17. FEBRUAR 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vztah cloveka a psa - vztah prinasajuci mnoho dobreho, ale aj zleho. Len majitel psika vie, o ake krasne zazitky prisiel, kym ho nemal. Lenze tento vztah neznamena iba potesenie, ale aj povinnosti. Okrem platenia poplatku za svojho milacika je to aj staranie sa o neho so vsetkym, co k tomu patri, a teda aj odstranovanie jeho exkrementov z verejnych priestorov. Zla stranka tohto vztahu sa prejavi najma vtedy, ked sa uz cloveku jeho milacik zunuje, alebo si najde iny dovod a psa vyhodi na ulicu, stane sa z neho tulavy pes. Nazory na nevsimavych psickarov a skusenosti s tulavymi psami zmapovala nasa anketa:


S anketovym mikrofonom


o psoch milacikoch i tulakoch

Karel Jech, skolnik, Brezno:

- Zvieratka mam rad a psov zvlast, ale v meste ich chovatelia len trapia. Nedavno, ked po odmaku zmizol sneh, psie vykaly boli vsade. Ked sa prechadzam s vnucatmi, davame pozor, kde stupame a nesledujeme, co je okolo nas pekne. Majitelia psov su bezohladni. U nas na Ulici Dr. Clementisa funguje jedine pieskovisko v meste a sami sme si tam dali tabulku Zakaz vstupu so psami. Prisla tam napriklad jedna pani so psom, sadla si na lavicku a pes sa ,,vykadil" asi meter od pieskoviska. Ked som majitelku upozornil, len zobrala psa a bez slova odisla. Co sa tyka tulavych psov, tie v nasom okoli nebehaju.

Julius Rosko, nezamestnany, Brezno:

- Nie je veru prijemny pohlad na vykaly popri chodnikoch, clovek ich musi prekracovat, aby nebodaj do toho nestupil. Co s tym? Tazka otazka, ked zakon to nezakazuje a policajti by museli byt na kazdom rohu. Nezmenime to. Tulavych psov bolo dost, ale teraz zmizli, asi je zima.

Maria Dekretova, zdravotna sestra, Brezno:

- Mam doma strazneho psa, ktoreho potrebujem, pretoze byvam v romskej kolonii. Nepacia sa mi ludia z cinziakov, ktori maju psov a ich vykaly neodpratavaju. Bolo by to treba vyriesit. A tulave psy? Tie, ktore maju obojok, by bolo dobre odchytavat do utulkov, no a ostatne asi utratit.

Lenka Daxnerova, asistentka, Brezno:

- Podla mna by mal byt pre psickarov vyhradeny park, pretoze deti sa hraju na lukach, kde chodia psickovia. Povaluje sa tam hocico a deti mozu z toho ochoriet. Tulavych psov je po meste dost, mali by s tym nieco robit, odchytat ich alebo co.

Eva Balazova, kucharka Tisovec:

- Moja dcera ma vlciaka, ale byva v rodinnom dome. Ja byvam v panelaku, kde zopar ludi chova psikov a viete si asi predstavit, ako to tam vyzera. Tulavych psov sa po Tisovci potuluje dost, ale neviem, ako sa tato situacia riesi.

Jaroslav Vransky, na materskej dovolenke, Brezno:

- Mne sa to nepaci. Konkretne v nasom vchode mame asi troch psikov, ale majitelia po nich neupratuju. A tulave psy, to su asi vacsinou romske psy, ktore sa casom vratia domov.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Ked zomrie strom ...

V decembri si clenovia Breznianskeho zvazu ochrancov prirody a krajiny, skauti aj niekolko Breznanov uctili zazatim sviecok vyrubane stromy a kusok peknej prirody na Viselniciach v Brezne (pod nemocnicou), ktore ustupuju komercnym zaujmom – vystavbe velkopredajne potravin a parkoviska.
Stretnutie sa uskutocnilo v duchu myslienky indianskeho nacelnika Sealtha: “Az ked zomrie posledny strom a posledna ryba bude chytena a posledna rieka otravena, az potom si uvedomime, ze z penazi sa nenajeme.”
V mene zucastnenych na akcii ziadame, aby prostrednictvom Horehronia boli verejne zodpovedane otazky:

1) Predalo mesto pozemky pod uvedenymi stavbami? Kedy? Komu? Za kolko?
2) Kedy mestske zastupitelstvo prerokuvalo tento predaj? Ako hlasovali poslanci, kolki boli “za” a kolki “proti”?
3) Kto vydal stavebne povolenie? Komu bolo toto povolenie vydane? Kedy nadobudlo pravoplatnost?
4) Kto povolil vyrub stromov? Akych (podla druhu) a kolkych stromov sa povolenie tyka? Kedy sa povolenie stalo pravoplatnym?
5) Menovite, ktori poslanci mestskeho zastupitelstva kandidovali za obvod, do ktoreho Viselnice patria a ake su ich stanoviska k predaju pozemkov, k vystavbe a k vyrubu stromov?
6) Ake je stanovisko Spravy NAPANT k vyrubu stromov?
Zasah do prirody, do zivotneho prostredia, k akemu dochadza na Viselniciach, sa tyka nas vsetkych. Nebudme lahostajni!

Brezniansky zvaz ochrancov prirody a krajiny

...

1) Mestske zastupitelstvo v Brezne na svojom zasadnuti dna 14. decembra 2001 prijalo uznesenie c. 141/2001/IVc, ktorym predalo pozemky nachadzajuce sa v k. u. Brezno Viselnice (pod nemocnicou) za kupnu cenu 1300 Sk/m2. Tieto pozemky na zaklade kupnej zmluvy boli zapisane na LIDL Slovenska republika, v. o. s., expanzna kancelaria Kosice.
2) Ako som uz uviedla, predaj prerokuvali dna 14. decembra 2001. Za predaj hlasovalo trinast poslancov, proti boli piati poslanci a dvaja sa zdrzali hlasovania. Jeden poslanec nehlasoval.
3) Stavebne povolenie bolo vydane Stavebnym uradom Brezno pod c. 2003/00536-005 dna 11. septembra 2003 pre LIDL Slovenska republika, v. o. s., Vajnorska c. 160, Bratislava. Pravoplatnost nadobudlo dna 3. oktobra 2003.
4) Vyrub stromov povolil Okresny urad v Brezne, odbor zivotneho prostredia, ktory dal suhlas na vyrub desiatich drevin, a to troch lip malolistych (Tilia cordata), sedem inych listnatych drevin: styroch jabloni (Malus sp.), troch jarabin vtacich (Sorbus aucuparia) a kroviteho porastu s vymerou asi 20 m2. Rozhodnutie bolo vydane 31. jula 2003 a pravoplatnost nadobudlo patnast dni po jeho vydani.
5) V tomto volebnom obdobi pracuju v obvode c. 3 poslanci: MUDr. Bozena Kilvadyova, Ing. Janka Mihalovicova, Marian Kvackaj a Ing. Radko Dubeci.
6) Uvedena oblast nie je v ochrannom pasme NAPANTu. Stanovisko vydal Okresny urad v Brezne, ako som uz uviedla.

Mgr. Dana Kmetova,
veduca kancelarie primatora


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT