29. OKTOBER  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Do tanca davaju svoje srdce

V stredu 6. novembra o 19. hodine v Mestskom dome kultury v Brezne Studio Tanca Banska Bystrica a anglicky tanecnik Julyen Hamilton sa predstavia s tanecnym projektom Nieco medzi nami.

h0243l.jpg (8900 bytes)Vznik banskobystrickeho Studia Tanca spada do roku 1998. Ako samostatny divadelny subjekt pracuje od jula roku 1999. Jeho zakladne smerovanie umelecky a ideovo formuje Zuzana Hajkova, ktora je v sucasnosti aj jeho riaditelkou a vytvorila zakladny repertoar. S mimoriadne priaznivym ohlasom sa Studio Tanca predstavilo na prestiznych medzinarodnych festivaloch v Polsku, Ceskej republike, Nemecku, Rusku a v Egypte.
Julyen Hamilton zije v Amsterdame a v Girone (Spanielsko). V sedemdesiatych rokoch studoval v Londyne a odvtedy je ziadanym predstavitelom originalnych predstaveni v Europe a v celom svete.
Myslienka spolocneho projektu Studia Tanca a skupiny Julyena Hamiltona vznikla na pode 3. rocnika medzinarodneho festivalu sucasneho tanca Tanec dnes 1998. Pocas vzajomnych rozhovorov Z. Hajkova a J. Hamilton pocuvli silnu vnutornu intuiciu, ktora signalizovala blizkost nazorov na tvorivu pracu tanecnika.
Studio Tanca uspesne uvadza uz tretiu seriu predstavenia, s ktorym sa predstavilo okrem Banskej Bystrice aj vo Zvolene, v Piestanoch a v Bratislave. Projekt je zaujimavy tym, ze je postaveny na dialogu medzi tanecnikmi a divakmi a na dialogu medzi tanecnikmi navzajom. Tanecnici reaguju na rozne podnety, na ktore potom tancuju. Podnet na tancovanie im dava ich vlastne telo, iny tanecnik, divak ako taky, nalada v publiku, hra svetla na scene, hudba. Prave tanecnou improvizaciou, ktora je bezna v zahranicnych projektoch, je toto predstavenie vynimocne a nadcasove
Nenechajte si ujst tuto prilezitost, stoji za to vidiet Nieco medzi nami.

(sj) 

Mazornikovo ma pre sport zelenu!

h0243k.jpg (15184 bytes)Pripravene zazelenane futbalove ihrisko, atleticka draha a pieskove doskociska privitali najlepsich sportovcov, ziakov Zakladnej skoly Mazornikovo na slavnostnom otvoreni. V sprievode mazoretiek vztycili skolsku vlajku, s rozjasnenym slnkom na modrej oblohe, symbolizujucu destku hravost, bojovnost a nevinnost.
“Nie je dolezite zvitazit, ale zucastnit sa! Zmyslom sportu nie je dobyvat, ale cestne bojovat”! V myslienke P. D. Cubertena, zakladatela novodobych olympijskych hier sa sutazilo vo vsetkych sportovych disciplinach. K dosiahnutiu lepsich sportovych vykonov prispeli aj divaci, ktori nadsene povzbudzovali svojich triednych reprezentantov. Uroven pretekov pozdvihli pravidelne trenujuci sportovci so skolskeho sportoveho strediska atletika a plavanie, ktori trenuju v skole pod vedenim odbornych trenerov. Preteky zorganizovali ucitelia telesnej vychovy, ktori urcili aj sportove discipliny.
To najprijemnejsie nakoniec. Najcennejsie vitazstvo si odniesol riaditel skoly Mgr. Miloslav Brodsky, ktory za neuveritelne rychly cas ziskal financne prostriedky na vybudovanie tohto sportoveho arealu. Naplnil si svoj velky sen. Ako byvaly ucitel telesnej vychovy neposobil v skole s kompletnym sportovym arealom – futbalove ihrisko, atleticka draha, ihriska na loptove hry, dve telocvicne a posilnovna. Svojim sportovym nadsenim, snahou a zodpovednostou dokazal nieco uzasne. Pokracujme v jeho zacatej praci. Ozivme sportoviska detskymi aktivitami, pohybom a bojovnostou v myslienke fair play.

 

Deduskova zahrada

Uz niekolko dni vopred sa nase deti zvedavo vypytovali, kedy tam uz pojdeme. A ked konecne nastala ta vytuzena chvila, nepokazil ich naladu ani uplakany sivy cas. S rozziarenymi tvarickami kracali k zakladnej skole, kde na nich cakalo velke prekvapenie. Pani ucitelka Vatamanova so svojimi detmi i kolegynami pripravili pre nasich predskolakov nezabudnutelne chvile. Akcia s nazvom Deduskova zahrada je vysledkom plnenia uloh z projektu Zdrava skola. Nasi skolkari nevedeli, co skor odivovat. Ci prekrasnu vyzdobu okien a tried, alebo zaujimavu vystavku ovocia a zeleniny. Velki kamarati ich hned usadili do svojich lavic a pani ucitelka im rozdala obrazky ovocia, ktore si skolkari vymalovali s pozicanymi pastelkami svojich novych kamaratov. A aby bolo radosti este viac, nase bruska okusili z jablcok a hrusticiek, ktore nam nachystali skolaci.
Do skolky sme sa vracali plni dojmov z prekrasnych zazitkov, o ktorych sme poobede museli porozpravat aj svojim rodicom.
Nasa vdaka patri vsetkym detom a ucitelkam zo Zakladnej skoly K. Raposa, ktore su ochotne venovat svoj cas i svoje snazenie nam ostatnym.

Deti a ucitelky Materskej skoly Hradby

Stretnutie seniorov

V nedelu 13. oktobra sme prezili v Katolickom dome v Brezne pekne popoludnie. Farsky urad spolu s dobrovolnymi clenmi charity usporiadal stretnutie seniorov pri prilezitosti Mesiaca ucty k starsim. Prijemnu pohodu urobili deti zo Zakadnej umeleckej skoly v Brezne. Prisli aj so svojimi pedagogmi a hrou na roznych hudobnych nastrojoch nas vsetkych potesili. Za to im vsetkym vyslovujeme velku vdaku a chceme ich povzbudit aj nadalej hrat pre potesenie druhych. Pri malom obcerstveni, rozhovoroch, hudbe a pri tanci zabava pokracovala. Tieto nase stretnutia byvaju tradicne. Uz teraz sa tesime na fasiangove stretnutie pri pampusikoch a dobrej muzike.

Drahomira Laslavikova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT