22. JANUAR 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)  V predsednictve ZMOSu aj o nedostatkoch

Vo stvrtok 17. januara sa v Bratislave uskutocnilo prve tohtorocne zasadnutie predsednictva Zdruzenia miest a obci Slovenska. Ako nas informoval jeho ucastnik predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimir Fasko, okrem pravidelneho vyhodnotenia plnenia uloh uzneseni, opatovne sa zaoberali problematikou novelizacie zakona o obecnom zriadeni c. 369/90, ktora nadobudla ucinnost 1. januara 2002. Po vyjdeni tejto novely starostovia a primatori zistili niektore nezrovnalosti zasahujuce do riadiacej cinnosti obci, hlavne v prispevkovych, rozpoctovych a inych organizaciach zalozenych obcou. Tykaju sa hlavne moznosti riadit cinnost tychto organizacii starostom, ktory podla § 13 ako statutarny zastupca je jediny zodpovedny za majetkovo-pravne vysporiadanie a hospodarenie s majetkom obce. Prveho marca 2002 po schvaleni v parlamente by mala nadobudnut ucinnost novela zakona, ktora v § 11 a 13 spresnuje nezlucitelnost funkcii poslanca a starostu obce v riadiacich organoch takychto spolocnosti. Podla slov Ing. V. Faska vsak neriesi ucast hlavneho kontrolora v riadiacich alebo dozornych organoch, nedostatky su aj v § 20 a 20 a, kde je nie dobre rozlisene zdruzenie obci pre vykon nejakej cinnosti (napr. skladka tuheho domoveho odpadu, spolocna kanalizacia, komunikacia) a do spolocneho uradu na zabezpecenie vykonu prechodu kompetencii. Hovorili aj o navrhu katalogov pracovnych cinnosti (remeselnych manualnych i administrativnych) vo verejnej sluzbe, pripomienky a doplnky o cinnostiach vyskutujucich sa v obci mozu starostovia odovzdat do 23. januara v sekretariate Mestskeho utradu v Brezne. Na zaver sa venovali novele zakona c 263/99 Zb. o verejnom obstaravani, uverejnenej v zakone 507/2001, ktora stanovuje sprisnene podmienky na vyberove konanie aj pri podlimitnych cenach.

Peter Bercik vystavuje

Narodne osvetove centrum v Bratislave kazdorocne vyhlasuje celostatnu sutaz amaterskej fotografie a diapozitivov Amfo a Diafoto, ktora je postupova, trojstupnova (regionalna, krajska a celostatna) a tematicky nevymedzena. Cez poroty krajskych a okresnych kol postupilo 809 fotografii od 262 autorov. Nechybali medzi nimi prace breznianskeho fotografa Petra Bercika, jeho ciernobiele snimky z kolekcie Fragmenty z lazov porota odporucila na vystavu, ktora sa uskutocni od 25. januara do 25. februara vo vystavnych priestoroch Narodneho osvetoveho centra v Bratislave.

Opytali sme sa za vas

hovorkyne Slovenskych telekomunikacii, a. s., Gabriely Nemkyovej

o Rok 2002 zacinate s velkymi zmenami a v znameni produktovych inovacii, ake su?
- Pripravovane cenove zmeny Slovenskych telekomunikacii, a. s., na rok 2002 su pokracovanim aktivit, ktore vyplyvaju zo snahy odstranit krizove financovanie sluzieb a vyrovnavat ceny za jednotlive sluzby. V sulade s rozhodnutim TU SR c. 223/2000 Z. z. pristupuju k uprave cien regulovanych sluzieb posledny raz pred nastupom na plne liberalizovany telekomunikacny trh.
Rok 2002 prinasa pre zakaznikov ST, a. s., tieto zmeny a produktove inovacie: zavedenie casovej tarifikacie vo forme sekundovej tarifikacie po prvej minute, zahrnutie volnych minut vo vybranych mesacnych programoch pre ISDN a telefonne pripojky, zmenu cien pre rozne druhy volani a v roznych typoch prevadzok, zmenu pre bytovych zakaznikov - moznost vyberu z ponuky volacich programov, zmenu pre nebytovych zakaznikov, zmenu pre ISDN zakaznikov, zvysenie cien internetovych volani, znizenie cien medzinarodnych volani pre ISDN a telefonne pripojky nebytovych zakaznikov, otvorenie noveho Telefonickeho centra sluzieb zakaznikom.
Pocas roku 2002 prejdu postupne bytovi aj nebytovi zakaznici na system uctovania na zaklade sekundovej tarifikacie po uplynuti prvej minuty hovoru vo vsetkych mesacnych programoch. Tato forma uctovania prinasa zakaznikom vacsiu prehladnost a lepsiu orientaciu v mesacnych uctoch. Pri internetovych volaniach od zavedenia casovej tarifikacie bude platit cena v slabej a vikendovej prevadzke 0,40 Sk bez DPH za minutu pripojenia a v silnej prevadzke 0,80 Sk bez DPH za minutu pripojenia. Slovenske telekonumikacie, a. s., budu v roku 2002 nadalej znizovat ceny medzinarodnych volani. Poplatok za zriadenie telefonnej linky zostava v roku 2002 nezmeneny, t. j. 999,-Sk bez DPH pre bytovych aj nebytovych zakaznikov. Slovenske telekomunikacie, a. s., neuctovali a nebudu uctovat ziadne poplatky za zrusenie linky. Jednou z aktivit zameranych na zlepsenie starostlivosti o zakaznikov je nove Telefonicke centrum sluzieb zakaznikom, ktore je v prevazdke od 12. novembra. Zakaznici mozu 365 dni v roku vyuzit bezplatne telefonne cislo 0800 123 456 v case od 7.00 do 22.00 hodiny. Kvalifikovany personal im na pockanie poskytne informacie o produktoch, sluzbach, vyske uctu, platbach, cenach za hovory, ponukanych akciach a pod.
Strategia Slovenskych telekomunikacii na rok 2002 je v prvom rade zamerana na zakaznikov, o com svedcia nase rozvojove aktivity v podobe produktovych inovacii, ako aj zlepsovanie starostlivosti o zakaznikov. Uplnou novinkou v spoplatnovani telekomunikacnych sluzieb pevnych liniek je sekundova tarifikacia po prvej minute. Slovensko je v tomto zmysle jednou z prvych stredoeuropskych krajin, ktore uviedlo do praxe takuto formu uctovania pre pevne telefonne linky. Pri rozhodovani o jej zavedeni sme jednoznacne vychadzali z potrieb a poziadaviek trhu.

Policia1.jpg (9101 bytes)

"Dlhoprsti" aj v novom roku

Tesne pred pol jednou popoludni 3. januara telefonovali z Billy, ze pri kradezi prichytili zlodejku. Hliadka zistila, ze M. P. z Hnuste ukradla tovar bezmala za 200 korun, za co ju pokuta neminula. S blokovou pokutou a bez ukradnutych kurciat za 375,90 koruny 5. januara z Billy odchadzala K. P. z Brezna, ktoru pristihli o stvrt na jedenast. Tesne po poludni 13. januara v Bille sarapatila B. F. z Brezna, ktora ma na rovasi tovar za 74,60 koruny.

Vyviedli ho

O pol osmej vecer 8. januara hliadka zasahovala v pohostinstve v Prednych Halnoch na Jarmocnisku. M. G. z Brezna, posmeleny znacnou davkou alkoholu, tu verbalne napadal personal aj hosti. Vytrznika museli vyviest von, pri vytriezvovani mu mozno pomohla aj blokova pokuta.

Sposobil jej sok

Deviateho januara o tristvrte na devat vecer privolali pomoc do jedneho z bytov na Ulici 9. maja. Telefonovala vystrasena dcera, pretoze otec bil jej matku. Po prichode hliadky zurvalec uz nebol doma. Zena sa nachadzala v soku, preto zavolali sanitku a odporucili podat trestne oznamenie.

Kto bol hlucnejsi?

Nocny klud na Ulici CSA 12. januara o pol jedenastej rusili D. K. a J. B. Predtym si vypili a vydatne sa pohadali, co neostalo bez nasledkov. Pripad je v stadiu objasnovania.

Zbili aj okradli ...

Sytridsat minut po polnoci 13. januara M. M. zastavil hliadku a oznamil, ze v Stvrti Laca Novomeskeho ho zbili neznami muzi, ktori mu vzali mobilny telefon. Okradnuteho a zbiteho muza odviezli na obvodne oddelenie PZ, kde podal trestne oznamenie.

Zrejme boli hladni

Predpoludnim 15. januara M. K. z Presova sa prisiel priznat mestskej policii, ze pred tyzdnom spolu s D. C. usiel z detskeho domova v Chalmovej. Chlapcov predviedli na obvodne oddelenie PZ.

Doma je len doma ...

Patnasteho januara vecer telefonovali zo psychiatrickeho oddelenia breznianskej nemocnice, ze im usiel pacient. "Utecenca" coskoro nasli doma a odviezli, kam patri.

h0203d.jpg (13428 bytes) Deviaty rocnik Salianskeho Matka J. C. Hronskeho

Tridsatsest ziakov zo strnastich zakladnych skol okresu Brezno v stredu 16. januara sutazilo v prednese slovenskej povesti v troch kategoriach. Ich prednes hodnotila trojclenna komisia v kazdej kategorii takto: 1. kategoria: 1. Klaudia Rusnakova (Helpa), 2. Natalia Packova (Dolna Lehota), 3. Marketa Halajova (Mazornikovo), 2. kategoria: 1. Maria Zlukyova (Cierny Balog – Janosovka), 2. Tibor Chromc (Pohorela), 3. Denisa Fodorova (Polomka), 3. kategoria: 1. Julia Korytiakova (Pohronska Polhora), 2. Lenka Docekalova (Pionierska 2), 3. Vanda Contofalska (Predajna).

Vitazi kazdej kategorie postupuju do krajskeho kola, ktore sa uskutocni vo stvrtok 7. februara v Dome Matice slovenskej v Banskej Bystrici


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT