17. FEBRUAR  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Minister zahranicnych veci medzi studentmi

Hoci bol piatok 13. februara, minister zahranicnych veci Eduard Kukan sa vo velkej sale hotela Dumbier v Brezne stretol so studentmi tunajsich strednych skol. Aj ked priznal, ze v niektorych chvilach je s povercivostou opatrny, tohto datumu sa zvlast neobaval. Dovodom stretnutia bola beseda s mladymi ludmi na temu Slovensko a jeho vstup do Europskej unie. Okrem otazok o moznostiach uplatnenia studentov v zahranici, ministra nesetrili a pytali sa aj na aktualne spoplatnenie studia na vysokych skolach. Rozhovor s Eduardom Kukanom prinesieme v buducom cisle.

(ria)

Piate vyrocie letu prveho slovenskeho kozmonauta do vesmiru

Dvadsiateho februara 1999 o 5. hodine 17. minute z kozmodromu Bajkonur v Kazachstane odstartovala raketa s kozmickou lodou Sojuz TM-29. Na jej palube letel po prvykrat v historii slovensky obcan, vtedy tridsatstyrirocny kozmonaut-vyskumnik plk. Ing. Ivan Bella, prislusnik 33. leteckej zakladne v Malackach. Pre obcanov Horehronia je tato udalost spred piatich rokov o to vyznamnejsia, ze prvy slovensky kozmonaut sa narodil v Brezne a svoje detstvo prezil v Dolnej Lehote.

(r)

Chripka ustupuje

V 7. kalendarnom tyzdni v okrese Brezno zaznamenali vekovo specificku chorobnost 666,34 na 100 tisic obyvatelov, co v porovnani s predchadzajucim tyzdnom znamena pokles o 61,11 percenta. Vyskytlo sa 39 komplikacii, najcastejsie zapal priedusiek a pluc, co predstavuje 8,84 percenta zo vsetkych ochoreni. V kraji chorobnost poklesla o 34,4 percenta, najvyssia je v okrese Velky Krtis a najnizsia v okrese Banska Bystrica.

(r)

Kontrolor do kazdej obce

V utorok 10. februara vlada schvalila navrh novely zakona o obecnom zriadeni, ktory predpoklada, ze od 1. jula bude na hospodarenie kazdej obce dozerat hlavny kontrolor. Jeho plat nebude urcovat zastupitelstvo, ale bude zavisiet od vysky priemernej mzdy a od poctu obyvatelov obce. K nezavislosti hlavneho kontrolora ma prispiet aj povinnost vzdat sa clenstva v politickej strane.

(sm)

Poslankyna NR SR na Horehroni

V utorok 10. februara navstivila okres Brezno poslankyna NR SR a kandidatka na europoslankynu za LS - HZDS MUDr. Irena Belohorska. Po uvodnom stretnuti s funkcionarmi Okresneho a Mestskeho predstavenstva LS - HZDS zavitala do niekolkych obci a institucii v regione. Poslankynu sprevadzali predseda okresneho predstavenstva Pavel Belko a predsedkyna mestskeho predstavenstva Mgr. Iva Urbanova.

Prva zastavka bola v Ciernom Balogu, kde sa prostrednictvom starostky Mgr. Tatiany Stulrajterovej zoznamila s problemami s pitnou vodou, o cinnosti Polnoproduktu ju informoval predseda Ing. Lubomir Zak. V priestoroch SAD Brezno na Mazornikove si I. Belohorska vymenila skusenosti s poslancami Banskobystrickeho samospravneho kraja Ing. Slavomirom Kupcokom, Ing. Dusanom Durcenkom a Mgr. Ivou Urbanovou. S historiou Brezna, sucasnym zivotom i s aktivitami a planmi blizkej buducnosti poslankynu oboznamili na pracovnom obede primator mesta a podpredseda BBSK Ing. Jaroslav Demian a poslanec mestskeho zastupitelstva Milan Palovcik.
Jednym z hlavnych cielov navstevy I. Belohorskej bola Nemocnica s poliklinikou, n. o., v Brezne. Riaditel MUDr. Anton Bucko a predseda spravnej rady tejto neziskovej organizacie Ing. Jaroslav Demian prezentovali jej rocnu cinnost s miernym plusovym hospodarenim a oboznamili ju so sucasnym stavom, problemami a dalsou perspektivou rozvoja. Navsteva poslankyne pokracovala stretnutim so starostami mikroregionu Horehron v Polomke. Rozhovor sa tykal najma rozvoja cestovneho ruchu a hlavne problemov obci v pasme chranenych uzemi a narodnych parkov. Svoj pobyt v okrese Brezno ukoncila na stretnuti s obcanmi v Myte pod Dumbierom.
Podla slov I. Belohorskej, navsteva na Horehroni jej poskytla vela novych poznatkov a informacii o tazkom kazdodennom zivote obyvatelov v srdci Slovenska. Ziskala aj mnozstvo podnetov z oblasti zdravotnictva, socialnych veci a rodiny, skolstva, polnohospodarstva, zivotneho prostredia a regionalneho rozvoja, ktore bude tlmocit clenom vlady v ramci interpelacii v NR SR.

(iu)


Prednosta Obvodneho uradu v Brezne Ing. Daniel Backo

vysvetluje:

V Horehroni z 27. januara v clanku s nazvom Na navsteve v Obvodnom urade v Brezne som na otazku: ,,Kolko zamestnancov ste prepustili?" odpovedal: ,,Z povodneho okresneho uradu k 31. januaru prepustime osemnast nadbytocnych pracovnikov. Momentalny stav zamestnancov je tridsatsedem, prijmeme este devatnast pracovnikov."
Citatelom Horehronia by som chcel vysvetlit, ze pocet devatnast zamestnancov, o ktorych sme pisali, ze prijmeme, sa tyka len presunu (nie prijatia) statnozamestnaneckych miest z Policajneho zboru na Obvodny urad v Brezne - register obyvatelstva a spravnych agend, tzn. vybavovanie obcianskych preukazov, vodicskych preukazov, pasov. Cize v skutocnosti sa nenavysi pocet statnozamestnaneckych miest o devatnast pracovnikov, ale sa urobi iba presun pracovnikov.

Dakujem za pochopenie.

 

Policia1.jpg (9101 bytes) Nielen drobne kradeze

Pat minut pred stvrtou hodinou 30. januara potrebovali pomoc v M-Markete na Nalepkovej ulici, kde prichytili zlodejku R. V. z Brezna. Ukradla tam Becherovku za 311 korun a mlieko za 19,70, za co ju cakala blokova pokuta. Tretieho februara podvecer v obchodnom dome COOP Jednota kradol M. H. z Brezna, ktory ma na rovasi lup za 134,10. Deviateho februara tam M. B. z Vrutok neuspesne pasoval alkohol za 2039 korun a o dva dni neskor M. R. z Banskej Bystrice tovar za 3072,40. Oboch sa ,,ujal" Policajny zbor.

Co keby tam niekto zaspal?

O pol jedenastej predpoludnim 5. februara vsimave zenicky upozornili hliadku na svoj objav pri byvalom vodojeme nad internatom na Banisku. Pod velkou roztrhanou perinou sa totiz cosi crtalo. Nastastie nebol to zamrznuty bezdomovec, ale len kopa dreva.

Zlodej ci vandal?

Tesne pred poludnim 7. februara hliadku privolali na Mladeznicku ulicu, kde na jednom z bytov boli vylomene dvere. Pre podozrenie zo spachania trestneho cinu vec oznamili Policajnemu zboru.

Pobrali sa aj s paplonmi

Pri zakazanom podomovom predaji 9. februara o pol dvanastej hliadka pristihla dvoch panov z Filakova. T. K. a J. B. blokova pokuta za nedovoleny predaj paplonov neminula.

Rozmyslel si to

,,Chcel som sa obesit, ale rozmyslel som si to". S tymito slovami prisiel v noci 11. februara na mestsku policiu muz z Brezna. Odviezli ho na pohotovost a odtial na psychiatriu, kde sa predtym liecil.

Pytliak alebo zviera?

Informaciu, ze na konci zahradkarskej osady na Padlickove pri Rohoznianskom potoku lezi zabita krava, prevzali 11. februara popoludni desat minut po tretej. Najskor upovedomili veterinarneho lekara a ten polovnicke zdruzenie.

Ukludnovali zurvalca

Podvecer 11. februara hliadka pol hodinu asistovala pri ukludnovani psychicky naruseneho pacienta z liecebne pre dlhodobo chorych, ktory ohrozoval personal.

Keby bola zachytka ...

Na poziadanie zeleznicnej policie 11. februara vecer po desiatej vystartovali na zeleznicnu stanicu. Vypravca si tam nevedel poradit s opitym muzom. Opilec bez dokladov lezal na perone a nebol schopny komunikacie.

(mp)

h0407b.jpg (7991 bytes) Kazdu sobotu od 11. oktobra do 24. aprila si mozete vychutnat romanticky vylet Hroncianskou dolinou. Jazdu historickym vlakom vo vykurenych vagonoch s motorovou lokomotivou, spestrenu kulturnym programom, ponuka Ciernohronska zeleznica z Cierneho Balogu o jedenastej a strnastej hodine a z Chvatimechu o dvanastej a patnastej hodine. Romanticku ,,valentinsku" jazdu zachytil fotoobjektiv Stefana Vozara.

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT