16. JANUAR 2001 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

  Novorocny pripitok

Stava sa uz tradiciou, ze akciove spolocnosti Zeleziarne Podbrezova a Petrochema Dubova na tzv. novorocny pripitok pozyvaju podnikatelov, predstavitelov podnikov, institucii, statnej spravy a miestnej samospravy z okresov Brezno a Banska Bystrica. Upevnovanie vzajomnych vztahov a spoluprace bolo cielom aj tohtorocneho stretnutia, ktore sa uskutocnilo v hoteli Stupka na Taloch v pondelok 8. januara.

 

Novy konatel hotela Dumbier

Valne zhromazdenie Hotela Dumbier, s. r.o, vo stvrtok 4. januara za noveho konatela menovalo Ing. Michala Kica st. Jeho predchodkyna Cecilia Golianova, ktora od 29. juna 1993 bola riaditelkou mestskeho hotela a od 24. februara 1997 po pretransformovani na spolocnost s rucenim obmedzenym jeho konatelkou, od marca tohto roka odchadza do dochodku.

Fitnes s Robom

Jednym z uspesnych autorov projektov Nadacie pre deti Slovenska (NDS) Hodina detom bolo aj Centrum volneho casu v Brezne. Z financnych prostriedkov sa vybudovalo fitnes centrum Lucinka, ktore v tychto dnoch vita prvych zaujemcov z vyssich rocnikov zakladnych a strednych skol, ale i dospelych. Pod vedenim Mgr. Roberta Rostara mozno uz od zaciatku roka, storocia, tisicrocia zacat s formovanim postavy podla svojho predsavzatia. Autorkami uspesneho projektu pre NDS boli Zuzana Opatrna a Marieta Pribylinova.

Sutaz v kresleni

Do sutaze v kresleni vianocnych a novorocnych pozdravov, ktoru na sklonku roka vyhlasilo obcianske zdruzenie Ellis v spolupraci s Prvou stavebnou sporitelnou v Brezne, sa zapojili deti od styroch do dvanastich rokov z celeho Breznianskeho okresu. Ako najkrajsie porota vyhodnotila prace Lenky Nemcokovej z Brezna, Petra Polakovica z Bacucha, Martinky Giertlovej z Brezna, Jozefa a Mariana Giertlovcov z Brezna, Kristiny Gossnigovej z Brezna, Lenky Bariovej z Brezna, Romana Pupavu z Brezna a Mikloska Mareka z Benusa. Ceny od sponzorov si vyhercovia mozu prevziat v kancelarii PSS, a. s., na Razusovej c. 7 v pracovne dni od 8. do 17. hodiny.

h0103d.jpg (20029 bytes) Takto dopadli nasi spolocnici, ktori nam sprijemnovali sviatocne chvile ...

Opytali sme sa za vas

Veducej oddelenia servisu trhu prace Okresneho uradu prace v Brezne Ing. Emilie Sliacanovej:

o Ak obcanovi konci pracovny pomer, ale este pred jeho ukoncenim ochorie, a aj nadalej je praceneschopny, moze si ihned po rozviazani pracovneho pomeru podat ziadost o sprostredkovanie zamestnania v urade prace, aj ked je stale praceneschopny?

- Podla § 39 ods. 6, zakona c. 387/1996 Z.z. o zamestnanosti v zneni neskorsich predpisov sa do evidencie nezamestnanych nezaradi obcan, ktory:

a) sa sustavne pripravuje na povolanie,
b) je docasne praceneschopny alebo invalidny obcan, ktory je neschopny vykonavat akekolvek sustavne zamestnanie,
c) ma narok na penaznu pomoc v materstve,
d) ma priznany starobny dochodok,
e) ma priznany vysluhovy dochodok alebo invalidny vysluhovy dochodok.

Z uvedeneho ustanovenia je zrejme, ze obcan, ktory sa chce zaevidovat v urade prace, nesmie byt v case podavania ziadosti o sprostredkovanie zamestnania praceneschopny, pretoze v opacnom pripade nebude zaradeny do evidencie nezamestnanych. Ziadost o sprostredkovanie zamestnania si takyto obcan moze podat hned po ukonceni praceneschopnosti.

...

Referentky Socialnej poistovne v Brezne Ing. Marie Noskovej:

o Je obcan po ukonceni pracovneho pomeru v ochrannej lehote?

- Ochranna lehota trva styridsatdva kalendarnych dni po zaniku poistneho pomeru. Ak bol zamestnanec naposledy zamestnany kratsi cas ako styridsatdva kalendarnych dni, ochranna lehota trva iba tolko dni, kolko trvalo jeho posledne zamestnanie. Lehota zacne plynut od prveho dna, ktory nasleduje po zaniku poistneho pomeru nemocenskeho poistenia.
Zamestnankyne, ktorych zamestnanie skoncilo v obdobi tehotenstva, su v ochrannej lehote vzdy sest mesiacov bez ohladu na to, ako dlho trvalo ich posledne zamestnanie a z akeho dovodu sa skoncilo.

Co zistila "soika"

Banska Bystrica (r) - Na pode Slovenskej obchodnej inspekcie vo stvrtok 11. januara novinarov informovali o vysledkoch kontrol za styri tyzdne, ale aj za cely rok 2000.

V uplynulom roku dovedna skontrolovali 3157 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 2 263 kontrolnych nakupov, z toho bolo predrazenych 1466, co predstavuje 65 percent. Pri kontrole kvality a dodrziavania informacnych povinnosti pozastavili predaj 8 474 druhov tovaru v hodnote 25 560 375 korun. Prikaz na likvidaciu dali pri 801 druhoch v hodnote 176 324 korun. Za zistene nedostatky spisali 783 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych bola rozhodnutim ulozena penazna pokuta vo vyske 4 581 900 korun. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 2537 blokovych pokut v hodnote 1 862 400 korun.

V 51. - 53. tyzdni roku 2000 a v prvom tohtorocnom tyzdni pracovnici Inspektoratu dovedna skontrolovali 146 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 95 kontrolnych nakupov. Vyskytlo sa v nich 66 predrazeni, co predstavuje 69,5 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dosiahla dve koruny sestdesiat halierov. Pre nekvalitu a nedodrzanie informacnych povinnosti v 80 prevadzkach zastavli predaj 276 druhov tovaru za 3 286 965 korun. V 19 prevadzkovych jednotkach dali navrh na likvidaciu 41 druhov tovaru v hodnote 11 125,10 koruny. Spisali 29 oznameni o zacati spravneho konania a ulozili 117 blokovych pokut v hodnote 86 700 korun.

V Breznianskom okrese kontrolovali v potravinach Belamo v Brezne, kde bol nakup v hodnote 41,30 koruny predrazeny o korunu styridsat. Stalo sa tak nedodrzanim hmotnosti Bratislavskej klobasy. Okrem toho dva druhy tovaru v hodnote 165,10 koruny mali uplynulu dobu spotreby (detska krupica a hladka muka). V potravinach Horehronskeho spotrebneho druzstva v Ciernom Balogu v nakupe za 139,90 koruny nauctovali viac ako mali o tri koruny patdesiat halierov, pretoze navazili menej lahodkoveho salatu, Luceneckej salamy a udeneho salamoveho syra. Po dobe najneskorsej spotreby kontrolori zistili dva druhy tovaru v hodnote 312,40 koruny (pivo a zuvacky).

Policia1.jpg (9101 bytes)
Pospal si v krikoch

O tristvrte na sedem rano 29. decembra hliadka prevzala oznam, ze v krikoch pred obcerstvenim Dumbierik lezi bezvladna osoba. Po prichode na miesto muza prebudili a zistili, ze ide o alkoholom oslabeneho J. B. z Osrblia. Postavil sa na vlastne nohy a odkracal.

Posmykla sa a ...

Na Silvestra o pol osmej rano hliadka vo Stvrti Laca Novomeskeho zbadala zenu leziacu na zemi. Na smyklavom terene E. P. z Brezna spadla tak nestastne, ze si zlomila nohu. Zranenej zene privolali sanitku RZP.

Vyhrazal sa zabitim

P. B. z Brezna pat minut pred siedmou podvecer prisiel oznamit, ze J. K. mu zobral mobilny telefon a navyse sa mu vyhrazal zabitim. P. B. odviezli na obvodne oddelenie Policajneho zboru, kde spisali oznamenie.

Rozbil dvere

O pol druhej popoludni 4. januara telefonovali z predajne obuvi na Ulici CSA pri Vecierke, ze jeden zo skupiny regrutov rozbil sklenenu vypln dveri. Ukazalo sa, ze nechtiac strmsie otvoril dvere a tym sposobil skodu. Ospravedlnil sa, ale penazna nahrada ho neminie.

Lup ostal, zlodeji zmizli

O osmej vecer 6. januara anonym telefonicky oznamil, ze z rekonstruovaneho objektu byvalej materskej skoly na Malinovskeho ulici dvaja chlapi vynasaju dvere. Hliadka uz nikoho nenasla, len troje dvier opretych o mur. Vec oznamili Policajnemu zboru.

Lezal na zemi

Pred jedenastou vecer 6. januara oznamili, ze pred podnikom Nova na Sidlisku Zapad lezi na zemi neznamy muz. Bol nim V. K. z Brezna, ktory mal problemy so srdcom. Hliadka zariadila jeho odvoz do nemocnice.

Dlhoprsta v Sateli

V predajni Satel na Mazornikove sa 7. januara desat minut pred osmou drobnej kradeze dopustila M. S. z Brezna. Za kradez dvojdecovej borovicky v hodnote 46,50 koruny musela zaplatit blokovu pokutu.

Co robil cez prazdniny?

O pol desiatej predpoludnim 8. januara na Banisku hliadka spozorovala pod pristreskom sediet dvanastrocneho chlapca. Plakal, ze sa boji ist do skoly, pretoze pisu pisomku. Zaskolaka odviezli domov k mame.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT