Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 9

CISLO

17

24. APRIL  2001 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Komunikacia bez nasilia a tyrania

Ani uprsane pocasie neodradilo vyse patdesiat milovnikov koni z celeho Slovenska, ktori sa cez vikendove dni 21. a 22. aprila zucastnili v Sihle na seminari s nazvom Prirodzena komunikacia s konom. Zaujimave podujatie usporiadal Slovensky Hucul klub pod vedenim Milana Gondu. Tato neziskova ekologicka organizacia vznikla na podporu chovu plemena Hucul, v Sihle ich chovaju devat a cakaju dva prirastky.

Veducim seminara bol mlady muz s indianskym menom Wanata. Tento Cech totiz kedysi zil medzi kocovnymi chovatelmi koni v Mongolsku, isty cas aj v USA a o komunikacii s konom vie toho vela, o com presvedcil ucastnikov i divakov.
h0117e.jpg (14720 bytes)Po skonceni podujatia nam Milan Gonda povedal: "Seminarom sme sledovali dva ciele. Ucastnikom sme ukazali komunikaciu dvoch bytosti prirodzenym sposobom bez nasilia a tyrania, v tomto pripade cloveka a kona. Veduci seminara nam ukazal ako nadviazat komunikaciu s neznamym konom tak, aby bol ochotny spolupracovat jeho vlastnym rozhodnutim a nie ako sluha alebo korist." Najskor to bolo v malej ohrade a potom aj na volno medzi stadom. Pri komunikacii pouzival rec tela, vyraz tvare a niektore specialne pomocky. Druhym cielom podla slov M. Gondu sledovali v ramci rozvoja turizmu pripravit na Vrchoch program, ktorym pomohli obsadit ubytovacie zariadenia v Sihle mimo sezony (pretoze v sezone je to jednoduchsie). "Takto sme si vyskusali, ci to vieme. Podakovanie patri starostovi Sihly, ktory umoznil menej majetnym ucastnikom prenocovat v kulturnom dome a aj sam pomahal pri organizacii."
Aj napriek dazdu sa vsetko dobre skoncilo a ucastnici, medzi ktorymi boli mladi i starsi ludia, profesionali i zaciatocnici, odchadzali plni dojmov a novych zazitkov. "Pekne bolo vidiet, ako medzi nimi vznikli nove priatelstva, mozno pridu aj na jesen, kedy chystame nieco podobne", - povedal nam pan Gonda.

Priatelstvo bez hranic

h0117a.jpg (10581 bytes)

h0117f.jpg (13279 bytes)

Ano, tento hlavny ciel si postavili pred seba predstavitelia Brezna a francuzskeho Meudonu pri podpise priatelskej zmluvy dvoch miest pred dvoma rokmi. Detsky folklorny subor Stastne detstvo a baletny subor Tarantelle sa ho rozhodli naplnat uplne od zakladov. V ich pripade zaklady tvoria neskrotna mladost, radost z pohybu, tanca a hudby, snaha o poznanie i spoznanie, tuzba priatelstva.
Druhe stretnutie bolo na breznianskej pode. Po vlanajsom oktobrovom v Meudone ho organizacne zabezpecovalo mestske kulturne stredisko v spolupraci s rodicmi clenov Stastneho detstva s ubytovanim a stravovanim v rodinach. Iste si za to zasluzia vyjadrenie vdaky. Milym podakovanim bolo spolocne utornajsie vystupenie v mestskom dome kultury s nevsednym umeleckym zazitkom.
Velkonocne sviatocne dni nemohli poskytnut dostatok priestoru pre viacej vystupeni Tarantelle v Brezne ci v okoli. Priestor pre spoznanie vsak ponukli mnohe kulturne, historicke, prirodne ci technicke zaujimavosti Slovenska. A tak clenom Tarantelle odkryla svoje tajomstva jaskyna Domica, kastiel Betliar, neopakovatelny dreveny kostol vo Svatom Krizi ci razovite dedinky Vlkolinec a Spania dolina. Zaujem Francuzov vzbudila Banska Stiavnica s navstevou bane a okolia, ale aj turisticky atraktivne Vysoke Tatry s mnozstvom snehu, slnka, carovnych vyhladov a spolocnym vystupom pod vodopad Skok. Verime, ze ich ocarilo aj Brezno hlavne svojim ludskym rozmerom. Ale podobu slovenskeho folkloru v tej najpresvedcivejsej forme ponuklo prave Stastne detstvo.
Priatelstvo bez hranic je naozaj neohranicene. Dnes vieme, ze je to snaha spolocneho napredovania, chuti do spolocnej prace, spolocnych projektov. Meudon a Brezno si pred casom podali ruky. Tarantelle a Stastne detstvo to po nich opakuju. Uspesne. Bez hranic. Vdaka Stastne detstvo. Dovidenia Tarantelle.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT