17. FEBRUAR 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Sme nablizku

,,Znama mi poradila ..."

V poslednych dnoch som sa s touto vetou vo viacerych variantoch stretla viackrat. Rady sa tykali spravania k manzelovi, vychovy dietata, riesenia detskych sporov. ,,Ale mne to nepomoze ..." - caste dokoncenie vety.

Kedze sa stretavam s ludmi, ktori su casto hlboko ponoreni do svojho problemu, vacsinou hodnotia na radach ich pouzitelnost a ucinnost v ich probleme. Nie kazda rada sa da realizovat v konkretnom pripade. A nie kazda realizovana rada pomoze. Ani odbornik nedokaze hned najst najvhodnejsiu formu pomoci. Je tu vsak este jedna vec - snaha radiaceho pomoct. Ta je vacsinou velmi uprimna a casto velmi silna. Za jeho radami je nevyslovena veta: ,,Je mi luto, ze mas problem, rad by som ti pomohol." A niekedy aj: ,,Som s tebou, zalezi mi na tebe." Tato nevyslovena veta je casta za radami nestastnych svokier, ktore nedokazu zmenit svojho syna, kamaratok, ktore su pridaleko, pribuznych, ktorych moznosti koncia ich radou.
Uvedomit si to, ze ludom okolo mna na mne zalezi, je dolezita vec. Je rozdiel byt smutny a nestastny a mat pocit, ze som sam, ako byt nestastny, ale citit, ze okolo mna su ludia, ktori ma maju radi, ktori spolucitia so mnou, ktori su ochotni pomoct mi - aj ked ich moznosti je casto ovela menej, ako ochoty.
Rady su moznosti. Moznosti, odskusane v inom, niekedy podobnom, niekedy celkom odlisnom pripade. Sila rady vsak casto nie je v jej obsahu. Jej sila je v cloveku, ktory nam ju dava, v jeho vztahu k nam.

Mgr. Marcela Skultetyova,
psychologicka


Venuj dve percenta zo svojej dane!

Vsetci obcania, ktori platia dane, mozu tento rok uz po tretikrat rozhodnut, komu venuju nie 1 %, ale uz 2 % zo svojej dane. Po prvykrat sa mozu zapojit aj organizacie – pravnicke osoby. Venovanim 2 % mozete podporit cinnost mimovladnych organizacii a tym pomoct svojej dedinke, mestu, regionu. Kto tuto moznost ma a nevyuzije ju, umoznuje, aby sa jeho 2 % dostali do statneho rozpoctu a rozhodla o nich za vas vlada. Preto nevahajte a rozhodnite sa, ktoru organizaciu na Horehroni podporite.
Ak ste zamestnanec (fyzicka osoba), poziadajte svoju mzdovu uctovnicku o Rocne zuctovanie dane a zaroven o vypisanie Potvrdenia o zaplateni dane. Ak chcete venovat 2 %, musite mat zaplatenu dan za rok 2003 a tato musi byt minimalne 1000 Sk, aby 2 % mohli byt minimalne 20 Sk. Potvrdenie o zaplateni dane spolu s vypisanym Vyhlasenim o poukazani sumy zodpovedajucej 2 % zaplatenej dane doructe organizacii, ktorej ste sa rozhodli 2 % venovat alebo do 30. aprila danovemu uradu, pod ktory spadate podla miesta trvaleho bydliska.
Ak ste podnikatel, zivnostnik, SZCO (fyzicka osoba), staci vypisat Vyhlasenie o poukazani sumy zodpovedajucej 2 % zaplatenej dane a odovzdat samostatne alebo spolu s Danovym priznanim danovemu uradu podla miesta trvaleho bydliska, najneskor do 15. aprila. Svoje 2 % z dane mozete venovat len jednemu prijimatelovi, nemozete ho rozdelit
viacerym.
Ak ste organizacia (pravnicka osoba), ktora sa rozhodla venovat svoje 2 %, musite mat zaplatene dane a rocna dan za rok 2003 musi byt minimalne 12 500 Sk, aby 2 % boli minimalne 250 Sk. Do 15. aprila staci dorucit vasmu danovemu uradu, pod ktory spadate podla sidla organizacie, Vyhlasenie o poukazani sumy zodpovedajucej 2 % zaplatenej dane a vase 2 % budu poukazane organizacii, ktoru chcete podporit. Vyhlasenie mozete dorucit aj spolu s danovym priznanim. Dve percenta mozete venovat jednemu alebo viacerym prijimatelom, pricom do Vyhlasenia uvediete identifikacne udaje o jednom alebo viacerych prijimateloch. Jednemu prijimatelovi musite poukazat minimalne 250 Sk.
My, zamestnanci Vydry, sa obraciame na vas, aby ste 2 % venovali nasej organizacii Vydra - vidiecka rozvojova aktivita, obcianskemu zdruzeniu mladych ludi a deti, ktore posobi a sidli v Ciernom Balogu od roku 1997. Nasa adresa: Hlavna 56, Cierny Balog 976 52, ICO: 35980672
Podporit mozete - rozvoj vidieckeho turizmu: rekonstrukciu Muzea CHZ a prevadzkovanie dvoch turistickych informacnych kancelarii, vydavanie informacnych materialov o zaujimavostiach regionu, propagaciu turistickych produktov (lesnicky skanzen, Dobrocsky prales, Vrcharske putovanie) a obce Cierny Balog na veltrhoch u nas a v Cechach, poradenstvo pre malych podnikatelov v cestovnom ruchu (remeselnikov, ubytovatelov), zlepsenie sluzieb v novovybudovanom turistickom areali vo Vydrovskej doline (vybudovanie privodu pitnej vody, osvetlenie amfiteatra, vikendove podujatia); spolkovu cinnost: zmysluplne travenie volneho casu deti a mladeze (letne tabory, vikendove akcie), vydavanie stvrtrocnika Vydrovske zvesti, rekonstrukciu domu - vybudovanie zazemia pre dobrovolnikov.
Ak ste sa prave teraz rozhodli pre nas, vopred vam dakujeme. Potrebne formulare vam radi poskytneme v kancelarii Vydry, alebo zasleme postou. Obratit sa na nas mozete na telefonnom cisle 619 15 37.
V roku 2003 ste nam venovali 37 638 Sk (18 895 Sk z Danoveho uradu Brezno a 18 743 Sk z 21 danovych uradov na Slovensku). Peniazky musime pouzit do 31. decembra 2004 na ucel obnova duchovnych, kulturnych a prirodnych hodnot a ochranu zivotneho prostredia, pod ktorym nas registrovala Notarska komora. Vsetkym vam, ktori ste nevahali a venovali svoje percento, srdecne dakujeme.
Zoznam vsetkych prijemcov 2 % v roku 2004 ziskate na internetovej stranke www.rozhodni.sk.

Andrea Figlusova

 

POZOR SUTAZ

ZLATY HLAS MESTA BREZNA

Mestsky mladeznicky parlament v spolupraci s mestom Breznom pripravil velkolepu sutaz hudobnych talentov z Brezna a okolia.
Sanca ukazat svoje schopnosti pride v piatok 27. februara o 18. hodine do Mestskeho domu kultury v Brezne pre deviatich sutaziacich v kategorii spevak/spevacka a hudobna skupina.
Hlas vasmu favoritovi mozete odovzdat aj prostrednictvom SMS hlasovania na t. c. 0907 689549 v tvare ZH cislo interpreta vase meno a priezvisko a telefonne cislo. Uzavierka SMS hlasov je do 20. hodiny 26. februara. Ti z vas, ktori poslu SMS, maju sancu vyhrat: CD prehravac, 100 litrov ochutenej vody JEDNOTA, 1000-korunovu poukazku na nakup v COLLINS, kozmeticky balicek od DM DROGERIE, sedem vstupeniek na spominane podujatie a mnozstvo dalsich cien.
V priebehu vecera na vas caka zaujimavy program, napriklad barmanska sou, modna prehliadka, nebude chybat netradicny damsky striptiz a ako host sa predstavi hudobna skupina CHIKI LIKI TU - A, ktora na zaver vecera odohra svoj vlastny koncert. Sucasne vas caka pozvanie do BOMBURA KLUBU na uvolnenu zabavu v podobe skvelej bodky vecera.
HLAVNY PARTNER: Ing. Jaroslav Demian, mesto Brezno, Ing. Slavomir Kupcok, MEDIALNY PARTNER: tyzdennik Horehronie, radio Regina, BB Zurnal, REKLAMNY PARTNER: Diago, SAD BBDS, Signum, DALSI PARTNER: Coop Jednota, autosalon Roska, Kovanna, Johadan, s. r. o., Collins, Magic Club, Addy Slovakia, Real Market.
Predpredaj vstupeniek za 99 korun je v predajni Collins, Bombura klube a vo vsetkych strednych skolach.

 1 Slepe crevo
2 LPS
3 Blindman
4 Sovietska krasa
5 Jan Gallo
6 Petra Vatamanova
7 Lenka Kovacikova
8 Patricia a Eva Dubravske
9 Zuzana Strenitzerova

Policia patra

Urad justicnej a kriminalnej policie, oddelenie patrania v Brezne sa obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom
Martinovi Faskovi, narodenom 21. oktobra 1980 v Brezne, trvale bytom Benus - Gasparovo c. 208, po ktorom je vyhlasene celostatne patranie pre podozrenie zo spachania trestneho cinu sprenevery podla § 248 ods. 1 Trestneho zakona.
Martin Fasko sa v mieste svojho trvaleho pobytu nezdrziava a ani najblizsi pribuzni nevedia uviest ziadne informacie o jeho terajsom pobyte.
Hladany je vysoky 170 cm, ma stihlu postavu, svetlohnede vlasy, hnede oci, podlhovastu tvar a sumerne usta.
Akekolvek informacie o hladanom Martinovi Faskovi oznamte v ktoromkolvek utvare Policajneho zboru alebo na zname telefonne cislo 158.

 

Citatelia nam pisu

Este ku kauze zimny stadion

Po precitani clankov v periodickej tlaci nasho regionu, ale aj Slovenska (Pravda, Novy cas, Plus 7 dni), kde v obdobi 09-11/2003 boli rozsirovane vedenim mesta polemiky okolo prestavby ci dostavby Zimneho stadiona Laca Horskeho v Brezne, som povodne nechcel reagovat, ale drzat sa jedneho slovenskeho prislovia, ze mlcat je najelegantnejsia reakcia na ludske vymysly, hoci sa ma polemika ako nekvalifikovana, osobne dotkla. Naviac, vobec nebola vypocuta druha strana, tzn. pracovnici mestskeho uradu, ktori v konkretnom obdobi pracovali na priprave zadania projektu a sice vtedajsi primator, vtedajsi architekt mesta Ing. arch. J. Kralik, vtedajsi i sucasny prednosta mestskeho uradu Ing. J. Medved, poslanec mestskeho zastupitelstva Ing. J. Pampurik (v rozhodujucom obdobi bol zastupcom primatora na plny uvazok) a nakoniec ani dodavatel projektovej dokumentacie. Teda cudne zneju “odborne stanoviska” z ust kompetentnych pracovnikov mestskeho uradu, vid Horehronie zo 4.11. 2003, kde Ing. J. Demian konstatoval nekompetentnost projektovej dokumentacie, z ktorej bolo opravnenymi organmi vydane v roku 1999 stavebne povolenie (okresny urad, ktoreho bol prednostom). Treba vediet, ze REALIZACNA DOKUMENTACIA kazdej stavby sa vypracuva v uzkej spolupraci so zhotovitelom tej ktorej stavby. Kedze si este pamatam na rozhodujuce momenty tvorby, zadania a celej snahy mestskeho uradu, napriek dochodku som spracovatelom projektovej dokumentacie informovany o diani okolo projektu, nemozem nereagovat na to, co sa okolo dostavby deje. V protiklade s hodnotenim “odbornikov” z mestskeho uradu vyznieva stanovisko Ustavneho izinierstva Zilinskej univerzity v Ziline ako najvyssieho legislativneho organu Slovenskej republiky v danej oblasti, ze predmetna dokumentacia stavby Dostavba a stavebne upravy zimneho stadiona v Brezne, je spracovana v uplnom sulade so zmluvou o vytvorenie diela zo 4. 9. 1997 a vsetkych dodatkov”. Stanovisko podpisal prof. Gustav Kasanicky, PhD., riaditel ustavu, ktory je na Slovensku najrenomovanejsou kapacitou v odbore sudneho inzinierstva.
Citovane stanovisko bolo pracovnikmi statneho drevarskeho vyskumneho ustavu oodovzdane osobne primatorovi mesta dna 10. 12. 2003, o com uz vedenie mesta verejnost neinformovalo. Zrejme uvedenie neodbornych stanovisk kompetentnych z mestskeho uradu na spravnu mieru je zo strany mestskeho uradu uz nepotrebne.
Bolo by vhodne, aby si pan primator Demian pred vyjadrenim sa novinarskej obci premyslel vetne spojenia: “...safarenie byvaleho primatora” (Plus 7 dni, 8. 9. 2003), “...zatial sa len nestacim cudovat. Keby som ja vo svojej profesii odviedol podobnu robotu, hanbil by som sa."(Smer, 4. 11. 2003).
Myslim, ze funkcia nie je profesia a v roku 2003 este nemal co odviest. Su to silne slova od byvaleho poslanca, predsedu financnej komisie v rokoch 1994-98, ako aj poslanca 1998-2002. Ja sa za seba mozem smelo pozriet, mesto som odovzdal majetkovo zveladene bez predaja lukrativnych majetkov, napriek tomu v dobrom financnom, ako aj vseobecnom stave, ako konsolidovany subjekt so statutom okresneho mesta dobre fungujucim mestskym uradom, vratane organizacii zalozenych mestom.

Ale podme k veci, k stavbe prekrytia. Zaujem zakrytia stadiona je vec nielen posledneho roka 2003, ale da sa povedat sen generacii. Prave z toho, ako aj zo svojho osobneho svedomia, desatrocia zodpovedneho funkcionara v sporte (predseda TJ Mostaren Brezno), za jednu z hlavnych priorit vo volebnom obdobi 1994-98 sme si spolu s vtedajsim mestskym zastupitelstvom dali ulohu pripravit dostavbu zimneho stadiona. Tu zacala realizacia myslienky. Co stoji usilia priprava a nasledne realizacia investicnej akcie, vie vsak posudit len ten, kto investicnu vystavbu robi priamo, nie cez suhrn nepresnych cisel.
Spolu so spolupracovnikmi z mestskeho uradu, hokejovymi legendami a odbornikmi sme niekedy v rokoch 1995-96 formulovali ZADANIE, ktore znelo na Dostavbu zimneho stadiona na sportovo-kulturnu halu. Naviac, hokej v Brezne zacal uz v tom obdobi ozivat, comu som sa nielen ja, ale mnohi nasi spoluobcania tesili.
Podla skusenych odbornikov bola odporucena “drevena konstrukcia” podla skusenosti z Banskej Bystrice, Zvolena, Ziliny (v Dolnom Kubine sa budovala drevena hokejova hala) a v protiklade z Brezna-Mazornikova kombinacia zeleza a muriva na plavarni a telocvicni, kde stavba je v hroznom stave. Teda odbornici sa priklonili k drevenej konstrukcii podla vzoru severskych statov, co v zime navlhne, v lete vyschne.
V tom zmysle a este za dalsich spresnujucich podmienok sme vypisali ZADANIE pre verejnu sutaz. Podrobnosti si uz nepamatam, ale urcite sme nic vedome neporusili, riadili sme sa vtedy platnou novelou zakona o verejnom obstaravani. Teda velmi odvazne, ba zalovatelne znie veta v denniku SMER 04.
11. 2003 “...byvale vedenie viackrat prekrocilo zakon!” Tu zakon prekrocil ten, kto poskytol neprerokovanu, nepotvrdenu informaciu dotknutymi osobami a ten, kto takuto informaciu zverejnil.
Na zaklade vyberoveho konania projekt a stavbu cez mandatnu zmluvu mal realizovat SDVU Bratislava ako erudovany subjekt navrhovanych, lepenych, drevenych nosnikov so subdodavatelmi HRONSTAV-stavba, GARNEX-drevene lepene nosniky, Drevokombinat Polomka-strecha a bionika, VOMEX-montaz, co je normalna prax cez objednanu inziniersku cinnost, lebo mestsky urad nie je personalne (ale moze byt) vybaveny, aby prekryval generalnu dodavku. Odbornici vedia, co je to.
V tom zmysle bol poziadany stavebny urad (Okresny urad Brezno) o vydanie uzemneho rozhodnutia a stavebneho povolenia, co sme od okresneho uradu dostali. Uzemne rozhodnutie vychadzalo z existencie zimneho stadiona a regulacneho planu mesta, pretoze UPN SU Brezno sa len tvorilo a prislusne objekty ako pristupova cesta, parkoviska boli riesene v sportovo-rekreacnej zone na to urcenej, co pri schvalovani UPN SU Brezno 14. 12. 2001 bolo potvrdene ako sport a uzemie cistej rekreacie a sportu, vid vykr. c. 2/a – funkcne vyuzitie uzemia z 03/2001. Pripustam, ze nasou najvacsou chybou bolo, ze sme nedokazali zabezpecit aspon zakladnu dotaciu k vlastnym rozpoctovym nakladom v rokoch 1999-2000 po 5 milionov korun. Kazdorocne sme vsak ministerstvu skolstva a SZTK predpisanym sposobom predkladali ziadosti na dotaciu, nepomohli ani osobne intervencie.
V protiklade k tomu je vystavba Baldovskeho mosta ako statna investicia s podporou vtedajsieho ministra dopravy pana Jasovskeho s moralnym intervenovanim mestskeho uradu. V kauze sa uvadzaju vratene miliony. Boli vsak na ucte? Nesetril som to, no bodaj by to bola pravda. Mozem smelo napisat, ze prislub dotacie na zimny stadion v Brezne som dostal aj ja este vo funkcii primatora z ust najpovolanejsich, bez akychkolvek podmienujucich podmienok v lete 2002 od prezidenta SZLH Ing. Sirokeho, ze zvaz bude podporovat vystavbu zimneho stadiona Kosice a Brezno. Teda prislub je jedno a realita je ina. Zo skusenosti mozem povedat, ze tie peniaze su, ktore su na ucte.
Teraz k stavebnemu povoleniu. Ano stratilo platnost z casoveho hladiska (Smer 04. 11. 2003), ale nebol problem stavebne povolenie obnovit. Namiesto “odbornych posudkov”, ktore hladali klucky, farbu stien a pod. mali kompetentni pracovat na obnove stavebneho povolenia, ked uz bol dany prislub financii. Ale to je tazko, ked v rozpore s aj dnesneho dna platnym UPN SU Brezno sa do sportovo-rekreacnej zony (uzemia), nepochopitelne vclenuje na travnatu plochu za tribunou a skvarove ihrisko OBCHODNE CENTRUM. Tymto zasahom sa zmenili aj podmienky vstupov do zimneho stadiona, vznikli nenormativne zmeny parkovisk, bez riesenia parkovania a pristupov zdravotne postihnutych, nezmyselne v rohoch sa navrhuje tenis, ubera sa z plochy urcenej na rozvoj sportovych objektov. Je to normalne?
Architektonicky navrh vypracovany pocitacovou grafikou je len “...studia bez respektovania sucasne platnych noriem”.
Tymito “zamermi” stratilo platnost aj uzemne rozhodnutie na dostavbu zimneho stadiona, co je este vacsia skoda ako platnost stavebneho povolenia.
Ako som vpredu uviedol, projekt bol podla odbornikov spracovany dobre. Chyba mi vsak vyjadrenie o uplnosti a kvalite projektov vtedajsieho architekta mesta Ing.arch. J. Kralika. Urcite nie len ja som na stanovisko zvedavy, ved pocas celeho priebehu spracovania ho konzultoval.
Nepripustim ani nazor megalomanstva. Ci Horehronie si nezasluzi stavbu hodnu tradicii ludu? Ved aj v sucasnosti okrem vynikajuceho hokeja poriadame kazdorocne svetove podujatia v biatlone. Zimny stadion moze spolu s golfom, lyziarskymi terenmi, rekreacnymi chatami, prirodou sluzit reprezentantom mnohych sportov na sustredenia, cim pritiahneme mladez k sportu, podla vzorov, alebo by sa vyuzilo miesto amfiteatra, ktory na Horehroni (okrem Helpy a Bravacova) chyba, na velke kulturne akcie.
Naviac v znevazenej projektovej dokumentacii bol vyvinuty impresivny nosny system dreveneho zimneho stadiona s unikatnou bionickou strukturou drevenych nosnych prvkov, ktory uz v pripravnych fazach vzbudil mimoriadnu pozornost odbornej verejnosti na Slovensku, ale aj v zahranici, pozri Structura Engineering and Mechanics z 8/2002.
Vzhladom na velky rozsah polemik medzi mestskym uradom ako investorom a spracovatelom dokumentacie, nebudem sa rozsirovat o abnormalnych, neodbornych, nerealnych poziadavkach mestskeho uradu. Len konstatujem, ze sucasny Vyskumny ustav papiera a celulozy, a. s., usek SDVU listom z 12. 12. 2003 mestskemu uradu, ze zastavuje prace na Dodatku c. 4 k Zmluve o dielo. Zaroven sa musim stotoznit s nazorom autora statiky prekrytia zimneho stadiona v Brezne Ing. Alexandrom Tesarom, PhD., DrSc., vedeckym pracovnikom SAV: “Som toho nazoru, ze material dostatocnym sposobom prezentuje sucasny stav v MsU v Brezne, ktoremu vobec nejde o vystavbu zimneho stadiona, ale o vytvaranie hojne medializovanych osobnych kauz.”
Ja len dodavam, ze spominany autor statiky urobil vypocty a realizoval nie jednu stavbu, obdobne ako SDVU. A nakoniec, kto chce kritizovat, mal byt mat za sebou mnozstvo prace a skusenosti v odbore a najma poznat aspon zakladne pravidla slovenskeho pravopisu.
Verim, te zainteresovani sklonia hlavy z oblakov a realne za pomoci a spoluprace skutocnych odbornikov zabezpecia stavebnu pripravu dostavby zimneho stadiona.
HOREHRONIE SI TAKU STAVBU ZASLUZI!!!
Vsetky dokazove materialy su k nahliadnutiu u autora clanku. Ing. Vladimir Fasko  


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT