22. JANUAR  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pre vsetkych obyvatelov Slovenska plati povinnost podat v danovom urade hlasenie o stave svojho majetku. Predpoklada sa, ze majetkove priznanie odovzda iba desat percent obyvatelstva, zvysnych devatdesiat percent poda vyhlasenie o tom, ze nenadobudli majetok za viac ako 1,5 miliona korun. Povinnost informovat stat o svojom majetku sa vztahuje na kazdeho s vynimkou neplnoletych deti. Tomu, kto tak neurobi, hrozi 2000-korunova pokuta. V uliciach Brezna sme 15. januara "mapovali", ako su ludia informovani o tejto skutocnosti (vtedy este nevedeli, ze vlada odporucila predlzit termin na podanie priznania).

S anketovym mikrofonom


o majetkovom priznani

Viola Elekova, robotnicka, Podbrezova:

- Viem, ze termin podania majetkoveho priznania je do konca januara. Este som tak zatial neurobila, pretoze nam tlaciva davaju v praci. Myslim si, ze je dobre, ked sa majetky zaregistruju. Nas obycajnych ludi sa to netyka, my podavame len vyhlasenie o tom, ze nemame majetok.

Anna Lackova, chemicka laborantka, Nemecka:

- Tlacivo vyhlasenia sme si stiahli z internetu, vcera som ho vyplnila a dnes som ho dorucila. Nie som taky typ, co ma neviem aky majetok, a tak sa zneuzitia udajov nemusim obavat. Povinnost, ktoru odo mna ziadaju, som splnila, ale myslim si, ze je to byrokracia.

Milan Profant, ekonomicky pracovnik, Revuca:

- Zatial som v danovom urade nebol, ale som informovany, tyka sa to majetku nadobudnuteho po roku 1999 nad 1,5 miliona korun. Malo by to prebehnut do konca januara, v kratkej buducnosti planujem ist pre tlaciva. Neviem, ci to nie je zbytocna vec, ved danove priznania podavame kazdy rok.

Zuzana Kupcova, nezamestnana, Polomka:

- Zhruba mam o tom prehlad, lenze este som sa tym nezaoberala. Termin je do konca januara, takze este mam cas.

J. K., Valaska:

- Termin podania majetkoveho priznania je do 31. januara, tyka sa to najma tych, ktori nadobudli majetok po roku 1999 a 2000, ostatni podaju vyhlasenie, ze majetok nemaju. Tlaciva uz mam a coskoro ich zanesiem. Myslim si, ze je v tom asi chaos, stale treba vyplnovat tie iste tlaciva, je dan z nehnutelnosti, ked sa dedi, ked nedabudne majetok, zase je dan ...

Jozef Martinik, nezamestnany, Brezno:

- Majetkove priznania? Zda sa mi, ze do konca januara, akurat zajtra s tym idem, tlaciva mam vypisane, pripravene. Neviem, na co je to dobre. Vcera som bol v danovom urade, tlaciv mali nedostatok, pracovnicky ich museli prefotit. Bolo tam vela ludi a jedna kancelaria bola dokonca zatvorena.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Nezabudnutelny zazitok

V rozpravke Trojake huslicky hra na striebornych, zlatych a diamantovych husliach zahnala kazdy zarmutok. V ramci projektu Tvoriva dramatika a regionalna vychova sme zacali patrat po hudobnikoch a vyrobcoch “zazracnych” husli. Podarilo sa. V decembri sa ziaci III. D stretli na besede o husliach s ich vyrobcami – L. Juhaniakom a J. Perunskym. Chceli sme zahnat zarmutok a stres. Chceli sme sa stisit a upokojit v predvianocnom kolotoci povinnosti pri svetle improvizovaneho betlehema. Chceli sme sa dozvediet viac o husliach a ich vyrobe. Pan Juhaniak vyrozpraval vekuprimeranym sposobom vsetko o vyrobe tohto krasneho nastroja. Spolu s panom Perunskym nas presvedcil o tom, ze je to ozajstne umenie. V zavere si ziaci spolu s huslistami zahrali na flautach.
Dakujeme obom panom za vsetko, s cim sa s nami podelili. V ich zaujimavej zalube im v mene pritomnych deti a dospelych prajem mnoho uspechov a trpezlivosti.

Mgr. M. Vankova,
Zakladna skola Brezno – Mazornikovo

Stastny novy...

Prezivali sme obdobie, v ktorom sme si ci uz v rodinnom kruhu, na pracovisku, medzi priatelmi zelali do noveho roku len to najlepsie. Boli to zelania najlepsieho zdravia, osobneho stastia, uspechov v praci, ale i v nasom kazdodennom zivote. Velakrat do tohto nasho kazdodenneho zivota patria aj rozne zaluby a konicky. Aj ja som sa pred dvadsiatimi piatimi rokmi zaradil medzi vyznavacov miniaturgolfu. Po cele tie roky posobim v sportovom klube, ktory svojou cinnostou prispieva k propagacii a reprezentacii nasho mesta nielen na Slovensku, ale aj v zahranici. No to najdolezitejsie vsak je, ze pocas tohto obdobia bol kazdorocne miniaturgolfovy areal od aprila do septembra pristupny pre obcanov a navsetvnikov nasho mesta. Areal poskytuje zabavu vsetkym vekovym karegoriam. Len v minulom roku ho navstivilo vyse 2500 ludi, clenovia nasho klubu odpracovali viac ako 1200 hodin pri prevadzke a udrzbe arealu.
Z tohto dovodu bolo moje novorocne zobudenie neuveritelne sokujuce. Prveho januara o pol osmej rano mi telefonicky oznamili, ze prevadzkova budova v areali miniaturgolfu je v plamenoch. Po prichode na miesto bol poziar zlikvidovany, ale ta spust! V budove odlozeny material potrebny na prevadzku, udrzbu a sportovu cinnost nasho klubu bol kompletne znehodnoteny. Aj budova je v takom stave, ze bude potrebna sanacia. No a ako po kazdom poziari nasledovala prehliadka odbornika a ten konstatoval, ze poziar bol zalozeny umyselne.
A toto sa stalo v case, ked si myslim, ze sme schopni zelat si to najlepsie do noveho roku dokonca aj svojim neprajnikom (verime, ze sa nase vztahy mozu zlepsit). A prave takyto neprajnik sa v tieni novorocnej noci prikradne a jednoducho podpali nieco, co nam sluzi cele roky.
A tak teda prajem nam vsetkym, aby sme v tomto roku stretali len ludi dobrej vole.

Igor Qualich

Dakujeme...

Vyjadrujeme hlboku vdaku chirurgickemu oddeleniu breznianskej nemocnice pod vedenim primara MUDr. Pavla Mraza, menovite MUDr. Elijahovi Ablorsu ml. za uspesnu operaciu a liecenie nasej 88-rocnej mamy v oktobri. Nasa hlboka vdaka patri rovnako primarovi MUDr. Petrovi Saktorovi s kolektivom za uspesnu operaciu a liecenie v decembri. Nasa ucta a podakovanie patri celemu zdravotnickemu personalu oboch oddeleni za starostlivost a trpezlivost pri opatere problemovej pacientky.
Napriek vseobecne proklamovanej tazkej situacii zdravotnictva sme sa ani raz nestretli s neochotou, odmietanim, toboz nie so zanedbanim starostlivosti. Naopak! Dakujeme aj mnohym neznamym darcom krvi.
Ctime si vsetkych tychto vzacnych ludi – lekarov, osetrovatelov i darcov a prajeme im zdravie, uspechy pri liecbe dalsich pacientov, spokojnost v sukromnom zivote.

Rodina Zverkova z Podbrezovej

ZO JDS v Bacuchu vznikla len nedavno (10. juna 2001) a uz ma za sebou par peknych a vydarenych podujati. Napriklad prvou spolocenskou udalostou bol Annabal, nasledovali zajazdy, kurzy, spolocenske posedenia. Tieto akcie by neboli take uspesne bez pomoci Jana Kana z firmy REA-S, ktory nam svojou obetavostou pomaha ci uz manualne alebo hudbou pri posedeni bez naroku na financnu odmenu. V mene vsetkych clenov ZO JDS v Bacuchu mu chceme podakovat a priali by sme si, aby sme v obci mali viac takych obetavych ludi.

Rubrika pokracuje na strane 9

Zivy betlehem

Este jedno male poobhliadnutie na minule Vianoce. Minule Vianoce pred kostolom v Helpe usporiadali clenovia folklorneho suboru Priehyba, po prvykrat v historii farnosti, zivy betlehem. Ako nas informoval duchovny obce vdp. Jan Gnip s iniciativou prisli clenovia suboru. Cele podujatie, kde okrem svatej rodiny, Troch kralov nechybali ani ovecky, kozicky a steniatka, bolo peknym spestrenim vianocnych sviatkov nielen pre deti, ale aj pre dospelych.

Text a snimka: Mgr. Jozef Pupis

Svetovi by sme mali byt my!

Kapor a stedra vecera patria k sebe asi tak ako jedlicka a Vianoce.
Na Vianoce mali prist deti a vsetci sme sa tesili na spolocnu veceru s kaprom a salatom. V jednom z reklamnych letakov, ktore “povinne” dostavame do schranok, som zaregistrovala predaj vianocnych kaprov, ale bohuzial pri tom mnozstve letakov som si nezapamatala, v ktorom obchode by to malo byt. V domnienke, ze taky predaj urcite bude robit obchod s vacsou zasobovacou schopnostou, som zamierila do nemenovaneho obchodneho domu z medzinarodnej obchodnej siete, kde som sa na predaj kaprov opytala predavacky pri pokladni.
- Preco si myslite, ze my to mame?, znela odpoved.
Vysvetlila som, ze som sa o tom docitala v reklamnych letakoch.
Predavacka sa otocila ku kolegyni a podala moju otazku dalej: “Pocula si, ze vraj predavame zive kapre?”
- Ano? My? A odkedy?
Pohlad predavaciek daval jasne najavo, ze kladiem cudne otazky. Napriek zabavno-ironickemu tonu prdavaciek, nestratila som chut pokracovat v hladani kapra dalej a rozhodla som sa skusit stastie v nasom obycajnom slovenskom obchodnom dome.
Predavacky ako vsade v predvianocnom case mali plne ruky prace, snazili sa plynulo zasobovat regaly a zvladat napor zakaznikov.
Oslovila som jednu z nich prave v okamihu, ked niesla vrece so zasobami. Na moju otazku, ci maju kaprov, odpovedala, ze uz ich mali, ale mozno budu este mrazene a sla k mraziacemu pultu vybrat mi ich. A nevahala prehladat cely
maraziaci box, aby ich nasla.
Na to, aby sme boli svetovi, nestaci robit vo “svetovych” firmach, ale byt svetovymi, pomyslela som si a podakovala som Pani predavacke.

Ing. Z. Praznovska


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT