17. FEBRUAR  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Riaditelia skol o novom systeme financovania

Novy zakon o financovani zakladnych a strednych skol a skolskych zariadeni priniesol normativy na ziaka. Znamena to, ze v tomto roku dostanu skoly peniaze podla toho, kolko maju ziakov. Normativ sa sklada z prevadzkoveho a mzdoveho normativu. Prevadzkovy normativ zohladnuje naklady na prevadzku skoly, druh a typ skoly, vyucovaci jazyk a vykurovacie obdobie (osem pasiem podla poctu vykurovacich dni). Mzdovy normativ tvoria naklady na mzdy zamestnancov. Na druhy den po zverejneni normativov sme sa riaditelov niektorych skol v nasom regione spytali na ich nazor:

PhDr. Miroslav Glembek, riaditel Gymnazia J. Chalupku v Brezne: ,,Myslime si, ze to bude spravodlivejsie rozdelovanie financnych prostriedkov, ale prekvapil nas normativ mzdovy aj prevadzkovy, ktory pre gymnazia je ovela nizsi ako pre odborne ucilistia a stredne odborne skoly. Je to zdovodnovane tym, ze materialna narocnost studia v gymnaziach je nizsia ako v tychto skolach. Predsa my vychovavame buducu inteligenciu, a tak zdovodnovat to prave vyssimi normativmi pre odborne skoly je neopodstatnene."

PaedDr. Pavel Siman, riaditel Zakladnej skoly v Helpe: ,,Ked situaciu premietnem na nasu skolu, zda sa mi, ze normativ na mzdy je nedostacujuci. Pozitiva tejto reformy vidim v snahe o objektivne rozdelenie financnych prostriedkov podla skutocnych vykonov. Tym padom je skolam poskytnuta vacsia moznost vonkajsej a vnutornej diferenciacie. Touto reformou sa posilnuju pravomoci vedenia skol, a tak maju moznost viac uplatnovat svoje riadiace, organizacne a manzerske schopnosti. Teraz je moznost kumulacie financnych prostriedkov a presunu do dalsieho skolskeho roka. Negativa reformy vidim v tom, ze nerespektuje urcite specifika skol a regionov (socialna skladba ziakov, podmienky rodin a obce ako takej). Nezohladnuje zly technicky stav budov a sposob vykurovania, v pripade vacsich opakovanych havarii hrozi zanik skoly."

Mgr. Vladimir Kubin, riaditel Zakladnej skoly, Pionierska 2, Brezno: ,,Pre nas to bude urcite jednoznacne vyhodne. Konecne bude spravodlive rozdelovanie. Ved v niektorych skolach je naplnenost v triede 20 - 22 ziakov, u nas je 27 -32 ziakov. Skoly s vacsim poctom ziakov si budu moct aj do buducna planovat rozne vylepsenia. My sme spokojni, aj ked prvotne navrhy normativov boli vyssie."

 

V Brezne sa stretli folkloristi

Na pode Mestskeho kulturneho strediska v Brezne sa v piatok 13. februara zisli veduci folklornych suborov okresu Brezno, ktorych eviduju az dvadsatpat. Ich metodicke stretnutie viedli Tana Knizkova a Rudolf Veselovsky zo Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici.
Folkloristi sa stretavaju pravidelne vzdy na zaciatku roka, aby sa predstavil cely kolektiv a dozvedeli sa, ake podujatia ich v nastavajucom roku cakaju. Najskor sa venovali sutaznym postupovym prehliadkam. Najvyznamnejsia z nich je sutaz detskeho hudobneho folkloru znama ako Horehronska valaska. Jej regionalne kolo sa uskutocni 18. aprila v Telgarte, krajske kolo v maji a celostatne v juni, ktorych presny termin a miesto konania este upresnia. Krajske kolo sutaze solistov v ludovom tanci naplanovali na 23. aprila do Banskej Bystrice. Popularny festival Horehronskych dni spevu a tanca v Helpe bude 25. - 27. juna ako vzdy s prezentaciou vsetkych folklornych suborov z banskobystrickeho regionu.

(r)
Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT