Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 8

CISLO

50

12. DECEMBER  2000 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dotyky slova

Tohtorocne zahmlene a pochmurne adventne podvecery nie su velmi prijemne. Ti, ktori v tomto predvianocnom case chceli pookriat na dusi a vypocut si slova a spomienky dvoch znamych a vyznamnych osobnosti, prisli v den svateho Mikulasa na besedu o knihe breznianskeho rodaka ThDr. Jana Dubinyho Dotyky slova, ktoru zorganizoval Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne.

Seniora Jana Dubinyho pozna slovenska kulturna obec ako zanieteneho a presvedciveho autora mnozstva clankov, prednasok, kazni a prihovorov, ktore publikoval v cirkevnej tlaci. Subor kratkych uvah, odvysielanych v rozhlase v relacii Ranne zamyslenia prvykrat vysiel v roku 1997 pod nazvom Dobre rano, clovek. Tohto roku vysla druha knizka jeho kratkych eseji, ktore tiez odzneli v tejto relacii pd nazvom Dotyky slova. A prave o nej bola beseda a jej breznianska prezentacia. Zucastnil sa na nej autor s manzelkou a profesor PhDr. Jan Findra, ktory autorovi poskytol odbornu pomoc pri jej vydani a ktory tieto eseje poklada za "duchovne mosty clovecenskeho zblizenia a ludskeho porozumenia."

Besedu otvorila a hosti privitala predsednicka Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne Maria Maculova a moderoval ju prvy podpredseda Matice slovenskej Igor Kovacovic. V kulturnom programe vystupila Mgr. Melania Dubinyova, ktora precitala ukazku z Dotykov, deti z materskej skoly a o hudobne cisla sa postarali bratia Harvanovci. Potom I. Kovacovic oboznamil pritomnych s obsahom knihy a k slovu sa dostal Dr. Dubiny, ktory hovoril na najroznejsie temy - o vzniku kniziek, o svojom knazskom poslani, o svojej mladosti a detstve v Brezne. V kratkych meditaciach uverejnenych v knizke, ale aj vo svojom zivom rozpravani a odpovediach vyuziva Bozi dar, ktory mu bol dany - dar ducha, dar jazyka, mudrosti Pisma svateho, svoje teologicke znalosti a celozivotne skusenosti na poli sluzby Bohu a cloveku. Dojaty pozdravil aj viacerych svojich znamych a spoluziakov, ktori sa na besede zucastnili.

Profesor Findra rozpraval o ich stretnutiach a spolupraci a tiez spominal na svoje ucinkovanie v porotach Chalupkovho Brezna, na polnoc a prve hodiny na nasom namesti v mrazivu nocnu noc roku 1992 -93. Vyzdvihol vyznam a obsah eseji Dotyov Slova a zdoraznil, ze tak ako ich slova, kazde slovo by malo ludi spajat. Slovo a svoj materinsky jazyk by si mal vazit kazdy, spravne ho pouzivat a nie ho deformovat a zneuzivat.

Ucastnici besedy mohli pocuvat krasnu slovencinu a krasny jazykovy prejav vzacnych hosti. Besedovalo sa nielen o spominanej knizke, ale aj o zivote, o advente a Vianociach, o ludskej sudrznosti, o nelahkom polozeni Matice slovenskej, o Martinovi Razusovi...

Dve a pol hodiny usli ako voda a tak sme sa hymnou "Kto za pravdu hori" s nasimi hostami rozlucili. Ranne zamyslenia seniora Jana Dubinyho by v Slovenskom rozhlase mali pokracovat. Ostava len dufat, ze sa dockame aj ich tretieho knizneho pokracovania a potom aj dalsieho osobneho stretnutia.

Alzbeta Prepletana

h0050a.jpg (17614 bytes) h0050g.jpg (14283 bytes)

Vianoce, Vianoce prichadzaju ... spieva sa v pesnicke. O prichode Vianoc svedcia aj vystavy v Horehronskom muzeu na "trinastke". Caro a krasa Vianoc ponuka rucne prace, vianocne pecivo, ozdoby a rozne drobne darceky. Gastrovianoce hotelovej akademie inspiraciu a napady na pripravu vianocneho peciva, mucnikov a vianocneho stolovania.

 

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

- Rokovanie mestskeho zastupitelstva v pondelok 4. decembra malo narocny a bohaty program. Prerokuvali sme jednak zmeny rozpoctu, navrh rozpoctu na rok 2001, vseobecne-zavazne nariadenia (VZN) o dani z nehnutelnosti a miestnych poplatkoch. Ale podme pekne po poriadku.
Po interpelacii poslancov prisli na rad dva protesty okresneho prokuratora. Prvy bol proti VZN o predaji bytov a mestske zastupitelstvo tento protest prijalo. V ramci tohto bodu sa velka diskusia rozvinula o vojenskych bytoch, kde mesto pozadovalo vyradenie bytov z charakteru sluzobnych. Velenie posadky v den konania zastupitelstva takyto doklad dorucilo, a tak byty na Ulici CSA 52 - 64 budu predmetom predaja. V tomto zmysle bude upravene aj VZN, resp. jeho priloha c. 1, kde su byty urcene na predaj. Druhy protest prokuratora bol proti VZN o dopravnom systeme v meste. Na zaklade rozhodnutia Ustavneho sudu o dopravnom systeme v Trnave dal okresny prokurator podnet na zrusenie tohto VZN. Podla paragrafu 6 zakona o samosprave obci VZN moze zrusit jedine Narodna rada SR na podnet vlady a Ustavneho sudu. Z tohto dovodu mestske zastupitelstvo sa rozhodlo nezrusit VZN. Dopravna sekcia Zdruzenia miest a obci Slovenska bude iniciovat upravu cestneho zakona c. 135 s moznostou parkovania na statnych cestach, pokial to dopravna situacia dovoli a upravu zakona c. 544 z roku 1990 o miestnych poplatkoch. Celu tuto kauzu, ktora prebieha vo vsetkych mestach, by sme mali uviest do spravneho stavu.
Nasledovali dalsie dva velmi dolezite body, rozpocet na rok 2000 sme upravili na prijmy 110 000 756 korun s vydavkami 99 000 756 korun. Obyvatelom mesta sa urcite bude zdat, ze prijmy su pomerne vysoke, ale navysila ich dotacia zo statneho rozpoctu na napravu skod po povodni v roku 1999, predaj akcii v PKB, Mestskeho televizneho kanala a predaj roznych nehnutelnosti. V kazdej obci na Slovensku je dolezity rozpocet na rok 2001, v nasom meste je stanoveny na 130 000 070 korun s vydavkami 119 000 070 korun. Treba povedat, ze do prijmov aj do vydavkov je zapocitany uver, o ktory poziadame ministerstvo zivotneho prostredia z obratkoveho fondu na splatenie cisticky odpadovych vod tak, aby sme znizili sucasnu urokovu sadzbu v PKB. Doba splacania uveru zostane nezmenena a tymto sposobom ziskame zo dva az tri miliony "volnych prostriedkov" na investicnu vystavbu v ramci rozvoja mesta. Kedze su este dalsie aktivity, ktore mozu ovplyvnit tvorbu rozpoctu na rok 2001, poslanci sa rozhodli, ze o jeho zmene budu rokovat na mimoriadnom zasadnuti v januari po vybaveni financnych transakcii s PKB, so Statnym fondom zivotneho prostredia a dalsich financnych operacii. Ako som uz povedal, v rozpocte pocitame aj s uverom z obratkovej casti Statneho fondu zivotneho prostredia a poslanci vybavenie tohto uveru schvalili.
Dalsim bodom boli personalne zmeny v prispevkovej organizacii Mestsky sportovy klub Brezno, kde pre dlhotrvajucu praceneschopnost bol odvolany riaditel Mgr. Vladimir Libic a na jeho miesto menovali Tibora Borosa, ktory uz predtym aktivne pracoval v komisii pre sport a podielal sa na vsetkych sportovych podujatiach organizovanych MSK.
Sucastou rozpoctu mesta su dane z nehnutelnosti a miestne poplatky. Pretoze doteraz nie je schvaleny zakon o miestnych poplatkoch, podla ktoreho sa maju zmenit na miestne dane, mestske zastupitelstvo pristupilo k tomu, ze pre rok 2001 zostavaju vsetky sadzby nezmenene. Dalsou sucastou prijmovej i nakladovej casti je manipulacia s tuhym komunalnym odpadom. V roku 1996 bola stanovena cena 120 korun za osobu a rok, poplatok za ulozenie odpadu na skladke je 525 korun za tonu, tieto ceny sa styri roky nemenili. Mestske zastupitelstvo zvazilo nakladovu polozku, zatazenost mestskeho rozpoctu za manipulaciu a ulozenie komunalneho odpadu, ale aj suvislosti s novelizaciou zakona o komunalnom odpade, kde zodpovednost z obce prechadza na obcana, a poplatok sa upravuje za osobu a rok u obcanov s tyzdennym odvozom na 250 korun. Mozem povedat, ze tento poplatok nekryje naklady mesta za manipulaciu, zber, triedenie a ulozenie odpadu.
Zaoberali sme sa aj zabezpecenim zdravotnickej starostlivosti na Mazornikove v suvislosti s problemami s uvolnenim bytovych priestorov, kde by nemocnica s poliklinikou alebo sukromny lekar zriadil ambulanciu. Problemy su v suvislosti so zakazom ministerstva rozsirovat ambulancie prveho kontaktu. Navrhnute riesenie mestske zastupitelstvo zobralo na vedomie, ktore treba s riaditelom nemocnice a okresnym statnym lekarom dokoncit, a tak tento bod ostava otvoreny..
Zaujimava bola diskusia o areali na Banisku, o ktory prejavilo zaujem ministerstvo zivotneho prostredia. Do tychto priestorov chce premiestnit z Banskej Bystrice sidlo Narodneho parku Nizke Tatry. V minulom cisle ste si mohli precitat clanok o obnoveni polnohospodarskej skoly v tomto areali, lenze mestske zastupitelstvo vychadza z toho, ze Krajsky urad v Banskej Bystrici ako zriadovatel skoly s tym nesuhlasi. Zucastnil som sa na viacerych rokovaniach o zriadeni tejto skoly na pode okresneho uradu s riaditelom ucilista v Lopeji, ktory ma licenciu na polnohospodarsku vyuku. Aj stredna priemyselna skola by vysla v ustrety v zaciatkoch vyucovania, priestory ponuklo aj polnohospodarske druzstvo. Budovy na Banisku nutne potrebuju generalnu opravu elektriky, rozvodu, vody, kanalizacie a zdroja tepla. A preto zaujem ministerstva zivoteho prostredia o prevod budov do vlastnictva bez pozemkov, ktore ostavaju vo vlastnictve mesta, mestske zastupitelstvo schvalilo z pohladu starostlivosti o budovy i z pohladu zriadenia sidla vyznamnej organizacie NAPANTu, cim mesto ziska aj na moralnom ohodnoteni.
Vysporaduvali sme aj niekolko rokov staru bolest majitelov radovych garazi a mestske zastupitelstvo schvalilo predaj pozemkov pod tymito garazami. Tak isto sme schvalili aj predaj spoluvlastnickych podielov pozemkov pod predanymi bytmi v zmysle zakona c. 182/93 Zb. Nielen obcanov mesta, ale aj celeho regionu bude zaujimat, ze mestske zastupitelstvo suhlasilo s organizovanim Vianocnych trhov od 11. do 15. decembra, ktore nemaju charakter Ondrejskeho jarmoku, ale su prezentaciou ludovo-umeleckej vyroby. V obdobi od 6. do 10. decembra sa mesto ako kazdorocne zucastnuje na Vianocnych trhoch vo francuzskom Meudone.
Jednou z palcivych otazok je odchyt tulavych psov, o ktorej sa medzi poslancami rozvinula velmi ostra debata. Musime si uvedomit, ze tulaveho psa a psa vobec nemozeme jednoducho zlikvidovat. Pripravujeme novelizaciu VZN tak, aby sme prostrednictvom mestskej policie za ucasti veterinarneho lekara mohli podniknut raznejsie opatrenia.
Hovorili sme aj o akcii TOP 10 okresu, ktoru organizuje mesto spolu so ZP Sport, a. s., Podbrezova a vyhodnotia desiatich najlepsich sportovcov. Kladne sme prerokovali ziadosti Zeleziarni Podbrezova a. s.na predaj pozemkov zamestnancom v lokalite Vrchdolinka, kde s aktivnou pomocou Zeleziarni so spravcami sieti a mestom budu vybudovane inzinierske siete nielen pre domy zamestnancov, ale vseobecne. Zaroven sme vyhoveli ziadosti o rozsireny predaj pozemkov v areali Za Brezinkou, kde ma byt po Taloch druhe golfove ihrisko. Tymto bodom sme narocne rokovanie mestskeho zastupitelstva skoncili.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT