Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7 CISLO 34 24. AUGUST  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Patdesiatrocna oslavenkyna

Brezno (r) - V tomto roku si zamestnanci verejnej autobusovej dopravy pripominaju patdesiate vyrocie vzniku. Pri tejto prilezitosti sa v sobotu 21. augusta v priestoroch Slovenskej autobusovej dopravy, s. p., Brezno konala mala oslava. Pozvanie na nu prijali primator Brezna, prednosta okresneho uradu, zastupcovia odboru dopravy krajskeho uradu, ministerstva dopravy, post a telekomunikacii, predseda odboroveho zvazu NOZ VCD, no a samozrejme zamestnanci a dochodcovia. O dobru naladu sa postaral folklorny subor Bukovinka z Bravacova.

Ked zalistujeme v historii vzniku SAD Brezno, dozvieme sa, ze po skonceni druhej svetovej vojny v auguste 1945 vyzyval bubenik obcanov mesta Brezna, hlavne vodicov, aby sa prihlasili do zamestnania na zeleznicnej stanici v Brezne. Po psychologickych, technickych skuskach a zdravotnej prehliadke 21. augusta 1945 nastupili Jan Navoj a Otto Duhan. Od prednostu CSD Dezidera Babockeho prevzali tri nakladne vozidla, sedemtonovy Hensel, Mercedes a trojtonovy Mercedes. V roku 1946 sa vozovy park zacal rozsirovat cez Autospravu Zvolen, ku ktorej bolo Brezno priclenene. Styri pridelene nakladne vozidla (Canady) prisposobili na prepravu osob z Cierneho Balogu. V tom case prijali potrebny pocet pracovnikov, najma vodicov. Aby mohla byt zabezpecena preprava osob aj z inych okolitych dedin, boli z vojnovej koristi pridelene dva autobusy bez okien. Otvorila sa linka Jaraba - Podbrezova a vozovy park postupne rastie.Po roku 1948 automobilova doprava prevzala od sukromnych prepravcov nakladne motorove vozidla aj s vodicmi. Kuriozitou bola konska spedicna preprava (dva kone s povozmi). Siet autobusovych trati bola v etape rozvoja. V roku 1949 sa Brezno osamostatnilo od autospravy CSD, prvym riaditelom CSAD Brezno bol Jan Navoj (do roku 1955), za nim nasledovali Pavol Medved (1955 - 1958), Jan Englerh9934a.jpg (21832 bytes) (1958 - 1962), Jan Sulej (1962 - 1987), Ing. Lubomir Zofaj
(1987 - 1993) a od roku 1993 Ing. Slavomir Kupcok.

Vozovy park sa cim dalej tym viac rozsiroval, a preto v roku 1979 zacali s vystavbou noveho zavodu na Mazornikove, ktora trvala do roku 1984. Struktury CSAD presli doteraz roznymi premenami, najma po roku 1989 a po vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Dochadza k privatizacii casti podniku CSAD, 31. decembrom 1995 zanika CSAD narodny podnik Bratislava a v jednotlivych okresoch vznikaju statne podniky SAD. Prveho augusta 1999 sa s. p. SAD Brezno zlucuje so s. p. Banskobystricka dopravna spolocnost. Negativnym javom tohto obdobia su nedostatocne bilancne pridely a financne limity na nakup autobusov i nizke dotacie, cim rastie priemerna zivotnost vozoveho parku.

 

Na oslavach patdesiatin "sadky" prehovoril aj prvy riaditel CSAD Jan Navoj.

 

Zahadni cudzinci

Koncom minuleho tyzdna bolo vo vestibule Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne rusno. Svoj docasny domov tu totiz nasli muzi ciernej pleti. O tom, ako sa sem dostali, nam povedala hovorkyna okresneho riaditelstva PZ por. Ing. Maria Sanitrova:

h9934b.jpg (19556 bytes)

- Tesne pred pol dvanastou predpoludnim 18. augusta nam pracovnici Colneho uradu z Popradu oznamili, ze v Pustom Poli bolo zastavene a kontrolovane nakladne motorove vozidlo znacky Avia s galantskym evidencnym cislom, v ktorom sa nachadzaju muzi ciernej pleti. Pohorelska hliadka a pracovnici Skupiny cudzineckej policie z Brezna zistili, ze na loznej ploche auta je tridsat muzov ciernej pleti rozneho veku a bez dokladov. Prepravoval ich majitel vozidla, sukromny podnikatel N. R. so spolocnikom J. S. z Bratislavy. Vo svojej vypovedi uviedli, ze "naklad" prevazali na prikaz muza neznamej totoznosti, ktory sa im predstavil ako Mito a povedal im, ze vezu pracie prostriedky. Vysetrovanie ukazalo, ze muzi su obcanmi Sri Lanky a na nasom uzemi sa zdrziavaju bez platnych dokladov.

Vyuzili tiesnove volanie

 

O stvrt na jedenast vecer 18. augusta bolo na linku tiesnoveho volania nahlasene ublizenie na zdravi. Po prichode pred pohostinstvo Televizor v Brezne policajti zistili, ze styridsatjedenrocny S. B. tu loveckym nozom s desatcentimetrovou cepelou bodol dvadsatpatrocneho R. C. do pravej slabiny. Sposobil mu dvoj az trojcentimetrovu bodnu ranu, ktora prenikla do brusnej dutiny a do mechura s naslednym krvacanim. Liecenie muza si vyziada dva az tri tyzdne. Pripad vysetruje Okresny urad vysetrovania PZ v Brezne.

Ukradnute auta

 

Policia prosi obcanov o pomoc pri patrani po dvoch ukradnutych autach. Akekolvek informacie o nich oznamte na telefonne cislo 158 alebo v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru.

Mercedes striebornej metalizy, ev. c. WE-96UZ zmizol 14. augusta od pol do tristvrte na desat vecer z parkoviskla pred hotelom Stavbar v Brezne. Majitel G. S. z Rakuska mal v nom kufrikovy pocitac a osobne doklady.

Citroen CHIC BX 1600 sedej metalizy a ev. c. DF-DH35 ukradli v noci 16. augusta z parkoviska pred motelom Tale. V aute P. A. V. z Holandska sa nachadzali rozne odevy, fotoaparat a kristalove vyrobky.

S nozom v ruke

 

 

Nezamestnany a uz sudne trestany, alkoholom potrundzeny dvadsatsestrocny L. H. cosi po tretej hodine rano 14. augusta v Predajnej sa v nozom ruke zabitim vyhrazal svojej matke K. V. a jej terajsiemu manzelovi I. V. Zautocil aj na praporcika privolanej policajnej hliadky z Podbrezovej. Ten utocnika s pomocou kolegu pouzitim hmatov a chvatov sebaobrany sputal. Pripad vysetruje Okresny urad vysetrovania PZ v Brezne.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT