5. MAREC 2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Nova posta v Zavadke nad Hronom

V novych priestoroch v centre Zavadky nad Hronom v piatok 1. marca otvorili postu, ktora sa nachadza v budove spolocenskeho domu. Na slavnostnom akte otvorenia sa zucastnili riaditelka OZ Stredoslovenskeho riaditelstva post v B. Bystrici Ing. Magdalena Sarkanova a veduci Strediska postovej prevadzky v B. Bystrici Ing. Ernest Haluska. Na rekonstrukcii sa v spolupraci s obecnym uradom podielalo obecne hospodarstvo a pracovnici zamestnani na verejnoprospesnych pracach. Ako zdoraznil starosta obce Pavel Hruska, obyvatelia uz nebudu musiet chodit kvoli postovym sluzbam do odlahleho sidliska.

Podme do skoly bezpecne ...

Spolocnost Renault Slovensko pod zastitou ministerstva skolstva otvara druhy rocnik medzinarodneho pedagogickeho projektu Bezpecnost pre kazdeho - cesta a ja. Do tohto projektu, ktoreho cielom je osvojit si pravidla cestnej premavky a formulovat navrhy na zlepsenie jej podmienok, su zapojene triedne kolektivy stvrtych rocnikov zakladnych skol. Sto tried zo skol celeho Slovenska, medzi nimi Zakladna skola K. Raposa v Brezne, v tychto dnoch obdrzalo kompletny pedagogicky material na realizaciu projektu. Triedne kolektivy mozu svoje navrhy, doplnene komentarom podla sutaznych kriterii, poslat do konca marca. Napady, ktore porota posudi ako najkreativnejsie a najinovativnejsie, bude vybrana trieda prezentovat na medzinarodnom stretnuti ucastnikov sutaze v juni v parizskom Disneylande.

Sutazili mali recitatori

Vo stvrtok 28. februara odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne v spolupraci so Stredoslovenskym osvetovym centrom v B. Bystrici a Centrom volneho casu v Brezne usporiadal okresne kolo v umeleckom prednese poezie a prozy. Devatdesiatdva ziakov z 21 zakladnych skol okresu Brezno sutazilo v troch kategoriach. Hodnotiaca komisia v kazdej z nich urcila postupujucich: prva kategoria - poezia: K. Rusnakova (Helpa), Z. Kubekova (Mazornikovo), L. Hucikova (Podbrezova), L. Rosinova (Benus), proza: D. Simanova (Helpa), T. Horvath (Predajna), K. Giertlova (Mazornikovo), D. Kvackayova (Podbrezova), druha kategoria - poezia: Z. Filova (Helpa), S. Pobis (8-rocne gymnazium), L. Docekalova (Pionierska 2), M. Kucerakova (Skolska), cestne uznanie: D. Fodorova (Polomka), proza: L. Kaliska (8-rocne gymnazium), Z. Mikloskova (Skolska), M. Hyriak (Helpa), D. Margetova (Sumiac), tretia kategoria - poezia: A. Sycova (Pohorela), V. Kovacikova (Janosovka), K. Boselova (Helpa), L. Svinciakova (Mazornikovo), proza: V. Strmen (8-rocne gymnazium), M. Mikloskova (Mazornikovo), A. Kurekova (Skolska), K. Vagadayova (Skolska). Vsetci dostali knihy, diplomy a pozvanku do regionalneho kola v B. Bystrici. 

h0209c.jpg (12855 bytes)Na pozvanie prednostu okresneho uradu na jednodnovu pracovnu navstevu do Brezna v poslednu februarovu stredu zavital poslanec NR SR, clen vyboru pre vzdelanie, vedu, mladez a sport Milan Istvan. Najskor ho prijal primator mesta, s ktorym hovoril najma o presune kompetencii v oblasti skolstva. V tejto suvislosti primatora zaujimal nazor M. Istvana na postavenie obci, ked financne prostriedky na mzdy bude planovat a vyplacat nadalej okresny urad. Podla slov M. Istvana to bol zasadny rozpor medzi ZMOSom a odbormi a nakoniec prevazil kompromis, teda mzdove otazky ostanu v kompetencii statnej spravy: ,,Ja osobne to vidim len v polohe istych postupnych krokov, podla mna je otazka roka, dvoch, troch, kedy mzdove zalezitosti prejdu na obce a mesta", zdoraznil poslanec.
O pripravach na presun "skolskych" kompetencii diskutoval aj s prednostom okresneho uradu, starostom Valaskej a zastupcami skolskych zariadeni. V gymnaziu so studentami besedoval o zakone o vysokych skolach (na snimke Viktora Sajgalika) a v Zakladnej skole Mazornikovo sa zaujimal o projekt Infovek. M. Istvan podotkol, ze do Brezna chodi velmi rad, pretoze jeho otec je Breznan a ma tu vela pribuznych.

 

Policia1.jpg (9101 bytes)

Hadal sa s matkou

Na rusenie nocneho kludu v Prednych Halnoch si 15. februara o pol jedenastej stazovali susedia. Hliadka po prichode zistila, ze rusitelom je J. O., ktory si "uhol" a vykrikoval za dverami. Hlasne slova patrili jeho matke, ktora ho nechcela pustit domov. Vec je v stadiu vysetrovania.

Silne krvacal

Pred tristvrte na devat vecer 16. februara E. K. telefonicky oznamila, ze medzi skolou a ihriskom na Mazornikove lezi skrvaveny muz. Pretoze mal rozbity nos a silne krvacal, privolali Rychlu zdravotnicku pomoc, ktora muza odviezla na osetrenie do nemocncie.

Nepolepsitelny!

O stvrt na dvanast 17. februara prevzali oznam, ze pri Dumbieriku sa na nohach nevladze udrzat muz a pada na zem. Dorazili na miesto, kde zistili, ze potacajuci sa J. D. z Brezna je opity a na hlave ma krvacajucu ranu. Privolana sanitka ho previezla do nemocnice. O jednej uz opat lezal na zemi, tentokrat pred Polovnickou krcmou na Razusovej ulici. Hliadka ho postavila na nohy a nasmerovala domov.

Podareny parik

Podareny parik z Brezna sa 17. februara podvecer vybral kradnut do Vecierky na Ulici CSA. On (O. B.) zostal pred obchodom a kradnut poslal ju (J. S.). Zlodejka vsak mala smolu, vsimli si ju. Podarilo sa jej vysmyknut a ujst, ale bez lupu za 237 korun. Podla popisu predavacky zlodejsky parik hliadka dolapila.

Bije svoju mamu

Na Ulici SLN alkoholom posmeleny E. F. 18. februara o tristvrte na sest vecer napadol a urazal svoju matku. Sluzbe tuto spravu oznamili susedia. Nepodareny syn sa takto spraval uz niekolkokrat, preto ho zadrzali a predviedli pred Policajny zbor.

Duchapritomna predavacka

Tiesnovym volanim o desiatej predpoludnim 24. februara privolali hliadku do potravin Duraj na namesti. Poplach vyvolala predavacka, ktora si vsimla zlodeja. Pretoze kmin J. P. z Brezna chcel ujst, rychlo zamkla dvere a vyvolala poplach. Pripad je v stadiu objasnovania.

Pozerali hokej a ...

Z jedneho z bytov na Ulici SLN sa 24. februara o pol jedenastej vecer ozyvali hlasne vykriky a oplzle slova. Hliadka sa vydala na miesto udania. Dvere otvoril opity M. M., ktory povedal, ze pozeraju hokej a slubil, ze budu tichsie. Slovo vsak nedodrzal a po odchode policie opat hulakali, co bude mat nasledky.

Verbalne utocil

Z espressa v mestskom dome kultury poziadali o pomoc o tristvrte na devat vecer 26. februara. Alkoholom omameny M. F. totiz nechcel odist a ukladal sa na spanok. Po prichode hliadky si dal povedat, ale dalsi host zacal nevyberanymi slovami urazat clena hliadky. Neostavalo nic ine, len privolat Policajny zbor a rozrecneny D. R. sa bude zodpovedat za verbalny utok na verejneho cinitela.

(mp)

Co zistila "soika"

Statistika Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v termine od 4. do 24. februara obsahuje aj tieto udaje: 113 skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, 68 kontrolnych nakupov, 40 predrazeni, frekvencia 58,8 percenta, vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov 2,60 koruny. Pre rozne nedostatky v 51 prevadzkach pozastavili 328 druhov tovaru v hodnote 702 577 korun, konzumu neschopny tovar zlikvidovali v dvoch prevadzkach pri styroch druhoch tovaru za 1102 korun. Neplatne uradne overenie objavili pri jednej vahe a dvoch meradlach. Za zistene nedostatky ulozili 75 blokovych pokut v hodnote 50 300 korun a pri nedostatkoch vaznejsieho charakteru spisali 11 oznameni o zacati spravneho konania.
V Breznianskom okrese v potravinach HSD Mix v Bystrej v nakupe za 75,80 zaznamenali predrazenie o 1,40 koruny (nedodrzana hmotnost salamy Inovec a Oravskej salamy). V hostinci Zuzana v Brezne pri konzumacii za 64,20 ich poskodili o 7,80 (nedodrzanie miery Napoleona). V bufete Tale v konzumacii za 146 zaplatili viac o dve koruny (nedodrzanie miery Rumu tuzemskeho). V hoteli Telgart bola konzumacia v hodnote 172,20 vyssia o 3,80 (k caju im zabudli podat dva kusy zauctovaneho hygienickeho cukru a namiesto dvoch porcii narezu dusenej sunky dostali dve porcie Luceneckej salamy).


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT