Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

07

17. FEBRUAR  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Ludia, ktori pomahaju, nepotrebuju vdaku, len pochopenie

Pri pohlade na znameho breznianskeho bezdomovca a jeho velku tasku i na zapachajucich ludi vyberajucich odpadky z kontajnerov si zastupkyna primatora Brezna Ing. Janka Mihalovicova povedala: Musime s tym nieco robit. A v rekordne kratkom case aj spravili.

Poslanci mestskeho zastupitelstva na navrh Ing. J. Mihalovicovej odsuhlasili 250 tisic korun na rekonstrukciu budovy vo farskom dvore na Namesti gen. M. R. Stefanika. Socialne zariadenie Pristav slavnostne otvorili 22. decembra. Vzniklo teda na podnet mestskeho uradu v uzkej spolupraci s rimskokatolickym farskym uradom. Na Stedry den popoludni za ucasti primatora Brezna Ing. J. Demiana, dekana rimskokatolickej cirkvi Mgr. J. Hrtusa, zastupkyne primatora Ing. J. Mihalovicovej, poslankyne mestskeho zastupitelstva MUDr. B. Kilvadyovej sestricky Albertinky pripravili pohostenie a prijemnu vianocnu atmosferu pre strnastich bezdomovcov. Nechybala ani tradicna kapustnica, ktoru dal navarit primator mesta.
Odvtedy kazdy den na ludi bez domova v Pristave caka vydatna tepla polievka s chlebom a caj. Okrem toho sa bezdomovci v socialnom zariadeni, ktore je otvorene od desiatej do trinastej, mozu osprchovat a dostat osatenie. Pri vsetkej tejto cinnosti pomahaju dobrovolne clenky charity z Brezna.
,,Chcela by som sa podakovat primatorovi, poslancom mestskeho zastupitelstva, mestskej policii, sestrickam Albertinkam, dobrovolnym clenkam charity a vsetkym ludom, ktori akymkolvek sposobom pomohli," dodava Ing. J. Mihalovicova, ktora tejto veci venovala nejednu volnu chvilku.
Vdaka dobrej spolupraci medzi mestskym uradom, rimskokatolickym farskym uradom, charitou, vtedajsim odborom socialnych veci z okresneho uradu sa podarilo napriklad jednej bezdomovkyni vybavit umiestnenie v Domove socialnych sluzieb v Drabsku, mladej slobodnej tehotnej zene docasny pobyt v Dome sv. Alzbety v Banskej Bystrici.
Na najblizsom rokovani mestskeho zastupitelstva chce Ing. J. Mihalovicova predlozit navrh, ako dalej pokracovat v prevadzkovani Pristavu i navrh na dalsie moznosti pomoci ludom, ktori to potrebuju
Podla slov Ing. J. Mihalovicovej, kto sa s bezdomovcami nestretol, nerozpraval, tazko pochopi ... Ludia, ktori pomahaju, nepotrebuju vdaku. Potrebuju len pochopenie a povzbudenie do dalsej cinnosti.

(ev)


Infekcne ochorenie je ako casovana bomba

h0407c.jpg (5422 bytes),,Tuberkuloza je infekcne ochorenie, ktore sa siri viac-menej v kolektivoch a vo vacsich rodinach, niekedy suvisi so socialnymi pomermi, niekedy aj so stravovanim a s celkovym systemom zivotospravy. Prenasa sa kvapockovou infekciou, pripadne priamo stykom s chorym. V ostatnych rokoch vyskyt tuberkulozy v rozvojovych krajinach stupa, na Slovensku sa o tom neda hovorit," ubezpecil nas pri nasej nedavnej navsteve v breznianskej nemocnici okresny odbornik z oddelenia TBC a respiracnych chorob MUDr. Zoltan Wagner.
Dodal, ze obcas sa vyskytnu urcite lokality, ktore mozu sposobit miestnu epidemiu. Takyto pripad v Banskobystrickom okrese zaznamenali v roku 1989, konkretne v Medzibrode. ,,Povedal by som, ze situacia v okrese Brezno je stabilizovana, vlani sme mali len styri pripady tuberkulozy, v roku 2002 sest a v roku 2001 osem pripadov. Vlanajsie styri pripady su mizivym percentom."
Dozvedeli sme sa, ze tuberkuloza sa prejavuje mierne zvysenymi teplotami, nechutenstvom, slabostou, unavou. V infekcnom stadiu nakazeny vylucuje bacily a moze dojst k prenosu choroby na dalsieho cloveka. Choreho treba preto izolovat a podla hodnoty tuberkulinovych testov a pravdepodobnosti nakazy sa asi na pol roka nasadzuje chemoprofilaxia - uzivanie antituberkulotik, predovsetkym Nitrazidu. Po pol roku pacient po dalsich kontrolach prechadza na rocne sledovanie v obdobi piatich rokov.
Vlani bol znacne zmedializovany pripad vyskytu tuberkulozy u mladej Romky na Bastovej ulici v Brezne, ktory vyvolal strach z rozsirenia tejto choroby v meste: ,, Povedal by som, ze Romovia su ,,huncutsky" dobra populacia. Bol to sice rozsiahly pripad, ale zena absolvovala nutenu liecbu v infekcnom oddeleni v Banskej Bystrici, debacilizovala sa a pri kontrole bola v poriadku. Ako vyzera teraz, tazko povedat, pretoze je dost nepravdepodobne, ze dalej uziva lieky. Uvidime pri dalsej kontrole. Znacne problemy sme mali s vysetrenim ludi, zijucich v jej blizkosti. Museli sme byt striktni, predvolania preto roznasali policajti. Nakoniec z tristo predvolanych prislo stotri, cize vysetrili sme jednu tretinu."
Aj pred tromi rokmi zistili tuberkulozu Romke, ktora v nemocnici pred porodom vykasliavala krv. Snimok ukazal rozpadovu formu tuberkulozy. Nakazila sa v ramci rodinnych kontaktov. Dieta na styri mesiace izolovali od matky, ktora spolupracovala s lekarmi a vyliecila sa.
Tuberkulinove testy na zaklade predvolania musia absolvovat deti vo veku dva a dvanast rokov. Z doterajsich skusenosti devatdesiat percent z predvolanych vacsinou pride, ale z romskej populacie zo sto nepride devatdesiat: Najvacsim problemom, moznoze problemom buducnosti, sa javi nepochopitelny utek romskych mamiciek z porodnice. Do piateho dna by mal byt totiz novorodenec zaockovany proti tuberkuloze, lenze na druhy - treti den po porode mesacne pat, sest romskych mamiciek utecie domov, o com nam povedala sestricka Miriam Fararikova: ,,Niektore su sice uvedomele a na piaty den pridu same dat zaockovat svoje dieta, ale hlavne z Valkovne a Telgartu sa nedostavia ani po niekolkych predvolaniach."
Podla slov MUDr. Z. Wagnera, aj napriek tejto novej domene, ktora zacina robit sarapatu, je situacia relativne stabilizovana. ,,No je to otazka jedneho pripadu, ktory moze po sebe zanechat dalsie. Infekcne ochorenie je ako casovana bomba, ktora moze vybuchnut a z jedneho zdroja moze byt nakazenych dvesto, tristo ludi. Preto tuberkulozu, podobne ako infekcnu zltacku v romskych komunitach nemozno podcenovat. Zaujimave, ze ludia maju este stale obavu z tuberkulozy, ktora je dnes vyliecitelna. Kto si da povedat, vylieci sa. Viac by sme sa mali obavat rakoviny, ktora ,,slusne nenapadne" stupa najma u fajciarov. Ludia by mali chapat, ze dnes nerozhoduju poplatky za vysetrenia, lieky, ale ak vykasliavam krv, alebo ak mam dlhsie trvajuci nevysvetlitelny kasel, pripadne ak chudnem a navyse som fajciar, z vlastnej iniciativy by som mal ist na vysetrenie. Bud to dopadne dobre, alebo zialbohu, moze sa objavit ochorenie a s nim suvisiace problemy."

(ng


h0407e.jpg (8894 bytes)

Priaznivci ludovej zabavy sa uplynuly piatok zisli na znovuoprasenom jedenastom - ale po rokoch na prvom -rydzoslovenskom plese v Mestskom dome kultury v Brezne. S napadom pokracovat v tejto tradicii prislo vedenie folklorneho suboru Mostar, ktore aj v minulosti takuto zabavu usporaduvalo. Ples zacal o pol osmej pripitkom ludoveho krojovaneho rozpravaca Pala Sperku z Banskej Bystrice a potom sa uz zacala zabava. Do tanca hrala ludova hudba folklorneho suboru Mostar striedavo s muzikou Steva Svantnera a Jozka Dekreta, tiez dlhorocnych muzikantov Mostaru. Suboristi svojim prvym tancom rozprudili krv v zilach vsetkych ostatnych. Na rydzoslovensky ples z Pariza priletel aj cestny obcan mesta Brezna Daniel Compagnon s manzelkou, ktori sa medzi zabavajucimi citili ako doma.

Foto: Peter Bercik


h0407d.jpg (8948 bytes)

Sviatok svateho Valentina - patrona zamilovanych - uplynuly vikend prepukol na mnohych miestach. V kulturnom dome Vlcie diery v Ciernom Balogu organizatori pre zamilovanych v piatok pripravili valentinsku diskoparty, ktorej lakadlom bol host vecera - skupina Desmod.

Foto: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT