Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

05

3. FEBRUAR  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

OSLAVY 59. VYROCIA OSLOBODENIA BREZNA

fotoobjektivom Stefana Vozara

Dvadsiateho deviateho januara 1945 zacalo rumunske delostrelectvo, sustredene pri Rohoznej, odstrelovat Brezno. Madarska armada mesto opustila, zatial co Nemci sa snazili zlikvidovat a zablokovat akykolvek pristup. Znicili most i zeleznu lavicku cez Hron, vodaren, zapalili nakladnu stanicu, specialnou lokomotivou na tento ucel vyrobenou vytrhali podvaly az po Chvatimech, poskodili kolajnice a vyhybky. Tridsiateho januara vo vecernych hodinach zacali opustat mesto a opevnili sa v priestore Cachovo, Skalka, Diel, Vagnar, aby kontrolovali situaciu. K otvorenemu stretnutiu v chotari mesta doslo v Michalovej a v Ciernom Balogu, kde bola porazena cast 309. nemeckeho pluku. Rumunske a sovietske divizie zacali postupovat bez delostrelectva a tazkych zbrani k Breznu. V noci z 30. na 31. januara prenikli do mesta ako prve utvary 1. horskeho streleckeho pluku z 3. pesej divizie a po nich utvary 4. jazdeckeho pluku z 8. jazdeckej divizie.

h0405h.jpg (10773 bytes) h0405g.jpg (12480 bytes) h0405f.jpg (14228 bytes)

Tieto udalosti spred patdesiatich deviatich rokov si v meste Brezne pripomenuli v piatok 30. januara. Najskor v obradnej sieni mestskeho uradu primator Ing. Jaroslav Demian prijal clenov Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov (2). Potom na namesti polozili kytice k pomnikom (1) a zazneli slavnostne prihovory. Sucastou spomienkovych oslav bolo aj slavnostne zasadnutie mestskeho zastupitelstva (3) spojene s odovzdavanim oceneni.

 

Vyhlasili najlepsich sportovcov MSK Brezno

h0405e.jpg (8994 bytes)

 

Za ucasti primatora Brezna Ing. Jaroslava Demiana, riaditela ZP Sport, a. s., Podbrezova Vladimira Vanika a dalsich hosti v mestskom dome kultury v posledny januarovy stvrtok vyhlasili najlepsich sportovcov Mestskeho sportoveho klubu Brezno za rok 2003.

Kazdy klub zdruzeny v MSK urcil svojho sportovca, ktory vlani svojimi vykonmi zaujal trenerov, funkcionarov i sportovu verejnost a svojim pristupom v sportovych zapoleniach bol vzorom a prikladom po sportovej, ale aj spolocenskej stranke. Titul najlepsi sportovec MSK 2003 charakterizuje sumar sportovych i moralno-volovych vlastnosti prezentovanych na ihriskach, drahach, v telocvicniach, na cestach - necestach, v bielej stope s puskou na chrbte, na ladovej ploche ci pri miereni na terc.

Atleticky klub na ocenenie nominoval Barboru Zazrivcovu, klub biatlonu - skolske sportove stredisko mladeze MSK Elisku Svikruhovu, mestsky futbalovy klub VTJ Brezno Jana Goceliaka, hokejovy klub Michala Jozefka, karate klub MP MSK Lukasa Kuceraka, sportovo-strelecky klub por. Ing. Vladimira Pancika, stolnotenisovy oddiel Igora Galika, Klub slovenskych turistov Evu Benackovu, Slovensky cykloklub Dumbier mesta Brezna Ing. Ivana Zemka, volejbalovy klub Janu Sabakovu.

Ceny tym, ktori svojou sportovou cinnostou ci uz ako aktivni sportovci alebo funkcionari prispeli k rozvoju sportu v Brezne, odovzdali primator Brezna Ing. Jaroslav Demian a riaditel MSK Mgr. Tibor Boros.

Druhy blok patril podakovaniu zasluzilym clenom klubov, ktori sa vo svojich funkciach prakticky cely zivot venovali sportu a vychove sportovcov: v oblasti atletiky Rudolfovi Valentovi, v oblasti rozvoja lyzovania Jozefovi Samelovi. Specifickym v plejade ocenenych je Ernest Svrcek, sportovec telom, dusou i kolazami. Za dlhorocnu pracu v roznych funkciach futbaloveho klubu pri prilezitosti 65. narodenin podakovali Vojtechovi Giertlimu, za aktivnu pracu v rozvoji biatlonu Jaroslavovi Kamenskemu a za aktivnu pracu v hokejovom klube Ing. Jozefovi Kolarovicovi.

Program doplnal spev a tanec v podani deti z folklorneho suboru Stastne detstvo, dievcenskej skupiny aerobiku a s ukazkou karate sa predstavil majster Slovenska Lukas Kucerak.

(r)
Foto: Stefan Vozar

 

Jedna otazka

poslankyni Banskobystrickeho samospravneho kraja Mgr. Ive Urbanovej

o Co bolo predmetom rokovania prveho tohtorocneho zasadnutia Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja?

- Sestnaste zasadnutie Zastupitelstva Bankosbystrickeho samospravneho kraja (BBSK) sa konalo vo stvrtok 29. januara v kongresovej sale Krajskeho uradu v Banskej Bystrici za ucasti zastupkyne prednostu krajskeho uradu Ing. Marty Babjakovej, primatorov miest, starostov obci kraja, zastupcov medii a zamestnancov Uradu BBSK.
Rokovanie viedol predseda BBSK prof. Milan Marcok. Uvod patril pietnej spomienke na tragicky zosnuleho poslanca Jana Korsoa. Po tomto akte vystupil predseda mandatovej komisie poslanec Ivan Danis. Predniesol uznesenie mandatovej komisie, ktorym konstatoval, ze umrtim zanikol mandat poslanca volebneho obvodu c. 7 za okres Poltar a predstavil nahradnicku Annu Sulekovu, ktora potom zlozila poslanecky slub.
Program 16. zasadnutia zastupitelstva BBSK nebol rozsiahly, pretoze sa poslanecky zbor bude schadzat kazdy mesiac. Medzi najzavaznejsie body patrilo prerokovanie a schvalenie vseobecne zavazneho nariadenia BBSK c. 1/2004 Zasady poskytovania prostriedkov z vlastnych prijmov BBSK ucelovo urcenych na ulohy a akcie vo verejnom zaujme alebo v prospech rozvoja uzemia BBSK a na podporu vseobecne prospesnych sluzieb, podnikania a zamestnanosti. Poslanci uznesenim zrusili doposial platne vseobecne zavazne nariadenie c. 2/2003 a schvalili jeho nove znenie. Prax ukazala, ze treba vykonat zasadnu zmenu, aby bolo rozdelovanie prostriedkov adresne, pruzne a plne v kompetencii poslancov BBSK. Nove znenie vseobecne zavazneho nariadenia c. 1/2004 predpoklada vyclenenie prostriedkov podla poctu obyvatelstva toho ktoreho okresu a ich rozdelovanie poslancami za prislusny okres. Uplne znenie tohto nariadenia mozu zaujemcovia najst na web stranke BBSK (www.vucbb.sk). Termin uzavierky podavania ziadosti na rok 2004 je 31. marec.
Zaujimave a vysoko odborne bolo vystupenie Ing. Jany Kotovej, ktora sa uz roky venuje problematike europskej integracie na roznych urovniach u nas i v zahranici. Velmi fundovane uviedla material Navrh na zriadenie Centra regionov Slovenska v Bruseli a presvedcivymi argumentmi zodpovedala mnozstvo otazok poslancov zaujimajucich sa o akcny plan cinnosti tohto zahranicneho pracoviska BBSK, o jeho financovanie, o sposoby prezentacie nasho kraja, o presadzovanie mikroregionov, o projekty a granty a pod. Zastupitelstvo BBSK napokon schvalilo zriadenie kancelarie BBSK v Bruseli.
Dalsi vazny bod sa dotykal registra investicii na rok 2004. Schvalene boli urcite zmeny pre odvetvie kultury, zdravotnictva a socialnych veci (nasho okresu sa zmeny nedotykali). Hoci poslanci mali najviac pripomienok a navrhov v oblasti skolstva, tuto cast sme museli odsunut na dalsie rokovanie, pretoze pre odvetvie skolstva kapitalove prostriedky na tento rok vlada zatial nerozpisala.
Okrem dalsich bodov bolo s ucinnostou od 31. januara zrusene Zariadenie opatrovatelskej sluzby na Sladkovicovej ulici v Lucenci a z funkcie riaditela Domova socialnej starostlivosti v Neporadzi (okres Rimavska Sobota) odvolany Ing. Vojtech Trenka.
Materialy tykajuce sa zalozenia Agentury na podporu regionalneho rozvoja BBSK, zasad hospodarenia s majetkom BBSK a volieb zastupcov BBSK do vyboru zamestnanosti boli vratene na dopracovanie a opatovne prerokovanie v odbornych komisiach. Regionalny parlament sa nimi bude zaoberat na niektorom z najblizsich zasadnuti.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT