia, alebo sa budu brat do uvahy skutocne dosiahnute sportove vykony.
Z mien uvedenych na strane 11 nie su totiz u vsetkych tieto podmienky dodrzane. Ak by hodnotiaca komisia mala vychadzat len z poctu odovzdanych anketovydh listkov, tak by stacila aktivita niektoreho oddielu a mohli by sme byt nemilo prekvapeni.

Jozef Samel

Odpoveda clen vyberovej komisie M. Cernak:

Vsetky pripomienky pana Samela akceptuje aj komisia, ktoru pre tuto akciu menoval primator mesta Ing. V. Fasko. Komisia urcite nebude mat lahku ulohu najobjektivnejsie vybrat spomedzi kandidatov na toto spolocensky vyznamne a prestizne ocenenie. Preto maju obcania este moznost doplnit zoznam kandidatov, ci dokonca tento zoznam ovplyvnit. Az po pripomienkovani zo strany obcanov sa zoznam kandidatov definitivne uzatvori. 


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT