3. FEBRUAR  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pocuval som s otvorenymi ustami

Zije medzi nami, tu v Brezne. Nenapadny clovek, ktoreho som donedavna nepoznal. Spoznat ho a zmapovat jeho sportovu minulost mi umoznilo vyhodnotenie najuspesnejsich sportovcov MSK, trenerov a funkcionarov historie breznianskeho sportu. Ale postupne.

Zaklopal som na dvere malej utulnej dielnicky a cakal, kto otvori. Po vypnuti brusky vo dverach stal chlap na prvy pohlad oslahany mrazom, ale aj zivotom. Lyziarsky odbornik, ktoreho komunisticka vlada nechcela akceptovat, hoci kronika vysledkov dava za pravdu jemu. Spomeniem len niektore z jeho zasluh. Hoci sa po roku 1989 dockal rehabilitacie, malokto docenil to, ze: v roku 1963, ked skoncil aktivne pretekanie, zacal na navrh vyboru TJ Mostaren Brezno pracovat s mladezou, najskor ako cvicitel a od roku 1965 ako trener II. triedy. Druzstvo zjazdarov, ktore trenoval, bolo prihlasene do II. ligy dorastu, tu po dvoch rokoch ucinkovania v nej aj vyhralo a postupilo do celoslovenskej I. ligy dorastu. Je tazke vyzdvihovat len niektorych pretekarov, pretoze to bol vzdy tim strnastich az patnastich, ktory sa postupne rokmi obmienal. V priebehu rokov sa mena Benacka, Kic, Zila, Smekal, Lickova, Havrilova ci Lopusna stali pojmom na lyziarskych svahoch v ziackych alebo dorasteneckych sutaziach. Ziaci sa pravidelne umiestnovali na bodovanych miestach v pretekoch SKI - interkriteriach a Kic na neoficialnych majstrovstvach Europy v talianskom Monte Bondono skoncil na 5. mieste. Trenovat mladez zacal v roku 1963 a skoncil v roku 1994, ked ho po niekolkych rokoch trenerskej cinnosti v Brezne navstivili lyziarski nadsenci z Horehronia s poziadavkou, aby siel trenovat ich deti do Pohorelskej Mase. Neodmietol a celych trinast rokov cestoval na treningy do telocvicne v Pohorelej alebo na vlek do Pohorelskej Mase. V roku 1972 ho Slovensky lyziarsky zvaz menoval za slovenskeho trenera dorastu. O vykonnosti pretekarov z Brezna svedci uz aj to, ze v nasledujucom roku na majstrovstvach CSSR startovalo osem dorastencov a dorasteniek z Brezna. Samozrejme, ze medzi nimi nechybali ani trojnasobni majstri CSSR z predchadzajuceho roka Benacka a Kic. V januari 1974 bol vybrany ako jeden z pozorovatelov na majstrovstva sveta v Sant Morici. Svoje skusenosti odovzdaval ako externy prednasatel pri slovenskej telovychovnej skole na skoleniach a kurzoch cvicitelov a trenerov. Viac ako styridsat rokov je clenom Horskej sluzby. Vychoval troch reprezentacnych trenerov lyzovania: Benacka ucinkoval na troch olympiadach a troch majstrovstvach sveta, Kic trenoval juniorov a v roku 1998 prebera slovenskych zjazdarov Smekal.
A teraz paradox: Za toto vsetko v roku 1974 prisiel zakaz trenovat. V zdovodneni boli tri body: nesmie ideologicky posobit na mladez, pracovne zaneprazdnenie, zakaz vycestovat za hranice.
Po vypocuti si jeho malej spovede, o ktoru som ho poprosil, uvedomil som si, ze som ju vnimal s otvorenymi ustami. Odchadzal som so zmiesanymi pocitmi, ale s hrdostou, ze v nasom meste byva takyto sportovec telom i dusou. Kolko podobnych este chodi po nasich uliciach? Mam pocit, ze cim dalej menej. Nie aj nasou zasluhou? Ved sport je v zivotnych potrebach a hodnotach niekde na konci. Aby sa nestalo to, co predpovedal Jozef Samel, ked sa ho vtedajsi verejny cinitel opytal, ci si mysli, ze ked on skonci, skonci aj lyzovanie v Brezne? Odpovedal, ze ano.
Bojim sa. Ked skoncia terajsi ,,samelovia", aby tak neskoncil futbal ci atletika. Mali sme aktivnych, Samela, Furdika, Dunajskeho, Svetlika, Giertliho a mnohych dalsich. Mame Dr. Sanitru, Mgr. Cernaka, Luptaka, Ing. Jursu a malo dalsich! Vdaka vsetkym.

(bb)

Eliska Svikruhova potvrdila, ze ocenenie jej patri

h0405b.jpg (19682 bytes)Biatlonovy talent Eliska Svikruhova, ktorej ocenenie Najuspesnejsi sportovec MSK udelil uz druhykrat po sebe, sa na vyhodnoteni nemohla zucastnit, pretoze prave v tom case absolvovala majstrovstva sveta kadetov vo Francuzsku.
Klub biatlonu - skolske sportove stredisko mladeze MSK Brezno, ktoreho je clenkou, zacal sezonu s vybornymi vysledkami. Na prvom kole Slovenskeho pohara v dnoch 10. a 11. januara v Osrbli jeho pretekari dosiahli vynikajuce vysledky: Eliska Svikruhova (dorastenky 18 - 19-rocne) obsadila v rychlostnych pretekoch 1. miesto, Lenka Kolesarova (dorastenky 16 - 17-rocne) 3. miesto v pretekoch s hromadnym startom, Martin Siman (ziaci 14 - 15-rocni) 1. miesto v rychlostnych pretekoch, Michaela Pancikova (ziacky 14 - 15-rocne) 4. miesto v rychlostnych pretekoch, Janka Marakova (ziacky 10 - 11-rocne) 1. miesto v ryhlostnych pretekoch a takisto 1. miesto v pretekoch s hromadnym startom. Na druhom kole Slovenskeho pohara, ktore sa konalo 24. - 25. januara. boli ich vysledky este lepsie: Janka Marakova dve 1. miesta, Martin Siman dve 1. miesta, Michaela Schönova 2. a 3. miesto, Michaela Pancikova 4. a 5. miesto, Viliam Brozman 5. a 6. miesto.
Na zaver sme si nechali najvacsi uspech, a to nominaciu Elisky Svikruhovej na Majstrovstva sveta kadetov vo francuzskom Haute Maurienne v dnoch 24. - 31. januara (na fotografii s trenerom Jaroslavom Kamenskym), kde obsadila 20. miesto vo vytrvalostnych pretekoch, 18. miesto v rychlostnych pretekoch, 31. miesto v stihacich pretekoch a 3. miesto v stafete.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT