24. APRIL 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rokoval mestsky parlament

Az dvadsatpat bodov obsahovala pozvanka na zasadnutie Mestskeho zastupitelstva v Brezne. A tak v pondelok 23. aprila poslanci okrem ineho prerokovali plnenie rozpoctu za rok 2000, ziadost mesta o uver, spravy o socialnej pomoci, o prevadzke cistiarne odpadovych vod, o stave transformacie vodarni a kanalizacii, o hospodareni s nebytovymi priestormi, o bytovej politike. Zamyslali sa nad navrhom na ucast mesta v sutazi Otazniky historie aj nad vytvorenim pracoviska Centrum prveho kontaktu. Blizsie informacie prinesieme nabuduce.

V CVC sa sutazilo

V okresnom kole olympiady v biologii kategorie C (ziaci 8. - 9. rocnika), ktore bolo vo stvrtok 19. aprila v Centre volneho casu v Brezne, sutazilo dvanast dievcat a chlapcov zo styroch zakladnych skol a z osemrocneho gymnazia. V narocnom zapoleni, v tomto roku podla novych pravidiel, vitazne vavriny ziskali Peter Sulek (Janosovka), Zuzka Pobisova (Pionierska 4) a Martin Oravkin (Polomka). Vitazi postupuju do krajskeho kola, ktore bude 3. maja v Banskej Bystrici.

Spevavy den

V piatok 20. aprila bol v Materskej skole na Clementisovej ulici v Brezne spevavy den. Deticky sa zisli v IV. triede, kde bolo skolske kolo Breznianskeho slavika. Do sutaze sa zapojili spevaci vo veku od patich do siestich rokov. Nacreli do studnice prekrasnych ludovych piesni, ktore ich naucili rodicia, stari rodicia i ucitelky v materskej skole. Po zhodnoteni vykonov patnastich deti porota zlozena z uciteliek (A. Bruchanekova, J. Mackinova, T. Telkova) nakoniec vybrala Zuzku Babicovu, ktora bude reprezentovat skolku 10. maja na prvom rocniku okresnej sutaze deti predskolskeho veku v interpretacii slovenskej ludovej piesne pod nazvom Brezniansky slavik.

Na podporu prevencie a liecby rakoviny

Liga proti rakovine v Slovenskej republike kazdorocne zabezpecuje viacej vyznamnych celoslovenskych programov aj kampani. Okrem nedavneho Dna narcisov je to aj Beh Terryho Foxa, ktory organizuju v jesennych mesiacoch. V tomto roku to bude v Brezne uz po druhykrat.. Ak chcete podporit program prevencie vcasnej diagnostiky a liecby rakoviny, zucastnite sa na nom.

Chalupkovci znovu bodovali

Prirodzenou a mozno povedat, ze aj jedinou odmenou clenom ochotnickeho divadla, je potlesk divaka a miesto v rebricku hodnotenia na divadelnych sutaziach a prehliadkach. Divadelny subor Jana Chalupku z Brezna sa s komediou Trma-vrma od P. A. Breala zaciatkom marca v Banskej Bystrici zucastnil na Regionalnej prehliadke divadelnych ochotnickych suborov okresov Banska Bystrica a Brezno pod nazvom Tajovskeho divadelne dni. Postupil na krajsku sutaznu prehliadku ochotnickych divadelnych suborov a divadiel mladych - XXVII. Zochova divadelna Revuca, ktora sa uskutocnila v piatok 20. aprila. Na sutazi ziskal cestne uznanie, hlavnu cenu primatora Revuca a prve miesto s priamym postupom na celoslovensku prehliadku, ktora bude od 19. do 24. juna v Spisskej Novej Vsi. Divakom za potlesk patri srdecne podakovanie. V roku, v ktorom si pripominame okruhle jubilea Jana Chalupku, brezniansky subor veru nerobi hanbu jeho menu.

Tragicky velkonocny vikend na Dumbieri

Pocas velkonocnych sviatkov museli pracovnici Horskej sluzby Nizke Tatry - juh niekolkokrat zasahovat pri osetrovani urazov na zjazdovych tratiach na Chopku, ale aj mimo znacenych trati. Uz v sobotu predpoludnim osetrili poraneny klb neopatrnej lyziarke. Podvecer im chatar z chaty M. R. Stefanika hlasil, ze v Krupovom sedle uviazla skupina troch turistov z Kosic, ktori boli unaveni a zacinali sa na nich prejavovat priznaky podchladenia. Po telefonickom spojeni cez GSM im sluzbukonajuci pracovnik odporucil zostup zo sedla zlabom do doliny Trangoska na Dolny salas, odkial im sla oproti zachranna skupina piatich clenov Horskej sluzby. Po ich najdeni a osetreni v hoteli Trangoska museli jedneho z trojice mladikov hospitalizovat v anesteziologicko-resuscitacnom oddeleni breznianskej nemocnice. Bezprostredne po skonceni tejto akcie prisla ziadost o pomoc opat z chaty pod Dumbierom, kde v sedle pod Besnou zostal vycerpany turista z Prievidze. Na pomoc mu siel chatar so svojim pomocnikom a po stretnuti s pracovnikom Horskej sluzby doviedli postihnuteho do chaty. V nedelu o desiatej predpoludnim vrtulnik Leteckej zachrannej sluzby odviezol zo Zadnej Deresskej muldy pacienta so zlomenymi rebrami.
Najvacsia tragedia sa vsak odohrala kratko po sestnastej hodine, kedy sa z vrcholu Dumbiera so snehovym prevejom zrutili dvaja skialpinisti. Terenny pracovnik Horskej sluzby Nizke Tatry - juh Miroslav Benacka nam o tomto nestasti povedal: "Aj napriek rychlemu zorganizovaniu zachrannej akcie a priletu vrtulnika na miesto nestastia sa ich zivoty nepodarilo zachranit. Tristometrovy pad severnou stenou neprezili. Horska sluzba nalozila telo jedneho z nich do helikoptery a odviezla do Jasnej. Avsak poveternostne i letove podmienky sa rychlo zhorsili a transport tela druhej obete po uvazeni odlozili na pondelok. Na Velkonocny pondelok nastupilo do akcie viac ako tridsat clenov Horskej sluzby. V zlom pocasi pri teplote minus10 stupnov Celzia a v novom 30-centimetrovom snehu trvalo niekolko hodin, kym sa podarilo vytiahnut telo neboheho na hlavny hreben a dalej ho dopravit do patologickeho oddelenia breznianskej nemocnice."
V tom istom case dalsia hliadka osetrila neopatrneho lyziara, ktory v hmle narazil na stoziar lanovky na Chopku. Takuto dramaticku a smutnu Velku noc pracovnici Horskej sluzby nepamataju. Preto aj touto formou ziadaju navstevnikov hor o dodrziavanie zasad bezpecneho pohybu na horach. Nepodcenujte hory a neprecenujte svoje vlastne sily!

Policia1.jpg (9101 bytes) "Dlhoprsti" v akcii

Desat minut pred siedmou vecer 4. aprila telefonovali z obchodneho domu, ze v potravinach si nalozil tovar za 172,70, ale nezaplatil zan J. R. zo Ziaru nad Hronom. Neminula ho blokova pokuta, podobne ako A. C. z Brezna. Tato kradla 6. aprila desat minut po osmej rano v M -markete. Na rovasi ma nezaplateny drobny tovar za 64,90 koruny.

Srot ostal na svojom mieste

Piateho aprila desat minut po trinastej hodine hliadka prevzala oznam, ze v areali nemocnice sarapati "skodna". A naozaj, objavili tu D. P. a A. P. z Brezna, ktori sa pokusali uchmatnut zelezny srot. Nevyslo im to, navyse museli zaplatit blokovu pokutu.

Podlomili sa mu nozky?

O tristvrte na pat podvecer telefonovali z espresa Kolkaren, ze tam spadol muz. Pad mu sposobil krvacajucu ranu na hlave, preto hliadka k zranenemu S. T. privolala sanitku, ktora ho odviezla na osetrenie do nemocnice.

Neboja sa pokuty?

Dalsich porusovatelov vseobecne zavazneho nariadenia, ktore zakazuje vyberanie komunalneho odpadu z kosov, prichytili medzi cinziakmi 7. aprila popoludni. Trojlistok zeniciek - I. P., M. P. a E. P. z Brezna - musel za svoj priestupok platit. Tak isto obisla aj V. P. v ten isty den podvecer.

Oni to vraj neurobili!

O pol druhej v noci 11. aprila anonymny hlas v telefone oznamil, ze dvaja muzi smerujuci k zeleznicnej stanici prevracaju kvetinace. Hliadka medzitym spozorovala prevrateny Trabant na Malinovskeho ulici a coskoro na Ulici Frana Krala aj dvoch muzov.Tvrdili, ze oni to neurobili, ale vsetko napravia. A tak M. K. z Brezna a P. R. z Podbrezovej veru dali poprevracane veci do povodneho stavu. Pripadu sa potom ujal Policajny zbor.

Najprv veselo, potom ...

O deviatej vecer 11. aprila hliadka privolala sanitku k alkoholom oslabenemu obcanovi z Tisovca. Asi si vypil viac ako vladal, pretoze sa nedokazal postavit na nohy.

"Uradovali" petardy a kamene

Strnasteho aprila pred desiatou hodinou vecer mali vytrznikov na Bastovej ulici. Vyrusovali natolko, ze museli zalarmovat hliadku. Nie div, najprv rozbili sklo na aute a potom hadzali petardy a kamene do okolitych domov. Zasiahnut museli aj prislusnici Policajneho zboru.

Den bitkarov?

V osemnasty aprilovy den sa na namesti cinili bitkari. Najskor o stvrt na desat sa v klbku ocitli D. G., H. B. a E. B. Hliadka ich spozorovala a kedze tieto zeny budili verejne pohorsenie, vypisali im blokove pokuty. Jednej z nich sa asi malilo, pretoze o pol jednej hliadka zbadala, ako sa D. G. "hlusi" s V. G., opat pomohli len pokuty. O desat minut ktosi oznamil, ze pri zvonici sa strhla dalsia bitka. Po prichode na miesto hliadka nasla uz len "obet" - I. B., utocnikovi sa podarilo ujst. Pripad je v stadiu objasnovania.

Hospodarenie Sekologu mierne ziskove

V stredu 18. aprila sa v mestskom urade uskutocnilo zasadnutie valneho zhromazdenia spolocnosti Sekolog, s. r. o., Brezno. Zucastnili sa na nom spolocnici, ktorymi su zaujmove zdruzenie Ekolog (dvadsatpat horehronskych obci a mesto Brezno) a RCP Slovensko, a. s., Banska Bystrica. Jedneho z konatelov tejto spolocnosti Ing. Petra Buzgu sme poziadali o zhodnotenie tohto zasadnutia:

h0117d.jpg (13146 bytes)- Hlavnym bodom rokovania bolo schvalenie uctovnej uzavierky za rok 2000 a hospodarskeho vysledku spolocnosti. Spolocnici sa vyjadrovali k dosiahnutym vysledkom a na zaver prijali uznesenie, schvalili nim hospodarenie, ktore bolo za minuly rok mierne ziskove. Dohodli sa, ze ziskane prostriedky pouziju na dalsie dofinancovanie investicnych akcii, ako je komunikacia, financovanie kompaktora a dalsich potrebnych veci, ktore su na skladke nevyhnutne. Hovorilo sa aj o celkovej prevadzke skladky v minulom roku, o objemoch ulozenych odpadov a o situacii vo financovani niektorych investicii. Riesili otazky suvisiace so stavom pohladavok a zavazkov, kde prijali potrebne kroky na likvidaciu meskajucich uhrad dodavatelov odpadov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT