24. AUGUST 1999 Strana 8

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

... 

Konjunktura Odpadu  

Zijeme v dobe, ktoru clovek charekterizuje velmi velkolepo a vznesene roznymi nazvami, ako napr. doba jadrova, doba kyberneticka alebo doba pocitacov. No v skutocnosti najcharakteristickejsim by bol nazov doba odpadov. Vsade, kde sa len pozrieme, uvidime mensiu ci vacsiu skladku. Kazda vyrobna technologia so sebou prinasa nielen novy produkt, ale aj novy a dalsi odpad. Je vsak ulohou odbornikov, vedcov, aby zdokonalovali technologie na recyklovanie roznych druhov odpadov, aby nachadzali moznosti dalsieho vyuzivania uz nepotrebneho.

V suvislosti s touto temou ma vsak trapi ovela viac, ze my ludia 20. storocia si aj napriek existencii centralnych skladok znecistujeme lesy, luky, rieky aj svoje najblizsie obydlia. A toto je bohuzial domena nasej sucasnej generacie.

Uz moj stary otec ma ucil, ze v hore nesmiem zahodit nic, co do hory nepatri. Taktiez si neviem predstavit, ze by si on, alebo jeho sused urobili za plotom smetisko z nepotrebneho odpadu. Urcite v tej dobe nebolo tolko umelych flias, ani tolko potravin a obalov, jednoducho veci, ktore ani dnesny clovek nepotrebuje, a preto ich zahadzuje. To je pravda, no pravda je aj to, ze clovek v minulosti zil s prirodou a v prirode. Vazil si ju, neublizoval jej, lebo vedel, ze mu dava vsetko, co potrebuje pre zivot.

Neviem pochopit cloveka, ak sa tak da nazvat jedinec, ktory prejde par krokov od svojho pribytku a bezohladne si tam "odlozi" vsetko, co mu uz doma prekazalo. A tak na zaklade toho, co najdeme okolo nasich domov, ciest, chodnikov a potokov mozeme usudit, aka vysoka je zivotna uroven obyvatelstva. Skoda, ze nemozeme hovorit o vysokej urovni ekologickeho citenia.

Ak nahodou rekonstruujete chalupu a neviete co so starym murivom, doskami a podobne najlepsim miestom na skladku je okraj hlavnej cesty, po ktorej denne prejde vela ludi. Ak sa potrebujete zbavit starych umelohmotnych flias od oleja, vybornym miestom pre skladku je breh potoka, pokial mozno vedla turistickeho chodnika. Toto je len omrvinka z napadov, ktorymi si my "generacia buducnosti" zjednodusujeme svoju existenciu a veselo si vykracujeme, vlastne vybicyklujeme v ustrety novemu tisicrociu.

Problem znecistovania zivotneho prostredia odpadom nie je len problemom velkych tovarni, ale aj nas vsetkych. Az ked budeme mat ciste svedomie sami pred sebou, mozeme "pozerat do taniera" druhym. Prislovie, ze "kazdy si je strojcom vlastneho stastia", neplati len pre jednotlivca, ale rovnako pre cele ludstvo. Ak sa nebudeme starat o svoje zivotne prostredie, ak budeme voci nemu lahostajni, potom si toto stastie - buducnost nas a nasich potomkov ohrozujeme a nicime.

Priroda "dala" cloveku, na rozdiel od zvierat, nielen ruky schopne pracovat, ale aj rozum na vyssej urovni, preto by sme tieto dve prednosti mali vyuzivat pre dobro seba, ostatnych zivych tvorov a nezivej prirode (ak je neziva).


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT