22. JANUAR  2002 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Sipkarska a stolno – futbalova liga

Program uplynuleho tyzdna sipkarskych sutazi v regione narusil druhy turnaj v sezone zo serie Top Slovakia Dart Cup, ktory bol 18. a 19. januara v Kosiciach, kde nechybala ani vyprava breznianskych sipkarov. V piatok bolo na programe druhe kolo Slovenskeho pohara V crickete, kde sa z Breznanov najviac darilo Petrovi Pocklanovi, ktory spomedzi 55 hracov obsadil pekne stvrte miesto. Vitazom turnaja sa stal na Slovensku momentalne najlepsi Peter Martin zo Zvolena.
V sobotu pokracoval program “top-ky” sutazami muzov, zien a juniorov. Medzi muzmi sa najviac darilo Milanovi Majerovi, ktory obsadil vyborne tretie miesto a prebojoval sa na veduce miesto v celkovom poradi 2. ligy. Vitazom medzi druholigistami sa stal Dusan Rusnak z Revucej a druhe miesto si odniesol Lubos Elias z Presova. Tak ako v druhej, tak aj v prvej lige malo Brezno zastupcov, a to Miroslava Muchu a Martina Skantara, ktorym sa uz tak nedarilo a skoncili v strede startujuceho pola. Medzi zenami bola najuspesnejsia Iveta Mozerova, ktora obsadila 5. miesto. V juniorskej kategorii dominovali odchovanci breznianskeho klubu, ked sa medzi nich vedel prepracovat len Tomas Seman z Presova, ktory skoncil duhy. Vitazom sa stal Andrej Skantar a na tretom mieste skoncil dalsi z Breznanov Matej Putnok.
Samozrejme, ze Top Slovakia Dart Cup neovplyvnila turnaje amaterskej ligy, ktore sa hravaju v jednotlivych obciach regionu. V stredu si vo Filipove prvenstvo vybojoval Peter Sloboda, vo stvrtok pokracovala sutaz turnajom v Gasparove, kde sa z vitazstva tesil opat Peter Sloboda. V sobotu sa liga presunula do Bravacova a pri peknej ucasti prve miesto obsadil Peter Sperka. Takisto v sobotu bol turnaj v Pohorelej, kde zvitazil Jozef Hazak. Nasledujuce kolo sa uskutocni podla harmonogramu so zaciatkom o 19. hodine.
V sobotu bolo v Dart clube na programe dalsie kolo stolno – futbalovej ligy, pri rekordnej ucasti18 dvojic sa presadil Jano Milan s Lubomirom Tazkym, ktori vo finale porazili najvacsich favoritov turnaja Mareka Kolaja s Jozefom Lalikom, tretie miesto si vybojovali Jozef Medved spolocne s Petrom Belkom. Dalsie kolo bude v sobou o 18. hodine v Dart clube Brezno.

SPRAVODAJSTVO HK SK SPORT TEAMU

HK SK Sport team – HK SK Sokol Telgart 8:2 (2:0, 2:0, 4:2), goly: 6., 16., 47. Bauer, 21., 60. Jergus, 23. Halka P., 45. Antos, 56. Balcar, 43. Polovka, 55. Kosek, rozhodovali: Zubor, Faber, vylucenia: 4:5, Halka P. – osobny trest, 300 divakov.
Prave “horehronske derby”, tak mozme nazvat zapas medzi Sport Teamom Brezno a Sokolom Telgart. Svizny uvod a obojstranne pozorna obrana, to bola charakteristika uvodu zapasu. V 6. minute vsak hostujuca obrana zabudla na Bauera a ten po prihravke Jergusa otvoril skore zapasu. Hostia vsak spresnili hru a domaceho golmana dvakrat zachranila zrdka domacej branky. Hra sa prelievala z jednej strany na druhu. V 16. minute Bauer znova potvrdil dobru formu a po samostatnej akcii zvysuje na 2:0. Druha cast bola podobna prvej, golmani v oboch branach boli oporami svojich muzstiev a hraci na oboch stranach predvadzali kvalitny a oku lahodiaci hokej. V 21. minute po kombinacii Bauer – Balcar – Jergus, posledne menovany prekonava hostujuceho brankara. V 23. minute po akcii na jeden dotyk P. Halka upravuje uz na 4:0. Hostia mali tiez slubne sance, ale dobre chytajuci M. Daxner za svoj chrbat ani v druhej casti puk nepustil. Tretia tretina mala priniest zvrat v zapase. Hostia v 43. minute s prispenim domaceho hraca Gaspara znizuju golom Polovku. O dve minutky vsak Radko Antos z pravej strany prestrelil hostujuceho golmana a zatazuje konto hosti 5. golom. Bauer dava svoj hetrik v 47. minute. V 55. minute mu kontruje Kosek a stav zapasu je 6:2. Prudka a dobre mierena strela Balcara konci za chrbatom brankara hosti v 56. minute. Pri chuti hrajuci prvy utok Brezna osemnast sekund pred koncom Jergusom uzatvara skore zapasu na 8:2. Tvrde, ale slusne hrane stretnutie z oboch stran dobre zvladla dvojica rozhodcov Zubor, Faber.
Posledne domace stretnutie odohraju chlapci zo Sport Teamu uz buducu sobotu v netradicnom case o 10.30 hodine, svojich fanusikov srdecne pozyvaju.

Stretnutie s majstrom

Priznam sa, ze na tento rozhovor som sa pripravoval dlhsie, ale nikdy sa mi pre sportovu ci funkcionarsku zaneprazdnenost dvojnasobneho majstra Europy v stolnom tenise telesne postihnutych, rodaka z Helpy, Jana Riaposa, ktory v sucasnosti zije v Kovacovej pri Zvolene, nepodarilo zastihnut. Az cez tohtorocne vianocne prazdniny, po dohovore s jeho matkou, sme sa stretli v jeho rodicovskom dome v Helpe.

h0203g.jpg (13214 bytes) o Ako si sa dostal k sportu?
- Ked sa pozriete z okien mojho rodicovskeho domu, s futbalistami, ktori trenuju, ci hraju na ihrisku sa mozete rozpravat. Narodil som sa a vyrastal pri futbalovom stadione a bolo prirodzene a len otazkou casu, kedy zacnem, ako vacsina chlapcov v Helpe, s futbalom. V ziackych kategoriach som reprezentoval rodnu Helpu. Po ukonceni zakladnej skoly som odisiel na SOU strojarske do Hodruse-Hamre, kde som vo futbalovej sportovej triede prezil dorastenecke obdobie a dostal som sa aj do krajskej reprezentacie i do sirsieho kadra Slovenska. Ako starsi dorastenec som tu hraval Slovensku narodnu ligu. V roku 1987 som narukoval do Serede, kde som sa k futbalu ani nedostal. Po zakladnej vojenskej sluzbe som sa vratil do Sandriku, kde som hraval 1. triedu. Na prelome rokov 1990 – 1991 som sa dal na podnikanie, co ma uplne vytazilo, az precerpavalo, casu bolo coraz menej, odohral som este niekolko zapasov za Helpu. Patnasteho februara 1993 som nadranom v mikrospanku pri Zlatych Moravciach havaroval. Diagnoza: zlomena krcna chrbtica, porusena miecha. Vdaka pohotovemu a odbornemu zasahu ludi, ktori ma nasli, vdaka rychlym vysetreniam a zakrokom v Nitre, v Bratislave a neskor v Kovacovej som tu a mozem robit to, co robim. V Kovacovej som sa stretol so sportovcami s podobnymi osudmi, s doc. M. Malym, ktory ma enormnu snahu a zaujem, aby sa byvali sportovci dostali spat k aktivnemu pohybu v ramci svojich moznosti. Trvalo to dlhych devat mesiacov, kym som sa z toho dostal. V roku 1997 som prestal podnikat a odvtedy sa venujem stolnemu tenisu a funkcionarceniu vo zvaze.
o Ako si sa dostal k stolnemu tenisu?
- Ako byvaly sportovec som bol zvyknuty na pravidelnu zataz a treningy. V Kovacovej som to skusal s roznymi sportmi, tu som sa hladal a nakoniec som ostal verny stolnemu tenisu, ktory som rekreacne hraval v zakladnej skole a v klubovni tu nedaleko v Helpe.
o Kde vsade si sa so stolnym tenisom dostal?
- Precestoval som prakticky cely svet a bol som aj tam, kde by som sa ako normalny smrtelnik nedostal. Zucastnil som sa na styroch majstrovstvach Europy, v roku 1995 v Dansku, v roku 1997 vo Svedsku, v roku 1999 som na majstrovstvach Europy v Piestanoch ziskal prvy titul majstra Europy a v roku 2001 v Nemecku som ho obhajil. V roku 1996 na olympijskych hrach v Atlante som nepostupil zo skupiny, ale v Sydney v roku 2000 som v jednotlivcoch obsadil 4. mieto len rozdielom dvoch smoliarskych lopticiek a v sutazi druzstiev sme obsadili 5. – 6. miesto. Na majstrovstvach sveta v Parizi v roku 1998 som obsadil 8. – 12. miesto. Okrem toho som sa zucastnil na roznych turnajoch a sutaziach, Top 12, vo vsetkych kutoch Zeme. Napriklad len v USA som navstivil asi 38 statov.
o Na co sa zameriavas v priprave v roku 2002?
- Na prelome mesiacov jul – august sa uskutocnia majstrovstva sveta v Taiwane, okrem toho je to Slovakia Open 2002, ktora bude v Piestanoch. Tu sa stretne cela svetova spicka. V Piestanoch mam aj funkcionarske povinnosti. Hlavne na tieto dve svetove podujatia bude zamerana cela moja technicka, takticka aj kondicna priprava, ktora potrva 5 – 6 mesiacov, okrem toho to bude 5 – 6 roznych vacsich turnajov, vacsinou mimo Europy.
o Ako je to s financiami?
- Zvaz nam poskytuje financie na pripravu a ucast na podujatiach. Mame 13 sportov, v ktorych sa zucastnujeme na podujatiach. Do Taiwanu sa urcite nominuje 7 nasich stolnych tenistov. Rozpocet na minuly rok bol 1,6 miliona korun, teda financie nestacia a musime si hladat sponzorov, nieco som si nasetril aj pocas podnikania. Prave financie rozhoduju o tom, ze mame malu moznost stretavat sa so svetovou spickou, pretoze vacsina vyznamnych podujati sa hra mimo europskeho kontinentu a my mame moznost sa stretnut so svetovou spickou prakticky len na podujatiach.
o Ako sa pripravujes na jednotlive podujatia?
- Celkova priprava na vrcholove podujatia trva 5 – 6 rokov. Uvediem dva extremne priklady: na olympijske hry alebo majstrovstva sveta sa pripravujem dvakrat denne, 5 – 6 mesiacov, okrem toho rehabilitacia, relaxacia a posilnovanie, okrem nedeli. Ak sa nepripravujem na velke podujatie, trenujem minimalne trikrat tyzdenne.
o Sam si naznacil, ze sa venujes aj funkcionarskej praci...
- Okrem toho, ze reprezentujem telesne postihnutych na Slovensku, hram III. slovensku narodnu ligu zdravych za Zarnovicu, kde som aj predsedom STK, okrem toho zastavam na Slovensku funkciu predsedu STK pre stolny tenis telesne postihnutych a som predsedom PAS. V nasej krajine je 35 sportovych klubov telesne postihnutych a trapia ma problemy v paralympijskom hnuti Slovenska, pretoze vacsina ludi, ktori to maju na starosti a casto ti, ktori su za veci zodpovedni, sa stavaju k danym problemom rozne.
V mene vsetkych fanusikov a priaznivcov dakujeme za rozhovor a zelame vela sportovych a osobnych uspechov v roku 2002.

Mgr. Jozef Pupis 

Breznianski hokejovi pripravkari v dresoch Dukly Trencin

h0203i.jpg (15512 bytes) Aj cez tuto zimnu sezonu prebiehaju treningy pripravkarov v hokeji, a to trikrat v tyzdni pod vedenim trenerov Simka st., Bauera, resp. Stulajtera. O ucast na treningoch je znacny zaujem, o com svedci i samotny pocet (30 –35 zaujemcov o tento druh sportu z radov najmladsich hovori za vsetko). Postarane je aj o obcerstvenie – teply caj s prispenim sponzora.
Okrem doposial absolvovanych treningov maju breznianski pripravkari za sebou aj ucast na prvom turnaji (v Ruzomberku), kde si zmerali sily so svojimi rovesnikmi z Dolneho Kubina, Turcianskych Teplic a domacej telovychovnej jednoty. Treba s radostou kvitovat, ze i napriek casto stazenym podmienkam (nezastresenie klziska) sa drzali statocne. Respekt v prvom zapase s Turcianskymi Teplicami im zabezpecili aj dresy, pretoze neboli pod hlavickou Brezna, ale Dukly Trencin. Ved ktory z hracov to dotiahol az tak daleko, aby mohol reprezentovat Trencin? A tak aj napriek tomu vsetkemu – v silne pouzitych dresoch (darovanych z Trencina) zvitazili v prvom zapase nad Teplicami 2:1. Na dalsie zapasy nastupili podla starej tradicie – neper extazny dres. Ina moznost ani nebola, lebo na tri zapasy mali len jednu sadu dresov. V druhom zapase turnaja podlahli domacim po tuhom boji v pomere 3:5, ked boli dvakrat po sebe vo vedeni. V poslednom zapase s neskorsim vitazom turnaja, s Dolnym Kubinom, podlahli 1:4.
Radost nasich najmensich hokejistov sa vystupnovala pri preberani diplomu a pohara za 3. miesto. Je len na skodu veci, ze chlapcov nesprevadzal nikto z vedenia. Treba vsak dufat, ze podobny turnaj sa nam naskytne uvidiet aj v Brezne. Aj v skromnych breznianskych podmienkach.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT