Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  29 

   18. JÚL 2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Na byvalej strelnici budu kone

    Na siestom pracovnom zasadnuti sa v utorok 11. jula  stretlo Mestske zastupitelstvo v Brezne. Program zasadnutia sa niesol v duchu riesenia majetkovych zalezitosti, dalej informativnych sprav a schvalovania noveho znenia stanov dvoch mestskych spolocnosti.

   Diskusia sa rozputala pri schvalovani prenajmu objektu byvala delostrelecka strelnica Rohozna. Oddeleniu spravy majetku mesta a podnikatelskej cinnosti boli dorucene styri ziadosti. Poslanci pri svojom rozhodovani prihliadali na to, ktora z predlozenych ponuk by bola vyhodna a prinosom predovsetkym pre obyvatelov, na vyuzitie v cestovnom ruchu a zatraktivnenie mesta pre turistov. Nakoniec schvalili ziadost SHR – Milana Gondu z Lomu nad Rimavicou pre ucely vybudovania jazdeckeho a sportoveho arealu HUCUL klub a chovu koni, pricom stanovili presne podmienky prenajmu.  Zastupitelstvo vzalo na vedomie informativnu spravu o hospodareni spolocnosti Dopravny podnik Brezno, s.r.o. za rok 2005 a zaroven suhlasilo s odpredajom obchodneho podielu mesta Brezno v Dopravnom podniku a s prevodom obchodneho podielu spolocnosti zastupenej Ing. Miroslavom Tisliarom na obchodnu spolocnost DIAGO, s.r.o., Brezno.
Poslanci prediskutovali viacere problemy a prijali uznesenia, ktorymi ulozili ulohy prednostovi mestskeho uradu Ing. Antonovi Jursovi na zabezpecenie kvalitnejsieho zivota obcanov mesta.

(mm)

Silvia Gasparovicova o manzelovom automobilovom pretekani

Viackrat mu to chcela zatrhnut

   Ked auto s prezidentskou standardou, za volantom ktoreho sedel jej manzel, stalo pripravene na starte, prva dama Slovenska Silvia Gasparovicova s viditelnym napatim sledovala dianie okolo neho. Pohladom sprevadzala vozidlo vyrazajuce na takmer sedemkilometrovu narocnu trat pretekov automobilov do vrchu v Ciernom Balogu. Na pretekoch na Pezinskej Babe nikdy nechybala, aby povzbudila automobiloveho pretekara - prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gasparovica, do Vydrovskej doliny zavitala prvykrat.

Ako sa vam paci horehronsky kraj?
-  Som velmi rada, ze mi to vyslo a podarilo sa mi prist. Predsa len Cierny Balog je trochu dalej ako Pezinska Baba, hoci som manzelovi tvrdila, ze nepridem, pretoze vzdy mi skusa tymito akciami nervy. Nakoniec som ho prisla povzbudit. Je tu nadherny kraj, obdivujem vsetky nase slovenske kuty, kde je krasna priroda. V piatok sme boli na Taloch na golfovom turnaji v ramci Prezident golf cup, ktory je aj pod zastitou mojej nadacie. Tiez som bola nadsena. Uzasna panorama. Myslim si, ze tym sa maloktora krajina moze pochvalit.

Spominali ste, ze manzel vam skusa nervy. Takze, co hovorite na jeho pretekarske ambicie?
- Vzdy mu hovorim, keby si mal aspon cas a nasiel si priestor viackrat trenovat, tak potom to tak neprezivam, ale tym, ze ho uz dva a pol roka vozia, malo sa dostane k soferovaniu a k pretekarskemu uz vobec nie. Chvalabohu, dava si pozor. Vzdy povie, ze idem opatrne, nejdem az tak, aby som riskoval.

Ste soferka? Aky mate vztah k automobilovemu sportu?
- Som soferka. Tiez som dost rychlo jazdila. Mam rada dynamicku jazdu, ale na pretekanie by som sa nedala.

Dokedy ste ochotna tolerovat manzelove starty na pretekoch?
- Uz tento rok som sa vyhrazala, ze ma viac neuvidi ako divaka, ale ako som svoj slub nedodrzala v Ciernom Balogu, tak ho nedodrzim ani na Babe. Kazdy rok povie, uz na buduce nepojdem. Nechcem pocut to nabuduce nepojdem, radsej nech sa chysta aj na buduce. Viete, tazko je, ked muz ma konicka a nejako mu to zatrhnut.  Myslim si, ze je to nad sily nielen
celeho okolia, ale aj manzelky.

Uz ste absolvovali dovolenku?
- Zatial sme v plnom nasadeni v praci v prezidentskom palaci a aj vdaka predcasnym volbam sme si neorganizovali toto pociatocne obdobie prazdnin. Dovolenka bude az niekedy v auguste. Zatial nie sme pevne rozhodnuti kde, ale bude to niekde na Slovensku.

Maria Sajgalikova


Organizatori Vatry zvrchovanosti - Slovenska narodna strana a mesto Brezno – v slavnostnom programe oslav 14. vyrocia vyhlasenia zvrchovanosti Slovenskej republiky nacreli do hlbokej folklornej studnice Horehronia. Miesany spevacky zbor Domovina z Bravacova, folklorna skupina Kycera a ludova hudba Kaloparno (v preklade cierno-biele) z Cierneho Balogu. Folklorny subor Mostar z Brezna a folklorna skupina Kralova hola z Pohorelej v nedelu 16. jula roztlieskali tribunu na futbalovom stadione v Brezne. Atraktivny zoskok parasutistov z Ocovej si taktiez ziskal sympatie divakov. Podpredseda SNS, poslanec Narodnej rady SR Ing. Dusan Svantner a primator Brezna Ing. Jaroslav Demian vo svojich prihovoroch pripomenuli, ake dolezite je nezabudat na principy, na ktorych stoji slovenska statnost, vazit si ich a riadit sa nimi. Na tradicnom mieste na Jamach spolu so slovenskymi hrdymi srdciami horela aj vatra zvrchovanosti. V sobotu vecer zapalili vatru aj na Uboci pod Kralovou holou.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT