12. DECEMBER 2000 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

 

rady.jpg (8677 bytes) Moj problem

Je nieco, co ta trapi a nenasiel si nikoho, kto by sa o tvoj problem zaujimal?


Toto okienko je potom pre teba. Staci, ked napises, alebo zatelefonujes do redakcie (svoje meno nemusis uviest, ked nechces).
Tvoj problem sa pokusi riesit skupina odbornikov pod vedenim psychologa alebo uverejnenim tvojho problemu s pomocou citatelov.

Maria

 Peticia

predstavitelov samospravy za zaradenie okresu
Brezno do ohrozenych okresov v ramci NUTS II
vychodne Slovensko.

V zmysle zakona o peticnom prave c. 85/1990 ziadame vladu Slovenskej republiky, aby bol okres Brezno zaradeny do skupiny ohrozenych okresov SR. Peticiu predkladame z tychto dovodov:
Horehronie - okres Brezno - je dnes uz zaradene medzi hladove doliny. Jeho charakteristikou je trvaly nedostatok pracovnych prilezitosti, co sposobilo aj vysoku mieru nezamestnanosti. Tato v tomto obdobi predstavuje 6 919 nezamestatnych, co je 18,24%. K tomu treba pripocitat zamestancov na VPP, co je 959 kratkodobo zamestanych. Takyto pocet predstavuje mieru nezamestanosti za okres 22,10%. Okrajove obce okresu vsak vykazuju 37 az 48%-nu nezamestnanost a aj velke obce ako je Polomka dosahuju asi 30%-nu mieru nezamestanosti.
V okrese Brezno boli strojarenske fabriky, ktore su v sucasnosti v konkurze a teda neposkytuju a ani v buducnosti nebudu asi poskytovat moznosti zamestnania. Su to najma: Slovpump, a.s., Zavadka nad Hronom, Horehronska drevarska fabrika Polomka, Mostaren Brezno, Strojaren Piesok, Zlievaren Hronec, Pila Polomka, Pila Gasparovo, Pila Halny, Pila Stiavnicka, Polnospol Zavadka nad Hronom, Polnohospodarske druzstvo Zavadcan, Polnohospodarske druzstvo Helpa a dalsie. Taktiez bol znacny utlm stavebnej vyroby a vyroby stavebnych hmot (Vajskova). K znizeniu zamestnanoti doslo aj v prosperujucich podnikoch, ako je Strojsmalt Pohorela, Zeleziarne Podbrezova a Petrochema Dubova.
V lesnom hospodarstve v najlesnatejsom regione Slovenska taktiez doslo k znizeniu zamestanosti, ale tiez nadalej, ba este vo vacsej miere, sa vyvaza drevna hmota v surovom stave mimo regionu a tym ani tato domaca surovina pozitivne nepodmienuje zamestnanost v celej sirke.
Uvedene dovody nas vedu k tomu, aby sme toutu peticiou poziadali vladu SR o prehodnotenie zaradenia nasho okresu medzi tie, ktore su odkazane na financu pomoc aj z predvstupovych fondov EU. Hoci okres Brezno v ramci Banskobystrickeho kraja patri do NUTS II, ziadame, aby tento okres bol preradeny medzi ohrozene okresy.
Svoju volu presadit tento nutny krok vyjadrujeme svojimi podpismi.
Touto peticiou vyzyva peticny vybor vsetkych obcanov, podnikatelov a ine subjekty okresu Brezno, ktore suhlasia s textom peticie, na jej podpis. Svoju volu mozete vyjadrit podpisom peticneho harku v sekretariate primatora mesta Brezna a v jednotlivych obecnych uradoch okresu Brezno.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT