5. SEPTEMBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kde dycha historia

4. Doba bronzova

V dobe bronzovej dochadza ku klimatickym zmenam, nastava suchsie obdobie suborealu (1250 - 700 pred n. l.). Vznikaju postupne uzemia bezlesnych stepi. Zhorsuju sa povodne pomery a klesa uroven hladiny vodnych tokov. Nastava pohyb obyvatelstva, nasledkom coho osidlenie prenika aj do vrchovinovych poloh.
Horne Pohronie patri k uzemiam, ktorym sa pripisuje v tomto obdobi vyznamne postavenie ako surovinovej zakladni pre vyznacne civilizacne centra pravekej Europy.
Nastupom kovu - bronzu, ktory vyznamne zasahuje do vyvoja spolocnosti a meni sposob zivota na vsetkych urovniach, sa spolocenske zoskupenia snazia ziskat pristup k rudnym loziskam a ich tazbe. Tento fakt sa odzrkadlil aj v osidleni horneho Pohronia, a to hlavne v oblasti vyskytu medenej rudy ako jedneho z vyznamnych komponentov bronzu. Na zaklade zistenia sidlisk a hradisk z okolitych regionov horneho Pohronia sa predpoklada intenzivne osidlenie tohto uzemia, a to hlavne v obdobi mladsej a neskorej doby bronzovej ludom luzickej kultury (1250 - 700 pred n. l.). Z tejto doby sa v okoli vyskytuju vyrazne sidelne lokality, a to v Lupcianskej kotline, v Mostenici na hradku, na hradiskach v Lucatine a v Nemeckej. Vsade tam su zistene pomerne silne kulturne vrstvy obsahujuce crepy nadob, ktore su pre tuto kulturu charakteristicke.
V Mostenici sa nasiel v minulosti pri uprave cesty ziarovy hrob, hroby tohto typu sa zistili aj vo Valaskej v polohe Diel. Pomerne pocetne boli aj nalezy bronzovych predmetov, a to bud ojedinelych nahodnych nalezov alebo skupinove nalezy - depoty.
Zo Slovenskej Lupce pochadza nalez ihlice s gulatou hlavickou. V Lubietovej bol v roku 1898 najdeny depot, ktory obsahoval bronzove ihly, sekerky, mlaty a naramok. Bronzove predmety sa nasli aj v Ciernom Balogu a v Podbrezovej, kde nasli bronzovy ostep.
Najvacsi nalez vsak zaznamenali v roku 1982 v Brezne, kde sa pri zemnych pracach nasli dve tepane salky a sestnast naramnic. Z toho mala cast, salka a dve naramnice su vystavene v expozicii Horehronskeho muzea v Brezne (na snimke). Vyrazny narast nalezov materialnej kultury a sidelnych lokalit na hornom Pohronii potvrdzuje spravnost predpokladu o vyzname tohto uzemia v dobe bronzovej a o zaciatkoch kontinualneho osidlenia tohto kraja.

Mgr. P. Mosny

 Brezniansky Vodopad v polskej televizii

Country skupina Vodopad prijala pozvanie na 6. rocnik festivalu piknik country s nazvom Crock 2000 v patnasttisicovom polskom meste Ustrziky blizko Ukrajiny, na ktorom sa zucastnila v dnoch od 11. do 13. augusta. O svojich dojmoch z podujatia nam porozpraval veduci tejto skupiny Ondrej Paciga:
- Samotne mesto nas prijemne prekvapilo svojou architekturou kombinovanou s vidieckymi prvkami, ale hlavne celkovou atmosferou podujatia. Bolo tam mozne vidiet premavat konske dostavniky, indianov v typickych dobovych odevoch, navstevnikov z celeho Polska volne sa pohybujucich v stylovom kovbojskom obleceni. Medzi dalsie atrakcie, co nas trochu udivilo, patril aj zraz asi osemdesiatich najroznejsich motocyklov od tych vojnovych az po najmodernejsie sucasne.
h0036b.jpg (17615 bytes)Vodopad ihned po prichode dostal velky priestor na prezentaciu svojej tvorby na prirodnej scene "Pod debami". Poliaci boli naozaj velmi skvele publikum a hned od prvych tonov velmi zivo davali najavo sympatie nasej kapele. V piatok vecer bol kovbojsky bal s country tancami, kde Vodopad vystupoval ako hlavna kapela az do bieleho rana. V sobotu nas cakalo koncertovanie v mestskych sadoch, toto vsak bolo trochu narusene burkou, co neodradilo navstevnikov a pocuvali nasu muziku pod siatrami.
Vyvrcholenim festivalu bol velky galaprogram na stadione, ktory praskal vo svikoch aj napriek dazdivemu pocasiu. Nasa kapela dostala priestor v hlavnom programe, ktory vysielala polska televizia v priamom prenose. Stadion buracal a cela country scena svojou jedinecnou atmosferou v nas zanechala velmi silny zazitok. V nedelu nas este cakal koncert pre hosti rekreacneho zariadenia a jedneho z hlavnych sponzorov podujatia spolocnosti Nafta gaz v nedalekej dedinke Czarna. Po tomto vystupeni sme sa vratili na povodne miesto festivalu, ktory sme uzatvarali. Zaver akoby nemal konca kraja, pretoze publikum si neustale ziadalo nove a nove pridavky.
Silnym zazitkom pre nas bola aj sviatocna nedelna omsa, ktora sa konala priamo na mieste festivalu za ucasti knaza a sprievodu dievcenskej spevackej skupiny s gitarami. Celkovy dojem z nasho prveho putovania v Polsku bol velmi silny, spoznali sme mnoho skvelych a zaujimavych ludi a navyse dostali sme ponuku na buduci rok hrat na najvacsom country festivale do Mrogowa, ktory je kazdorocne s medzinarodnou ucastou.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT