Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

09

5. MAREC  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ocenenia TOP 10 sportovcom komunalnej sfery

V case, ked sme este intenzivne prezivali vysledky XIX. zimnych olympijskych hier v Salt Lake City, v obradnej sieni Mestskeho uradu v Brezne primator mesta prijal mladych sportovcov ocenenych za lanske vysledky a priamych ucastnikov olympiady. A tak v stredu 27. februara im adresoval aj tieto slova: "Som nesmierne rad, ze na nasom stretnuti mozem odovzdat ocenenia TOP 10 sportovcom komunalnej sfery, ktori v roku 2001 svojimi sportovymi vysledkami, hlavne na podujatiach mesta, ale tiez v ramci Slovenskej asociacie sportu v skolach bodovali najviac a toto ocenenie si plne zasluzia."
Komisia sportu a rekreacie pri Mestskom zastupitelstve v Brezne vybrala na zaklade vysledkov a nahlasenia skol a sportovych klubov mesta desat mladych sportovcov:
Daniela Belka - studenta Stredneho odborneho ucilista strojarskeho v Brezne a pretekara atletickeho klubu MSK - za uspesne ucinkovanie v sutaziach organizovanych komisiou sportu a rekreacie (Polmaraton SNP, Beh Terryho Foxa, atleticke preteky strednych skol, Beh okolo Mostarne) a za 4. miesto v skolskych majstrovstvach Slovenska v letnom biatlone.Roberta Hauera - studenta Strednej priemyselnej skoly v Brezne - za vzornu reprezetnaciu skoly v atletike, futbale, lyzovani, za vitazstvo v okresnom kole Slovenskej asociacie sportu v skolach (SASS) v cezpolnom behu, za ucast v krajskom kole vo futbale SASS (kapitan druzstva strednej priemyselnej skoly).
Pavla Melichera - clena Dart clubu (v obdobi hodnotenia ziaka Zakladnej skoly na Pionierskej 2) - za prikladnu reprezentaciu skoly a za titul majstra Europy juniorov v elektronickych sipkach.
Dagmar Mondlovu - studentku Sportoveho gymnazia v B. Bystrici, clenku Klubu biatlonu Osrblie - vojenska telovychovna jednota Brezno - za reprezentaciu Zakladnej skoly na Pionierskej 2 a klubu v atletickych a bezeckych podujatiach organizovanych mestom a komisiou, za 1. miesto vo vytrvalostnych pretekoch, za 2. miesto v rychlostnych a stihacich pretekoch, za 2. miesto v rebricku a za 3. miesto v rebricku leta biatonistiek vo svojej kategorii.
Petra Murinaka - ziaka Zakladnej skoly na Mazornikove a clena Skolskeho sportoveho strediska mladeze (SSSM) v plavani - za vzornu reprezentaciu mesta a skoly vo vsetkych plaveckych podujatiach. Zaradeny je do timu Slovenskych nadeji, vo svojej kategorii a v discipline 100 m prsia patril v roku 2001 k slovenskej spicke.
Mareka Nemetha - reprezentanta Materskej skoly na Ulici M. Benku v Brezne, v sucasnosti ziaka Zakladnej skoly na Pionierskej 4 - za jedno prve a tri druhe miesta v olympiade materskych skol okresu Brezno (po prvykrat v stvorrocnej historii olympiad materskych skol takyto vyrazny uspech a vysledok).
Mareka Srnku - ziaka Zakladnej skoly na Pionierskej 4 - za prikladnu reprezentaciu skoly a za vysledky v atletike a futbale, ale hlavne za titul majstra Slovenska v kopani kopov zo znacky pokutoveho kopu.
Michala Stulajtera - ziaka Zakladnej skoly na Pionierskej 2 - za vysledky na atletickych a bezeckych podujatiach organizovanych komisiou a SASS, hlavne za 1. miesto v behu na 300 m a za 4. miesto v skoku do dialky vo svojej kategorii na majstrovstvach Slovenska.
Elisku Svikruhovu - clenku Klubu biatlonu SSSM - MSK Brezno - za vysledky v atletickych, biatlonovych a bezeckych akciach poriadanych mestom, komisiou, SASS a Klubom biatlonu a za dve prve, dve druhe a dve tretie miesta na majstrovstvach Slovenska v letnom a zimnom biatlone.
Bibianu Svejkovsku - studentku Hotelovej akademie v Brezne - za vysledky v bezeckych a biatlonovych podujatiach, kde sa pravidelne umiestnovala vo svojej kategorii na medailovych miestach. Je jednou zo sportovkyn, ktore sa pravidelne zucastnuju na masovo-propagacnych akiach (Beh Terryho Foxa, Cena Alojza Szokola).
Primator Brezna na navrh komisie sportu a rekreacie odovzdal Cenu primatora mesta: PaedDr. Jurajovi Sanitrovi - reprezentacnemu trenerovi biatlonistiek Slovenska - za vzornu reprezentaciu mesta v jeho funkcii a za povznesenie biatlonu na sport, ktory je v nasom regione najpopularnejsi a najuspesnejsi z olympijskych sportov.
Dalsimi ocenenymi boli: Stefan Svarc - dlhorocny funkcionar streleckeho klubu a aktivny strelec zo vzduchovych zbrani - za aktivny pristup k praci s mladezou v klube a pri podujatiach organizovanych komisiou ci MSK; Tomas Sanitra - student Gymnazia J. Chalupku v Btrezne a clen SSSM - MSK - za sportovy vykonnostny skok v roku 2001. Okrem biatlonovych sutazi sa pravidelne zucastnoval aj na atletickych a bezeckych podujatiach organizovanych komisiou ci SASS (na majstrovstvach Slovenska 16-rocnych dvakrat druhe miesto, na pretekoch olympijskych nadeji dvakrat tretie miesto, na medzinarodnych majstrovstvach Ceskej republiky dvakrat prve miesto, v letnom biatlone dvakrat druhe miesto a vitazstvo v Horehronskych hrach).
Zaver patril podakovaniu olympionikom, pozvanie prijali biatlonistka Anna Murinova, veduci vypravy biatlonistov Benjamin Leitner a reprezentacny trener biatlonistiek Dr. Juraj Sanitra.

Mladi sportovci oceneni TOP 10

h0209f.jpg (11238 bytes)

h0209a.jpg (15411 bytes)

h0209d.jpg (9038 bytes)

Jedna otazka


primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi
o O com rokovalo ostatne mestske zastupitelstvo?

- Pravidelne zasadnutie mestskeho zastupitelstva v pondelok 25. februara malo, da sa povedat, hekticky priebeh vzhladom na to, ze na programe boli niektore prilis medializovane otazky. Mozem otvorene povedat, ze tieto otazky su v zaujme mesta a rozvoja byvania, ale medializacia je opacna. Rokovali sme v nahradnych priestoroch na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 3, pretoze v suvislosti s prechodom kompetencii zacala rekonstrukcia velkej zasadacky na kancelarske priestory a obradnu sien. Popoludni rokovanie pokracovalo v malej banketovej miestnosti hotela Dumbier.
Po zvycajnom zaciatku bola prednesena poslanecka sprava o stave sudnych sporov o predaj bytov na uliciach Svermovej, Laskomerskeho a Sladkovicovej s dorazom na dopad na majetok mesta za ucasti asi styridsiatich najomnikov. Za mesto, ale aj za seba, musim zdoraznit: Nikdy som nepovedal, ze byty nepredame. Vzdy chranim zaujmy mesta v sulade s programom rozvoja byvania, ked mesto uvazovalo s nadstavbami. Na tento obytny blok je spracovany projekt na dvadsatstyri bytovych jednotiek, pretoze cely priestor povaly je vhodny na stavbu podkrovnych bytov. Zavery tejto spravy nebudem viacej komentovat, lebo na podnet najomnikov je niekolko sudnych sporov s mestom. Je abnormalne, aby sa mesto sudilo s obcanmi.
Pokracovali sme spravou o stave mesta za rok 2001, ktoru som predniesol. Zial, pre nizku teplotu v nahradnych priestoroch po technickej poruche, poslanci rozhodli spravu nedocitat. Povazujem to za nekompetentny krok, ved sprava vypracovana v spolupraci s pracovnikmi mestskeho utradu odzrkadluje pracu celeho aparatu, aj poslancov mestskeho zastupitelstva, za cely rok. Podstatne casti tejto spravy budu postupne uverejnovane v Horehroni.
Plnenie rozpoctu, zaverecny ucet mesta, plnenie rozpoctov, vynosov a nakladov prispevkovych organizacii zriadenych mestskym zastupitelstvom za rok 2001 poslanci schvalili s prijmami 112 964 000 korun a s vydavkami 100 790 000 korun, cize s prebytkom hospodarenia 12 174 000 korun, ktory prechadza do rezervneho fondu roku 2002 v plnej vyske. Napriek vaznym financnym problemom, ktore pretrvavaju vo vsetkych mestach, ale aj v podnikoch, skoncit s desatpercentnym prebytkom rozpoctu hospodarenia - myslim si, ze to svedci o urcitej urovni pracovnikov, ktori vedu toto mesto. Tieto prostriedky su vyblokovane na terminovanom vklade a v sulade so zamermi mestskeho zastupitelstva rezervovane na zakladnu stavbu rekonstrukcie namestia.
Velke pripomienky boli k navrhu rozpoctu na rok 2002, ktory je planovany vo vyske 136 032 000 korun v prijmovej aj vo vydavkovej casti. Robil sa podla novych pravidiel zakona c. 303/95 v zneni vsetkych zmien a doplnkov, kde prijmy a vydavky sa rozdeluju na bezne a na kapitalove. V kapitalovych prijmoch a vydavkoch su deponovane vsetky prostriedky, jednak z predaja kapitalovych aktiv alebo urcenych dotacii na kapitalovy rozvoj a vydavky na investicny a podobny rozvoj. Vzhladom na pripomienky poslancov bolo schvalenie rozpoctu odlozene na druhu cast mestskeho zastupitelstva. Neodpustim si poznamku, ze 14. decembra, ked sme mali pripraveny rozpocet a mestske zastupitelstvo sme informovali, vratane investicnych uverov na namestie atd., sa jeho schvalenie presunulo na zaciatok roka 2002. Podla vladneho nariadenia sme mali totiz v priebehu januara dostat zo statu rozsah docentralizacnych dotacii s tym, ze do konca februara sme mali mat rozpocty v obciach aj s touto dotaciou schvalene. Zial, do dnesneho dna nemame od statu ziadne dotacie, okrem presunu financnych prostriedkov na zabezpecenie matricnych kompetencii.
Vzhladom na rozsirovanie kompetencii a vykonavanie roznych pravnych ukonov v mestskom urade, organizacnu strukturu sme rozsirili o dve pracovnicky matriky v ramci organizacneho oddelenia a jedneho pravnika, ktory bude podriadeny prednostovi mestskeho uradu. Hlavny kontrolor v sprave o cinnosti za druhy polrok uviedol urcite nedostatky v prenajimani majetku vo vlastnictve mesta firme Gruntstav. Na doriesenie tejto kauzy bola menovana docasna komisia. Dalsim predmetom rokovania bola zmena a doplnenie vseobecne zavazneho nariadenia mesta o miestnych poplatkoch za odpad tykajuca sa upravy ulavy obcanov nad sestdesiatpat rokov, ktora sa z dvadsiatich piatich percent premenila na iny sposob zvyhodnenia starsich ludi. Do uvahy sme brali aj upravu evidencie obyvatelstva, kde su dane urcite podmienky pre tych, ktori sa dlhodobo nezdrzuju v mieste svojho trvaleho bydliska, alebo sa viac zdrzuju v prechodnom bydlisku v Brezne. Rozhodujuci termin na evidenciu tvorcu odpadu je stav k 1. januaru bezneho roka, pricom o ulavu treba pred splatnostou poziadat mesto a dolozit vierohodnym dokladom. Pri hodnoteni telovychovnych, sportovych a turistickych aktivit na uzemi mesta som pripomenul, ze rocne sa okrem sutaznych stretnuti uskutocnuje 25 - 28 sportovych a taky isty pocet kulturnych podujati, cize mozeme povedat, ze kazdy tyzden jedno. Neobstoji preto mienka verejnosti, ze v Brezne sa nic nerobi. Sprava o prevode vlastnictva bytov konstatuje, ze k dnesnemu dnu sme predali 1106 bytov a vypracovali 1116 zmluv, cize z celkoveho poctu 1370 bytov v bytovom fonde zostali len tie, ktore sa predat nedaju, resp. ich najomnikmi su neplatici. Pri hodnoteni cinnosti komisii bola rozsirena komisia kultury a sportova komisia na zaklade odporucenia mestskej rady a poziadavky dychoveho orchestra.
Po prerokovani tychto bodov bolo zasadnutie takmer o 19. hodine prerusene, pretoze maraton od 10. hodiny bol vycerpavajuci. Poslanci sa dohodli, ze budu pokracovat v pondelok 4. marca o 14.30 hodine.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT