3. FEBRUAR 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dvadsiateho prveho januara parlament schvalil zmluvu medzi Slovenskom a Svatou stolicou o katolickej vychove a vzdelavani a dohodu medzi Slovenskom a registrovanymi cirkvami a nabozenskymi spolocnostami o nabozenskej vychove a vzdelavani. Znamena to, ze nabozenstvo sa stane povinne volitelnym predmetom uz aj na prvom stupni zakladnych skol. Zakonni zastupcovia ziakov budu musiet do zaciatku juna nahlasit, ci ich dieta bude chodit od septembra na nabozenstvo alebo na etiku. Schvalenie nabozenstva ako povinne volitelneho predmetu vyvolalo diskusiu, preto sme sa tejto teme venovali aj v nasej ankete:


S anketovym mikrofonom


o povinne volitelnom nabozenstve

Iveta Hladajova, nezamestnana, Brezno:
- Som katolicka, aj moje deti. Chodili na nabozenstvo, boli aj na prijimani, ale myslim si, ze nabozenstvo v skole by nemalo byt povinne volitelne. Pripada mi to take nutene ako volakedy, ked sa napriklad ucitelky bali vydavat v kostole. Teraz sa asi budu bat deti, ze nechodia do kostola a ze ich budu za to stihat. Moje obidve deti chodili na nabozenstvo, starsia si teraz vybrala etiku a mladsia sa rozhodla pre nabozenstvo. V nicom som im nebranila, same sa rozhodli.

Jozefina Bartakova, nezamestnana, Valaska:
- Podla mna zalezi na rodicoch, co povedia, ci s tym suhlasia. Ja som katolicka, takze by som to aj uznavala, lebo potom su zase problemy, ked chcete krstit dieta, alebo sa sobasit.

Lubica Ridzonova, chyzna, Brezno:
- Zalezi to od rozhodnutia kazdeho, ci si zvoli nabozenstvo alebo etiku. Moje deti su uz velke, ale kedze sme krestania, na nabozenstvo chodili, aj ked nebolo povinne.

Lenka Vrbovska, studentka, Brezno:
- Podla mna je to dobre, deti sa na hodinach nabozenstva uz na prvom stupni nieco naucia. Chodim do kostola, verim v Boha, na druhom stupni zakladnej a aj na strednej skole som na nabozenstvo chodila.

Magda Bruoncova, na materskej dovolenke, Pohronska Polhora:
- Syn bude v tomto skolskom roku prvacikom a kedze sme s manzelom krestansky vychovani, prave teraz v nedelu sme ho na nabozenstvo prihlasili. Myslim si, ze je to dobre. Deti od malicka budu vychovavane tak, ako si to rodicia zelaju. My sme sa nabozenstvo ucili len od piatej triedy po vyucovani, ale vtedy to bolo trosku ine, bol iny rezim. Kto chodil na nabozenstvo, mal to stazene.

Romana Marhava, na materskej dovolenke, Brezno:
- Nabozenstvo vo vychove deti nemoze nic pokazit, pokial to bude rozumne a pokial si rodicia deti budu moct vybrat podla toho, ci su katolici alebo evanjelici. Nic zle by to detom nedalo, len dobre.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Za vsetkym su ludia

Z Horehronia nepochadzam, ale cestujem sem na tyzdnovky, preto vidim situaciu v zjazdnosti ciest medzi Breznom a Horehronim. Stredisko v Brezne nenaplanovalo chemicky posyp tejto cesty, neplanuje ho uz velmi dlho. Myslim si, ze maju pomerne zastarale informacie o riedkej preprave na danej cestnej komunikacii. Horehronie je zname tym, ze tu napadne vela snehu, vytvaraju sa zladovatele kolaje, ktore sposobuju dopravne nehody, poskodzuju motorove vozidla. Vsetci Horehronci uz niekolko rokov na tuto situaciu nadavaju, ale nic sa nedeje. Preco by sa aj dialo, ked na danych miestach sedia stale ti isti ludia, ktori neurobili nic nove ani so zmenou systemu ani v pomere hospodarstva na Slovensku. Myslim si, ze tam patria ludia, ktori budu situaciu sledovat, ktori sa pojdu pozriet na miesto cinu, ktori budu riesit veci tak, ze dolina, ktora ma 50 km a niekolko desiatok tisic obyvatelov, nebude zanedbana, nepristupna a tazko zjazdna. Takto nie je lakava pre investorov a podnikatelov, ktori by sem prisli. Myslim si, ze tymto sposobom sa nebude menit ani postoj ludi v danom regione. Podnikatelia, ktori na Horehroni posobia, su zimou skusani niekolko mesiacov v roku. Ved sa aj hovori: Kto na to ma, nech ide zit na Horehronie. Ale za vsetkym su ludia, aj za tymto problemom. Mame techniku, mame vsetko, ale mame aj vela nevsimavosti a to je velmi zle.

Pavol Vilem,
generalny riaditel Slovpump Trade, s. r. o., Zavadka nad Hronom

Poslanci na Dni otvorenych dveri

Dna 21. januara sa v Zakladnej umeleckej skole v Brezne uskutocnil Den otvorenych dveri pre poslancov mestskeho zastupitelstva za ucasti ucitelov, rady rodicov a skolskej rady. Pozvanie prijal aj primator Ing. Jaroslav Demian.
Touto akciou sme chceli prezentovat cinnost ziakov a ucitelov nasej skoly. V uvode riaditelka predstavila jednotlive odbory, ktore sa vyucuju v tejto skole. Po uvodnom slove zaznel kratky koncert v podani ziakov hudobneho odboru. V literarno-dramatickej triede si poslanci pozreli scenky v podani nasich malych hercov. Vo vstupnych priestoroch skoly bola pripravena vystava prac ziakov vytvarneho odboru. Po koncerte riaditelka oboznamila pritomnych s vysledkami a fungovanim skoly, s ucastou a uspechmi ziakov na domacich aj medzinarodnych sutaziach.
V diskusii sa otvorila debata o planovanom zalozeni tanecneho odboru, pricom poslanci boli vyzvani k vzajomnej pomoci. Ustretovy a pozitivny postoj nas utvrdil v tom, ze mesto ma o existenciu skoly zaujem a je ochotne pomahat pri rieseni problemov.
Sme radi, ze sa nam podarilo Den otvorenych dveri zorganizovat a tym dostat viac do povedomia poslancov nielen pracu skoly, ale aj jej problemy. Za pomoc pri realizacii tejto akcie patri podakovanie aj Hotelovej a obchodnej akademii v Brezne.

(mt, ma)

INDEPENDENT SCHOOL COMPANY

Independent School Company (ISC) je studentska spolocnost posobiaca v priestoroch Strednej priemyselnej skoly v Brezne. Zakladaju si ju studenti tretieho rocnika, odbor TIS. Nasa spolocnost ma na cele manazment, ktory sa sklada z prezidenta a zo styroch viceprezidentov. Firma ma dvadsatdva zamestnancov - studentov. Akcionarom firmy sa stal kazdy, kto si kupil akciu v hodnote osemdesiat korun, ktora ho opravnuje zucastnit sa na rozhodovani o fungovani ISC. Tato firma bude rozvijat svoju podnikatelsku cinnost do konca maja tohto roka. Po ukonceni jej cinnosti sa uskutocni valne zhromazdenie, na ktorom sa bude rozhodovat o rozdeleni zisku a vyplacani dividend akcionarom. Potom bude firma zlikvidovana.
Pytate sa, z coho ziskame ten zisk? Nasa podnikatelska cinnost sa zaklada na peceni pernickov, vyrobe sviecok v tvare srdca, predaji CD-nosicov, pohladnic UNICEF a vydavani skolskeho casopisu Priemyselko, ktory bude vychadzat kazdy mesiac.
So zakladanim studentskych spolocnosti zacala neziskova organizacia Junior Achievement Slovensko (Mladez pre buducnost) posobiaca v oblasti ekonomickeho vzdelavania v 108 krajinach sveta. Tieto spolocnosti sa zakladaju so zamerom poskytnut studentom nahlad do podnikatelskej sfery.
Dufame, ze vas nas clanok a nas predmet podnikania zaujal a ze aj vy podporite nasu podnikatelsku cinnost.

(zm)

Bezdomovci

,,Nezatracujme usilie, snahu, ochotu a obetavost tych, co ju zo srdca davaju, ale tych, co to srdce nemaju."

Zatvarat oci pred realitou je hanebnou odvahou. Bezdomovci, ludia, ktori prevazne socialnou situaciou, ale aj pazravostou zakonov, bytovych mafii, priekupnikov s bytmi prisli o svoje domovy. Ludsky osud, ludska bieda, beznadej tychto ludi malokoho trapi. Esteze sa aj v nasom meste najdu taki, co dokazu pomoct a tarchu, akou bezdomovcov privalil zvrchovany stat a uvedene okolnosti, zmiernit.

Vdaka vam rimskokatolicky farsky urad a sestry Albertinky za vasu obetavost. Vdaka dobrovolnym pracovnickam, ktore tomuto centru zadarmo pomahaju. Kazdy clovek tuzi po dostojnosti i nadeji. V rimskokatolickom centre Pristav najdu ludia stratenu dostojnost, nadej, teplo slova. Dostanu teplu stravu, osatenie, ocistu tela aj ducha, zdravotnicku starostlivost a za pomoci mesta aj dostojnejsie prenocovanie. Velky dar, ktory z lasky sa dava. Vdaka vam!

Milan Kovacik

Svedomie

Co je to? Bozi hlas vynasajuci sud nad tym, co sa nesmie vykonat? Bozi hlas ci posvatny duch, ktory strazi nase skutky? Je to to najbozskejsie, co clovek dostal od Boha. Svedomie patri cloveku a je jeho duchovnym stredom. Nech sa nachadzame kdekolvek, v New Yorku, v Parizi, v Brezne ci v Polhore - svedomie akoby nepatrilo do sucasnosti, vytlacili sme ho na okraj nasej pozornosti. Potom prirodzene, ze absentuje v nasej nehumannej spolocnosti.
Zmeny po novom roku zvlast v socialnom systeme nas urcite nepotesili. No neustale podpichovanie medzi ludmi, strpcovanie si zivota alebo zneprijemnovanie nalady nam rozhodne neulahci nasu cestu zivotom.
Verme v krajsie zajtrajsky a s pozitivnejsim pristupom sa nam budu aj starosti a problemy dneska prekonavat lahsie.

V. Smugala ml.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT