16. JANUAR 2001 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

 

So starostami horehronskych obci na temu

nieco vzal, nieco da

V nacatej teme z minuleho cisla, kde starostovia niektorych horehronskych obci zhodnotili uplynuly rok a zhrnuli ocakavania roku 2001, pokracujeme:

Maria Repkova, starostka Drabska:

- Minuly rok hodnotim pozitivne, pretoze nam na verejnoprospesne prace pridelili patnastich ludi. Tym padom sme mohli dokoncit Park oddychu, dielo v hodnote asi 220 000 korun. Vyuziju ho nielen deti, ale aj dospeli a hlavne turisti. V oplotenom priestore pod obecnym uradom sa nachadza ihrisko, detske preliezacky, lavicky, besiedka. Pretoze sa nam dari predaj nehnutelnosti v osade Kysuca, v tomto roku chceme tieto prostriedky pouzit na skraslenie a oplotenie miestneho cintorina, na generalnu opravu protipoziarnej vodnej nadrze, na opravu verejnych studni, na zadanie projektu na nedokoncene miestne komunikacie. Takze na tento rok pozeram s pozitivnym ocakavanim.

Juraj Misani, starosta Myta pod Dumbierom:

- Rok 2000 bol pre nasu obec narocny, podpriemerna turisticka sezona sposobila, ze poplatky z ubytovania a ostatnych nalezitosti do obecnej pokladnice boli nizsie. Mrzi ma, ze sa vlada intenzivnejsie nezaoberala decentralizaciou statnej spravy. V stavebnej casti sme odstranovali skody povodne zo 14. jula 1999, opravovali komunikacie a mosty, oplocovali cintoriny, budovali chodniky. Dokoncili sme ambulanciu pre lekara a vela inych prac mensieho rozsahu. V ramci verejnoprospesnych prac pracovalo v obci dvanast nezamestnanych. Skoda, ze zakon o verejnoprospesnych pracach nevysiel skor. Aj ked sme mali naklady na pracovne pomocky a pracovne naradie, predsa tito pracovnici odviedli kus dobrej prace. V priebehu roka sme uskutocnili niekolko kulturnych a sportovych podujati a s rokom 2000 sme sa rozlucili ohnostrojom. V tomto roku chceme pokracovat v odstranovani povodnovych skod, v budovani chodnikov, v dobudovani parku. Planujeme zriadit informacne centrum, zariadenim doplnit kinosalu a dom smutku. Caka nas odvodnenie potocika na Mocidlach, oprava regulacie na potociku Oslanna a mnoho inych prac mensieho rozsahu. Pripravili sme sa na scitanie ludu a verim, ze kroky vlady pri decentralizacii statnej spravy budu raznejsie a intenzivnejsie. Dufam, ze nam v tomto roku vyjde zimna a letna turisticka sezona, aj ked situacia na jej zaciatku tomu velmi nenasvedcuje.

Ing. Anna Zvarova, starostka Nemeckej:

- V uplynulom roku sme vychadzali z financnych moznosti. Zamerali sme sa hlavne na udrzbu obecnych objektov, ktore to uz velmi potrebovali. Splynofikovali sme budovu posty, kde ma obec zriadenu lekarsku stanicu pre obcanov z casti Nemecka a budovu byvaleho kina v casti obce Dubova, kde su vytvorene priestory pre Fit-club mladeze. Dokoncili sme rekonstrukciu miestneho rozhlasu a pripravovali pozemky na vystavbu cistiarne odpadovych vod. Vdaka verejnoprospesnym pracam sme upravili tri cintoriny, vycistili zanesene potoky a rigoly a upravili priestotry pri pamatniku v Nemeckej. V tomto roku by sme chceli aj s pomocou verejnoprospesnych prac vybudovat tenisovy kurt, odvodnit Ulicu 1. maja a pripravovat vystavbu kanalizacie a cistiarne odpadovych vod, co samozrejme bude zavisiet od financnych zdrojov. Prajem nam vsetkym obcanom a citatelom Horehronia zdravie, stastie, lasku a pracu, aby kazdy z nas mal moznost dostojne zit.

Martin Mekel, starosta Telgartu:

- Uplynuly rok sme prezili s urcitymi problemami. Pre nedostatok financnych prostriedkov sme nemohli uskutocnit vsetky naplanovane veci. Urcite kroky sme realizovali vdaka uvolnenym prostriedkom na verejnoprospesne prace, co nam umoznilo ciastocne splnit to najnutnejsie v obci. Zacali sme sanaciu skladky pevneho domoveho odpadu, ktora bola zrusena este v roku 1992. Vdaka prostriedkom zo Statneho fondu zivotneho prostredia sa nam podarilo vykonat zhruba 45 percent prac na tejto zrusenej skladke. Aktivitou obcanov a obecneho uradu sme zasnezili lyziarsky vlek Stodolisko, v ramci projektu verejnoprospesnych prac vycistili vsetky dazdove kanalizacie a regulacie potokov pretekajucich obcou, od odpadu sme zacali ocistovat meandre Hrona. V romskych osadach boli vytvorene dve skupiny, ktore pracovali na zlepseni zivotneho prostredia. Upravili sme plochy futbaloveho, volejbaloveho a hokejoveho ihriska. V buducnosti by sme chceli dokoncit sanaciu skladky, ale len v tom pripade, ak Statny fond zivotneho prostredia uvolni dalsie peniaze. Mame platne povolenie na plynofikaciu a chceli by sme zacat prvu etapu kanalizacie a malych cistiarni odpadovych vod, ale len vtedy, ak budu pokracovat verejnoprospesne prace. Treba zamedzit rozsirovaniu chatrc v romskej osade, vylepsit byvane a zriadit tu ochrannu sluzbu, ktora zabezpeci poriadok a disciplinu. Pokusime sa rozsirit socialne sluzby a zaviest opatrovatelsku sluzbu priamo v obci. V Telgarte je totiz vela prestarlych obcanov a su problemy s ich umiestnovanim v zariadeniach v Hronci a v Banskej Bystrici. Vhodny objekt na to mame, ale problem je v ziskani financii na jeho zariadenie.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT