12. DECEMBER 2000 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Pomahaju obciam po celom Slovensku
Vidiecka organizacia pre komunitne aktivity (VOKA) funguje ako obcianske zdruzenie od roku 1998, ale naplno zacala svoju cinnost rozvijat az v roku 1999, kedy sa osamostatnila a zacala pripravovat prve projekty a ziskavat financie na svoju cinnost. Pracuju na celom Slovensku a zaujimaju ich najma obce do pattisic obyvatelov. Ponukaju im rozne sluzby, hlavne technicku pomoc, to znamena poradenstvo, konzultacie na temy, ktore ich zaujimaju s tym, ze sa specializuju na komunitny a na ekonomicky rozvoj vidieka. Na strankach Horehronia sme uz o tomto obcianskom zdruzeni pisali, naposledy v suvislosti so vznikom Vidieckeho parlamentu. Jeho riaditelka Mgr. Jana Meciarova minuly tyzden pracovala so zdruzenim Union v Zavadke nad Hronom, vyuzili sme preto tuto prilezitost na rozhovor:

o Specializujete sa na komunitny rozvoj vidieka, mozete nasim citatelom problizit tento pojem?

- Pod komunitnym rozvojom myslime hlavne nadvazovanie spoluprace a zapajanie vsetkych partnerov, ktori v danej komunite existuju. Vela veci si ludia mozu spravit svojpomocne a nemusia cakat na nejaky impulz zhora alebo z nejakeho vonkajsieho zdroja. Na to mame velmi jednoduche projekty, jeden sa vola Projekt nacuvania, to je vlastne komunitny prieskum, kedy sa susedia pytaju susedov, co si myslia o svojej obci a co by radi videli, aby sa tam stalo. Tento prieskum moze viest k priprave dalsich aktivit v obci, moze viest k zlepseniu vztahov, co je dost aktualne vo vacsine dedin, moze viest k vytvoreniu mensich alebo vacsich projektov, moze viest k zalozeniu zdruzenia. Niekedy to vedie aj k tomu, ze do miestneho zastupitelstva sa dostanu novi ludia, ktori su mozno nezatazeni minulostou a maju jasnu predstavu, co chcu robit. Dalsi program sa vola Komunitny minigrantovy program, ktory je velmi narocny a trva minimalne jeden rok, zapajaju sa donho minimalne tri obce.

o S Komunitnym program sa uz stretli aj obyvatelia niektorych horehronskych obci ...

- Ano, na Horehroni sme ho robili velmi uspesne v obciach Bacuch, Zavadka a Polomka. Je to system skoleni, na ktorych sa moze zucastnit ktokolvek, vlastne vsetci obcania. Ked absolvuju vsetky skolenia a splnia vsetky podmienky, ziskaju male financne dary do vysky 10 000 alebo 20 000 korun na to, aby urobili nieco prospesne pre svoju komunitu. Na zaver je samozrejme vyhodnotenie. Je to velmi zaujimavy proces transparentnosti, kedy su vsetci informovani o tom, odkial peniaze prichadzaju a dokonca maju moznost rozhodovat o rozdeleni financii. To znamena, ze predtym, ako sa rozdeluju peniaze, sa stretnu vsetci veduci projektov, ktorych bolo 30 az 40. To znamena, ze 30 az 40 ludi sa musi dohodnut a nejakym sposobom najst kluc, ako rozdelit prostriedky. Maju na to asi dve hodiny a doteraz sa vzdy dohodli.

o Comu sa venuje Zensky program?

- Siet vidieckych lideriek sa venuje vzdelavaniu najma zien, ale samozrejme, ze sa mozu zapojit aj ini lidri z vidieckych komunit. V tomto roku mali zeny zaujem hlavne o advokaciu - obhajobu verejnych zaujmov, ucili sa mapovat komunity, robit fundraising, cize ziskavat financie roznymi moznymi sposobmi. Napriklad organizacia diskoteky moze byt fundraisingovy nastroj, ale rozdiel je v tom, ze vytazok je urceny na nejaku verejno-prospesnu aktivitu. Ucili sa pripravovat projekty, ktore chcu realizovat a chcu na ne ziskat financie z roznych zdrojov.. Okrem toho si tieto zeny vymienaju skusenosti, dozvedaju sa o tom, co robia v inych komunitach. Momentalne sa do tychto cinnosti aktivne zapaja asi sestdesiat zien z celeho Slovenska.

o V uvode sme spominali ekonomicky rozvoj, coho sa dotyka?

- V tomto rozvoji mame velmi uspesny mikropozickovy program, kde davame priamu financnu pomoc vo forme poziciek malym podnikatelom na vidieku. Pozicky su od 20 000 do 50 000 korun a dlzka splacania je 6 az 15 mesiacov. Su to skupinove pozicky, to znamena, ze podnikatelia musia byt minimalne traja, musia sa spojit do skupiny a navzajom si rucia. Vyzadujeme len 10-percentne financne rucenie este pred odovzdanim pozicky a splatky su okolo 3500 az 4000 korun, co je velmi pristupne. Vyhoda tohto porgramu je najma v tom, ze im poskytuje pravidelny pristup ku kapitalu, to znamena, ked splatia jednu pozicku, mozu ziadat dalsiu, ktora moze byt vyssia. Druha vyhoda okrem inych je, ze peniaze su dostupne dost rychlo a priamo u nich v obci.

o Organizujete aj rozne skolenia ...

- Su to zaklady podnikania, vyslovene zakladne veci, co clovek potrebuje urobit, na co musi mysliet, ked chce zacat podnikat. Vydali sme aj prirucku Zaciname podnikat, ktora je aktualizovana podla poslednych zakonov. V Brezne si ju mozete kupit v predajni knih na prizemi obchodneho domu. V oblasti rozvoja maleho podnikania sa zaoberame rozvojom vidieckeho turizmu, pripravujeme skolenie na distancne vzdelavanie, mame aj prirucky, ktore mozu pomoct ubytovavatelom alebo celym komunitam, ktore sa chcu zaoberat rozvojom vidieckeho turizmu. Zakladame vidiecky komunitny fond, ktory bude v buducnosti zdruzovat financne prostriedky od jednotlivych obci na to, aby pritiahol dalsie financne zdroje a aby mohol financovat obcianske iniciativy v malych dedinach. Okrem toho sa snazime rozvijat aj svoju vlastnu hospodarsku cinnost, ktora sluzi nielen nasmu obcianskemu zdruzeniu, ale aj patdesiatim clenom. Vydavame casopis s nazvom Voka stvrtrocne, prirucky, vianocne pohladnice, tricka, ktore predavame.Teraz aktualne k Vianociam sme pripravili kucharsku knihu Od Ondreja do Troch kralov, ktoru takisto mozete kupit v Brezne. Je to zbornik tradicnych receptov, autentickych rozpravani zien z piatich regionov Slovenska o vianocnych zvykoch.

o Kde vsade v breznianskom okrese ste uz pracovali?

- Doteraz sme pracovali v obciach Predajna, Bacuch, Polomka, Zavadka nad Hronom, Cierny Balog, Sihla, Lom nad Rimavicou, Drabsko. Momentalne pracujeme so strednymi skolami v Brezne a snazime sa, aby studenti dokazali urobit projekt nacuvania vo svojich skolach. Okrem toho pomahame zakladat obcianske zdruzenia a nastartovat alebo skvalitnovat ich cinnost. Pracujeme len tam, kde nas pozvu. Kontakt na nas je Namestie S. Moyzesa 4, Banska Bystrica, tel. 4151691-2, fax 4151693, e-mail: janam a istenet.sk a absolutne vycerpavajuce informacie mozete ziskat na web stranke: www.voka.sk.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT