29. OKTOBER  2002 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Citatelska sutaz k 10. narodeninam Horehronia

19.

Historia organizovanych podujati v zjazdovom lyzovani v nasom kraji siaha az do tridsiatych rokov minuleho storocia. Velku cenu Nizkych Tatier (neskor Velku zjazdovu cenu Slovenska) obnovili v roku 1999 v lyziarskom stredisku SKI-centrum Myto pod Dumbierom.
Lyziarske stredisko SKI-centrum Myto sa nachadza na juznej strane Nizkych Tatier pri hlavnom cestnom tahu Banska Bystrica - Certovica - Poprad, desat kilometrov od Podbrezovej v nadmorskej vyske 598 m n. m. Lyziari maju k dispozicii pat lyziarskych vlekov s kapacitou 3400 osob za hodinu. Pre zaciatocnikov aj pre narocnych lyziarov je pripravenych pat zjazdoviek s celkovou dlzkou 3700 metrov a s prevysenim 300 metrov. Mechanicke zasnezovanie a denna uprava trati je zarukou kvalitnej lyzovacky od decembra az do konca marca. Navstevnici mozu okrem stravovacich zariadeni vyuzivat aj lyziarsku skolu, skolku a ski servis.
V priebehu sezony poriadaju v SKI-centre cely rad akcii, velkemu zaujmu sa kazdorocne tesi velke sportovo-zabavne podujatie s nazvom Holiday Ski Show.

Festival Strieborny Hron vrcholi

Uz 9. oktobra instalovali v Horehronskom muzeu v priestoroch radnice nadhernu vystavu umeleckych prac deti a mladeze okresu Brezno, ktora potrva do 8. novembra a je otvorena denne od 8. do 16. hodiny. Nesie nazov Minulost a pritomnost Horehronia ocami deti a zapojili sa od nej deti a mladez z troch materskych, dvanastich zakladnych a troch zakladnych umeleckych skol.
Ked aktivni pedagogovia v maji tohto roka rozbiehali festival Strieborny Hron, ani zdaleka netusili, ze tato prehliadka roznorodych kulturnych aktivit bude mat taky uspech u deti aj u dospelych. Zamerom bolo predovsetkym pozdvihnutie kulturneho ducha a tvoriveho potencialu mladej generacie okresu. Za necely polrok sa podarilo organizatorom - clenom obcianskeho zdruzenia INAK (iniciativa, napady, alternativa, kreativita) a pracovnikom metodickeho oddelenia odboru skolstva okresneho uradu uspesne zrealizovat a uskutocnit mnozstvo aktivit. Boli to sutaze, vernisaze s koncertami, besedy so spisovatelmi, autogramiady, konferencie s odbornymi referatmi spisovatelov, vystava originalnych vyucovacich pomocok, stretnutia s literatmi, tvorive dielne, odborne seminare, putovania prirodou s cielom zachytit jej krasy, posedenia s mladymi umelcami i vytvarna sutaz Minulost a priromnost Horehronia, ktora vyvrcholila v utorok 22. oktobra slavnostnym ocenovanim vitazov (na snimke Viktora Sajgalika).
Bola to zvlastna a dojimava chvila, ked sa v sieni Horehronskeho muzea vzajomne prelinali tri rozne druhy umenia - vytvarne, literarne i hudobne. Zneli tu zvuky hudobnych nastrojov, pretoze deti zo zakladnych umeleckych skol v Polomke, Valaskej i v Brezne prisli pozdravit svojich vrstovnikov - vitazov sutaze - vlastnou hudbou. Vitazi literarnej tvorby predstavili svoje literarne dielka. Clenky sekcie umenia Mgr. Maria Skladana a Mgr. Janka Dvorska vyhodnotili sutaz a patdesiatim siestim ocenenym ziakom odovzdali diplomy a ceny. Temy, ktore mladi umelci stvarnovali vo svojich vytvarnych a literarnych pracach, boli velmi zaujimave a zvlastnym sposobom tvorili most medzi vcerajskom a dneskom - priroda, fauna, flora, folklor, architektura, historia, zivot ludi.
Deti pri stvarnovani pouzili obrovske mnozstvo technik, okrem malby a kresby to bola grafika, praca s drevom, akvarel, pastel, vitraz, textilne aplikacie, prace s drotom, slamou, keramika a modelovanie, kombinovane techniky a literarne projekty.
Pre celu vystavu je charakteristicke nezvycajne detske videnie kombinovane s uctou ku krase rodnej zeme a hrdostou na jej zazraky.

Mgr. Eva Hancakova

DOBRY DEN, FRANCUZSKO

h0243m.jpg (13173 bytes)Intenzivne kurzy a vyucovanie francuzstiny lektormi Barbarou a Jozefom Nivetovcami spustili riavu podujati nesucich nazov Francuzske dni v Brezne. Po nedelnom klavirnom recitali Veroniqe Thual-Chauvelovej v pondelok zacal ,,tyzden vystav" (1, 2, 3): v gymnaziu Je cas spoznat Pariz (s doplnenim propagacie inych oblasti Francuzska); v priemyslovke Vive la France (desatrocie partnerstva a spoluprace medzi SPS Brezno a Lycee Professionel v Meudone; v restauracii U Rytiera, kde prebiehaju aj Dni francuzskej kuchyne (4), ponukaju vystavu fotografii Jaroslava Surinu Vies ... aj take je Francuzsko, ktory sucasne vystavuje aj v mestskom dome kultury, ... A este raz prezit Provence priblizuje nadherny svet mora, hor a tepla francuzskeho slnka. Komedia francuzskeho autora Aristida Breala Trma vrma v podani clenov Divadelneho suboru Jana Chalupku (5) v piatok vecer vhodne zapadla do atmosfery tychto dni.
V pondelok 28. oktobra v Horehronskom muzeu spristupnili expoziciu o vyvoji a prelome stylu francuzskej architekonickej tvorby druhej polovice 20. storocia. Popoludni na breznianske namestie zavitalo Francuzsko a vecer koncil galaprogramom X. rocnika Francuzskych dni v Brezne, o com vas este budeme informovat.

 

h0243c.jpg (9967 bytes) h0243b.jpg (10913 bytes) h0243d.jpg (12246 bytes)

Snimky: Viktor Sajgalik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT