24.AUGUST 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

Cerstvy sedemdesiatnik

Presne v den narodenin, 19. augusta prijal primator mesta Ing. Vladimir Fasko v obradnej sieni mestskeho uradu sedemdesiatrocneho jubilanta, evanjelickeho farara Dusana Fabriciusa s manzelkou. V duchovnej sluzbe posobi uz styridsatsedem rokov, z toho dvadsatdevat v Brezne. Pri prilezitosti vyznamneho zivotneho jubilea mu v nedelu 22. augusta za cirkevny zbor basnickami a piesnami zablahozelali deti, za dospelych Maria Strmenova a zborovy dozorca.

Cistenie Nizkych Tatier

Uplynuly vikend sa vo vysokohorskom sedle Andrejcova, na polceste medzi Certovicou a Kralovou holou, v nadmorskej vyske 1500 metrov konal siesty rocnik podujatia, ktore nesie nazov Cistenie Nizkych Tatier (CINT ´99). Doborovolni brigadnici CINTu zbavili jednotlive casti narodneho parku necistot a odpadkov, ktore tu za sebou nechali ludia lahostajni k prirodnemu dedicstvu.

Miss Typ Horehronie ´99

V piatok 20. augusta sa v hoteli Lux v Banskej Bystrici uskutocnil celoslovensky vyberovy casting citatelskej sutaze krasy. Medzi tridsiatimi siedmimi mediami nechybalo ani dvanast vytipovanych dievcat, prihlasenych prostrednictvom nasich regionalnych novin. Horehronie reprezentovali Michaela Gondova z Brezna, Eva Longauerova z Valaskej, Katarina Weisova z Hronca, Gabriela Tothova z Brezna, Ingrid Csankova z Brezna, Katarina Stulajterova z Cierneho Balogu, Stefania Tothova z Velkeho Krtisa, Slavka Strukanova z Brezna, Lucia Borosova z Podbrezovej, Katarina Simova z Brezna, Jana Knazikova z Podbrezovej, Alena Sipulova z Telgartu. Postupujucou favoritkou do celoslovenskeho finale sta stala Jana Knazikova, nahradnickou Stefania Tothova. Blahozelame.

Stretnutie v Hronci

V dnoch od 20. do 22. augusta sa v chate Drotovne Hlohovec v Hronci uskutocnilo stretnutie priblizne sto citatelov diela Vo svetle pravdy od Abd-ru-schina za ucelom duchovneho prehlbenia. Ako nas informoval jeden z organizatorov tohto stretnutia Dr. Eduard Hurta, tento prirodno-filozoficky smer dava odpovede na kardinalne otazky nasho bytia, ako napr. odkial prichadzame, aky zmysel ma zivot, zakony, ktore riadia cely vesmir, logika reinkarnacie ci opakovanych zivotov, jednotlive urovne stvorenia... a vnasat do nich jasno. Doplnanie a prehlbovanie si vedomosti z tejto oblasti motivuje k uslachtilemu konaniu, dava cloveku pevnu podu pod nohami a oporu pri rieseni kazdodennych problemov dnesnej vaznej a pohnutej doby.

Opytali sme sa za vas

predsedu Polnohospodarskeho druzstva Dumbier Ing. Daniela Backa

o Aka bude tohtorocna uroda?

- Ladovec i povoden narobili obrovske skody.V oblasti noveho Mazornikova, Lucok a za Mostarnou nam ladovec v podstate vymlatil obilie. Cize v porovnani s minulym rokom zbierame len tretinove urody, co predstavuje priblizne od 1,5 do 2,5 tony z hektara. Smerom do Rohoznej (v strede chotara druzstva) nam povoden povalala cele obilie a teraz ho len horko-tazko zbierame. Planovali sme okolo 4 - 4,5 tony z hektara, co predstavuje pri asi 350-korunovej urode 15 tisic z hektara. V skutocnosti je to len 6 - 7 tisic. Tesili sme sa, ze pri terajsej nepriaznivej situacii nam zo zatvy "kvapne daka korunka", ale vsetko zmarili vyciny pocasia. Zat sme zacali 7. augusta, osemnasteho sme boli v polovici, chybali uz asi len tri dni do skoncenia, ale dazd nam nedovolil pokracovat. Velmi citlivou otazkou su aj zemiaky. Zrazky vytvorili priaznive podmienky pre rozsirenie zemiakovej plesne, co sa urcite prejavi aj na tohtorocnej urode. V normalnych rokoch robime ochranu proti plesni tri az styrikart, teraz sme museli sest aj sedemkrat a neudrzali sme ich, uz ukoncili vegetaciu. Podla vsetkeho uroda nebude velka.

List do Francuzska

Vazeni Barbara a Jozef Nivetovci.

Po niekolkych vasich pracovnych pobytoch v Brezne, kedy ste posobili ako lektori vyuky francuzskeho jazyka, mali moznost vdaka Vam osobne, navstivit Bretonsko v septembri minuleho roku clenovia detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo. Uz vtedy sa vratili s pocitom srdecnosti a zaujmu,ktory vnimali pocas pobytu i vystupeni.

Vy, Barbara a Jozef Nivetovci spolu s Vasimi priatelmi z Asociacie Bretonsko-Slovensko ste zaklady spoluprace smerom k Breznu rozvinuli este intenzivnejsie. Oslovili ste mnohych vasich znamych, starostov i primatorov, poslanca senatu Francuzskej republiky, ci prefekta v St. Brieuc. Vase usilie zavrsili desatdnove pobyty clenov breznianskych umeleckych suborov Stastneho detstva a Mostaru. Za moznost sirenia nasho ludoveho umenia v dvetisic kilometrov vzdialenom, ale predsa tak blizkom Bretonsku ich odmenou su prekrasne spomienky na prirodne i historicke zaujimavosti. Predovsetkym ale spominaju na vynikajucich ludi zabezpecujucich organizaciu pobytu.
Vase myslienky nezostali len pri slovenskom folklore. Mysleli ste i na chorych v breznianskej nemocnici. Je to velky dar vo financnom vyjadreni, ktory najviac odraza v sebe obrovsky a velmi zasluzny ludsky rozmer.
Vazeni Barbara a Jozef Nivetovci, o vsetkych Vasich iniciativach som podrobne informovany, rovnako prostrednictvom nasich medii aj obcania Brezna a regionu.
Dovolte, aby som Vam v mene svojom i v mene vsetkych obyvatelov Brezna, ktorych nadchli nase vzajomne vztahy uprimne podakoval. Moje podakovanie je len malou odmenou za Vasu pracu vykonanu v prospech ich rozvoja.
Vazeni Barbara a Jozef Nivetovci, uistujem Vas, ze rozvijajucu sa spolupracu Brezna s Bretonskom budem v maximalnej miere podporovat.

S priatelskym pozdravom
Ing. Vladimir Fasko,primator mesta Brezna

Medzi silnymi muzmi aj jedna zena

V roku 90. vyrocia Ciernohronskej zeleznice sa organizatori netradicnych sutazi rozhodli pre ich inovaciu. A tak v sobotu 21. augusta v romantickom prostredi zeleznicky si na piatom rocniku silni muzi a jedna zena merali sily v styroch samostanych disciplinach, pripominajucich pracu na zeleznici.h9934c.jpg (27020 bytes)

Uderom pol jedenastej osem ucastnikov nastupilo na sutaz jednotlivcov v odrazani vagonika do dialky, kde hodnotili vzdialenost, ktoru prejde vagonik po odrazeni. Najlepsie si pocinal Juraj Furdik z Banskej Bystrice, ktoremu namerali 34 m. V tejto kategorii sutazil aj vlani s vykonom 32,66 m. Druhy Milan Marencin z Vysneho Zipova odrazil 33,4 m a treti Ivan Babocky z Podolia 30,9 m. Hodinu po nich odstartovali zeleznicny patboj, do ktorej sa prihlasili styri dvojice a skoncili v tomto poradi: 1. Igor Trunek (Podbrezova) - Peter Figlus (Lopej), 2. Tibor Kvackaj (Kosice) - Milan Marencin (Vysny Zipov), 3. Michal Kvackaj (Kosice) - Juraj Furdik (Banska Bystrica). Memorial Julka Kovalcika Krasnika, venovany pamiatke posledneho tratmajstra lesnych zeleznic na Slovensku, prisiel na rad o pol druhej . Medzi siestimi ucastnikmi tejto sutaze sa objavila uz spominana zena. V sutazi jednotlivcov v prenasani 80 kg tazkeho bremena "barana" a zatlkani tratovackeho klinu do podvalu bol najrychlejsi Milan Marencin z Vysneho Zipova, v poradi za nim skoncili Miroslava Kupcova z Cierneho Balogu a Peter Figlus z Lopeja. Dvanast sutaziacich sa prihlasilo na svetovu raritu, ktoru usporaduva len CHZ, su nou majstrovstva Slovenska v jazde na historickej drezine, ktora prisla na rad o tretej hodine. Tu opat bodoval Juraj Furdik z Banskej Bystrice pred Vladimirom Kmetom z Vydrova a Jozefom Vevericom z Demanovskej doliny.

Netradicne sutaze na zeleznicke maju z roka na rok vyssiu uroven a nam ostava len dufat, ze sa tu o rok (aj napriek otazniku nad touto raritou) stretneme opat.

 

Vojensky folklor v Helpe

Prehliadka vojenskych folklornych suborov v Helpe sa uz stava tradiciou. V tomto roku sa uskutocni jej siedmy rocnik opat pod zastitou velenia 2. delostreleckej brigady v Brezne. Prehliadka vojenskeho folkloru v dnoch 28. a 29. augusta je zaradena do koncepcie oslav 55. vyrocia SNP.

Ako nas imformoval riaditel tohto podujatia Dr. Jozef Oravkin, na tomto rocniku sa zucastni az dvestopatdesiat ucinkujucich. V sobotu 28. augusta vecer o devatnastej hodine na stadione v Helpe vystupi popularna bratislavska hudobna skupina Rockset. Na druhy den o desiatrej hodine svatu omsu celebruju vojenski duchovni. O jedenastej polozia vence k pomniku padlych v prvej a v druhej svetovej vojne. Na podiu helpianskeho amfiteatra o pol druhej popoludni v programe Dnes si kona kujem, zajtra masirujem nasleduje prehliadka vojenskych folklornych suborov, skupin a solistov. Postupne sa predstavia Breznan, Helpan, Priehyba, Tarnovcan, Suche Karki, Maj, Nitrancok a Janosik. Hostom programu je folklorny subor Sarisan so spevackou Mariou Macoskovou. Organizatori srdecne pozyvaju vsetkych milovnikov folkloru.

Odbor tvorby a ochrany zivotneho prostredia v Brezne informuje

1. Skody na majetku obcana, sposobene mimoriadnou udalostou - povodnou 14. jula a presahujuce celkovu sumu 100 000 korun, podlozene odbornym posudkom kvantifikacie skody na domoch, bytoch a bytovom zariadeni je potrebne bezodkladne predlozit samosprave obce ako miestnemu povodnovemu organu, ktory tento material po jeho veritikacii a sumarizacii bude postupovat okresnej povodnovej komisii do 27. augusta.

2. Zasadna rozvojova koncepcia v oblasti energetiky "Navrh energetickej politiky SR", ktora podlieha posudzovaniu podla paragrafu, 35 zakona NR SR c. 127/94 Z. z. o posudzovani vplyvov na zivotne prostredie, je sirokej verejnosti k dispozicii k nahliadnutiu v odbore tvorby a ochrany zivotneho prostredia Okresneho uradu v Brezne, na Razusovej 40, 4. poschodie, c. dv. 404.

Pripomienky verejnosti k navrhu je mozne podat lubovolnou formou uvedenemu odboru v termine najneskor do 10. septembra.

Ing. Elena Gregorova,


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT