3. FEBRUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Vytvarne spektrum 2004
Vytvarne spektrum 2004 je celostatna sutaz prac neprofesionalnych vytvarnikov, ktore si mozete pozriet aj v Horehronskom muzeu v Brezne. V pondelok 2. februara v Mestianskom dome na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 spristupnili regionalnu cast tejto vystavy, na ktorej mozeme obdivovat malby, kresby, grafiky, plastiky, sochy majstrov z okresov Banska Bystrica a Brezno. Odborna porota, ktoru tvori Miroslav Zatko zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska a vytvarnik a pedagog Dr. Jaroslav Uhel, z nich vyberie postupujuce na krajske kolo do Banskej Bystrice a odtial na celostatne finale do Humenneho. Vytvarne spektrum 2004 v Brezne potrva do konca februara.

(r)

Chripka uz zatvara skoly
Ako nas informovala veduca oddelenia infekcnej epidemiologie Regionalneho uradu verejneho zdravotnictva v Banskej Bystrici MUDr. Viera Morihladkova, v piatom kalendarnom tyzdni zaznamenali v kraji chorobnost 1831,5 na 100 tisic obyvatelov pri absolutnom pocte chorych 12 161. Najviac hlaseni prislo z okresu Velky Krtis, za ktorym nasleduju okres Brezno a Lucenec. Chripka a jej podobne akutne respiracne ochorenia najviac postihli deti vo veku od sest do strnast rokov (4404,3) a deti do pat rokov (3636,9). V porovnani s predchadzajucim tyzdnom je vzostup ochoreni vyssi len o 19,8 percenta, ale v porovnani s rovnakym obobim lanskeho roka az o 91,8 percenta. Napriek tomu podla vyjadrenia Dr. V. Morihladkovej zatial este nemozno hovorit o chripkovej epidemii. V okrese Brezno k mimoriadnym opatreniam - preruseniu vyucovania - pristupili v zakladnych skolach v Ciernom Balogu - Krame, v Zavadke nad Hronom, v Dievcenskej odbornej skole v Piesku a v materskych skolach v Bacuchu, v Polomke a v Brezne na Hradbach.

(r)

Do Jarabej na zimnu rekreaciu nielen s lyzami, ale aj s korculami
V Jarabej zacal pulzovat sportovy zivot. Na svedomi ho maju miestni obcania, ktori so suhlasom a s pomocou starostky Marie Hrasnej v strednej casti obce vybudovali a spristupnili ladovu plochu. Toto mile prekvapenie je velkym prinosom nielen pre domacich, ale aj pre chatarov a rekreantov, ktori v Jarabej tvoria prevaznu cast. ,,Vyuziju svoj volny cas a zaroven urobia nieco pre svoje zdravie. Mozu sa vysantit na cerstvom vzduchu i kochat sa prekrasnou prirodou, ktora obklopuje nasu obec. Sportovat mozu aj vo vecernych hodinach, pretoze nad ladovou plochou je umiestnene nove usporne osvetlenie. Podakovanie patri vsetkym obcanom, ktori tuto ladovu plochu vybudovali a podielaju sa aj na jej udrzbe", povedala nam starostka M. Hrasna.

(r) 

Policia patraZa spolupracu dakujeme.

Urad justicnej a kriminalnej policie v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanej:
Nadezde Olahovej, narodenej 1. juna 1976, trvale bytom v Brezne, Zadne Halny, Bastova 34, po ktorej je vyhlasene celostatne patranie. N. Olahova je stihana pre trestny cin zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Trestneho zakona. Je predpoklad, ze sa pohybuje po celom uzemi Slovenskej republiky.
Hladana je 160 cm vysoka, chudej postavy, ma cierne vlasy, ovalnu tvar, hnede oci. Zvlastne znamenie: jazva na pravom oku.
Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanej, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Nevladal stat ani komunikovat
Sestnasteho januara o siestej vecer hliadku o pomoc ziadali z Real-Marketu na Mazornikove. Pri pulte s masovymi vyrobkami totiz lezal muz bez dokladov. Nevladal stat ani komunikovat a nedalo sa spoznat, ci je opity alebo chory. Preto privolali sanitku.

Krik na Razusovej ulici
Stala sluzba mestskej policie 17. januara tristvrte hodinu po polnoci vyslala hliadku na Razusovu ulicu, odkial bolo pocut krik. Hliadka zistila, ze traja chlapci tam zbili a pravdepodobne okradli M. H. z Cierneho Balogu. Jeden z chlapcov - E. M. z Lipovian - po udere M. H. lezal na zemi. Pre podozrenie zo spachania trestneho cinu vec oznamili Policajnemu zboru.

Lezal v kaluzi krvi
O stvrt na jedenast vecer 18. januara telefonovali z hotela Dumbier, ze na chodniku pred recepciou lezi muz so zakrvavenou hlavou. Ked hliadka zistila, ze S. B. z Brezna ma ranu na hlave, zabezpecila jeho odvoz do nemocnice.

Psy na ulici
O stvrt na desat predpoludnim 22. januara hliadka preverovala spravu zo Zidlova, kde sa vraj volne pohybuju psy a ohrozuju ludi. Sprava bola pravdiva, a tak nepozorna majitelka psov V. B. zo Zidlova musela zaplatit blokovu pokutu.

Zachranil mu zivot
Duchapritomnost clena mestskej policie pomohla 28. januara predpoludnim zachranit zivot pracovnika Slovak Telecomu, ktory pri praci spadol z rebrika. Muzovi vyrazilo dych, zapadol jazyk a ostal v bezvedomi, okamzite poskytnutie prvej pomoci prislo v pravej chvili.

Vycinali dlhoprsti
Hliadka opat niekolkokrat startovala do obchodov, kde vycinali dlhoprsti. Osemnasteho januara podvecer do Billy, kde M. H. z Banskej Bystrice prichytili s nemalym lupom - olivovym olejom za 1419 korun. V Bille mali ,,skodnu" aj 23. januara vecer, kedy tam J. T. z Brezna ukradol tovar bezmala za 60 korun. V Sateli na Mazornikove 19. januara popoludni I. B. z Brezna zabudol zaplatit za nakup v hodnote 180 korun. Styri balenia baterii za 653 korun v M-Markete na Nalepkovej ulici 23. januara podvecer uchmatol J. P. z Brezna. Blokova pokuta ani jedneho zo zlodejov neminula.

(mp)

 

Breznianske materske centrum nema slniecko len v nazve...

h0405d.jpg (10972 bytes)Ak chodievate po Ulici Bozeny Nemcovej v Brezne, vasej pozornosti iste neunikol dom c. 14, na prieceli ktoreho sa vynima usmievave slniecko. V budove totiz sidli materske centrum Slniecko, o ktorom sme sa porozpravali s riaditelkou tejto neziskovej organizacie Ing. Andreou Rostarovou:

o Ako vznikla myslienka zalozit taketo centrum?

- Mam dve malicke deti, patrocneho syna a trojrocne dievcatko. V Brezne mi chybala sluzba, ktora by pomohla mamine, ked si potrebuje na hodinku, dve niekde odbehnut, napriklad k lekarovi, niekde zrelaxovat, venovat sa svojim konickom, na ktore nema cas. Zena na materskej dovolenke robi prace, ktore za nou ani nevidno, stale sa toci okolo dietatka a nema vobec cas na seba. To, ze je izolovana od okoliteho sveta, posobi na jej psychiku. Preto som zacala uvazovat, co by sa v tom dalo spravit. V mojom srdci tato myslienka vyrastla najskor ako potreba. Ked nieco hladate, do cesty vam akoby zakonite prichadzaju informacie, ktore potrebujete. Dostala som sa k internetu, kde som sa dozvedela, ze na Slovensku existuju materske centra. Skontaktovala som sa s nimi, navstivila som materske centra v Poprade, v Bratislave, v Banskej Bystrici a potom ma pozvali medzi seba na sustredenie do Tatier. Nacerpala som skusenosti a stala som sa clenkou Unie materskych centier, ktora organizuje rozne skolenia, napriklad trening riadenia materskeho centra, skolenie venovane vypracovaniu projektov pre materske centra, hlavne na ziskanie financnych prostriedkov zo strukturalnych fondov.

o Ziskali ste informacie, kontakty, co nasledovalo?

- Dostala som dotaciu z okresneho uradu prace, takze centrum sme rozbehli dost rychlo. Fungujeme od 7. januara, este predtym 19. decembra sme mali Den otvorenych dveri. Zatial som tu zamestnana len ja, pomahaju mi moja prava ruka Lenka Lackovicova a Miladka Orovcikova, ktora sa stara o deticky. Ako neziskova organizacia mame patclennu spravnu radu, ktora nam pomoze, ked treba. Vsetko od zaciatku sme robili doslova sami na kolene. Za kazdou vecou v nasom centre je maly pribeh. Velmi milo nas prekvapilo, ze v nasom malom meste, v ktorom byvame od narodenia, zije vela ludi ochotnych nezistne pomoct. Lahke je odist tam, kde je vsetko, no dat niekde nieco nove, je tazke, ale krasne.

o Co vsetko poskytujete?

- Otvorili sme kurz pre tehotne zeny, cvicime s nimi na fitloptach, absolvuju relaxacno-psychologicku pripravu na porod, na odburavanie stresu a strachu pred porodom. Trikrat v tyzdni robime kurz anglictiny pre deticky od troch do siestich rokov, o ktory je velky zaujem. Okrem toho poskytujeme masaze, v pondelok, v stredu a v piatok cvicenie - kalanetiku, aerobik, posilnovacie cvicenia. Mame tu male fitness, kde si mamicky mozu zacvicit a deti sa popritom zahrat. To je vlastne nasa hlavna myslienka: mamina nemusi dieta odkladat k susedke alebo k starym mamam. U nas je dieta v kolektive a mamy ho vidia z inej stranky, podobne aj v skolke sa deti spravaju inak ako doma. Okrem opatrovatelskej sluzby v priestoroch centra poskytujeme aj opatrovanie dietata v domacnosti, ked sa chcu napriklad rodicia zabavit. Proste ponukame pomoc rodinam, aby ,,neboli v kolotoci", ale aj trosku zili. V ustrety vychadzame aj zamestnanym mamam, vyzdvihneme ich dietatko zo skolky, v centre sa on postarame az do jej prichodu z prace. Poriadame burzy detskeho oblecenia, ktore budu vzdy posledny tyzden v mesiaci.

o Za kratky cas ste sa uspesne rozbehli a vo vasom centre nachadzaju prijemnu atmosferu a oazu pokoja mamy aj ich ratolesti. Urcite mate dalsie plany a predstavy, ake?

- Planujeme spravit projekt, ktory nam umozni cerpat financne zdroje zo strukturalnych fondov, v com spolupracujeme s mestskou organizaciou Centrum prveho kontaktu. Na jar chceme ohradit zahradku a spravit tam bazenik, pieskovisko, hojdacky, lavicky a gril, aby maminy s detmi nasli vsetko pohromade. Radi privitame nove napady, ak ma niektora mamina alebo aj ocino co ponuknut, nech sa paci, mozu k nam prist. Napriklad jeden otecko uz zorganizoval kurz pletenia ponoziek. Inspiraciu cerpame aj od inych materskych centier. Denno-denne sme napojeni na mailovu konferenciu, prostrednictvom ktorej si vymiename informacie a napady.

(ng)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT