24. AUGUST 1999 Strana 3

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Kriticke pripomienky citatelov na adresu breznianskeho autobusoveho nastupista nasmerovali nase kroky prave do tychto priestorov, kde sme sa pytali: Ako sa vam pozdavaju? Najvyssi cas na zmenu! Ta sa uz crta. Projekty na stavebne povolenie premiestnenia autobusoveho nastupista na zeleznicnu stanicu su vypracovane, do konca novembra bude vydane stavebne povolenie a s realizaciou sa pocita zaciatkom roka 2000. Vsetko vsak zavisi od financii, ktore by mali byt zdruzene medzi mestom, zeleznicou a SAD.

S anketovym mikrofonom


"Je to pod uroven"

Jana Muranska, referentka, Bratislava:

- Jeho okolie je velmi spinave. Neviem posudit, ake sluzby sa tu poskytuju, pretoze ich nevyuzivam a tadialto len prechadzam do Michalovej, odkial pochadzam. Ale toto prostredie sa mi nepaci. Vacsinou, ked tadialto prechadzam, je tu spina, este tu nebol poriadok.

 Viera Rusnakova, dochodkyna, Brezno:

- Nepozdava sa mi to. Ked si clovek predstavi ine mesta, ake maju stanice, namestia a vsetko upravene, vykachlickovane. Povedala by som, ze tu treba viacej zapojit nezamestnanych, nejako vyriesit, aby peniaze nedostavali len tak a upravili to tu.

Darina Repciakova, lesna robotnicka, Bravacovo:

- Tato budova nie je bohvieaka dobra a sluzby? V porovnani s inymi mestami je to velmi pod uroven.

Jozef Tremsky, zeriavnik, Brezno:

- Momentalne su tu napadane listy, to je vsak stale. Nieco sa vzdy najde, ale je to v ramci normy, nie je to take hrozne. Budova by sa mohla vymalovat, vycistit. No a za tie kresby po stenach nie je zodpovedny ten, co to ma v sprave, postriekali to nejaki mamlasi. Co s tym? Ja som z Mazornikova, takze tu sa zastavim malokedy. Pristahoval som sa sem z Bratislavy a tam je to uz lepsie, ako bolo kedysi - vnutorne vybavenie, butiky, obchody, Ale toto nie je take velke mesto, podla mna taketo autobusove nastupiste staci na pocet obyvatelov.

Miroslava Hrevusova, studentka, Zavadka nad Hronom:

- Mohlo by to byt aj lepsie, pretoze ked clovek chce nejaku informaciu, malokedy tu niekoho najde. Myslim si, ze by sa to mohlo vo vela veciach zlepsit, lepsie to zorganizovat. Napriklad zastavky su tu velmi neprehladne a ked pride niekto z ineho mesta, nema sa tu ako zorientovat.

Miroslav Juhaniak, stolar, Drabsko:

- Mohlo by sa to dost zmenit, pretoze je tu malo miesta. Mohli by to aj premiestnit.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Breznania za zatmenim k Balatonu

Ako uz kazdy vie, 11. augusta 1999 bolo zatmenie Slnka. Nasa expedicia na tento nadherny v prirode velmi zriedkavy ukaz sa vybrala 10. augusta neskoro vecer o pol dvanastej spred cestovnej kancelarie S - TOURS, s.r.o., ktora zabezpecila kvalitny, bezpecny, ale hlavne rychly odvoz do centra diania k jazeru Balaton v Madarsku. Po prichode lialo ako z krhly, uz sme si mysleli, ze zo zatmenia nic nebudeme mat. Ale stastie nam prialo a za dve hodiny nastalo prekrasne pocasie, az na male zriedkave oblaciky. Do zatmenia zostavali styri hodiny, takze kazdy mal dost casu dokonale sa pripravit na prichod uplneho zatmenia. Uplnemu zatmeniu predchadzalo ciastocne zatmenie, ktore bolo sprevadzane postupne so zvacsujucim nezvycajnym serom a miernym chladom, ktore ste mohli pozorovat aj vy obcania mesta Brezna. Nasledne po ciastocnom zatmeni nastal okamih, na ktory nik tak lahko nezabudne, presne o 12:49:08 miestneho casu doslo k prechodu mesacneho kotucika pred slnecnym, kedy sa Slnko, Mesiac a nasa Zem nachadzaju v jednej priamke, Mesiac pritom vrha na Zem tien velkosti 100 kilometrov. Doslo k uplnemu nesmierne impozantnemu zatmeniu. Pocas zatmenia bolo mozne pozorovat napr. Bailyho perly (jemne trblietanie na okraji Slnka), protuberancie (mohutne vytrysky slnecnej hmoty) a koronu Slnka (cast slnecnej atmosfery). V pozadi sa ozyval nesmierny udiv nadsencov sprevadzany vykrikmi, radostnym smiechom a uzasom. Uplne zatmenie trvalo 2 minuty 20 sekund, co je kratky cas pre pokochanie sa, no niektori nadsenci s fotoaparatom a roznymi optickymi pristrojmi si mohli nafotografovat niekolko snimkov. Po uplnom zatmeni nastal opakovany jav, teda ciastocne zatmenie, Slnko vykuklo a zmarilo vsetku krasu. Nastal koniec uplneho zatmenia Slnka. Nasledujuce zatmenie Slnka pozorovatelne zo strednej Europy bude 31. maja 2003, ale bohuzial iba ciastocne. Nas navrat bol rychly, ale obohateny o nesmierny prirodny ukaz.

Marek Fasko

Ohlasy na clanok z 13. jula k 55.vyrociu SNP

V Historickom kalendari udalosti protifasistickeho odboja a SNP v okrese Brezno sa okrem ineho pise, ze 7. augusta 1944 bola vysadena skupina Janosik, ktorej velil nadporucik Ernest Bielik. Pri zoskoku sa zranila partizanka Anna Jachinovova. Nezviezol ju ziaden Cyril Demeter, ale Jozef Sagat z Jasenia na bricke z doliny Mrcha potok. Pritomny bol aj Cyril Demeter a Alexander Becko, obchodnik z Jasenia. O zvoze menovanej som sa dohodol v doline Kysla, kde som pracoval ako lesny robotnik. Hore som viezol hromadu proviantu, ktoru sme brali u obchodnika Becku. Menovanu som zviezol do doliny Lomnista, kde mal Demeter hospodarsku usadlost. Tam bola uz ukryta starsia pani lekarnicka, povodom zidovka. Tam sme prisli v noci o jednej. Cestou nas videl Viliam Spevak a povedal to manzelke. Ta to zahlasila zandarom v Predajnej, kde posobil Bozik a Racan, ktori ma aj vysetrovali. Mal som stastie, lebo ti uz pracovali pre povstanie. Menovana sa liecila do odchodu v Lomnistej a u Demeterovej sestry v Jaseni. Ziaden horar Cibula tu neposobil. Do Lomnistej sme ju chodili navstevovat ja s Beckom.

Jozef Sagat

Pri prilezitosti 55. vyrocia SNP su v Horehroni na pokracovanie zverejnovane clanky o vybratych udalostiach tykajucich sa protifasistickeho odboja. Udaje k prispevku z 13. jula o vysadeni prislusnikov partizanskej skupiny 7. augusta 1944 su vypisane z knihy E. Bielika Partizansky velitel spomina, vydanej v roku 1989. Na strane 44 sa uvadza: "Prvy den po zoskoku nam robilo najvacsiu starost, ako dopravit Dr. Jachinovovu do Lomnistej doliny k horarovi Cibulovi... Dolu popri potociku sme nasu lekarku doniesli, kde ju cakal povoz s konmi podla dohovoru s nasou prvou spojkou s rolnikom Cyrilom Demeterom z Jasenia. U horara Cibulu zostala, az kym sa nevyliecila - plne styri tyzdne."

Zaslana spomienka Jozefa Sagata doplna opisovanu udalost o mena obcanov Jasenia, ktori boli ochotni zranenej osobe vcas poskytnut prikladnu pomoc. Tiez ako rychlo a perfektne medzi spojkou a pomocnikmi bol zorganizovany a uskutocneny prevoz zranenej. V spomienke su upravene miesta liecenia a poskytovana starostlivost. Prijimam navrh na stretnutie, ktore podla dohovoru s predsedom a tajomnikom ZO SZPB sa moze uskutocnit 27. augusta 1999 v Jaseni. Bude mozne vysvetlit a objasnit rozdielne spomienky na posobenie horara Cibulu. Tiez v zmysle poziadavky dohovorit sa o doplneni textov v Asmolovovej pamatnej chate v Lomnistej o mena a fotografie obcanov z Jasenia, ktori ochotne a prikladne pomahali partizanom. Podobne spomienky doplnujuce udalosti a prihody z povstania chceme dorucit Muzeu SNP v Banskej Bystrici a Horehronskemu muzeu v Brezne.

Jan Zemko

Vazena redakcia

Chcel by som sa podelit s citatelmi tyzdennika Horehronie s dojmami z jedneho podujatia, ktore sa uskutocnilo v Brezne. Bol to den Otvorenych dveri v Autoservise Brezno. Nastartoval som moju Skodovku, aby sa odbornici pozreli, ci je vsetko v poriadku. Bol som milo prekvapeny pristupom servisnych technikov, s akou ochotou robili zadarmo avizovane technicke prehliadky. Prvou bola kontrola brzd, kontrola vyfukovych plynov, nastavenie svetiel a naposledy test tlmicov. Ked som dostal do ruk "papier" uvedenych kontrol, nebol som velmi nadseny. Bol som presvedceny, ze mam auto v najlepsom poriadku, no po kontrole skutocnost bola ina. Som rad, ze kvoli bezpecnosti na ceste som takuto prehliadku absolvoval.

V autoservise je teraz velmi cisto, prikladny poriadok, co nebyva v podobnych opravovniach pravidlom. Na tejto akcii pripravili zaujimavy kulturny program pre deti, ci to bol bezplatny vylet balonom do bezpecnej vysky alebo zaujimavy kulturny program. Pre dospelych bola vydarena prehliadka novych aut s lakavou ponukou. Len v mojej dusicke sa ozval povzdych s tichym sepotom ... keby bolo viac penazi.

Jozef Supliar

Rubrika pokracuje na strane 9


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT