29. OKTOBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Bal skolskych pracovnikov

Zivot v Brezne, v nasom regione prinasa neustale zmeny. Ekonomicka a spolocenska atmosfera je nabita. Ci ludia z mesta, z dolnej alebo z hornej casti Pohronia, vsetci rozmyslaju nad tym, co prinesie dalsi rok - rok 2003. Zamestnanci skolstva cely rok zabezpecovali chod najdolezitejsieho rezortu za velmi tazkych podmienok, preto sa Zakladna skola na Pionierskej 4 v Brezne rozhodla zorganizovat prvy Bal skolskych pracovnikov. Myslia si totiz, ze vsetci, ktori v tomto rezorte pracuju, si zasluzia spolu s tymi, ktori im pomahali, oddych a pobavenie. Akcia sa uskutocni v sobotu 23. novembra v restauracii Jednota (Velke obloky) v Ciernom Balogu. Zaciatok balu stanovili na 19. hodinu a predpokladany koniec do ochodu prveho autobusu rano v nedelu. Cez pripitok, vino, prvu veceru, kavu, cez druhu veceru, misu a zivu hudbu sa o polnoci ,,prehryznu" k bohatej tombole. Pozvanky si treba kupit najneskor do 20. novembra u Anny Galikovej zo Zakladnej skoly Pionierska 4 osobne alebo telefonicky na cisle 6117013-14, v predaji je len 120 vstupeniek.

(lf)

PRVA bude mat manazera

V polovici oktobra sa v Brezne stretli clenovia riadiaceho vyboru pracovnej skupiny pre cestovny ruch v ramci Prvej rozvojovej vidieckej agentury. Kedze ziadost o grant na vypracovanie sprievodcu Horehronim v ramci pilotnej grantovej schemy ministerstvo hospodarstva zamietlo, hlavnou temou stretnutia bolo stanovenie cinnosti na dalsie obdobie az do vyberu manazera. Navrh naplne prace a sposobu financovania tohto manazera predlozia starostom obci v jednotlivych mikroregionoch po komunalnych volbach, najneskor do polovice februara, pretoze v aprili by mali vyhlasit vyberove konanie. Najblizsie sa stretnu v novembri.

(mm)

Na vidiek sa zabuda

Zo siestich velkych celoslovenskych nadacii na financovanie mimovladnych vidieckych aktivit islo vlani len patnast percent zdrojov (z 231 milionov asi 35 milionov korun). Priblizne z miliardovej sumy zo statneho rozpoctu pre treti sektor dostal vidiek asi styri percenta. Osobitne fondy statneho rozpoctu boli len dva, fond Pro Slovakia medzitym zanikol a jedine Program obnovy dediny bol jednoznacne vidieckym fondom, ktory rozdelil iba 25 milionov korun s priemerom na grant 60 tisic korun. Z velkych nadacii sa na vidiek orientovala vylucne nadacia Ekopolis-ETP, ktora rozdala styri miliony korun (priemer na grant 25 tisic korun).

(sm) 

Breznania reprezentovali v speve

Vyse tristodvadsattisicove mesto Ostrava sa pocas tretieho oktobroveho vikendu stalo miestom konania 8. medzinarodneho festivalu muzskych spevackych zborov, na ktorom sa zislo sedem spevackych kolektivov. Hostom festivalu a reprezentantom Slovenska bol Spevacky zbor mesta Brezna, ktory tu vdaka dobremu interpretacnemu vykonu ziskal velky uspech, pretoze po dlhotrvajucom aplauze publika musel na zaver niekolko skladieb pridavat. Aj napriek tomu, ze do svojho programoveho bloku nezaradil skladbu Eugena Suchona Aka si mi krasna, organizatori festivalu o jej interpretaciu poziadali zbor v zavere koncertu.
Za svoje vystupenie bol brezniansky spevokol oceneny pamatnym listom oblastnej unie ceskych spevackych zborov Moravskosliezskeho kraja i pochvalnym uznanim primatora Ostravy Ing. Cestmira Vlceka, ktory mal nad festivalom zastitu.
Pri navrate domov sa zbor zastavil v Kremnici, kde ako hostujuci kolektiv ucinkoval na festivale chramovej piesne v hradnom kostole sv. Katariny, ktory zorganizovali Pohronske osvetove stredisko v Ziari nad Hronom a Muzeum minci a medaili v Kremnici.

Daniel Rakyta

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomasa Gabona:

1. Na sidlisku vedla budovy plynarni som si vsimol schranku na psie exkrementy. Je to chvalyhodne, ale zaujima ma, ci ich bude v meste viac.
- Odbor zivotneho prostredia mestskeho uradu v zmysle vseobecne zavazneho nariadenia o chove psov urcil desat miest: v centre tri (na Malinovskeho, Clementisovej a Nalepkovej ulici), na sidlisku Zapad tri (na SLN), na detskom dopravnom ihrisku jedno a na sidlisku Mazornikovo tri, kde su osadene schranky oznacene piktogramami. Dufame, ze ich psickari budu naozaj pouzivat.
2. Komu patri parcik na rohu Svermovej ulice a Ulice Frana Krala, ktory je v katastrofalnom stave?
- Mate pravdu, v parciku, ktory cely patri Bille, je katastrofalna situacia. Dokonca v chodniku je prepadnuta sachta, co je velmi nebezpecne zvlast vecer. Na tuto situaciu som v Bille osobne upozornil, no zatial sa s tym nic neurobilo.

Policia1.jpg (9101 bytes) Dostali ,,odmenu"

Spravu o dvoch muzoch vyvazajucich vo vreciach rezivo za autobusovu zastavku v Prednych Halnoch prevzali 16. oktobra desat minut pred tretou popoludni. Hliadka tam este zastihla S. G. a I. B., ktori okrem toho, ze vsetko poupratovali, dostali aj ,,odmenu" v podobe blokovej pokuty.

 

Stihol ubziknut?

,,V oplotenom objekte Sady a parky pri Hrone sa pohybuje neznama osoba" - tato informacia oznamena 16. oktobra o tristvrte na dvanast v noci bola len spolovice pravdiva. Hliadka totiz nenasla stopy po vlamani ani zlodeja, len rebrik oprety o plot.

Zlodej flias

Tesne pred dvanastou hodinou 18. oktobra telefonovali z potravin Televizor na Ulici CSA, ze maju problem so zlodejom, ktory ukradol bednicku s flasami. Hliadka zistila, ze zlodejom je I. Z., ktory sa priznal, ze flase chcel predat vo Vecierke. Vzhladom na zly dusevny stav I. Z. odviezli k jeho rodicom.

Kradli v obchodoch

Kradnut do obchodneho domu Jednota sa 18. oktobra vecer vybral A. G. z Brezna. Asi mal v plane umyvat si vlasy, pretoze unho nasli sampon za 104 korun. Dvadsiateho prveho oktobra o 13.25 hodine mali skodnu v Bille, kde A. B. zo Zavadky nad Hronom nezaplatila za tovar v hodnote 750,60 koruny a usla. Na parkovisku ju vsak dohonil pracovnik straznej sluzby a privolal hliadku. Dvadsat minut na to hlasili zlodeja z obchodneho domu Jednota, kde za tovar za 26,70 ,,zabudol" zaplatit L. L. z Brezna. Z Billy telefonovali aj 23. oktobra o stvrt na devat vecer, kedy tu kradol E. K. z Brezna. Ani jedneho z tychto zlodejov blokova pokuta neminula.

Pohryzol ju pes

O pol jedenastej predpoludnim 20. oktobra na Stromovej ulici pes pohryzol zenu. Hliadka po prichode na miesto zistila majitela psa, zenu odviezla na osetrenie a psa na pozorovanie k veterinarovi. Samozrejme, ze majitel trestu neujde.

Poplach na namesti

Stredisko registracie poplachov 20. oktobra o tristvrte na sest podvecer signalizovalo narusenie jedneho z objektov na namesti. Hliadka nasla nasilne otvorene dvere, preto privolala majitelku a Policajny zbor vzhladom na podozrenie zo spachania trestneho cinu.

(mp)

Riaditel Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Anton Bucko

o probleme refundacie miezd bezprispevkovym darcom krvi

h0243f.jpg (12309 bytes)Novy Zakonnik prace c. 311/2001 Z. z. v §138, ods. 2 hovori, ze zamestnavatel bezprispevkovych darcov krvi moze ich uslu mzdu uctovat zdravotnickemu zariadeniu, v ktorom sa odber uskutocnil. Na zaklade tejto dikcie sa v ostatnych mesiacoch aj v Nemocnici s poliklinikou v Brezne zacali objavovat faktury zamestnavatelov bezprispevkovych darcov krvi.
,,Uhrady tychto faktur sa stavaju neriesitelnym problemom nielen v nasom zdravotnickom zariadeni, ale vo vsetkych, ktore sa transfuziologiou a hemoterapiou zaoberaju", povedal nam v tejto suvislosti riaditel Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Anton Bucko. ,,Uz vlastne spracovanie odobratej krvi stoji nemale financne prostriedky. Vychadzame vsak zo skutocnosti, ze krv je liek, ktory sa zatial vyrobit neda. Znamena to, ze nahrada neexistuje a jeho nedostatok by sa prejavil ohrozenim nielen zdravia, ale i zivotov ludi - potencialnych pacientov. Takto postaveny problem velmi vaznym sposobom destruuje cely system bezprispevkoveho darcovstva krvi, ktory ma u nas dlhodobu tradiciu a vysoky moralno-eticky kredit pri vychove populacie k solidarnosti v systeme zabezpecovania zdravotnej starostlivosti. Skor, nez sa tymto problemom zacala zaoberat vlada a kompetentne centralne institucie, pokusili sme sa o riesenie v nasom regione", vysvetluje MUDr. A. Bucko.
Breznianske hematologicko-transfuzne oddelenie totiz v snahe zabezpecit dostatok krvi pre pacientov aj v tejto narocnej situacii, rozsirilo od 1. oktobra odberovy cas aj na popoludnajsie hodiny, t. j. odbery budu realizovane kazdy utorok od 7. do 17. hodiny. Tymto umoznia darcom, ktorych zamestnavatelia refundaciu miezd vyzaduju, uskutocnit odber v mimopracovnom case.
,,Za ich ochotu, ale aj za ochotu a ustretovost darcov vopred v mene nasich pacientov dakujeme. Sme presvedceni, ze situaciu pochopia a budu k nam chodit aj nadalej v snahe pomoct v pripade potreby svojim priatelom, rodinnym prislusnikom, znamym i neznamym, ktori su na pomoc darcov odkazani. Pevne verime, ze toto riesenie nie je trvale a ze kompetentni najdu sposob, ako problem riesit. Taktiez verime, ze vstupom do spolocenstva vyspelych europskych statov sa stane i v nasich podnikatelskych kruhoch vecou prestize mat vo svojich socialnych programoch darcovstvo krvi zakomponovane bez narokov na uhradu uslych miezd tak, ako je to u ekonomicky mocneho podnikatelskeho subjektu nasho regionu, akym su Zeleziarne Podbrezova a. s.", zdoraznil MUDr. A. Bucko.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT