12. DECEMBER 2000 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 Osrblie sa stahuje do Talianska

Organizacny vybor Biatlon Brezno - Osrblie na zasadnuti v stredu 6. decembra konstatoval, ze vzhladom na nepriaznive poveternostne podmienky nie je schopny zabezpecit sutaze 3. kola Svetoveho pohara (14. - 17. december) v Osrbli. Rozhodol o prelozeni 3. kola do talianskej Anterselvy. O podmienkach organizacie pretekov v Anterselve rokoval riaditel pretekov Benjamin Leitner uz v prvy decembrovy vikend v Taliansku. Program 3. kola bude v Anterselve rovnaky ako mal byt v Brezne - Osrbli. Zasnezovanie v Osrbli vzhladom na slabe mrazy zastavili po piatich nociach v nedelu 3. decembra. Dovtedy sest sneznych diel vyrobilo sneh na pokrytie kilometra trate, potrebny bol stvornasobok.

V akcii Za cisty Hron aj Brezno

V posledny novembrovy den na Donovaloch predstavili obcianske zdruzenie My Europe, ktoreho cielom je pomahat pri plnohodnotnej integracii Slovenska do Europskej unie a ziskanie dostojneho postavenia rozvojom a vzajomnou vymenou duchovnych, kulturnych hodnot i ochranou prirodneho bohatstva. Spolu s niektorymi starostami Banskobystrickeho okresu, Oravy sa na podujati zucastnili aj primatori Banskej Bystrice a Brezna. Zastupcovia Europskeho spolocenstva z Bruselu vysvetlili sposob financovania jednotlivych prestupovych fondov a moznosti ziskania grantov, pricom dolezitou sucastou pripravy je spracovanie projektov. Konkretne mesto Brezno sa zapojilo do procesu ziskania prostriedkov z prestupovych fondov v ramci programu ISPA v akcii Za cisty Hron, kde je zdruzenych devat miest a obci.

Sokolov Hronec

V poslednom novembrovom tyzdni zacal cinnost organizacny vybor tretieho rocnika Polmaratonu organizovaneho na pocest prveho slovenskeho olympionika Alojza Sokola. Alojz Sokol, rodak z Hronca, sa zucastnil na prvych novodobych Olympijskych hrach v roku 1896 a v bezeckej discipline ziskal medailove ocenenie. Pripravovany polmaraton nesie nazov Sokolov Hronec a je vyrazom ucty a vdaky prvemu slovenskemu olympionikovi. Na cele vykonneho organizacneho vyboru opat stoji velitel ASK Dukla Banska Bystrica a veduci Olympijskeho klubu v Banskej Bystrici plk. Dr. Ivan Cierny, podpredsedom je starosta Hronca Igor Nemky. Staly organizacny vybor pracuje pod vedenim Mgr. Juraja Smrecana. Organizatori planuju zmenu trate so starom v Lopeji, povedie cez Podbrezovu, Chvatimech do Hronca, Osrblia a spat do Hronca, kde na stadione bude ciel a vyhodnotenie vysledkov. Termin tohto polmaratonu stanovili na 12. maja 2001. O dalsich pripravach vas budeme postupne informovat.

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Dlhoprsti v akcii

Z potravin Durajova na namesti hlasili drobnu kradez 16. novembra o druhej. Dopustila sa jej M. F. z Brezna, ktora tu ukradla dve vrecuska polievky za 31 korun. Zlodeji vycinali aj v M-Markete na sidlisku Zapad. Pred pol osmou rano 17. novembra prichytili B. B. zo Zavadky nad Hronom, ktory si chcel bez zaplatenia odniest natierku za 22 korun. V tej istej predajni 30. novembra o jedenastej J. V. z Lucenca uchmatol kindervajce za 25,70. Ani jedneho z nich neminula blokova pokuta.

Chyba mu zarubna

Nocny klud na Razusovej ulici desat minut pred jedenastou vecer 20. novembra rusil M. P. z Brezna. Povzbudil sa alkoholom a potom si vyrovnaval ucty so susedmi, ktori mu vraj ukradli zarubnu. Pripad je v stadiu vysetrovania.

Objavil mrtvolu

Pred pol jedenastou predpoludnim 21. novembra prisiel pan z Brezna oznamit, ze v pristresku na Rurach sedi muz, ktory nejavi znamky zivota. Hliadka zistila, ze oznamenie je pravdive a nalez mrtvoly 23-rocneho S. G. z Brezna oznamila policii.

Keby to bol vedel ...

Hlinikove klucky v cinziaku na Krculovej ulici si vyhliadol kmin, ktoreho si vsimla jedna pani na mieste cinu 21. novembra popoludni. Hliadka vedela, kde ich ma hladat - v zbernych surovinach. Zistila, ze ide o R. M. z Brezna, ktory ma na rovasi uz nejednu kradez. Za tuto musel zaplatit blokovu pokutu.

Pobili sa pre peniaze

Po pol osmej vecer 23. novembra z pekarne Belamo na Mazornikove telefonovali, ze sa tam biju dvaja muzi. Hliadka naozaj v klbku prichytila P. P. a Z. B. z Vrbovej ulice, ktori sa pochytili pre dlhy, ku ktorym pribudla aj blokova pokuta za vytrznictvo.

Co rozhadzali, to aj upratali

Alkoholom potrundzeni M. K. a R. B. z Brezna si prebytocnu energiu vylievali na smetnych kosoch, ktore desat minut pred jedenastou vecer 24. novembra porozkopavali na Ulici Bozeny Nemcovej. Vsimli si ich, a tak ich hliadka zastihla pri vycinani. Okrem toho, ze museli upratat, zaplatili aj blokovu pokutu.

Zbil svoju zenu

Rodinnu bitku na Jarmocisku v Prednych Halnoch hlasili 25. novembra o stvrt na dve v noci. Muz svojej manzelke pod vplyvom alkoholu sposobil viacere poranenia. Pre podozrenie z trestneho cinu zalezitost oznamili Policajnemu zboru.

Zhypnotizoval ho?

Nemalu skodu sposobil vodic motoroveho vozidla z Levic, ktory o siedmej vecer 30. novembra nechtiac zachytil semafor na namesti. Hliadka nestastnika prichytila, ten vsak poskodenie odmieta zaplatit v plnej vyske. Zalezitost je v stadiu riesenia.

Mala dovod

Stvrteho decembra o jedenastej vecer prisiel si stazovat J. P. z Brezna, ze manzelka ho vystahovala - z okna mu povyhadzovala veci na ulicu. Po prichode do bytu hliadka zistila, ze doma uz nebol styri dni a prepil celu vyplatu.

Fetovali

Traja sestnastrocni mladenci - M. P., J. P. a J. B. z Brezna - sa 5. decembra popoludni vybrali na Rury, kde fetovali. "Mali smolu", pretoze si ich vsimli a prichytili pri cine. Za znecistovanie prostredia zaplatili pokutu.

Na deti nemyslia!

O tristvrte na sest rano 7. decembra dobehla na mestsku policiu zena so siestimi malymi vystrasenymi detmi, ze jej muz M. P. ju v ich dome na Razusovej ulici napadol a zbil. Pred opitym vytrznikom usli von oknom a jeho priestupok bude mat este svoju dohru.

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:
o Preco SENS, bytove druzstvo a mesto predali Mestsky televizny kanal?

- Akcionarske prava a pozicky, ktore boli dane pri zalozeni Mestskeho televizneho kanala, sme v maji odpredali SCS, s. r. o., Komarno. Nedoslo k predaju sieti, ale montuje sa vnutorny hviezdicovy system. Zo strany mesta a SENS predmetom predaja boli len obchodne podiely v spolocnosti MTK, s. r. o., Brezno. Novy majitel na lokalnych kanaloch okrem lokalneho vysielania siri aj signal televiznej stanice Global v clenskych mestach - vid znelku. Mesto kablove siete nepredalo, ale je ich potrebne vymenit, uz nezodpovedaju technickym podmienkam.

Co zistila "soika"

Pracovnici Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v 48. a 49. tyzdni dovedna skontrolovali 132 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 72 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 48 predrazeni, co predstavuje 66,7 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla dve koruny. Pri kontrole kvality a spravnosti oznacovania zistili nedostatky v 54 prevadzkach pri 248 druhoch tovaru za 712 642 korun. V osmich prevadzkovych jednotkach zlikvidovali 19 druhov tovaru za 18 821,40 koruny.

Brezniansky Ondrejsky jarmok si zobrali na musku 30. novembra a 1. decembra, kedy prekontrolovali devatnast prevadzkovych jednotiek, z toho desat stankov s obcerstvenim. V tychto stankoch z dvanastich kontrolnych nakupov bolo predrazenych jedenast, co predstavuje 91,6 percenta a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dve koruny tridsat halierov. V siestich z deviatich priemyselnych prevadzkovych jednotiek pozastavili desat druhov tovaru v hodnote 127 054 korun, ktore nemali symboly na osetrovanie, resp. boli neuplne. Kvalitativne nedostatky zistili v styroch prevadzkach pri deviatich druhoch v hodnote 8 480 korun.
V stanku s kozusinami podnikatelky E. K. sa v predaji nachadzali kratke kozusky v hodnote 87 500 korun, na ktorych nebolo vyznacene materialove zlozenie podsivky. V stanku s obuvou podnikatela M. N. H. pozastavili predaj troch druhov obuvi v hodnote 6160 korun pre kvalitativne nedostatky (nedolepena vlepovacia stielka, hrbate spice a lepidlo po obvode obuvi). Kontrolny nakup za 45,30 koruny v stanku s obcerstvenim podnikatela M. I. predrazili o dve koruny desat halierov, pretoze nedodrzali hmotnost jaternice.

h0050f.jpg (20760 bytes)Mikulas v Brezne

S Mikulasmi sa minuly tyzden snad vrece roztrhlo. Zavitali medzi deti v skolkach, skolach a na rozmanite podujatia. Fotoobjektiv Viktora Sajgalika si vsimal toho na breznianskom namesti a v dome kultury. Deti mali moznost rozsvietit ozdoby vianocneho stromceka a pozriet si pekny sprievodny program, v ktorom ucinkovali mazoretky z Podbrezovej, skupina Brzak Dancz z Brezna, ale aj samotne deti predviedli pekne umelecke vykony, za co dostali sladku odmenu. Hoci vsetky nemohli na javisku vystupit, kazdemu sa vdaka sponzorom dostala sladka pozornost od Mikulasa. Po vzhliadnuti kreslenej rozpravky sa prijemne popoludnie skoncilo vo vecernych hodinach, ako inak, ohnostrojom a stastnym usmevom na detskych tvarickach.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT