22. JANUAR  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelia nam pisu

Ucast na volbach do samospravneho kraja

Uz je po regionalnych volbach, uz mame predstavitelov krajskej samospravy a boli tu Vianoce, cas pokoja a rodinnej pohody, ktory sa vam urcite podarilo vsetkym vychutnat. Vsetci to urcite potrebujeme. Prosim teda citatelov, aby mi dovolili este niekolko slov k tym ucastou “neslavnym” volbam do samospravneho kraja.
Precital som si nazory na nizku ucast volicov na regionalnych volbach v 50. cisle Horehronia a myslim si, ze pri hodnoteni ucastnici ankety nevyjadrili vsetky dovody. Ja si myslim, ze v prvom rade ludia (z nacuvania) nesli volit, pretoze prestavaju verit politikom a tomuto ekonomickemu smerovaniu, ktore spolocnost rozdelilo na bohatych a chudobnych. Vsade pocut len o beztrestnom rozkradani statu, uplatkarstve, korupcii, drogach a vandalizme, zabijani atd. Nic ani v naznakoch nepocuje obcan, ako sa bude riesit nezamestnanost, obrovske regionalne rozdiely, ktore perfektne vyhovuju, alebo nezaujimaju Bratislavu. Ba problemy, ktore su na nasich dedinach asi uz nezaujimaju ani poslancov miest nasho regionu.
V druhom rade si myslim, ze nas obcan a ani obyvatel obce, volic, este nepozna, co a kto je to samosprava v obci a uz ma volit samospavu na regionalnom stupni. Tomuto problemu sa absolutne nikto nevenoval a ani nevenuje. Media su “zakvacene” na centralnych uradoch a v parlamente a maju postarane, aby publikovanim vselijakych vyrokov a uletenych stanovisk, roztrzkami medzi poslancami a politikmi ich novymi vyrokmi a dementami dostatocne naplnili svoje spravy a clanky. Na objasnovanie, co je to samosprava a ake ma v nej obcan postavenie, to nezaujima asi ani statnu spravu, ani media, ani politikov, ba ani poslancov NR. Ved je to, ako sa domnievaju, problem dediny ci mesta. To je obraz toho, ako vyzera nasa spolocnost v procese budovania “novej” demokracie (majetkovej). A potom chceme, aby obcan prisiel na volby do samospravneho kraja.
Su tiez taki, ktori hovoria, ved politicke strany to mali vysveltit v predvolebnej kampani. Ale obyvatel odmietol prist aj na predvolebne mitingy, aby tak ukazal, ze jeho nezaujem je tu a voci tomu, co sa deje protestuje. A preto sa na tento problem treba pozriet aj z pohladu nezaujmu o predvolebnu kampan. A ze vyhralo HZDS – LS je prirodzene, pretoze tam predvolebnu kampan nie je treba v takej sirokej clenskej zakladni ani robit a oni vedia, koho maju volit v kazdych volbach. To im sluzi k obdivu.
Nie, nepisem to preto, aby som si tazkal ako nevoleny. Som povdacny vsetkym, ktori mi dali svoj hlas, ze napriek problemom, ktore sa v nasej obci pritrafarili, napriek negativnej kampane, ktoru rozvinuli neprajnici, ziskal som hlasy aj vo vlastnej dedine a tato dovera mi dodava energiu v mojom optimizme. Prekaza mi to, ze jedna uzemna samosprava ako doposial najvyssia forma demokracie tu posobi uz jedenasty rok v nasich obciach a mestach a ako by sme mali stale zaujem len o formu demokracie (parlamentnu), ktora bola uz vysadou tridsiatych rokov minuleho storocia. Kto by si to mal najma uvedomit, kto by mal obcanovi vysvetlit, ze on je zdrojom vsetkej moci v state a teda stat sa buduje zo spodku a nie zhora. Ale, kto by to mal vysvetlovat, ked aj vyznamni obdivovani politici vyhlasili, ze obcan raz za styri roky zdvihne svoju moc, aby ju odovzdal tym, ktorych voli a potom sa deje, co chcu politici a nie obcan. Uzemna samosprava je doposial najvyssia forma demokracie (aj v zapadnych krajinach) preto, ze obyvatel obce kazdy den moze ovplyvnovat rozhodovanie o veciach verejnych. Problemy obcana celej komunity ma moznost poznat z denneho zivota, a tak ovplyvnovat kazdy den rozhodovanie organov samospravy obce. A tak by to malo byt aj v kraji, pokial tam nie su ludia, ktori tam isli len za osobnymi zaujmami.
Samosprava, to su vlastne obyvatelia obce a teraz to budu obyvatelia regionu. Ale skuste vysvetlovat statnemu uradnikovi, podnikatelovi, polnohospodarovi, hasicovi atd., ze je tiez clen obecnej uzemnej samospravy. Skuste vyzadovat od tychto obyvatelov povinnosti, ale tiez ponuknut mu prava podla zakona o obecnom zriadeni. Velka vacsina obyvatelov obci tieto nepozna. Doteraz sa ludia len domnievaju, ze samosprava, to je starosta a obecne zastupitelstvo, co je skreslena pravda. Pretoze tito su len organmi samospravy obce. A mam dojem, ze aj teraz sa to volicom nevysvetlilo, ze tu nejde o honosne miesta plateneho poslanca a predsedu kraja v slachtickom prestiznom stave. Ale, ze tu islo (malo ist) predovsetkym o volbu tych, ktori zabezpecia dalsi rozvoj uzemnej samospravnej demokracie. Ze by to mali byt ludia, ktori sa postaraju o regionalny rozvoj, budu urputne bojovat o decentralizaciu vsetkych spolocenskych zdrojov, teda aj financii, a tak zabezpecia rychlejsi proces reformy verejnej spravy a tym viac zdrojov aj do obci, teda pre obcana. A tak, ked sa tomuto problemu zase nechceme styri roky len ucit, mali sme si zvolit aj skusenych. Ale to tiez volicovi nemal kto vysvetlit, alebo si to volic nedal vysvetlit.
Nemozem preto suhlasit s nazormi, ze volby su nutena statna akcia, z ktorej by ludia mali byt zunovani. Je velkou chybou, ze sa spochybnovali aj vyhlasene referenda ako rozhodujuce a najvyspelejsie formy priamej demokracie. A tak sa nam to aj teraz asi vypomstilo. Kym nebude samospravna priama demokracia na zakladnej, regionalnej a narodnej urovni, nie je mozne hovorit o uplnej demokracii a o vstupe do Europskej unie. Pretoze aj v Dansku a inych severskych, aj socialne vyspelych statoch je na miestnej urovni len samosprava (obcania si spravuju veci konunity sami), na regionalnej urovni len samosprava a len v state su statni uradnici. K tomu musime smerovat, ked nechceme zaostat.
Je nutne verit obyvatelovi obce a nim zvolenym predstavitelom – organom uzemnej samospravy, ze si budu vediet vsetko miestne i regionalne usporiadat a kontrolovat na prospech uzemia a obyvatelov, ktori tam ziju.

Frantisek Durcenka,
starosta Polomky

Plesoviny
Plesova sezona je v plnom prude a my vam ponukame za hrst plesovin. 

Na plese:
- Slecna, vy mate chlpate prsia?
- No dovolte?! Samozrejme, ze nemam!
- Hm... tak to potom mate len hlboky vystrih!

...

Na plese pride chlapec k dievcine a spyta sa jej:
- Smiem?
- Smiete, ale najprv si zatancujeme!

...

Maruska sa na maskarny ples preobliekla za globus
Odrazu k nej pristupi muz a zacal jej chodit prstom po celom tele.
- Co to robite? – pohorsuje sa Maruska
- Co by som robil? Hladam miesto, kde som sa narodil.

...

Spytuje sa manzel manzelky:
- Draha porad mi, za co by som mal ist na maskarny ples?
- No, mas zlte vlasy, cerveny nos...,
daj si este zelenu kravatu a mozes ist za semafor.

...

- Ako si sa mala na plese? – pyta sa matka dcery.
- Ako zemiaky...
- Preco?
- Stale ma okopavali.

...

Na maskarnom plese sa Marka stazuje Hanke:
- Pozri sa, tamten chlap ma stale prenasleduje...
- Zloz si masku!

...

- Ako pojdes domov z plesu?
- Autobusom, peso alebo po styroch!

...

Manzelia maju ist na ples a zena narieka:
Nemam si co vziat na seba!
Neplac! V najhorsom pripade si zoberies ten moj novy ruksak, - odveti manzel.

...

Niekolko mesiacov po maskarnom plese telefonuje priatelka Katka Zuzke:
- Predstav si, ze ten chlap na maskarnom plese, ktory mal masku cernocha bol skutocne cernoch.

Zozbieral: Jozef Pupis


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT